Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

TCMB: Eğitimle bağlantılı kalemler yüksek fiyat artışları ile öne çıktı

TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporunda Eylül ayında üniversite ücreti, okul servisi ve yurt ücreti gibi eğitimle bağlantılı kalemlerin yüksek fiyat artışları ile öne çıktığı, kirada süregelen yükseliş eğiliminin güçlendiği ifade edildi.

İSTANBUL-
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Rapora göre, tüketici fiyatları eylül ayında yüzde 4,75 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon 2,59 puan artışla yüzde 61,53 olarak gerçekleşti. Türk lirasında yaşanan değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkiler zayıflamış, aylık fiyat artışları hizmetler ile alkol-tütün dışında kalan gruplarda yavaşladı. Hizmet grubunda hâkim olan dönemsel fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme davranışları neticesinde güçlü fiyat artışları genele yayılan bir şekilde devam etti. Eylül ayında üniversite ücreti, okul servisi ve yurt ücreti gibi eğitimle bağlantılı kalemler yüksek fiyat artışları ile öne çıkarken kirada süregelen yükseliş eğilimi güçlendi.

Enerji grubu fiyat artışında başta ham petrol olmak üzere enerji emtia fiyatlarındaki gelişmeler etkili oldu. Gıda grubunda genele yayılan fiyat artışları devam etmekle birlikte, aylık fiyat artışı ekmek ve tahıllar ile sebze fiyatları öncülüğünde son iki aya kıyasla yavaşlama kaydetti. Temel mal grubunda aylık enflasyon daha ılımlı bir görünüm arz ederken, dayanıklı mal alt grubunda otomobil fiyatlarının yataya yakın seyrettiği ancak beyaz eşya ve mobilyada yüksek fiyat artışlarının devam ettiği gözlendi. Üretici fiyatlarındaki aylık artış eğilimi yavaşlayarak da olsa sürmüş, üretici yıllık enflasyonu temelde enerji fiyatları kaynaklı baz etkisiyle düşüş kaydetti. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinde aylık artış oranları eylül ayında yavaşlamış, göstergelerin yıllık enflasyonları ise yükselmeye devam etti.

Eylül ayında tüketici fiyatları yüzde 4,75 oranında yükselmiş ve yıllık enflasyon 2,59 puan artarak yüzde 61,53 oldu. Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 3,70 ve 4,08 puan artarak yüzde 67,22 ve 68,93 olarak gerçekleşti.

Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiğinde, bu dönemde hizmet, alkol-tütün-altın, gıda ve temel mal gruplarının katkıları sırasıyla 2,09; 0,51; 0,32 ve 0,21 puan artarken enerji grubunun katkısı 0,54 puan düşmüştür. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, B ve C endekslerinde aylık artışlar önceki aya göre geriledi.

Fiyat artışları, B endeksini oluşturan gruplardan işlenmiş gıda ve temel mallarda bir önceki aya kıyasla belirgin bir şekilde yavaşlarken hizmette yüksek seyretmeye devam etmiştir (Grafik 4). Hizmet fiyatları eylül ayında yüzde 7,88 oranında yükselmiş, grup yıllık enflasyonu 6,89 puan artışla yüzde 86,46 seviyesine ulaştı. Bu dönemde fiyat artışları, alt gruplar geneline yayılmaya devam ederken, en belirgin aylık artış bir önceki aya benzer şekilde yüzde 15,23 ile ulaştırma hizmetlerinde gerçekleşti. Bu gelişmede, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin yansımaları etkili olmaya devam etmiş; okulların açılmasına bağlı olarak servis ücretlerinde (yüzde 65,44) yüksek oranlı artış izlenirken demiryolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki (yüzde 17,73) artışlar sürdü.

