Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Özbekistan Cumhurbaşkanıyla görüştü

TBMM Başkanı Kurtulmuş, resmi ziyaret gerçekleştirdiği Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından da kabul edildi. Kurtulmuş, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile yaptığı görüşmenin ardından, “İki ülkenin kardeşliğinin, dostluğunun bölgeye, Türk dünyasına ve insanlığa çok büyük faydaları olacağı kanaatindeyim” açıklamasında bulundu.

ÖZBEKİSTAN-Özbekistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Mirziyoyev ile yaptığı görüşmenin ardından Özbek ve Türk medyasının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Taşkent’te bugün çok verimli görüşmeler yaptıklarını, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile gerçekleştirdiği görüşmeyle de bunları taçlandırdıklarını söyledi.

Mirziyoyev ile son derece samimi, yapıcı ve güzel bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurtulmuş, “Bu anlamda, Yasama Meclisi Başkanı ve Senato Başkanıyla yaptığımız görüşmelerin bir özetini ortaya koyduk. Sayın Mirziyoyev’in başlatmış olduğu üçüncü büyük medeniyet yürüyüşü ya da üçüncü rönesans ismini verdiği reform programını yakinen takip ettiğimizi ifade ettik. Bu programın sadece Özbekistan için değil aynı zamanda bütün İslam dünyası ve hatta insanlık için fevkalade önemli bir medeniyet projesi olduğunu, özellikle önümüzdeki dönemde Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin sağlanabilmesi, dünyada yeni, adil, hakkaniyetli bir sistemin kurulabilmesi için iki dost ve kardeş ülke; her iki tarafta da birbirini çok iyi tanıyan, ‘kardeşim’ diyerek hitap eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Cumhurbaşkanımız Şevket Mirziyoyev’in olduğu bu dönemde, el ele, gönül gönüle vererek hem Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin sağlanması hem de yeni, adil, hakkaniyetli bir dünyanın kurulabilmesi için görüşlerimizi karşılıklı olarak teyit ettik.” şeklinde konuştu.

Görüşmede, Türkiye ve Özbekistan arasında ticari, ekonomik ve kültürel alandaki ilişkileri konuşma fırsatı bulduklarını ifade eden Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in, Özbekistan Yasama Meclisi, Özbekistan Senatosu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında üçlü, parlamenter diplomasinin imkanlarını arttırabilecek çalışmalara ilişkin görüşlerini ifade ettiğini kaydetti.

Kurtulmuş, “İnşallah biz de Özbekistan Yasama Meclisi, Özbekistan Senatosu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak dostluk gruplarımızı çalıştırarak en kısa zamanda parlamenter diplomasi bakımından iki ülkenin köprülerini sağlam bir şekilde kurmuş olacağız. Zaten var olan ilişkileri çok daha kuvvetlendirmek, dostluk grupları, ihtisas grupları üzerinden parlamenter diplomasinin imkanlarını arttırmak için canla başla çalışacağız.” dedi.

Mirziyoyev’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını ve sevgilerini ifade ettiğini aktaran Kurtulmuş, “O da aynı şekilde Cumhurbaşkanımıza selamlarını gönderdi. İki ülkenin kardeşliğinin, dostluğunun bölgeye, Türk dünyasına ve insanlığa çok büyük faydaları olacağı kanaatindeyim.” diye konuştu.

İlişkilerin daha da güçlendirilmesi için ne gibi çalışmaların yapılması gerektiği yönündeki soru üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:

“Devam eden ve şu anda 3 milyar dolar seviyesini aşmış olan bir ikili ticaret hacmi var. Öncelikle bunun orta vadede 5 milyar dolara, uzun vadede 10 milyar doların üzerine çıkarılması lazım. Ticari ilişkilerin yanı sıra turizm alanında çok büyük bir potansiyel var. Ayrıca milli savunma sanayinde önemli potansiyeller var.

Karşılıklı olarak yüksek düzeyli işbirliği toplantıları gerçekleşiyor. Yüksek düzeyli işbirliği toplantısı önümüzdeki dönemde Türkiye’de gerçekleşecek. İki cumhurbaşkanının eş başkanı olarak katıldığı bu toplantılarda çok teferruatlı olarak bu konular gündeme gelecek. Zaten başlamış olan bu süreci hızlandırarak daha da güçlü bir şekilde bu ilişkiler somut projeler üzerinden sürdürülecek. İnşallah başarılı olur. Türkiye’deki toplantıya da Sayın Mirziyoyev katılacağını ifade etti.”(DHA)

Gündem

İmamoğlu’ndan Kılıçdaroğlu açıklaması: Bayramlaştık, farklı şekillerde basına yansımasını hayretle izliyorum

