Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye ve Suudi Arabistan iki doğal ortaktır

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye ve Suudi Arabistan doğal bir ortak. Suudi Arabistan sürdürülebilir yüksek büyüme için yola çıktı. 2030’a kadar 3 trilyon dolar yatırımdan bahsediyoruz. Serbest ticaret anlaşması ticaret ve yatırımı hızlandıracaktır. Bu bağlarımızı genişletmek için önemli olacaktır” dedi.

İSTANBUL-
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği Türkiye Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu’nda konuştu.

“Serbest ticaret anlaşmaları ise daha yararlı fırsatlar sunuyor” diyen Mehmet Şimşek, ”Eğer serbest ticaret anlaşması olursa ticaret ve yatırım da artacaktır. Türkiye ekonomisi sofistike bir ekonomide değil henüz. Serbest ticaret anlaşmaları ise daha yararlı fırsatlar sunuyor. Petrol dışı gayrisafi milli hasılanızı artırmak istiyorsunuz. Bunun içinde çeşitlendirme yapmanız gerekiyor. Çeşitlendirme her iki ülkenin de yapması gereken bir eylem çünkü sınırlı bir doğal kaynağımız var’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin turizmde bir başarı hikayesi elde ettiğini belirten Şimşek, “Turizminin çok büyük bir başarı hikayesi. Türkiye’de turizm verileri 54 milyar doların biraz üzerine çıktı. Önümüzdeki hedefte 100 milyar dolara ulaşmak. Çok büyük kaynaklarımız var, Suudi Arabistan’a yardımcı olabiliriz. Çünkü bizim ortak yanlarımız var ve mevsimlerimiz çakışmıyor” dedi.

“Türkiye şirketleri Suudi Arabistan’da yarım milyar dolardan daha fazla değerde proje gerçekleştiriyor”

Türkiye’nin inşaat alanında küresel oyunculardan birisi olarak görüldüğünü belirten Şimşek, ”Suudi Arabistan’da inşaat alanında lider şirketler var. Türkiye büyük küresel oyunculardan birisi olarak görülüyor. Türkiye şirketleri Suudi Arabistan’da yarım milyar dolardan daha fazla değerde proje gerçekleştiriyor. Suudi Arabistan’ın hedefleri ile bizim müteahhitlik deneyimlerini bir araya getirdiğimizde büyük bir katkıda bulunabileceğimiz açıkçası yüksek ölçüde faydalı olacaktır. Suudi Arabistan’da büyük projelerden bazıları var ve bizler de bunun bir parçası olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Savunma ve havacılıkta Türkiye’nin dev ilerlemeler kaydettiğini söyleyen Bakan Şimşek, “Suudi Arabistan ile birlikte tasarlamak, üretmek ve ihracat yapma projelerine açığız. Bölgemizde Birlikte barış ve güvenliği tesis edebiliriz. Birlikte Afrika’da, Orta Asya’da iş yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisindeki son durumu ve gelecek hedefleriyle ilgili bilgi verdi. Şimşek, Türkiye’de uygulanan ekonomi programıyla fiyat istikrarının sağlanacağına dikkat çekerek, “2028 itibariyle fiyat istikrarı sağlamış olacağız. Depremden kaynaklanan hasarı onarıyoruz ve eksikleri azaltıyoruz. Yapısal reformlar yapacağız. Konvansiyonel para politikaları uygulanacak, yılın ikinci yarısında enflasyon kayda değer oranda düşmüş olacak. 2026 da tek haneli enflasyon hedefliyoruz” diye konuştu.

“Net portföy girişleri seçimlerden sonra ivme kazanacak”

Öte yandan Şimşek, rezerv yeterliliğinde iyileşme kaydedildiğini söyleyerek, “Türkiye büyüme bağlamında dünyanın önde gelen pazarlarından biri. Piyasanın enflasyon beklentileri bizim hedeflerimize yaklaşıyor. Net portföy girişleri seçimlerden sonra ivme kazanacak. Türkiye’nin risk primi geriledi, kur oynaklığı azaldı. Enflasyonu indirmek için sıra dışı bir şey yapmayacağız, geleneksel yöntemlerle enflasyon düşürülecek” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: Tarım ürünleri üretici fiyatları aylık yüzde 2,71 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında tarım ürünleri üretici fiyatlarının bir önceki yılın aynı ayına göre (yıllık) yüzde 60,77, bir önceki aya göre (aylık) yüzde 2,71 arttığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Nisan 2024 dönemine ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; tarım ürünleri üretici fiyatları, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,71, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 20,68, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,77 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 60,69 arttı.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,67, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 4,43 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,65 fiyat artışı gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 2,27 fiyat azalışı olurken; çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 11,79 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 4,58 fiyat artışı görüldü. Yıllık fiyat artışının en yüksek olduğu alt grup yüzde 166,06 ile yağlı meyveler, aylık fiyat artışının en yüksek olduğu alt grup yüzde 58,57 ile turunçgiller oldu. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

