İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, kamu kurum ve kuruluşlarına yeterinde alım yapılmadığını ifade ederek, çok sayıdaki mezun mühendislerin Türkiye’de asgari ücretle bile iş bulmakta zorlandıklarını söyledi.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanun Teklifi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuştu. Kanun Teklifini desteklediklerini belirten Yaşar, “Harita mühendisleri çok önemli bir görevi yerine getirmektedir. Her aşamada binanın en temelinden gabarisine kadar, çatıdaki en üst noktaya kadar her bir donatının, her bir detayı harita mühendisleri tarafından projeye eklenmektedir.” dedi.
Binanın temelinin çıkıldığı andan itibaren harita mühendisine veya belediyeye müracaat edildiğini de hatırlatan İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
KANUNU OLUMLU BULUYORUZ
Bu aşamada kontrol ediyor. Hâlbuki harita mühendislerinin ondan sonraki aşamalarda da özellikle kolon aplikasyonlarında, kiriş aplikasyonlarında gelip proje üzerinde bunun net, yerinde yapıldığını kontrol etmesi lazım. Özellikle deprem yükleri yanan yüklerdir yani bizim istediğimiz kolonlar, kirişler yerinde olmazsa depremde bu binalar her zaman ki gibi göçmeye mahkûm olurlar, siz her ne kadar kaliteli malzeme kullanıyor olsanız bile. Ayrıca az da olsa kanun kapsamında istihdam sağlanacak. Dolayısıyla, bu kanunu, bu manada biz olumlu buluyoruz.
5 YIL DENEYİM YETERLİ
Tabii, bundan önce beş yıl deneyimi olan arkadaşlar bu işten istifade ediyordu, bu on yıla çıkarılıyor. Biz, bunun yine beş yılla sınırlı olmasını, geçmişteki kanundaki haklardan aynı şekilde istifade etmesini öneriyoruz. Daha olumlu bulunuyoruz; arkadaşlarımız, komisyonda teklif verdiler ama düzelme imkânı olmadı.
DAĞILIMLAR KONUSUNDAKİ TALEP
Yine, aynı şekilde bu dağılımların internet üzerinden yani bürolara müracaatla değil de bu hizmeti almak isteyen arkadaşlarımız, aynen yapı denetim şirketlerinde olduğu gibi dijital ortamda, elektronik ortamda müracaatlarını yapıp o bölgede, o ilde kimler bu konuyla ilgili yetkili ise onların dağıtımı, onların üzerinden olursa daha faydalı olur. Bu adalet duygusuyla da çelişmez. Mühendis arkadaşlarımızın beklentisi bu yöndedir.
YÖNETMELİK ÜÇ AYDA YAYINLANMALI
Gene harita mühendisi arkadaşlarımızın beklentileri altı ay yerine, üç ay içerisinde bu yönetmeliklerin hazırlanması yönündedir. Çünkü geçmişte belli sıkıntılar yaşandı; bundan sonra da yaşanılabilir. Bu nedenle, yönetmelik biran önce hazırlanmalı ve bu kanun da yürürlüğe girmelidir.
ÇOK CİDDDİ SAYIDA MEZUN VAR
Bugün Türkiye’de mühendislik fakültelerinden mezun olanların sayısına baktığınız zaman çok ciddi rakamlar, yani inanamadığımız kadar ciddi rakamlar. Bugün, mühendislerimiz, bu ülkede asgari ücretle bile iş bulmakta zorlanmaktadır. Maalesef. Bu, çok acı bir gerçektir. Yani, özellikle kurum ve kuruluşlarda baktığınız zaman, bugün, bir müesseseye 3 tane mühendis veya mimar veya harita mühendisi alınıyor. Buna karşılık müracaatların binlerle ifade edildiğini görüyoruz.
NİTELİKLİ İŞSİZLİK
Ben, bu nitelikli işsizlerin göz önünde olmadığı düşüncesindeyim. Ben, buradan uyarıyorum, hükumeti de uyarıyorum. Bu alanda muhakkak istihdam sağlanmalı, bu alanda muhakkak önümüzdeki günlerde mühendislerimizin iş bulmasına yönelik adımların atılması lazım. Yoksa 700, 800 dolar maaşla bu memleketin güzide evlatlarını yurtdışına kaçırmaktan kurtulamayız. Bizim bunları istihdam etme gibi bir mecburiyetimiz var, bir sorumluluğumuz var, bir yükümlülüğümüz var.”