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara’da görüşeceği yönünde ki iddialara ilişkin “ Önceki dönem Genel Başkanımız ile Bayramlaştığımız esnada da kendisine ‘Ben artık Ankara’ya da geliyorum. Türkiye Belediyeler Birliği görevinden ötürü muhtemelen daha sık geleceğim ve geldiğimiz bu esnada da olabilirse bir yemekte sohbet etmeyi arzu ederim’ dedim. O da ‘memnuniyetle’ dedi. Ama net olarak şu tarih, bu tarih yok. Bunun farklı şekillerde basına yansıması, tarihin, hatta gündemin, içeriğinin aktarılması ya da birilerinin bunu bir şekilde farklı anlamlara çekerek yazmasını hayretle izliyorum” dedi.

 Altan ÇİMEN – Feridun AÇIKGÖZ
İSTANBUL-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Metro İstanbul’un tren sürücüleri eğitim programını başarıyla bitiren 200 bröveye ödüllerinin teslim edildiği törene katıldı. Esenler Adem Baştürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törenin ardından İBB Başkanı İmamoğlu, basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı.

“İSTANBUL’UMUZUN BİR YATIRIM ODAĞI KENT OLDUĞUNU DİLE GETİRDİK

Almanya’da gerçekleştirdiği Bakanlar düzeyinde ki buluşmaların ‘2028 adaylığına hazırlık yapılıyor’ şeklinde yorumlanmasını değerlendiren İBB Başkanı İmamoğlu, “Malumunuz Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ülkemizi ziyaret ettiğinde İstanbul’da misafirimiz olmuştu ve o misafir olduğu masada çok güzel bir buluşma anıydı bizim için. Başta mülteci meselesi olmak üzere yatırımlarımız, iki ülke ilişkileri, şehirlerin kardeş ilişkileri üzerinden sohbetlerimiz olmuştu. Daha sonra tabii o masada bulunan Maliye Bakanı ile de bir görüşme yapmamızı ve özellikle şehrimizdeki yatırımlardan bilgi vermemiz söz konusu olacağından bahsetmiştik. Bu seyahatte denk gelen Maliye Bakanı ile olan randevumuza aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi ve Yatırımdan Sorumlu Devlet Bakanı gündemi eklendi. Tabii bunlara binaen ilave olarak 35’inci kardeş şehir ilişkisini kutladığımız Berlin Belediye Başkanı ile olan randevumuz, Köln yine bir başka kardeş şehrimiz Köln Belediye Başkanı, Düsseldorf Belediye Başkanı ve milli maçımızı izlemeye gittiğimiz Dortmund şehrindeki Dortmund Belediye Başkanı görüşmelerimizin kurumsal karşılığı oldu. Yanı sıra Almanya’nın en büyük iş dünyası kuruluşu, iş dünyası çerçevesi olan bir BDİ diye anılan iş dünyası kurumunun başkanı ve yönetim kuruluyla bir araya geldik ki malumunuz Türkiye’mizde çok ciddi sayıda tamamı Alman sermayeli olan yatırımları olan şirketler var ve bu şirketlerin en üst düzey temsili olan firmayı daha doğrusu kurumu ziyaret ettik. Ve orada da İstanbul’umuzun bir yatırım odağı kent olduğunu ve hatta BDİ’ın dünya ekseninde birkaç şehirde temsilciliğinin olduğunu ve bir tanesinin de İstanbul’da olmasını arzu ettiğimizi dile getirdik” dedi.

“KİMİN NE YAZDIĞININ ÖNEMİ YOK”

HIZRAY üretimine talip firmanın trenlerini de test ettiğini söyleyen İmamoğlu, “Buna ilave olarak da tabii ülkemizde, şehrimizde kazandırma hayalini en güçlü şekilde hissettiğimiz HIZRAY’ın yapımıyla ilgili ve buna talip olmayı düşünen yine uluslararası bir firmanın tren test sürüş alanını ziyaret ettik ve orada hızlı treninin test sürüşüne eşlik ettik. 180 kilometreye kadar çıkmayı arzu ettiğimiz HIZRAY’ın Sabiha Gökçen’den Beylikdüzü’ne 75 kilometreyi 50-55 dakikada alacağı bir ortam. Gezimizin kapsamı buydu. Çok kolay bir şey değildi. Ciddi kilometreler aldık, keyifliydi de. İstanbul’umuza yakışan, itibarlı bir buluşmalar silsilesiydi. Ben hem Alman hükümetinin değerli bakanlarına hem belediye başkanlarına çok çok teşekkür ediyorum. Hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı kimliğimle hem de Türkiye Belediyeler Başkanı kimliğimle daha önce yapmayı düşündüğümüz ama farklı sebeplerle yapamayıp iptal ettiğimiz Türk Alman kardeş şehirleri buluşmasıyla ilgili de öncü fikrimizi başta Berlin ve Köln kardeş şehrimizde paylaştık. Umut ediyoruz 2025’te de böyle güçlü bir buluşmayı ülkemizde yaparak hem Almanya hem Avrupa Birliği’yle ilgili de ilişkilerimizde tamir edilmesi gereken alanları en güçlü şekliyle tamir etmeyi ve ikili ilişkilerin ticari, teknik, siyasi, her alanda çok itibarlı ve çok güçlü bir seviyeye kavuşmasını diliyorum. Kimin ne yazdığının önemi yok. Durum bundan ibarettir” diye yanıtladı.

