Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

TOBB’da “Türkiye ile Suudi Arabistan Yuvarlak Masa Toplantısı”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yıl Suudi Arabistan ile ticarette ciddi bir büyüme gördüklerini belirterek, “Yakalanmış olan ivme ile ilk aşamada 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Orta ve uzun vadede ise 30 milyar dolarlık ticaret hacmini gerçekleştirebiliriz” dedi.

Evren Doğru – Gazi Taş
ANKARA-
TOBB İkiz Kuleler’de Türkiye-Suudi Arabistan Yuvarlak Masası Toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender bin İbrahim El-Harif ve iş adamları katıldı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerini ve büyüklüğünü anlattığı konuşmasında, Türk iş dünyası olarak ülkeler arasındaki iktisadi ilişkilerin yeniden canlanmasından son derece mutlu olduklarını söyledi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın ortaya konduğu “Suudi Arabistan 2030 Vizyonu”nun, güçlü, yenilikçi, bölgesinde lider bir ülke olma hedeflerine ciddi katkı sağlayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Özellikle, ekonomide petrol dışı sektörü geliştirmeye ve girişimciliği teşvik etmeye dönük adımları çok değerli buluyorum. Bu çerçevede teknoloji, turizm, ulaşım ve enerji gibi çeşitli alanlarda gerçekleştirilecek projelerde Türk iş dünyası olarak yer almaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerinin tarihi köklerinin ve temelinin sağlam olduğunu ve yeni dönemde ilişkileri çeşitlendirerek derinleştirmek istediklerini bildirdi.

“Daha fazla Suudlu yatırımcıyı ülkemize bekliyoruz”

Geçen yıl karşılıklı ticaretin olumlu yönde geliştiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Bu yıl ise ticaretimizde ciddi bir büyüme görüyoruz. Yakalanmış olan ivme ile ilk aşamada 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Orta ve uzun vadede ise 30 milyar dolarlık ticaret hacmini gerçekleştirebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de Suudi Arabistan tarafından bugüne kadar 2 milyar dolar civarında doğrudan yatırım gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, şu sözleri kaydetti:

“Hepimiz biliyoruz ki bu meblağ ülkelerimizin potansiyelini yansıtmaktan uzak. Çok daha fazla Suudlu yatırımcıyı ülkemize bekliyoruz. Öte yandan Suudi Arabistan, müteahhitlik sektörümüz için çok önemlidir. Müteahhitlik firmalarımız Suudi Arabistan’da bugüne kadar 25 milyar dolar değerinde 390 projeyi başarıyla tamamlamıştır. Karşılıklı yatırımlar ve müteahhitlik alanında büyük bir potansiyel var. Önümüzdeki dönemde, birlikte daha çok işbirliği yapmak istiyoruz. Sadece iki ülkede değil, Suudi Arabistan’ın etkili coğrafyalarda, Suudi iş insanlarıyla beraber 3. ülkelerde de daha çok işbirliği yapmak istiyoruz. İnşaat alanında geçmişteki uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümlenmesi desteğini bekliyoruz. Teminat mektubu konusunun da çözülmüş olmasından son derece mutluyuz. Bu çerçevede iş insanlarımızın vize almalarında sağlanan kolaylık için teşekkür ediyorum.”

Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender bin İbrahim El-Harif gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısının ardından basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, bugün Türkiye’de olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, “İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ileri düzeydedir. Bizim bu ziyaretimiz esasında, Türk yatırımcılarına Suudi Arabistan’da bulunan özellikle sanayi ve madencilik alanındaki yatırım fırsatlarının çok önemli olduğunu anlatmaktır. Türk yatırımcısına güveniyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin bu fırsatlardan yararlanmasını canı gönülden arzu ediyoruz. 5 günlük Türkiye ziyaretimizde hükümet yetkilileri ve özel sektör temsilcileri ile görüşeceğiz. Suudi Arabistan’da ki madencilik alanındaki iş birliğine ilişkin bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla bir anlaşma imzaladık. Bizim ülkemizdeki sanayi teknolojisi detaylı bir şekilde dile getirildi. Aynı zamanda madencilik alanındaki planlarımızı aktardık. İki ülke arasında bilgi aktarımı ve iş birliğinin yapılmasına çok özen gösteriyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

