Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Ticaret Bakanlığı: Tüketiciyi aldatıcı reklamlara 5 ayda 108 milyon lira ceza kesildi

Ticaret BakanlığıReklam Kurulu‘nca tüketiciyi aldatıcı reklam ve faaliyetlere 5 ayda yaklaşık 108 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Reklam Kurulu‘nun 16 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen 345 sayılı toplantısında, 119 dosyadan 110’u mevzuata aykırı bulunurken, tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 13 milyon 744 bin 459 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Geleneksel ve dijital mecralarda; sağlık reklamlarından sosyal medya etkileyicilerinin (influencer) reklamlarına, gıda takviyesi reklamlarından indirimli satış reklamlarına birçok sektörde reklam ve uygulama ele alınarak incelendi.

İndirimli satışlara ilişkin denetimler kapsamında; bir firma tarafından çeşitli mecralar üzerinden yayınlanan kampanya ilanlarında indirimli satış süresi olarak 6 aylık bir sürenin belirlendiği tespit edildi. Yapılan incelemede, ‘sezon indirimi’ başlığıyla kış, ilkbahar ve yaz olmak üzere 3 sezona tekabül eder şekilde ve sürekli değişen ürünlerin dahil edilmesiyle kampanya yapılmasının, indirimli satış konusu ürün/kategori/kampanya kapsamı gibi hususlar hakkında tüketiciler nezdinde belirsizliğe yol açacağı ve sürekli indirim ve kampanya gerçekleştirildiği algısı yaratılmasına neden olacağı gerekçesiyle söz konusu reklamların durdurulmasına karar verildi.

Gıda sektörü başta olmak üzere hedef kitlesini hassas tüketici grubunda yer alan çocukların oluşturduğu ürünlere ilişkin tanıtımlarda; imalat, işleme, hazırlanma, ambalajlama ve paketleme gibi muhtelif üretim süreçlerine tabi tutulan ürünlerin, anneler tarafından hazırlan ürünlere eş değer olduğu vurgusunu yapan ‘anne tarifi’, ‘anne formülü’, ‘anne dokunuşu’ gibi ifadelerle tanıtımının yapılmasının, ev koşullarında herhangi bir işlenme yöntemine tabi tutulmadan hazırlanan ve bu nedenle çocukların tüketimine rahatlıkla sunulabilecek bir gıda ürünü olduğu izlenimi yarattığı, dolayısıyla, tüketicileri yanıltıcı nitelikte ve ilgili mevzuata aykırı olduğu değerlendirmesiyle durdurma cezası verilmesine karar verildi.

Reklam Kurulu yılın ilk 5 ayında toplam 756 dosya hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 664 dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası uygulandı.

Ekonomi

TÜİK: Güven endeksleri azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında güven endeksinin hizmet sektöründe yüzde 1,5, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,6 ve inşaat sektöründe yüzde 0,5 azaldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Haziran 2024 dönemine ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerini açıkladı. Buna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi haziran ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 1,5 oranında azalarak 115,4 değerini, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,6 oranında azalarak 108,8 değerini ve inşaat sektöründe yüzde 0,5 oranında azalarak 87,9 değerini aldı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Tarımsal girdi fiyatları nisan ayında arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayında tarımsal girdi fiyatlarının aylık yüzde 1,72, yıllık yüzde 52,20 arttığını açıkladı.

Umutcan ÖREN
ANKARA-TÜİK, Nisan 2024 dönemine ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; tarımsal girdi fiyatları nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,72, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 14,61, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,20 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 39,08 arttı. Ana harcama gruplarında bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerde yüzde 1,70, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerde yüzde 1,87 fiyat artışı gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre, tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 49,13, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksinde yüzde 73,70 fiyat artışı görüldü.

Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 143,26 ile veteriner harcamaları, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 7,73 ile bina bakım masrafları oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Tüketici güven endeksi yüzde 2,7 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tüketici güven endeksinin haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalıp 78,3 olduğunu açıkladı.

Samet ÖKSÜZ
ANKARA-TÜİK, Haziran 2024 dönemine ilişkin tüketici güven endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, mayıs ayında 80,51 iken, haziranda yüzde 2,7 oranında azalıp 78,3 oldu. Açıklamanın detaylarına bakıldığında, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi yüzde 2,2 azalarak 63,8, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 4,4 azalarak 79,2, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 2,8 azalarak 76,1, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi yüzde 1,6 azalarak 94 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.