“KATILIMCI BİR MODEL YÖNETTİĞİMİZİ EN İYİ ADALAR HALKI BİLİYOR”

Adalarda yaşanan ulaşım sorunuyla ilgili de soruları yanıtlayan İmamoğlu, “Adalar halkıyla olan üst seviyede samimi diyaloğumuza zarar getirecek hiçbir davranışta ne ben, ne bir çalışma arkadaşım bulunmaz, bulunamaz. Adalar halkıyla, Adalar’ı çok düşünen ve karşılıklı diyaloğunda hep şeffaf, onların ne hissettiğini anlamaya çalışan bir süreci işlettik. Bakın Adalarda malumunuz hatırlarsınız faytonlardaki atların görmüş olduğu zulmü gidermek adına Adalardaki faytonların kaldırılma sürecinde ne kadar halkçı, katılımcı ve aynı zamanda emekçisinden oradaki insanların ne düşündüğüne kadar, fikirlerini alan, katılımcı bir model yönettiğimizi en iyi Adalar halkı biliyor. O bağlamda bizim bu ilişkimizin üzerinden bir işte bu gelişen olayları kötü yorumlayan veya bunları başka türlü yorumlamaya çalışan bir kısım halkın bu duygularını sömürmeye diyeceğim, çalışan bir kısım yayınları da buradan gülerek izliyorum. Ben Adalar halkının ya da orada bir kısım vatandaşımızın tepkisini elbette duyuyorum ve bunu hissediyorum ve anlıyorum” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Gündem

Bakan Tunç: 192 binden fazla vatandaşımızın kira uyuşmazlığını barışçıl yolla çözmesini sağladık

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Kira davalarında, ara bulucuya başvuru sayısı 176 bin 769’u buldu. Bu başvurulardan 96 bin 461’i anlaşma ile sonuçlandı. Böylece ortalama 192 binden fazla vatandaşımızın kira uyuşmazlığını yargıya taşımadan, barışçıl yolla çözümlenmesini sağlamış olduk” dedi.

 Aliekber MET
ANKARA-Bakan Tunç, Türkiye’de ilk kez 2013 yılında yürürlüğe konulan ara buluculuk uygulamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tunç, ara buluculuk uygulaması sayesinde 3 milyon 830 bin dosyada anlaşma sağladığını belirterek, “11 yıl boyunca ara buluculukla çözüme kavuşturulan uyuşmazlıklar eğer ara buluculuk olmasaydı davaya intikal edecekti. Uygulama ile ortalama 689 mahkemenin iş yüküne tekabül eden uyuşmazlık, ara buluculuk ile sonuçlandı” ifadelerini kullandı.

Tunç, uygulamaya tabi olan dosya sayısının ise 6 milyona yaklaştığını ifade ederek ihtiyari, kira, iş, ticaret ve tüketici uyuşmazlıklarının ara buluculuk uygulaması sayesinde kısa sürede çözüme kavuşturulduğunu vurguladı.

‘KİRA DAVALARINDA BAŞVURU SAYISI 176 BİNİ BULDU’

Kira uyuşmazlıklarında uygulanan ara buluculuk uygulaması sayesinde 96 bin 461 dosyada çözüme kavuştuğunu kaydeden Bakan Tunç, “Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 176 bin 769’u buldu. Bu başvurulardan 96 bin 461’i anlaşma ile sonuçlandı. Böylece ortalama 192 binden fazla vatandaşımızın kira uyuşmazlığını yargıya taşımadan, barışçıl yolla çözümlenmesini sağlamış olduk” dedi.

Tunç, ara buluculuk uygulaması sayesinde mahkemelerin yükünün azaltıldığını ve toplumsal uzlaşı kültürüne katkı sağlandığını belirtti.