Bakanlık, kurbanlık sevkine ilişkin kuralları belirledi

Tarım ve Orman Bakanlığı, kurbanlık hayvan sevklerinin, hayvan refahının gözetilip bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli önlemler alınarak yapılması için uyulacak kuralları belirledi. Şap hastalığına karşı korunmuş bölge kabul edilen İstanbul’un Avrupa yakası dahil Trakya bölgesine sevklere özel kısıtlama getirilirken; kentin giriş noktasındaki köprüler ile feribot ve tekne gibi nakil araçlarına etkin kontrol sağlanacak.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının kontrol altına alınarak ortadan kaldırılması amacıyla çalışmalar yürütülüyor. Bu çerçevede Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle ülke içinde hayvan hareketlerinde artış olması beklendiğinden bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesi ve hastalıksız bölgelerin korunması amacıyla uyulması gereken kurallar, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlara bildirildi. Aynı zamanda kaçak hayvan hareketlerinin engellenmesine yönelik, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile iş birliği halinde kurbanlık hayvan sevkinin yoğun olduğu yol güzergahlarında da kontrol ve denetimler artırıldı.

Bu çerçevede, Tarım ve Orman Bakanlığınca kurbanlık hayvanların sevki ve satışında uyulması gereken kurallar şu şekilde belirlendi:

Menşeilerinde salgın veya bulaşıcı hayvan hastalığı bulunan, kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz, sığır cinsi hayvanlar için pasaport, koyun ve keçi türü hayvanlar için ise nakil belgesi bulunmayan hayvanların sevklerine, alınıp satılmalarına ve kesilmelerine hiçbir surette izin verilmeyecek.

Kurbanlık hayvanların taşınmasında kullanılacak araçlar, nakil öncesi ve sonrasında il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince temizlenecek ve dezenfekte edilecek.

TAŞITLARA AŞIRI HAYVAN YÜKLENMEYECEK

Hayvan refahının sağlanması için, nakil vasıtalarına aşırı hayvan yüklenemeyecek, hayvanların nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecek.

Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların resmi veteriner hekimler tarafından muayene ve gerekli kontrolleri yapılacak. Sağlıklı olduğu tespit edilen hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenerek iller arası nakle izin verilecek. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası kurbanlık nakleden hayvan ve araç sahiplerine ilgili mevzuat uyarınca işlem uygulanacak.

Kurbanlıklar, özellikle hastalığın görüldüğü bölgelerde Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığının taşıyıcısı keneler yönünden detaylı bir şekilde muayene edilip gerekli tedbirler alındıktan sonra sevk edilecek.

Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar; hayvan pazarı ve canlı hayvan borsasının yanı sıra Kurban Hizmetleri Komisyonlarınca alınan kararlar doğrultusunda belirlenen kurbanlık hayvan satış yerlerinde ve özel kurbanlık kesimi yapılacak işletmelerde alınıp satılabilecek. Önceden belirlenen yerlerin dışında kurbanlık hayvan alım ve satımlarına müsaade edilmeyecek.

Trakya bölgesinin şap hastalığından arınmışlık statüsünün devamı açısından, İstanbul’un Avrupa yakasında belirlenmiş hayvan satış ve kesim yerleri hariç, bu bölgeye şap ve koyun-keçi vebası hastalığına duyarlı hayvan sevklerine bugüne kadar olduğu gibi Kurban Bayramı döneminde de izin verilmeyecek. Bu çerçevede İstanbul başta olmak üzere bölgeye giriş ve geçiş yolları üzerindeki köprüler, feribot ve diğer deniz nakil araçlarının faaliyet gösterdiği iskeleler ile balıkçı barınakları dahil tüm noktalarda deniz ve karadan denetimler artırıldı.

GEBE VEYA DAMIZLIK DİŞİ HAYVANLARIN KESİMİNE İZİN VERİLMEYECEK

Öte yandan; kurbanlık satın alınırken hayvanların sağlıklı ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olmasına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Kulak küpesi, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi bulunan, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş hayvanların kurbanlık olarak seçilmesi öneriliyor. Gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak seçilmemesi gerekiyor. Bu çerçevede, gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine izin verilmeyecek.

