Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Samsun’a 15 milyar TL’lik su yatırımı

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Samsun’da bu yatırım döneminde tamamlanan, yapımı devam eden ihale aşamasında olan 53 projenin toplam maliyeti 15 milyar 92 milyon TL.

Erdi Demir
SAMSUN-
DSİ 7. Bölge Müdürlüğü’nün Samsun’da bu yatırım döneminde 51’i tarım 2’si hizmet olmak üzere toplam 53 adet projesi bulunuyor. Projelerin toplam tutarı 15 milyar 92 milyon 536 bin TL. Projeler çerçevesinde önceki yıllarda 1,5 milyar TL harcama yapıldı. Dönem sonuna kadar da 227 milyon TL’lik harcama yapılması öngörülüyor. DSİ’nin Samsun’da bu yatırım döneminde tamamlanan 2, devam eden 25, ihale aşamasında 1 ve başlamayan da 25 projesi bulunuyor.

Salıpazarı’na yeni yerleşim yeri

İnşaat programındaki işlerden 36,5 milyon TL’lik Salıpazarı Yeniden Yerleşim Yeri Yapımı işinin 2026 yılında tamamlanması planlanıyor. Hak sahibi aileler için idareye ön tahsisi yapılan Salıpazarı ilçesi, Bereket Mahallesi 123 ada 18 parsel nolu taşınmaz üzerine konut yapılması planlanıyor. Bu nedenle belirlenen alanda parsel bazlı zemin etütleri, zemin etüt sonuçlarına göre mimari, statik, mekanik ve tesisat projeleri hazırlanarak tasdik edildi. 1 Haziran’da ihalesi yapılan proje değerlendirilme aşamasında.

634 milyon TL’lik Çarşamba Ovası Sulaması ve Drenajı Projesi’nin yüzde 53’ü tamamlandı

Diğer inşaat programındaki işlerden 98 milyon TL maliyetli Asarcık Armutlu Göleti’nin yüzde 28’i tamamlandı. 72 milyon TL maliyetli Vezirköprü Doluca Göleti işinin yüzde 15’i tamamlandı. 634 milyon TL maliyetli Çarşamba Ovası Sulaması ve Drenajı Projesi’nin yüzde 53’ü tamamlandı. Proje çerçevesinde 2023 yılında 10 bin hektarlık alanda inşaat devam ederken, 2024 ve sonrasında 30 bin 507 hektar alanın tamamlanması hedefleniyor. Bu zamana kadar ise 13 bin hektar alanın yapımı tamamlandı. Aynı projenin 235 milyon TL maliyetli denize çıkış yapıları ve sol sahil drenajı 2. Kısım içinin de yüzde 80’i tamamlandı. 927 milyon TL maliyetli 19 Mayıs Barajı Sulaması Projesi’nin yüzde 81’i tamamlandı. Proje çerçevesinde şimdiye kadar 5 bin hektar alanın yapımı tamamlandı. 2023 yılında bin hektar alanın yapımı devam ederken, 2024 ve sonrasında ise 1693 hektar alanın yapılması hedefleniyor. Proje tamamlandığında 7 bin 693 hektar alana su verecek.

800 milyon TL’lik Bafra Ovası Sulaması 2. Kısım İkmali işi tekrar ihale edilecek

Bu yıl içerisinde ihalesi yapılan Vezirköprü Ovası Sulama Tamamlama Projesi’nin toplam maliyeti 34 milyon TL. İş kapsamında 30 bin m3 kazı yapılması, 10 bin m3 sedde imalatı yapılması, 1500 m3 beton imalat yapılması, 142 ton demir imalat yapılması, 1400 m3 istifli taş tahkimat yapılması, 31 bin 20 metre çeşitli ebatlarda PE 100 boru temini ve montajı, 59 adet vana odası ve mekanik aksamı yapılacak. 20 Mart’ta sözleşmesi imzalanan projenin uygulama projeleri hazırlanıyor. Ayrıca ihalesi yapılacak sulama işlerinden 5 milyar TL proje bedelli Çarşamba Ovası Sol Sahil Sulama Projesi’nin ihale durumu değerlendirilecek. Proje gerçekleşirse 32 bin 639 hektar alanın sulaması sağlanacak. 800 milyon TL proje bedelli Bafra Ovası Sulaması 2. Kısım İkmali işinin yüzde 5’lik kısmı daha önce tamamlanmıştı. Proje tekrar ihale edilecek. Öte yandan 150 milyon TL proje bedelli Salıpazarı Barajı Sulaması işinin de ihale durumu baraj inşaatına göre değerlendirilecek. İçmesuyu projelerinden 327 milyon TL maliyetli 19 Mayıs Barajı İçmesuyu Artıma Tesisi’nin de yüzde 99’u tamamlandı.

