Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TCMB Başkanı Erkan: Merkez Bankası bağımsızdır, zaten PPK’da değişim söz konusu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, “TCMB tamamıyla bağımsız bir kurumdur. Atacağımız adımlar, veri odaklı ve şeffaf bir şekilde olacaktır. Bunun aksi düşünülemez. Zaten Para Politikası Kurulunda (PPK) bir değişim söz konusu” dedi.

Mustafa Cenik
ANKARA-
TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TCMB İdare Merkezinde düzenlenen Enflasyon Raporu 2023-III Bilgilendirme Toplantısı’nda geçtiğimiz üç ay içinde açıklanan veriler ışığında küresel ve yurt içi makroekonomik gelişmelere dair analizleri ve para politikası uygulamaları ile depremin iktisadi faaliyet üzerindeki ilk etkilerine dair değerlendirmelerde bulunarak, orta vadeli enflasyon tahminlerini açıkladı. Önümüzdeki döneme ilişkin genel bir değerlendirme de yapan Erkan, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erkan, dış finansmandaki iyileşmenin etkileri ve normalleşme sürecinin süresine ilişkin, “Hem dış finansmandaki iyileşme, CDS primlerinin düşmesi, rezervlerimizdeki güçlü artışın seyretmesi çok sevindirici ve para politikasının etkilerinin başladığını gösteren süreçlerdir. Geçiş sürecimizde enflasyonda belirli bir dönem yükseliş söz konusu. 2024’ün ortalarından itibaren dezenflasyon sürecine geçişimiz ve daha sonra istikrar olarak bahsettiğim süreç etkili olacak. Geçiş sürecinde atacağımız adımlar, hem parasal sıkılaştırmayı hem de kurdaki istikrarı sağlayacak şekilde enflasyonla mücadele adına atılmış adımlar. Bu geçiş sürecinde dış finansman iyileşmesinin devamını bekliyoruz. Yurt dışındaki ülkelerle yaptığımız doğrudan yatırımlar bunun göstergesidir. Bunun dağılımına baktığımızda da çeşitliliği ve kalıcılığı da önemli. Bu nedenle geçiş sürecinde giderek iyileşen bir dış finansman koşulu beklemekteyiz” dedi.

Erkan, Kur Korumalı Mevduat’ın stratejisinin TL cinsinden tasarruf araçlarının çeşitlendirilmesinde ve sermaye piyasasının derinleştirilmesinde önemli bir araç olduğunu belirterek, “Bu konu üzerinde hızlı bir şekilde çalışmaya başladık. Gerektiği zaman da bunları sizinle paylaşacağız” diye konuştu.

Erkan, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” ifadesinin değerlendirilmesinin istenmesi üzerine, “Merkez Bankası Başkanı olarak benim ağzımdan hiçbir zaman siyasi bir açıklama alamayacaksınız” dedi. Faiz artırımlarının etkisini ekonomide aşırılıklar oluşturmadan ve zarar vermeden kademeli olarak götürmenin merkez bankalarının izlediği bir strateji olduğunu söyleyen Erkan, “Bugün Amerika’da Federal Rezerv Bankası da aynısını yapıyor. Bir anda enflasyona çıkmıyor. Öyle bir şey yok. Dolayısıyla kademeli gitmek, hem makroihtiyati hem de faiz artırımları adımlarının etkileri bankacılık sektörü, reel ekonomi için çok önemli. Böyle bir veriyi almamak ya da bunu bir fırsata çevirmemek bir merkez bankası başkanına yakışmaz. Dolayısıyla bu optimizasyon programına devam edeceğiz. Bizim amacımız yapılan gözlemler, değişikliklerden ve makro ekonomik değişikliklerden dolayı sene sonuna doğru geçici bir yükselişi gösteriyor. Bizim yaptıklarımız 2024 dezenflasyon ve sonrasındaki istikrar sürecini daha verimli, daha kalıcı ve sürdürülebilir şekilde yapılan çalışmalardır” ifadelerini kullandı.

Hazinenin bütçesinde oynaklıklar olmaması gerektiğine dikkati çeken Erkan, “Bütçenin öngörülebilir olabilmesi için bunun olmaması lazım. Dolayısıyla TCMB tarafından hem Merkez Bankası dolardan KKM’nin hem de Hazine’den geçen TL KKM’nin bütünsellik açısından daha uygundur” dedi.