Ayrıca, kurbanlık hayvan satış yerlerinde bulaşıcı ve salgın hastalık ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümleri görüldüğünde; ilgili ve yetkili kişiler tarafından bölgenin mülki idare amiri veya tarım ve orman il/ilçe müdürlüklerine bildirilmesi gerekiyor.(DHA)

Okumaya devam et

Asayiş

Samsun’un Tekkeköy Belediyesi’nde çıkan yangın, söndürüldü

SAMSUN’un Tekkeköy Belediyesi’nde, evrak arşivlerinin bulunduğu bilgisayarlara bağlı güç kaynaklarında çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.

EMRE ÖNCEL
SAMSUN-Yangın, saat 23.30 sıralarında Tekkeköy Belediyesi’nde çıktı. Tekkeköy Belediyesi’nde, evrak arşivlerinin bulunduğu bilgisayarlara bağlı güç kaynaklarında henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Belediye görevlilerince yapılan ihbar sonrası olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangın itfaiye ekiplerince kısa sürede söndürülürken, olayı duyan belediye çalışanları da bölgeye geldi.

Okumaya devam et

Ekonomi

Kurban pazarları kurulmaya başladı; kurbanlıklar 1 Haziran’da İstanbul’da

Kurban Bayramı’na 1 aydan az bir zaman kaldı. İstanbul’da belirlenen kurban satış noktalarında hazırlıklar sürerken kurbanlık fiyatlarının büyükbaş için 90 ile 180 bin lira arasında, küçükbaş için ise 8 bin ile 18 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor. Bahçelievler Kurban Pazarında açıklamalarda bulunan Veteriner Hekim Tibet Bayhan, “Alanda 117 tane çadırımız var. Bunların 89 tanesi büyükbaş, 28 tanesi de küçükbaş hayvanlar için tahsis edildi. Şuan da bizim de edindiğimiz bilgilere göre 1 Haziran itibariyle hayvanlar kurban alanına gelmeye başlayacak” dedi.

Altan ÇİMEN – Feridun AÇIKGÖZ
İSTANBUL-Diğer yandan, Bahçelievler’de kurulum hazırlıkları devam eden 7 bin hayvan kapasiteli kurban pazarı havadan görüntülendi.Pazarda 89’u büyükbaş kurbanlıklar, 28’i de küçükbaş kurbanlıklar için olmak üzere toplam 117 çadır bulunacak.

117 ÇADIR KURULUYOR

Kurban Bayramı’na 1 aydan az bir zaman kala Türkiye’nin birçok noktasından getirilecek olan kurbanlıklar, canlı hayvan sevk noktalarında İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünün ardından İstanbul’a giriş yapacak. İl Tarım Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre 1 Haziran’da İstanbul’a girecek kurbanlıklar önceden belirlenen kurban satış noktalarında alıcılarını bekleyecek.Kurban pazarlarının hangi ilçelerde kurulacağı ise önümüzdeki günlerde yapılacak koordinasyon toplantısı sonrası kesinleşecek. Avrupa Yakasındaki kurbanlık satış noktalarından Bahçelievler Kurban Pazarında ise hazırlıklar sürüyor. 3 bini büyükbaş olmak üzere 7 bin hayvanın bulunacağı pazarda hayvan sahipleri ve kurbanlıklar için 117 çadır kuruluyor. Veterinerlik hizmetinin verileceği kurban pazarında kesim yerleri de hazırlanıyor. Diğer yandan İstanbul’da 12 ay satış yapan noktalarda kurbanlıklar satılmaya başladı. Büyükbaş kurbanlık fiyatlarının 90 ile 180 bin lirasında, küçükbaş kurbanlık fiyatlarının ise 8 bin lira ile 18 bin lira arasında değişeceği tahmin ediliyor.

“1 HAZİRAN İTİBARİYLE HAYVANLAR GELMEYE BAŞLAYACAK”

Bahçelievler Belediyesi Sağlık Hizmetleri Müdürü Veteriner Hekim Tibet Bayhan, “Bir Kurban Bayramı daha yaklaşmak üzere, Bahçelievler Belediyesi olarak biz de daha önce kurban hizmeti verdiğimiz bu alanda tekrar çadırlarımızı kurmaya başladık. Çadırını alan hayvan sahipleri çadırlarının yerlerini düzeltmeye başladı. Biz de bu arada burada değer vereceğimiz hizmetlerle ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz. Gelen vatandaşlarımızın sosyal ihtiyaçlarını gidermesi için kafeterya, mescit, lavabo ve tuvaletler gibi ayrıca bu alanda küçükbaş kesimi de olacağı için arka tarafta küçükbaş kesimi için de gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.