Kira alt grubunda, son dört aydır gözlenen artış eğilimi güçlenmiş ve aylık artış yüzde 9,52 olurken yıllık enflasyon yüzde 95,03’e yükseldi. Diğer hizmetler alt grubunda fiyatlar yüzde 8,46 oranında yükselirken okul ve üniversitelerin açılmasına bağlı dönemsel etkiler neticesinde eğitim hizmetleri (yüzde 30,27) fiyat artışlarıyla öne çıkmıştır. Üniversite eğitim ücretlerinde bu dönemde oldukça yüksek artışlar (yüzde 127,72) izlendi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TET, kadın kamyon şoförlerini destekliyor

TET Global Lojistik, Ford Trucks Kadın Kamyon Şoför Akademisi projesinde, proje ortağı olarak yer alıyor

ABDULLAH GONCA
EKONOMİ SERVİSİ
-TET Global Lojistik, Ford Trucks’ın kadın kamyon şoförlerine yönelik başlattığı projede proje ortağı olarak yer alarak kadınların meslek edinmesine destek oluyor.

Dökme kimyasal taşımacılık ve lojistik çözümleri sunan TET Global Lojistik, Ford Trucks’ın yeni projesi olan “Ford Trucks Kadın Kamyon Şoför Akademisi”nde proje ortağı olarak yer aldığını duyurdu. Bu proje, kadınların yeni bir meslek edinmelerine ve kariyer yapmalarına olanak tanımayı hedefliyor.

Ford Trucks Kadın Kamyon Şoför Akademisi ile ilgili detaylar şu şekilde:

Eğitime Dair Bilgiler: Eğitim, HED Akademi tarafından verilecek olup, adayların yol, yemek ve ehliyet masrafları HED Akademi tarafından karşılanacak.

İstihdam Desteği: Eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, Tet Global Lojistik bünyesinde “kamyon sürücüsü” unvanıyla işe başlayacaklar.

Başvurular: 22 yaş ve üzeri tüm kadınlar başvuruda bulunabilirler.

TET Global Lojistik, bu önemli projede proje ortağı olarak yer alarak, kadınların iş hayatına katılımını desteklemeyi ve lojistik sektöründe çeşitliliği artırmayı hedefliyor.

TET Global Lojistik İcra Kurulu Üyesi Cemil Can Yalçın, konu hakkında şunları söyledi: “Ford Trucks Kadın Kamyon Şoför Akademisi projesinde proje ortağı olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu proje, kadınların lojistik sektöründe daha fazla yer almasını ve kariyer yapmasını destekleyerek sektörümüzde çeşitliliği artırmayı amaçlıyor. TET Global Lojistik olarak, kadınların iş hayatına katılımını teşvik etmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak için çaba gösteriyoruz.”

Okumaya devam et

Ekonomi

Dünya markalarına yeni Pazarlama Direktörü

Saruhan Holding bünyesinde bulunan dünya markaları, Fakir Hausgeräte, De’Longhi, Braun ve İYO’nun Pazarlama Direktörlüğü’ne sektörün deneyimli isimlerinden Seda Altınok getirildi.

ZAFER BULUT
EKONOMİ SERVİSİ-Saruhan Holding çatısı altında bulunan Fakir Hausgeräte, De’Longhi, Braun ve İYO gibi dünya markalarının pazarlama ve iletişim çalışmalarından sorumlu kişi; uzun yıllar global ve yerli markalarda önemli çalışmalara imza atan Seda Altınok oldu.

Doğu Akdeniz Üniversitesi mezunu Altınok, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde aldığı eğitimler sonrasında profesyonel meslek hayatına ilk olarak Turkcell’de başladı. Elginkan Holding bünyesinde yer alan ECA markasının tüm pazarlama iletişim çalışmalarından sorumlu olan Altınok daha sonra Samsung Electronics’te görev aldı. Emporio Armani, Versace, Kenzo, Calvin Klein ve Guess gibi dünyaca ünlü moda markalarının Türkiye distribütörü Çiçek Retail Group’ta görevine devam eden Altınok son olarak, sporculara yönelik gıda takviyesi sunan Supplementler markasının iletişim çalışmalarını yürüttü.

