Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

İYİ Partili Yaşar: Mühendisler iş bulamıyor

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, kamu kurum ve kuruluşlarına yeterinde alım yapılmadığını ifade ederek, çok sayıdaki mezun mühendislerin Türkiye’de asgari ücretle bile iş bulmakta zorlandıklarını söyledi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanun Teklifi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuştu. Kanun Teklifini desteklediklerini belirten Yaşar, “Harita mühendisleri çok önemli bir görevi yerine getirmektedir. Her aşamada binanın en temelinden gabarisine kadar, çatıdaki en üst noktaya kadar her bir donatının, her bir detayı harita mühendisleri tarafından projeye eklenmektedir.” dedi.
Binanın temelinin çıkıldığı andan itibaren harita mühendisine veya belediyeye müracaat edildiğini de hatırlatan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:


KANUNU OLUMLU BULUYORUZ


Bu aşamada kontrol ediyor. Hâlbuki harita mühendislerinin ondan sonraki aşamalarda da özellikle kolon aplikasyonlarında, kiriş aplikasyonlarında gelip proje üzerinde bunun net, yerinde yapıldığını kontrol etmesi lazım. Özellikle deprem yükleri yanan yüklerdir yani bizim istediğimiz kolonlar, kirişler yerinde olmazsa depremde bu binalar her zaman ki gibi göçmeye mahkûm olurlar, siz her ne kadar kaliteli malzeme kullanıyor olsanız bile. Ayrıca az da olsa kanun kapsamında istihdam sağlanacak. Dolayısıyla, bu kanunu, bu manada biz olumlu buluyoruz.

5 YIL DENEYİM YETERLİ

Tabii, bundan önce beş yıl deneyimi olan arkadaşlar bu işten istifade ediyordu, bu on yıla çıkarılıyor. Biz, bunun yine beş yılla sınırlı olmasını, geçmişteki kanundaki haklardan aynı şekilde istifade etmesini öneriyoruz. Daha olumlu bulunuyoruz; arkadaşlarımız, komisyonda teklif verdiler ama düzelme imkânı olmadı.


DAĞILIMLAR KONUSUNDAKİ TALEP

Yine, aynı şekilde bu dağılımların internet üzerinden yani bürolara müracaatla değil de bu hizmeti almak isteyen arkadaşlarımız, aynen yapı denetim şirketlerinde olduğu gibi dijital ortamda, elektronik ortamda müracaatlarını yapıp o bölgede, o ilde kimler bu konuyla ilgili yetkili ise onların dağıtımı, onların üzerinden olursa daha faydalı olur. Bu adalet duygusuyla da çelişmez. Mühendis arkadaşlarımızın beklentisi bu yöndedir.    


YÖNETMELİK ÜÇ AYDA YAYINLANMALI


Gene harita mühendisi arkadaşlarımızın beklentileri altı ay yerine, üç ay içerisinde bu yönetmeliklerin hazırlanması yönündedir. Çünkü geçmişte belli sıkıntılar yaşandı; bundan sonra da yaşanılabilir. Bu nedenle, yönetmelik biran önce hazırlanmalı ve bu kanun da yürürlüğe girmelidir.


ÇOK CİDDDİ SAYIDA MEZUN VAR


Bugün Türkiye’de mühendislik fakültelerinden mezun olanların sayısına baktığınız zaman çok ciddi rakamlar, yani inanamadığımız kadar ciddi rakamlar. Bugün, mühendislerimiz, bu ülkede asgari ücretle bile iş bulmakta zorlanmaktadır. Maalesef. Bu, çok acı bir gerçektir. Yani, özellikle kurum ve kuruluşlarda baktığınız zaman, bugün, bir müesseseye 3 tane mühendis veya mimar veya harita mühendisi alınıyor. Buna karşılık müracaatların binlerle ifade edildiğini görüyoruz.


NİTELİKLİ İŞSİZLİK


Ben, bu nitelikli işsizlerin göz önünde olmadığı düşüncesindeyim. Ben, buradan uyarıyorum, hükumeti de uyarıyorum. Bu alanda muhakkak istihdam sağlanmalı, bu alanda muhakkak önümüzdeki günlerde mühendislerimizin iş bulmasına yönelik adımların atılması lazım. Yoksa 700, 800 dolar maaşla bu memleketin güzide evlatlarını yurtdışına kaçırmaktan kurtulamayız. Bizim bunları istihdam etme gibi bir mecburiyetimiz var, bir sorumluluğumuz var, bir yükümlülüğümüz var.”

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

YEDAŞ, 564 personel, 265 nöbetçi ekip, 226 araç ve ilave tedbirler ile seçim günü teyakkuzda olacak

 Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), 31 Mart yerel seçimlerinde kesintisiz enerji için ilave tedbirler aldı. YEDAŞ, 564 personel, 265 nöbetçi ekip, 226 araç ve ilave tedbirler ile seçim günü teyakkuzda olacak.

SAMSUN-
Elektrik dağıtım şebekesini sürekli geliştiren, teknoloji entegrasyonu ile akıllı şebeke sistemlerini kullanan YEDAŞ, 31 Mart Pazar günü kaliteli ve kesintisiz elektrik hizmeti sunmak için ilave tedbirleri aldı. Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde yaklaşık 3 milyon aboneye elektrik dağıtım hizmeti veren YEDAŞ, 31 Mart yerel seçimlerinde kesintisiz enerji için sahada olacak. Seçim nedeniyle sahadaki personel sayısını arttıran YEDAŞ, toplam 564 personeli ile 31 Mart Pazar günü 5 il ve 66 ilçede teyakkuz halinde hazır bekleyecek. YEDAŞ ayrıca, enerji arz güvenliği için hizmet bölgesindeki mülki ve idari birimlerle koordineli bir çalışma sergilemek için tüm planlamalarını tamamladı.