Kur seviyesi hedeflemediklerini belirten Erkan, “Kurda aşırılıklar görüldüğünde de müdahale ile aşırılıkları ve oynaklığı azaltmak Merkez Bankası’nın görev tanımındadır. KKM ile alakalı ise piyasayı oluşturmak, KKM’nin oluşumundan dolayı bizdedir. Bunu da yaparken şeffaflık adına protokolü kullanmıyoruz. Doğrudan satışla bankalara yapıyoruz” diye konuştu.

Erkan, rezervleri güçlendirmenin önemli olduğunu dile getirerek, “Çok da memnunuz 15 milyar dolar son bir buçuk ayda yükselmiş olmasına. Zaten attığımız şeffaf adımlar, miktarsal sıkılaştırma, seçici kredi gibi bütün araçları kullandıracağız. Ama hedefimiz kalıcı sürdürülebilir dış yatırımların Türkiye’ye gelmesi. Zaten Birleşik Arap Emirlikleri ile yaptığımız anlaşmalar da bunun yansımasıdır” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Hepsiburada Moda Haftası başladı

Hepsiburada, 10 bin marka ve birçok üründe geçerli olan Moda Haftası‘nın başladığını duyurdu. 16 Mayıs’a kadar sürecek olan etkinlik kapsamında moda, kozmetik ve giyilebilir teknoloji ürünlerinde müşteriyi, peşin fiyatına 12 taksit, Hepsiburada limiti ve kapıda kolay iade gibi avantajlar bekliyor.

İSTANBUL-Moda Haftası kapsamında 4 gün boyunca erkekler ve kadınlar için giyim, çanta-ayakkabı, saat, gözlük & aksesuar, kişisel bakım, giyilebilir teknoloji ürünlerinde cazip kampanyalarla alışveriş yapılabilecek.

Peşin fiyatına 12 taksit imkanı ile bütçeleri zorlamadan alışveriş keyfinin yanı sarı, Hepsiburada limiti ile kartsız taksitle ödeme ve kapıda kolay iade gibi avantajlar da Moda Haftası’nda kullanıcıları bekliyor. Moda tutkunları, ‘İyi fiyata süper görün’ mottosuyla hayata geçen etkinlikte tarzını yansıtacak ürünlere uygun fiyatlarla sahip olabilecek.

ÖZEL İNDİRİMLERLE AVANTAJLI ALIŞVERİŞ

Erkekler ve kadınlar için geniş bir yelpazede, binlerce markanın milyonlarca ürününün yer alacağı Moda Haftasında, giyim ürünleri, saat, gözlük ve aksesuar çeşitleri, kişisel bakım ve kozmetik ürünleri, akıllı saatler ve bileklikler gibi giyilebilir teknolojiler avantajlı fırsatlarla sunuldu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Yıllık 2 bin tarımsal Ar-Ge projesi yürütüyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal alanda Ar-Ge’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın, ülkenin geleceğine yapılan yatırım olduğunu söyleyerek, “Güçlü tarımsal Ar-Ge alt yapımızla, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle iş birliği içerisinde çalışıyor, yıllık yaklaşık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz” dedi.

Taha AYHAN- Ali Eren İĞDE
ANKARA-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde ‘2024 Uluslararası Tarım Teknolojileri Festivali’nin açılışına katıldı. Bakan Yumaklı, tarımsal üretimlerini geliştirmek ve dünyayla rekabet gücünü arttırmak için son dönemde önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bitkisel üretimden hayvansal üretime, su ürünleri üretiminden tarımsal Ar-Ge’ye, kırsal kalkınma yatırımlarından su ve sulama yatırımlarına, birçok alanda üretimi ve üreticimizi destekledik. Yıllık 69,2 milyar dolarlık tarımsal hasılayla; Avrupa’da 1’inci, dünyada ilk 10 ülke arasına girdik. Bunların sonucunda bugün 85 milyon nüfusumuzun ve 60 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacını sorunsuz karşıladık ve karşılamaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra; 31 milyar dolar tarımsal ürün ihracatımızla ekonomimize önemli katkı sağlıyoruz. Hem ihtiyacımız olan gıdayı üretiyoruz, hem de ürettiğimiz gıdanın fazlasını ihraç ediyoruz. Ancak bu başarı bizde rehavet oluşturmamalı. Son 10 yıl içinde ülkemizin bulunduğu coğrafyada önemli değişimler oluyor. Savaşlar, pandemi, afetler, iklim değişikliği, nüfus artışı. Bu sıraladığım bütün risk faktörleri, başta tarım sektörümüz olmak üzere, tüm alanlarda ekonomimizi etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. İşte biz bu risk faktörlerini yeni normal olarak tanımlıyoruz. Uzun değil, 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar, Türkiye nüfusu da 105 milyon olacak. Bu durum gıdaya olan talebin yüzde 70 daha fazla olacağını gösteriyor. Ülkemiz gıda üretimi noktasında büyük bir potansiyele ve üretim kabiliyetine sahip. Ülkemiz tarımını geleceğe taşıyacak olan insan kaynağını yetiştirme ile bilim ve teknoloji üretme konularında üniversitelerimize büyük görevler düşüyor” ifadelerini kullandı.