Ekonomi

Bakan Kacır: Togg, otomotiv sektörünün dönüşümüne öncülük ediyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Togg‘un Türkiye’nin en büyük ihracat sektörü olan otomotiv endüstrisinin dönüşümüne öncülük ettiğini belirterek, “Togg, halihazırda 30’dan fazla farklı startup ile çalışarak inovasyonu teşvik etme konusunda kararlılığını ortaya koyuyor. Teknolojideki değişikliklerin yenilik yapmamız ve başarılı olmamız için benzersiz fırsatlar yarattığının farkındayız. Bu nedenle güçlü bir startup ekosistemine sahip olmak Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli bir parçası” dedi.

ANKARA-Bakan Kacır, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Tech.EU Zirvesi’nin açılışına katıldı. Bakan Kacır, yaptığı konuşmada, sosyal kalkınma, sürdürülebilir bir gelecek ve daha adil bir dünya için teknolojiye erişimin kritik önemde olduğunu dile getirdi. Güçlü bir startup ve inovasyon ekosistemine sahip olmanın Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’nin merkezinde yer aldığını söyleyen Kacır, Türkiye ekonomisini daha yüksek teknolojili ve inovasyon odaklı bir yola sokmayı hedeflediklerini attıklarını anlattı.

‘ETKİLEYİCİ GELİŞME TÜRKİYE’NİN DESTEK VE TEŞVİKLERİYLE OLDU’

Kacır, son 22 yılda Türkiye’de teknoparkların sayısının 2’den 102’ye çıktığını kaydederek, Türkiye’nin teknoparklarında 10 binin üzerinde şirketin Ar-Ge ve inovasyona odaklandığını kaydetti. Türk özel sektörünün 1600’den fazla Ar-Gei ve tasarım merkezine ev sahipliği yaptığını, 2000’li yıllarda 29 bin olan Ar-Ge personeli sayısının 272 bine ulaştığını söyleyen Kacır, “Bu etkileyici gelişme Türkiye’nin sağladığı destekler ve teşviklerle oldu” dedi.

Kacır, Türkiye’nin insansız hava aracı teknolojilerindeki liderliğinin bu alandaki yaklaşımının en iyi örneklerinden olduğunu vurgulayarak, “Savunma teknolojisindeki başarımız bize cesur vizyonları nasıl gerçeğe dönüştürebileceğimizi ve kayda değer atılımları nasıl başarabileceğimizi gösterdi. Şimdi odak noktamız bu başarı öyküsünü diğer sektörlerde de tekrarlamak” ifadesini kullandı.

Togg‘un, elektrikli ve akıllı bir otomobilden çok daha fazlası olduğunu belirten Kacır, “Togg, bir Türk markası tarafından Türkiye’de üretildi ve Türkiye’nin en büyük ihracat sektörü olan otomotiv endüstrisinin dönüşümüne öncülük ediyor. Bu dönüşüm mobilite girişimleri için de bir destek olacak. Togg, halihazırda 30’dan fazla farklı startup ile çalışarak inovasyonu teşvik etme konusunda kararlılığını ortaya koyuyor. Teknolojideki değişikliklerin yenilik yapmamız ve başarılı olmamız için benzersiz fırsatlar yarattığının farkındayız. Bu nedenle güçlü bir startup ekosistemine sahip olmak Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemli bir parçası” diye konuştu. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

İş Bankası ‘kefalet sigortası’ ürününü hizmete sundu

Türkiye İş Bankası ve Anadolu Sigorta iş birliği ile kefalet sigortası ürünü hayata geçirildi. Ürün ile ihracatçı müşterilerin finansmana erişiminin kolaylaşması hedefleniyor. Kefalet sigortasının sunduğu ek teminatla, ihracatçıların finansman ihtiyacı hem TL hem YP nitelikli ihracat kredileriyle sağlanıyor.