Arızlara en hızlı müdahale için ‘Mobil İş Gücü Yönetimi’ uygulaması kullanılacak

Elektrik firmasından yapılan açıklamada, “YEDAŞ, seçim günü daha hızlı hizmet vermek amacıyla olması muhtemel arıza ve kesintilere müdahale için ekiplerin vardiya planlarını, operasyonel süreçleri ve ekipmanları hazırladı. Şebekede ve izleme sistemlerinde uygulamaya aldığı siber güvenlik önlemleri ile elektrik dağıtım sistemlerinin güvenliğini sağladı. İzleme sistemleri üzerinden şebekede yaşanan değişiklikleri anlık kontrol eden şebeke yönetim operatörleri, arıza veya kesinti yaşanan bölgeye en yakın ekibi yönlendirecek. Mobil İş Gücü Yönetimi uygulamasının navigasyon özelliği sayesinde ekipler en kısa yoldan kesinti yaşanan bölgeye ulaşarak hızlı bir şekilde çözüm üretecek. Çağrı merkezi temsilcileri, tüketicilerin talep, şikayet ve sorularına cevap verecek. Ekipler kesinti veya arızayı gidermeye çalışırken YEDAŞ, özellikle seçim bölgelerine jeneratörlerle elektrik vermeye devam edecek” denildi.

Çağrı merkezinde ‘acil durum’ ekibi

Açıklamada ayrıca alınan tedbirler hakkında şu bilgiler verildi:
“Önemli bir kamu hizmeti veren YEDAŞ, tüketicilerin talep ve şikayetlerini dinleyerek tüketici memnuniyetini de en üst seviye çıkarmaya özen gösteriyor. Her şartta tedarik sürekliliği ve kalitesi için çalışan YEDAŞ, çeşitli nedenlerle meydana gelebilecek olağanüstü durumlarla mücadele için ‘Kriz Masası’ oluşturdu. Yaşanması muhtemel çağrı yoğunluğunda, tüm müşterilerin talep ve şikayetlerine hızlı dönüş sağlamak adına iletişim planı hazırlandı. Sürekli olarak görev başında olacak şekilde, maksimum sayıda vardiya planı oluşturuldu. Tüm bu organizasyonun eksiksiz ilerlemesini sağlayacak iletişim ekibi YEDAŞ Genel Müdürlük binasında konumlandırıldı. Buna ek olarak, muhtar grupları ile de koordineli şekilde iletişimin sürdürülmesi planlandı.”

Okumaya devam et

Ekonomi

Tüketicilerin kahve tercihi değişiyor

65 mağazasında Barista alanlarıyla tüketicilere farklı kültürlerden kahve deneyimi sunan MediaMarkt, tüketicilerin satın alma noktasında kahve makinesi tercihlerini açıkladı. Yapılan araştırmaya göre tüketicilerin ilgisi Türk kahvesi makinesinden çok fonksiyonlu kahve makinelerine yöneldi.

İSTANBUL-Avrupa’nın önde gelen elektronik perakendecilerinden MediaMarkt’ın, tüketicilerin kahve makinesi tercihlerine ilişkin açıkladığı veriler, Türkiye’de otomatik Türk kahvesi makinelerinin hala revaçta olduğunu ancak ilginin filtre kahve, espresso makineleri ve otomatik kahve makinelerine yöneldiğini ortaya koyuyor.

Yüzde 120’nin üzerinde satış büyümesi

MediaMarkt’ın otomatik Türk kahvesi makinesi satışları adet bazında 1 milyonun üzerine çıkarken, satışların büyüme hızı yıllık bazda yüzde 30. Espresso/otomatik kahve makineleriyse adet bazında 300 bini aşarken, yılda yüzde 120’nin üzerinde bir satış büyümesi kaydetti.

Otomatik kahve makinelerinin satışıysa cirosal olarak yıllık yüzde 300’ün üzerinde bir büyüme gösteriyor. Son açıklanan veriler, otomatik kahve makinesi satışlarının yıllık olarak otomatik Türk kahvesi makinesinden en az yüzde 50 oranında daha fazla ciro yaptığını ortaya koyuyor.

65 mağazada Barista alanı

Tüketici eğilimlerini yakından takip eden marka, Türkiye’deki 98 mağazasından 65’inde konumlandırdığı Barista alanlarıyla müşterilerine otomatik kahve makinelerini deneme olanağı sunarak tüketici elektroniği perakendeciliğinde fark oluşturuyor. Barista alanları, en kaliteli kahve keyfini evinde yaşamak isteyen tüketicilere hitap edecek şekilde düzenleniyor. Barista alanındaki makinelerde kahve çeşitleri en taze ve sıcak haliyle denenebiliyor. Bu sayede müşteriler, satın almak istedikleri kahve makinesinin tüm özellikleri, kalitesi ve nasıl çalıştığıyla ilgili derinlemesine fikir edinebiliyor.

İstanbul, Ankara, Bursa, Mersin, Tekirdağ, Adana, Antalya, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Samsun, Balıkesir, Van, Isparta ve Afyon’daki mağazalarında Barista alanlarıyla hizmet veren marka, bu hizmeti tüm mağazalarında tüketicilere sunmak için çalışmalara devam ediyor.

Okumaya devam et

Ekonomi

Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 32,3750 liradan, euro ise 34,9800 liradan güne başladı.

İSTANBUL-
İstanbul Kapalıçarşı’da 32,3730 liradan alınan dolar 32,3750 liradan, 34,9780 liradan alınan euro ise 34,9800 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 32,31 liradan, euro ise 34,91 liradan satılmıştı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.