Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

“Asgari ücretin kaderimiz olmaktan çıkmasını istiyoruz”

HAK-İŞ Konfederasyonu Kayseri İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, asgari ücretin çalışanların kaderi olmaktan çıkması gerektiğini söyleyerek, “4 kişilik bir ailenin geçinebileceği şartlar göz önünde bulundurularak rakam belirlenmesi gerekiyor” dedi.

Ali Göç
KAYSERİ-
Türkiye’de 7 milyona yakın asgari ücretlinin olduğunu hatırlatan HAK-İŞ Konfederasyonu Kayseri İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Serhat Çelik, asgari ücreti belirleyen komisyonun yapısına itirazı olduklarını kaydeden Çelik, “2024 yılı asgari ücret görüşmeleri kapsamında 11 Aralık 2023 tarihinde ilk toplantı yapıldı. İkinci toplantıda 18 Aralık’ta yapıldı. 16 milyon sigortalının olduğu ülkemizde 7 milyona yakın asgari ücretlinin çalıştığı ve asgari ücretin de belirlenmesi noktasında Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşme görüşmeleri başlamış oldu. Dolayısıyla biz asgari ücretle ilgili ilk etapta komisyonun yapısına bir itirazımız var. Asgari ücret tespit komisyonu maalesef anti demokratik bir yapısı var. Sadece Türkiye’nin en büyük işçi sendikası ve işveren sendikasının devlet eliyle belirlenecek asgari ücret toplantısının yapılması ve diğer tarafların toplantıya dahil edilmemesi noktasında ciddi manada itirazımız var. Dolayısıyla Hak-İş’in diğer sendikaların da bu asgari ücretle ilgili komisyonda olması demek yaklaşık 7 milyon asgari ücretle çalışanların daha tatmin olacağı, daha memnun olacağı bir sonucun çıkması anlamına gelecektir. Dolayısıyla asgari ücret tespit komisyonunun yapısındaki eksiklikler asgari ücretin belirlenmesinden sonra da çalışanları tatmin etmemekte ve memnun etmemektedir. İlk etapta asgari ücret tespit komisyonu yapısı noktasında bir değişiklik yapılması talebimiz var” ifadelerini kullandı.

“Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması noktasında bir çalışma yapılması talebimiz var”

Serhat Çelik, “İkinci olarak da vergi sisteminde ciddi manada itirazımız var. 2021 yılı içerisinde asgari ücretten vergi alınmaması noktasında bir düzenleme yapılsa da asgari ücretin az bir üzerinde çalışan arkadaşların, üyelerimizin veya çalışanların ciddi manada vergiye maruz kaldığını görüyoruz. Dolayısıyla vergi sisteminin az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması noktasında bir çalışma yapılması talebimiz var. Üçüncü olarak da komisyonun yapısı dedik, vergi sistemi dedik. Asgari ücret kaderimiz olmaktan çıkmalı. Bununla ilgili biz Kayseri özelinde Kayseri’de bütün çalışanları HAK-İŞ Konfederasyonu’nda mücadeleye davet ediyoruz. Organize sanayide çalışanları, bina görevlilerini, ev işçiliğinde çalışan kardeşlerimizi HAK-İŞ Konfederasyonu bünyesi altında mücadeleye davet ediyoruz. İşverenlerimizi de yine örgütlenmenin önünün açılması noktasında taleplerimize kulak vermesini istiyoruz. Organize sanayi özelinde değerlendirecek olursak, sendikalı olan iş yerlerinde istihdamla ilgili herhangi bir sorun yok. Ama şu anda istihdamda ciddi sorun yaşanan yerlerin önünde gelen yerler maalesef sendikalı olmayan yerler. Sendikanın olmadığı yerlerde de çalışanların iş yerine karşı aidiyet duygusu olmuyor. Sendikalı olan iş yerlerinde istihdamla ilgili ciddi manada sorunlar gözükmüyor. Biz organize sanayide çalışan ve Kayseri özelinde Türkiye’nin tamamında HAK-İŞ’te üyeliğe davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Asgari ücretin kaderimiz olmaktan çıkmasını istiyoruz”

Asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği bir rakamın olması gerektiğini kaydeden Çelik, “Asgari ücretin kaderimiz olmaktan çıkmasını istiyoruz. 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği rakam olması gerekiyor. 4 kişilik bir ailenin kira gideri, elektrik, su, öğrencilerin okula gidip geldiği yol masrafları, yeme içme masrafları, mutfak masrafları, bunların tamamının göz önünde bulundurulduğu bir rakam ortaya çıkması gerekiyor. Telaffuz edeceğimiz rakamların bir anlamı kalmıyor. Asgari ücretin belirleneceği tarihten itibaren hayatımızın ve alım gücümüz rahatlatılması noktasında adımlar atılmadığı müddetçe ifade edeceğimiz rakamın bir anlamı kalmıyor. Şu anda mesela 1 Ocak’ta belirlenecek asgari ücret çalışanların hesabına Şubat ayında hesaplarına geçecek ama şu anda asgari ücretle ilgili telaffuz edilen rakamlar piyasada zamlanmaya başladı. Yarın resmi olarak açıklandığında da artışa göre piyasa yine bir zam alacak. Dolayısıyla çalışanların şubat ayında alacağı rakama ulaşabilmesi için ciddi manada 1-1.5 aylık bir zorluk yaşıyoruz. O yüzden 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği şartlar göz önünde bulundurularak rakam belirlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: Nisanda en yüksek reel getiriyi BİST 100 sağladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında yatırımcısına en yüksek aylık getiriyi BİST 100 endeksinin sağladığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Nisan 2024 dönemine ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre; aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,17, tüketici fiyatları (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 3,59 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile külçe altın yüzde 1,37 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,56, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,76, dolar yüzde 2,55 ve euro yüzde 3,87 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile külçe altın yüzde 1,78 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 0,16, DİBS yüzde 0,36, dolar yüzde 2,15 ve euro yüzde 3,48 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Külçe altın, 3 aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile yüzde 10,31, TÜFE ile yüzde 10,08 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 7,60, TÜFE ile yüzde 7,80 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. 6 aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile yüzde 18,30, TÜFE ile yüzde 12,69 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken; aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile yüzde 10,48, TÜFE ile yüzde 14,73 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIK EN YÜKSEK REEL GETİRİ BİST 100 ENDEKSİNDE

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi; Yİ-ÜFE ile yüzde 23,92, TÜFE ile yüzde 13,60 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Yıllık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın yüzde 23,85, dolar yüzde 7,40 ve euro yüzde 5,04 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) yüzde 26,71 ve DİBS yüzde 44,81 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde külçe altın yüzde 13,54 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; dolar yüzde 1,54, euro yüzde 3,70, mevduat faizi (brüt) yüzde 32,81 ve DİBS yüzde 49,41 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Kripto parada şikayetler yüzde 22 arttı; mart ayı zirve yaptı

Çözüm platformu Şikayetvar, 2024’ün ilk 4 ayı için kripto parayla ilgili gelen şikayetleri açıkladı. Platform tarafından yapılan açıklamaya göre,16 ayda şikayetlerin zirve yaptığı ay 3 bin 523 şikayet mart olurken geçen yıla oranla şikayetler yüzde 22 artış gösterdi. En çok ise sistem girişinde hata oluşması, hesabın sıfırlanması, kimlik doğrulamada karşılaşılan sorunlar, aracı kurumların komisyon ücretinin yüksekliği konularında şikayet alındı.

İSTANBUL-Son yılların en popüler yatırım araçlarından biri olan kripto paralar, herkesin gündeminde yer alıyor. Kripto paralarla ilgili şikayet verilerini açıklayan Şikayetvar, tüketicilerin en çok çözüm beklediği konuları da derledi.

2024’ÜN İLK 4 AYINDA ŞİKAYETLER YÜZDE 22 ARTTI

2023 yılında platforma ulaşan şikayet sayısı 6 bin 296 olarak kaydedildi. 2024’ün ilk 4 ayı ile bir önceki yılın aynı dönemi karşılaştırıldığında şikayet sayısının arttığı gözlemleniyor. 2024’ün ilk dört ayında şikayetler yüzde 22 artış gösterdi ve 7 bin 711’e ulaştı. 2024’ün Mart ayı son 16 ayın en çok şikayet gelen ayı oldu. Mart ayında şikayet sayısı 3 bin 5223 oldu.