AHL Pay, adrese teslim fiziki altın ve gümüş satışına başladı

Merkez Bankası (TCMB) tarafından Elektronik Para Kuruluşu lisansı ile faaliyetlerini sürdüren AHL Payadrese teslim fiziki altın ve gümüş satışına başladığını duyurdu. AHL Pay Genel Müdürü Enver Çetin, ““Birçok bankanın ve elektronik para kuruluşunun gündeminde olan adrese teslim fiziki altın ve gümüş satışı konusunda ilk uygulayan finans kurumu olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

İSTANBUL-AHL Pay markası ile faaliyet gösteren Ahlatcı Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. Türkiye’de adrese teslim fiziki altın ve gümüş satışına başlayan ilk lisanslı finans kuruluşu olduğunu duyurdu.

AHL Pay kullanıcılarının mobil uygulama üzerinden satın aldıkları altın ve gümüş ürünler, siparişte belirtilen adrese sigortalı olarak teslim ediliyor. Teslimatı gerçekleştirilen ürünler arasında gram altın (1 gr, 2.5 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr), Cumhuriyet altını (çeyrek altın, yarım altın, tam altın), külçe altın (1 kg) ve gram gümüş (50 gr, 100 gr) seçenekleri bulunuyor.

 “13 FARKLI ÜRÜNÜ, TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA SİGORTALI OLARAK BİRKAÇ GÜN İÇERİSİNDE ULAŞTIRIYORUZ”

AHL Pay Genel Müdürü Enver Çetin, konu hakkında şu değerlendirmede bulundu:

“Birçok bankanın ve elektronik para kuruluşunun gündeminde olan adrese teslim fiziki altın ve gümüş satışı konusunda ilk uygulayan finans kurumu olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ahlatcı Holding’in bir iştiraki olmamız, bu konuda bir ilke imza atmamızda en önemli etkendir. Bu hizmetimizi Ahlatcı Kuyumculuk ve Ahlatcı Metal Rafineri iş birliği ile gerçekleştirmekteyiz. Gram altın, Cumhuriyet altınları, külçe altın ve gram gümüş kategorilerindeki 13 farklı ürünü, Türkiye’nin dört bir yanına sigortalı olarak birkaç gün içerisinde ulaştırıyoruz. Satış fiyatlarımız konusunda oldukça iddialıyız. Türkiye’deki en uygun online satış fiyatının AHL Pay’de olduğunu gözlemliyorum. Ülkemizde online fiziki altın satışlarının gerçekleştiği kuyumculuk web siteleri ve pazaryeri uygulamalarına kıyasla çok daha uygun fiyatlar sunuyoruz. Üretim, kargo ve sigorta süreçlerini, sahip olduğumuz ödeme altyapısı ile özenle kurgulayarak ödeme maliyetlerinin azalmasını sağladık ve bu çalışmalarımız sonucunda satış fiyatlarını piyasadan çok daha uygun hale getirdik.”

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Çay fiyatları maliyetlere bakılarak yapılmıştır

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Çay fiyatları maliyetlere bakılarak yapılmıştır. Beklentileri yüksek tutmayı tamamen siyasi görüyorum. Şu an için bizim açıkladığımız fiyat ile ÇAYKUR’un alım fiyatıyla, maliyetlerin arasında anormal bir fark yok” dedi.

ANKARA-Bakan Yumaklı, AK Parti TBMM grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yumaklı, kilogramı 19 lira olarak açıklanan çay alım fiyatı ile ilgili, “Çay fiyatları maliyetlere bakılarak yapılmıştır. Beklentileri yüksek tutmayı tamamen siyasi görüyorum. Şu an için bizim açıkladığımız fiyat ile ÇAYKUR’un alım fiyatıyla, maliyetlerin arasında anormal bir fark yok. Maliyetlere göre hazırlanmış, açıklanmış, çalışılmış makul bir alım fiyatı var. Her sene olduğu gibi maliyetlere bakılır, onun üzerine makul bir kar koyulur. Ona göre fiyat açıklanır. Geçen yıllara göre hiçbir fark yok; ama hatırlıyorsanız geçen yıllarda da bu beklentiler daha yükseklere çekilmişti” diye konuştu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.