İSTANBUL-İş Bankası ve Anadolu Sigorta, kredibilitesi yüksek ancak ek teminata ihtiyacı olan ihracatçı müşterilerin finansmana erişimini kolaylaştıran kefalet sigortasını hizmete sundu. İhracat kredisi kullanırken kefalet sigortası satın alan müşterilere avantajlı faiz oranları sunuluyor. Kredi değerliliği dikkate alınarak müşteriye özel sunulan kefalet sigortası ürünü ihracatçıların kısa ve orta vadeli nakit finansman ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılamasına yardımcı oluyor. Kefalet sigorta teminatlı ihracat kredilerine İş Bankası şubelerinden başvurulabiliyor.

“ETKİN VE HIZLI ÇÖZÜMLERLE İŞ DÜNYASINA DEĞER KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz, ülke ekonomisini desteklemek üzere mal ve/veya hizmet ihracı yapan firmaların ihracat odaklı büyümelerine destek olmak amacıyla uygun maliyetler ile finansmana erişmelerine katkı sağladıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Ülkemizdeki ihracatçı firma ve işletmelerin sınırlı sermaye birikimleri nedeniyle finansmana erişimlerinde sıkıntı yaşamalarındaki önemli unsurlardan birini teminat yetersizliği oluşturuyor. Başta KOBİ’ler olmak üzere, kredibilitesi yerinde olmakla birlikte yeterli teminat sunamayan müşterilerimizin Anadolu Sigorta ile ortaklaşa kurguladığımız kefalet sigortası ürünü ile hem Türk lirası hem de yabancı para finansmana erişimini kolaylaştırılmayı amaçladık. Türkiye’de bir ilk olan bu ürünü satın alan müşterilerimize ihracat kredilerinde avantajlı faiz oranları sunarak ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayan ihracatçılarımıza yönelik çalışmalarımızı sürdürüyor ve mevcut ihracat hacmini artırmaya, küresel pazarlara açılmak isteyen müşterilerimizin her türlü ihtiyacında yanlarında olmaya önem gösteriyoruz.”

“İHRACATÇI FİRMALARIN ULUSLARARASI TİCARETTE DAHA RAHAT HAREKET ETMELERİNE İMKAN SAĞLIYORUZ”

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan ise konuya ilişkin açıklamasında, “İş Bankası’ndan ihracat kredisi kullanan müşterilerden belirli kriterleri sağlayanlara düzenlenecek olan kefalet sigortası ile sigortalı müşterilerin kullanılan kredi borcunu vadesinde geri ödeyememeleri durumunda sigorta poliçesi devreye girecek ve kalan kredi borcunun poliçe düzenlenirken üzerinde anlaşılan oranı, şirketimizce İş Bankası’na ödenecek” dedi. Kefalet sigortasının geleneksel sigorta uygulamalarından ziyade bir finansal enstrüman niteliği taşımakta olduğunu belirten Tuğtan sözlerine şöyle devam etti: “İş Bankası ile birlikte geliştirdiğimiz kefalet sigortası ürününün ihracatçı firmaların risklerini azaltıp daha geniş kredi imkanına kavuşmalarını kolaylaştırdığı gibi uluslararası ticarette daha rahat hareket etmelerine imkan vereceğine inanıyoruz. Ticaret hayatının akışını kolaylaştırarak ülke ekonomisine canlılık getirmeyi hedefliyoruz” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Hizmet üretimi yıllık yüzde 6,8 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında hizmet üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 6,8 arttığını, bir önceki aya göre (aylık) aynı kaldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin hizmet üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; mart ayında yıllık hizmet üretimi yüzde 6,8 arttı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 6,3, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 1,8, bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 15, gayrimenkul hizmetleri yüzde 13, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 7,4, idari ve destek hizmetleri yüzde 7 arttı.

Martta aylık hizmet üretimi aynı kaldı. Ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 0,3 arttı, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 3,1 azaldı, bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 2,7 arttı, gayrimenkul hizmetleri yüzde 0,5 azaldı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 0,5 azaldı, idari ve destek hizmetleri ise yüzde 1,5 arttı.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.