Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Emlakçılar dört gözle konut kredisini bekliyor

İlk evini alacak vatandaşlar için 1.20 faizli, 180 ay vadeli konut kredisi çalışmaları Mersinli emlakçıları heyecanlandırdı. Kredinin verilmesiyle piyasanın canlanacağını söyleyen Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, satışların artacağını belirtti. Canpolat, “Bu kredi gayrimenkul sektörüne can suyu olacaktır” dedi.

Koray Ünlü-Mehmet Umut Bakay
MERSİN-
İlk evini alacak vatandaşlar için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Merkez Bankası çalışmalarınca 180 ay vadeli ve 1.20 faizli konut kredisi yürürlüğe giriyor. Konut kredisi almak isteyen vatandaşlar, yeni açıklamalar doğrultusunda çalışmaların tamamlanmasını bekliyor. Yapılacak çalışmayla birlikte konut arzının artması beklenirken, emlakçılar da sabırsızlıkla gelecek güzel haberi bekliyor.

“Bu kredi gayrimenkul sektörüne can suyu olacaktır”

Konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat, şu anda gayrimenkul sektörünün sıkıntılı günler yaşadığını söyledi. 2023’ün yarısının geçmesine rağmen sektörde halen durağanlık olduğunu kaydeden Canpolat, “Hükümetin bu çalışmasını çok olumlu buluyoruz. Çünkü inanın satışlar yok denecek kadar durmuş durumda. Yabancı satışları yok denecek kadar az. 1.20 faiz oranıyla, 180 aylık bu konut kredisi inanın gayrimenkul sektörüne bir can suyu olacaktır ve piyasaları hareketlendirecektir” diye konuştu.

“Bankaların faizleri çok yüksek”

Ev fiyatlarıyla ilgili yüzlerce, binlerce şikayet aldıklarını vurgulayan Canpolat, “En büyük şikayetlerden bir tanesi kiracı ile ev sahiplerinin anlaşmazlıkları. İnanın öyle bir duruma gelmişiz ki mevcutta oturan 3 bin, 3 bin 500 olan kiralıklar ev sahipleri tarafından aynı binada evler 15-20 bin liraya verildiği için kiracılarını çıkartmaya çalışılıyor. Bu durumda ister istemez kiracı ile mülk sahibi arasında kavgalar oluyor. Bunun bir an önce önüne geçilmesi gerekir. Eğer böyle devam ederse önümüzdeki günlerde daha içinden çıkılamaz bir hal alacaktır. Fiyatların yüksekliği söz konusu. Bunun da sebebi şuna bağlanıyor. Biz gayrimenkul alırken bankalardan krediler kullanarak alırız. Biz son 7-8 aydır neredeyse bir tek kredi bile kullandıramadık. Kullandırsak bile faiz oranları çok yüksekte ve az miktarda kredi çıkıyor. Normalde eskiden bir dairenin fiyatının yüzde 80’ini kredi olarak çekebilirdik ancak şimdi ise bu rakam yüzde 30’lara, 40’lara kadar düştü. Bu yüzden de insanların o kadar gücü yok. Metropollerde 1+1’lerin fiyatı 1,5, 2 milyon lira olmuş. 2+1, 3+1’leri konuşmak dahi istemiyorum. Bu anlamıyla piyasa zor durumda” şeklinde konuştu.

“10 bin liraya 1+1 ev bulamıyoruz”

Kira fiyatlarının da uçtuğunun altını çizen Canpolat, “Mersin gerçekten bir cazibe merkezi. Mersin Rusya’dan, Ukrayna’dan ve Ortadoğu’dan ciddi bir göç aldı. Çok yakında yaşadığımız 6 Şubat depremlerinin ardında da binlerce kişi yine o bölgelerden Mersin’e geldi. Tabi böyle bir durumdan dolayı kentte ciddi bir yoğunluk oldu. Şimdi bakıyoruz 2 tane kiralık ev var, 20 kiracı var. Hal böyle olunca biz şu anda 1+1’leri 10 bin liraya, 2+1’leri 13-15 bin liraya, 3+1’leri 20 bin liraya, 4+1’leri 25-30 bin liraya bulamıyoruz. Sahil bandında, sezonluk, aylık kiralar 30 bin liranın altında göremiyoruz. İster istemez buda Mersin’deki yaşayan yerleşik halkı ciddi anlamda etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Çay fiyatları maliyetlere bakılarak yapılmıştır

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Çay fiyatları maliyetlere bakılarak yapılmıştır. Beklentileri yüksek tutmayı tamamen siyasi görüyorum. Şu an için bizim açıkladığımız fiyat ile ÇAYKUR’un alım fiyatıyla, maliyetlerin arasında anormal bir fark yok” dedi.