ARA BULUCU İSTATİSTİKLERİ

Ayrıca Bakanlık ara buluculuk uygulamasına yönelik istatistikleri paylaştı. Buna göre; iş uyuşmazlıklarında müzakeresi tamamlanan 2 milyon 129 bin 311 dosyanın 1 milyon 54 bin 805’i anlaşma ile sonuçlandı. Dosyaların ortalama 10 günlük süre içerisinde çözüme kavuştu ve yüzde 51’lik başarı oranına ulaşıldı. Ticari ara buluculukta ise müzakeresi tamamlanan 817 bin 718 dosyadan 327 bin 221’i anlaşma yoluyla çözülürken yüzde 41’lik başarı sağlandı. Dosyaların çözüme kavuşma hızı ise ortalama 20 gün oldu. 28 Temmuz 2020’den bu yana tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için uygulamaya konan ara buluculuk uygulamasında, 415 bin 371 dosyada müzakere işlemleri tamamlandı ve 153 bin 84 dosyada uzlaşma sağlandı. İhtiyarı ara buluculukta ise müzakeresi tamamlanan 2 milyon 333 bin 780 dosyanın, 2 milyon 182 bin 274’ünün anlaşma sağlandı ve başarı oranı yüzde 97’ye ulaştı.(DHA)

Okumaya devam et

Siyaset

Özgür Özel: Türkiye’nin en büyük direnişini kira yardımı için başlatacağım

HP Genel Başkanı Özgür Özel, depremzedeler için bu ay son kez kira yardımı yapıldığını belirterek, “Büyük bir belirsizlik ve haksızlık var. Türkiye’nin en büyük direnişini kira yardımı için başlatacağım” dedi.

 Recep BAĞDAT
MALATYA-CHP Genel Başkanı Özgür Özel, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Malatya’da ilk olarak Yazıhan ilçesini ziyaret etti. Yerel seçimlerde CHP’li adayın belediye başkanlığını kazandığı Yazıhan’da düzenlenen halk buluşmasında kalabalığa hitap eden Özel, orman yangınlarının önüne geçilmesi için Mecliste komisyon kurulması için çalışacaklarını söyledi. Türkiye’nin orman varlıklarının kaybedilmemesi için konuyu TBMM’ye taşıyacaklarını dile getiren Özel, “2024 yılının teknolojisine, imkanına rağmen bu kadar ciddi zorluklara, bu kadar ciddi hatalara dönüp bakmak gerekiyor. Orman yangınları konusunda bir kez daha Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün yapıcı, yol gösterici önerilerimizle birlikte bu konuyu önümüzdeki hafta Meclis’te gündeme getirip, bu konuda komisyon kurulmasını sağlayacağız. Bu meseleye artık Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin el koyması gerekmektedir. Buradan Türkiye’ye ilan ediyoruz; orman yangınlarına bu milletin vekilleri dur diyecek” diye konuştu.

‘BARINMA, EN BÜYÜK SORUN’

6 Şubat 2023 depremlerinde Malatya’nın da hasar aldığını ve evleri yıkılanlara yapılan kira yardımının bu ay son kez verildiğini dile getiren Özel, şöyle konuştu:

“Malatya’da 103 bin konut yapacaklarını söylediler, 7 bin 881 konut verdiler. Bir yılda sorunu çözeceklerini söyleyenler Malatya’da 1,5 yılda 100 kişiden 93’ü sokakta. Barınma sorunu, en büyük sorun. Orta hasarlıların yıkılacağını söylediler, herkes kapısını penceresini satıp kendisine katık yaptı, şimdi yıkılmayacağını söylüyorlar. Büyük bir belirsizlik ve haksızlık var. Bu ay son kez kira yardımı yapıyorlar. Türkiye’nin en büyük direnişini kira yardımı için başlatacağım. Sana depremzedeyi ezdirmeyiz. Biz kira yardımını yeniden uzatın dedik ama bize ‘Para bulamayız’ diyorlar. Milyonlarca kişiyi kira yardımından mahrum bırakırsanız, depremzedeler mücadele etmek isterlerse Türkiye’nin en büyük direnişini bu kira yardımı için başlatacağım. Önümüzdeki pazartesi ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcımız, Mehmet Şimşek’e gidip parayı nereden bulabileceklerini gösterecek, 22 yıllık AKP iktidarının yanlışına doğru diyecek halimiz yok. Onların hatasını düzeltmek için onlara yanaşacak halimiz yok. Doğrusunu biliyoruz. Biz zenginlerin yüksek vergi vereceği, az kazananın az vereceği, hiç kazanmayanın hiç vergi vermeyeceği sistemi savunuyoruz.” (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.