Kullanıcıların karşılaştığı sorunlar, ‘Sisteme girişte hata vermesi, hesabın sıfırlanması, kimlik doğrulama işleminde sıkıntı çıkması, telefon numarası güncellemenin yapılmaması, fazla komisyon ücreti alınması, ön satıştaki fiyatların yanıltıcı olması, transfer işleminin uzun sürmesi, yavaş oluşu, yükselince satış işleminde sıkıntı çıkarmaları, düşünce de alım yaptırmamaları, müşteri temsilcilerinin yanlış yönlendirmesi sonucu işlemlerde zarar edilmesi, müşteri temsilcilerinin yatırım yaptıktan sonra ilgilenmemesi’ olarak açıklandı.

Kripto paralarla ilgili kullanıcılardan gelen şikayetlerden bazıları şöyle sıralandı:

“Kripto alım satım platformuna para yatırıyorsunuz, alım satım yapıp bakiye yükseliyor fakat yatırdığınız parayı bile çekemiyorsunuz. Siteyi güvenli ve resmi diye anlatıyorlar ama o da iş birlikçisi. Temas etmeyin.”

“Bugün hesabıma giriş yaptığımda Litecoin ile ödeme yapacaktım. Bankama lira yükleyip lira ile Litecoin aldım. Fakat Litecoin ile ödeme yapmak istediğimde ‘kayıtlı olmayan adresinize bir süre para çekemezsiniz’ diye hata verdi. Kendi yatırdığım parama resmen bloke koyuldu. Benim hesap güvenliğim içinmiş! Size ne kardeşim benim paramdan. Ben kendi banka hesabımdan bin 500 lira yatırmışım ödeme yapacağım ama parama bloke koyuluyor. Canlı yardıma yazıyorum ‘paranıza bloke koyulmamış’ diyor. Dolaylı olarak param bloke koyulmuş oluyor. Salak değiliz biz. Para çekerken adres kaydetme saçmalığı nedir. Size ne kardeşim kime para göndereceğimden. Siz kimsiniz de benim parama bloke koyuyorsunuz? Üstüne bir de adres kaydetme saçmalığı getirmişsiniz?”

“Hesabıma giriş yapamıyorum ve hata alıyorum. Hesabıma neden giriş yapamadığım konusunda bir açıklama yapabilir misiniz? Siteyle ilgili bir sorun mu var, yoksa site sahibi mi ortadan kayboldu? Yardım bölümüne de yazamıyoruz, mağduriyetimizle kim ilgilenecek? Umarım en kısa sürede geri dönüş yapılır.”

“Siteye ve uygulamaya giriş yapamıyorum. Kaç gündür deniyorum. Kar mı ettim zarar mı haberim yok, destek için yazdım. Geri dönüş yapılmadı, uygulamayı sildim tekrar yükledim ama hala açılmıyor. Uygulama sürekli hata veriyor, web sitesinde de hesap giriş sayfasının linki açılmıyor.”

“Hesaba banka üzerinden para yatırdım ancak giriş yaparken şifreyi hatırlamadığımı fark ettim. ‘Şifremi unuttum’ tuşuna basıp e-posta adresimi girdiğimde sistem hata veriyor. Saatlerdir uğraşıyorum; parayı hesaba almayı biliyorsunuz ancak siteden şifre sıfırlanmıyor. Kimseye de ulaşamıyorum. Çok pişmanım. Anlık işlemin bu kadar önemli olduğu bir yerde üyelik girişi yapamamak büyük bir sorun.”(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Kurbanlık hayvan sayımız yeterli

Bakan Yumaklı: (Yaklaşan kurban bayramı) Kurbanla ilgili hiçbir sıkıntı olmayacak, kurbanlık hayvan sayımız yeterli. Et fiyatlarındaki speklükatif durumun kurban fiyatlarında da olma potansiyeli vardı, ama aldığımız önlemlerle ve açıklanan kurbanlık fiyatlarıyla öyle olmayacağı görülmüş oldu.

ANKARA-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: (Sokak hayvanları ile ilgili durum ne olacak?) Sokak hayvanları ile ilgili düzenlemede Meclis takvimini bilmiyorum. Ama bu yıl Meclis kapanmadan görüşülür diye düşünüyorum. Adalet, Çevre Şehircilik, İçişleri ve Bizim bakanlığımız işbirliğinde çalışılıyor. Neden böyle bir çalışma yapılması gerekir? Her kurumun sorumlulukları var. Bakanlıklar, Belediyeler, kurumlar… Daha önce de söylediğimiz gibi, herkes sorumluluklarını yerine getirecek, yasal düzenleme gerekiyorsa yapılacak, şimdi biz o kısımdayız. O devreye girdikten sonra herkes sorumluluklarını yerine getirecek.(DHA)


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.