‘POLİTİKALARIMIZDA AR-GE VE İNOVASYON KONUSUNUN AYRI YERİ VAR’

Bilim ve teknolojinin her alanda geliştiği bir çağda yaşadıklarını aktaran Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Tarımsal alanda Ar-Ge’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın, bu ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu çok iyi biliyoruz. Bakanlık politikalarımızda Ar-Ge ve inovasyon konusunun ayrı bir yeri var. Bugün Türkiye, bulunduğu coğrafyanın en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkesinden biri. Tarımsal Ar-Ge anlamında; 49 araştırma enstitümüz, 300 laboratuvarımız, 2 binden fazlası akademik seviyede olmak üzere 6 bin 500 personelimiz ile ihtiyaç duyulan her alanda ülkemizin hizmetindeyiz. Güçlü tarımsal Ar-Ge alt yapımızla, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle iş birliği içerisinde çalışıyor, yıllık yaklaşık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Bu çalışmalarla üreticimizin verimli ve kaliteli ürün almasını sağlıyoruz. Araştırma kurumlarımızda; tarla bitkilerinde 1004, bahçe bitkilerinde 1041 yerli ve milli tohumluk çeşidi geliştirdik. Ata Tohumu Projesi kapsamında, farklı türlerde 37 yerel çeşidi tescil ettik ve koruma altına aldık. Tarımsal üretimin geleceğinin teminatı olan 318 bin genetik materyali gen bankalarımızda koruyoruz. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz bir dönemdeyiz. Bunun için kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı tohum çeşitleri geliştiriyoruz. Bu bağlamda, 79 tohumluk çeşidi geliştirdik ve çiftçilerimizin hizmetine sunduk.”

‘HİBE DESTEKLERİNE ÖNEMLİ YENİLİKLER GETİRDİK’

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimde gençlerin söz sahibi olması için genç girişimcilerine hibe destekleriyle pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, “Buradaki temel amacımız, kırsalda teknolojiyi ve inovasyonu üretime katarak, üretimde verimliliği sağlayan genç ve kadın çiftçi sayısını arttırmak. Çünkü artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için daha az kaynak kullanarak, daha çok üretmemiz gerekiyor. Bu kapsamda ekonomik yatırımlar ve IPARD programları ile genç ve kadın girişimcilerimizin projelerine ekstra puan ve hibe desteği veriyoruz. Bu yıl hibe desteklerimizle ilgili önemli yenilikler getirdik. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı’nda hibe desteğine esas proje limitlerini 7 milyon TL’den, 14 milyon TL’ye yükselttik. 42 ilde uyguladığımız IPARD programını da 81 ilimize yaygınlaştırdık. Yeni hayvancılık yol haritamız kapsamında; hayvancılık desteklerimizde gençlere ve kadınlara daha çok destek vereceğiz. Bunun yanı sıra; tarım ve ormancılık alanında yükseköğrenim görmüş gençlerimizin sektöre yatırım yapması için Uzman Eller Projesi’ni başlattık. Projeyle tarımsal üretime katma değer sağlayan her projeye 250 bin lira hibe desteği sağlıyoruz. TARSİM, ORKÖY ve daha birçok alanda kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz” dedi.(DHA)


Okumaya devam et

Ekonomi

2024 yılı Mart ayı cari işlem açığı yüzde 13,4 oranında azalışla 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşti

Ticaret Bakanlığı: 2023 yılı Mart ayında 5,2 milyar dolar olan cari işlemler açığı, 2024 yılı Mart ayında yüzde 13,4 oranında azalışla 4,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.(DHA)


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.