Saruhan Holding Ailesine katılan Altınok, Fakir Hausgeräte, De’Longhi, Braun ve İYO markalarının; pazarlama, iletişim, E-commerce, dijital pazarlama, CRM, medya planlama ve satın alma çalışmalarından sorumlu olacak.

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Bolat: ABD, Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı

İstanbul’da düzenlenen ABD Ticaret Bakanlığı liderliğindeki ticaret misyonu ve iş geliştirme forumu Trade Winds Europe/Eurasian’ın ikinci günü ABD Büyükelçisi Jeffry Flake ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın konuşmaları ile başladı.

Şara Zehra ÖZBEY, Erdi DEMİR
İSTANBUL-ABD Ticaret Bakanlığı tarafından 13- 15 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenen ‘Trade Winds Europe/ Eurasia’ ticaret misyonu ve iş geliştirme forumunun ikinci günü kapsamında ABD Büyükelçisi Jeffry Flake ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat açılış konuşması yaptı. Organizasyona ABD Başkonsolosu Julie Eadeh, ABD Ticaret Bakanlığı uluslararası ticaretten sorumlu danışman Marisa Lago ve 300’den fazla yerli ve yabancı iş insanı katıldı.

ABD Büyükelçisi Jeffry Flake konuşmasında ABD ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin gelişerek büyüdüğüne dikkat çekerek, hem savunma hem de turizm açısından iki ülke arasındaki iş birliklerinin de altını çizdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise Türk ve ABD Hükümetlerinin ikili ticaret ve karşılıklı yatırımları artırma konusundaki kararlılıklarına vurgu yaparak, “Trade Wins Organizasyonun 16 yıl sonra tekrar İstanbul’a geri dönmesinden mutluluk duyuyoruz. Bu ivme sayesinde, son 10 yılda ticari ilişkilerimiz oldukça iyi gitmektedir. 2008 yılında İstanbul’da Trade Winds programı yapıldığında, 16 milyar dolar olan ticaret hacmi, yüzde 110 artarak 2023 yılında 33,5 milyar dolara erişmiştir. O dönemde 4,3 milyar dolar olan ABD’ye ihracatımız bugün 14,8 milyar dolara çıkmıştır. Bugün ABD, Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat pazarı haline gelmiştir. Bu durum iki ülke arasında farklı sektörlerdeki yatırımları da arttırmaktadır” dedi.

“ABD KAYNAKLI YABANCI YATIRIMLARIN TUTARI 15 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”

Bakan Bolat, ABD kaynaklı yabancı yatırımların tutarının 15 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Böylece ABD, ülkemizdeki en büyük ikinci yabancı yatırımcı haline gelmiştir. Bu dönem zarfında, 2 binden fazla Amerika firması Türk ekonomisinin gücüne ve potansiyeline inanarak Türkiye’ye yatırım yapmıştır. Bu firmalar, Türk ekonomisine 60 milyar doların üstünde katkıda bulunuyor ve 110 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Amerikan firmalarının üretim, istihdam ve ihracatımıza katkıda bulunduğunu ve bu firmaların sayısının da her geçen gün arttığını büyük bir memnuniyetle görüyoruz” dedi. Bakan Bolat ayrıca, organizasyon için İstanbul’un seçilmesinin ABD Hükümetinin ve firmalarının Türkiye’nin Amerikalı firma ve yatırımcıları için öneminin farkında olduklarının bir göstergesi olduğunu ifade etti. Organizasyon kapsamında konuşan ABD merkezli ‘Chobani’ adlı süzme yoğurt üreticisi ve şirket CEO’su Hamdi Ulukaya, şirketin ABD’de kuruluşu ve iki ülke arasındaki yatırımların önemine vurgu yaptı.

“HEDEFİMİZ İKİLİ TİCARET HACMİNİ 100 MİLYON DOLARA ULAŞTIRMAK”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçtiğimiz hafta ABD’nin başkenti Washington’da Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katılmıştı. Bakan Bolat, resmi temasları kapsamında yaptığı açıklamada, “2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” demişti.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.