ANKARA-Bakan Yumaklı, AK Parti TBMM grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yumaklı, kilogramı 19 lira olarak açıklanan çay alım fiyatı ile ilgili, “Çay fiyatları maliyetlere bakılarak yapılmıştır. Beklentileri yüksek tutmayı tamamen siyasi görüyorum. Şu an için bizim açıkladığımız fiyat ile ÇAYKUR’un alım fiyatıyla, maliyetlerin arasında anormal bir fark yok. Maliyetlere göre hazırlanmış, açıklanmış, çalışılmış makul bir alım fiyatı var. Her sene olduğu gibi maliyetlere bakılır, onun üzerine makul bir kar koyulur. Ona göre fiyat açıklanır. Geçen yıllara göre hiçbir fark yok; ama hatırlıyorsanız geçen yıllarda da bu beklentiler daha yükseklere çekilmişti” diye konuştu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

İtalyan traktör markası Bandırma’da fabrika açtı

SDF Group Bandırma’da FARMotion Motor fabrikası açılışıyla üretime başladı. Euro 5 emisyon değerine sahip 3,4 ve 6 silindirli motorların üretiminin yapılacağı fabrikanın açılışında konuşan SDF Grup CEO’su Lodovico Bussolati, “Grubumuz Bandırma serüveninin başladığı 2013 yılından bu yana SDF Türkiye’nin sermayesini yaklaşık 3,5 milyar TL, üretim alt yapıları tesislerine ve makinelerine ise 1,5 milyar TL yatırım yaptı. 2019 yılında traktör fabrikasını 10 bin metrekareden 20 bin metrekareye genişletilmesi ve yeni boya fabrikasının inşaatı, akabinde 2021 yılında traktör fabrikasını 4 bin metrekare daha genişleterek 24 bin metrekareye yükseltildi. En son olarak da FARMotion motorlarının montajı ve mekanik işletme hattını ekledik” dedi.

MEHMET İNAN
BURSA-2013 yılından beri Balıkesir’in Bandırma ve Gönen ilçe sınırlarında Bulunan Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren SDF Group, motor fabrikasının açılışıyla üretime başladı. Toplamda 24 bin metrekare alanda üretim yapan fabrikada FARMotion Motor fabrikasının açılışı yapıldı. Açılışa SDF Onursal Yönetim Kurulu Üyesi Vittorio Carozza, SDF Grup CEO’su Lodovico Bussolati, SDF Yönetim Kurulu Başkanı Aldo Carozza, SDF Türkiye Fabrika Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Deniz, SDF Türkiye CEO’su Giampaolo Cameli, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, ve bayi temsilcileri katıldı.

‘TÜRKİYE BÜYÜK BİR ESKİ TRAKTÖR PARKINA SAHİP’

Açılış konuşmasında tarım sektörünün Türkiye için önem taşıdığını belirten SDF Türkiye CEO’su Giampaolo Cameli, “Türkiye dünyanın 10 büyük tarım ülkelerinden biridir. Avrupa’da 1’inci sırada yer alıyor. Tarım sektörünün payı ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının sadece yüzde 5,3’üdür. Toplam istihdamdaki payı yüzde 14 dür. Çiftçiler daha profesyonel olmaya istekliler. Arazilerin birleştirilmesi çok önem arz etmektedir. Traktörlerin beygir güçleri daha gelişmiş traktöre, düşük emisyona ve daha düşük yakıt tüketimine olan taleple her geçen gün artmaktadır. Bugün FARMotion Motor Fabrikası’nın açılışını gerçekleştiriyoruz. Tasarımı ve üretimi SDF mühendisleri tarafından gerçekleştirilen, Sektördeki en gelişmiş emisyon seviyesi ve hali hazırda Avrupa’da kullanılanlar ile birebir aynı üretimi türkiyede üretiyoruz. Bu dönüşümün Türkiye ekonomisine katkısı inanılmaz büyüktür. SDF, son 10 yılda sektörün en fazla büyüyen şirketidir. Türkiye’deki köklerimiz çok derindir” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 2,6 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde ücretli çalışan sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 2,6 arttığını, bir önceki aya göre (aylık) yüzde 0,1 azaldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini açıkladı. Buna göre; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, 2024 yılı Mart ayında yıllık yüzde 2,6 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 14 milyon 839 bin 534 kişiyken, 2024 yılı Mart ayında 15 milyon 225 bin 128 kişi oldu. Alt detaylarına bakıldığında, 2024 yılı Mart ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 1 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 9,3 arttı ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 3,5 arttı. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, martta aylık yüzde 0,1 azaldı. Ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,4 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 0,1 azaldı ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,1 arttı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.