TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı’nın (Bireysel Genç Girişim-BİGG) 1. Aşama uygulayıcı kuruluşu olan Samsun Teknopark, bölgemizdeki akademik çalışmaların hem ülke hem de araştırmacıya ekonomik değer kazandırması için çalışmalarına yeni dönemde de devam ediyor.
Samsun Teknopark tarafından 2018 yılı ikinci yarısından beri yürütülmekte olan BiggSamsun Programı ile toplamda 377 iş fikri başvurusu alındı, uygun bulunan 190 iş fikrine; İş Modeli Oluşturma, İş Planı Hazırlama, Sunum Teknikleri ve Tecrübe Paylaşımı (Mentorluk) eğitimleri verildi. Projelerin TÜBİTAK’a iletilmesine kadar olan tüm süreçte girişimcilere tamamen ücretsiz hizmet sunulan bu program kapsamında 8 girişimci hibe almaya hak kazandı.
TÜBİTAK tarafından başarılı bulunan iş fikirlerine 200 bin TL ye kadar yüzde 100 hibe desteği yüzde 40 ön ödeme avantajı ile sağlanacak. Ayrıca hibe desteği almaya hak kazanan girişimciler 1 yıl süreyle Samsun Teknopark Kuluçka Merkezi’nde ücretsiz ofis kullanma imkanına sahip olacak.
Yeni dönemde de BiggSamsun başvuruları online olarak “www.biggsamsun.com” adresinden alınmakta ve son başvuru tarihi 30 Haziran 2021.
Jandarma Genel Komutanlığı’na 3’üncü GÖKBEY teslim edildi
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen 3’üncü GÖKBEY helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığı envanterine katıldı.
ANKARA-Jandarma Genel Komutanlığı‘nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Ailemiz büyüyor, gururumuz katlanıyor, 3’üncü GÖKBEY‘imiz aramıza katıldı. Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde yerini alacak olan 3’üncü GÖKBEY’imizin teslim alınma süreci tamamlandı. Üreten ülkemizin nişanesi, gururumuz GÖKBEY’lerimiz ile çok daha güçlüyüz. Vatana, millete ve Jandarma Havacılık Komutanlığımıza hayırlı, uğurlu olsun” denildi. (DHA)
Uzayda mahsur kalan astronotların Dünya’ya dönüşü bir kez daha ertelendi
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) aylardır mahsur kalan iki ABD’li astronotun dönüşünün en erken Mart 2025’e ertelendiğini duyurdu.
ABD-NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) aylardır mahsur kalan iki ABD’li astronotun dönüşünün en erken Mart 2025’e ertelendiğini açıkladı. Bu gecikme, astronotların planlanan tarihte Dünya’ya dönemeyeceği anlamına geliyor. Butch Wilmore ve Suni Williams haziran ayında UUİ’ye ulaştı. Plana göre astronotlar istasyonda 8 gün kalacaktı. Ancak Boeing’in Starliner itki sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle NASA, dönüş planlarını tamamen değiştirmek zorunda kaldı. NASA, neredeyse 9 aydır uzayda olan astronotların en erken Mart 2025’de dönebileceğini ifade etti. (DHA)
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen ve Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) 1 milyon uçuş saatini başarıyla tamamladı.TB2 SİHA, envantere girdiği 10 yıllık süreçte 1 milyon saati aşan ilk ve tek milli hava aracı oldu.
İbrahim YILDIZ İSTANBUL-Dünyanın en büyük SİHA şirketi olarak ABD’li, İsrailli ve Çinli rakiplerini geride bırakan Baykar, elde ettiği ihracat başarısı sayesinde Türkiye’yi dünya SİHA pazarının yüzde 65’ine sahip bir konuma taşıdı. Bu başarıda önemli bir rol oynayan Bayraktar TB2 SİHA’lar, 1 milyon saatlik uçuş süresi boyunca gökyüzünde yaklaşık 150 milyon kilometre mesafe katetti. Milli SİHA’lar gökyüzündeki bu uzun yolculuk sırasında, 40 bin 75 kilometre olan dünyanın çevresini tam 3 bin 744 kez dolaşmaya eşdeğer mesafe katetti.
TÜRKİYE’Yİ DÜNYA LİDERLİĞİNE TAŞIDI
Milli SİHA Bayraktar TB2’nin Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna gibi çatışma bölgelerindeki başarısıyla Türkiye, küresel SİHA pazarında lider konuma geldi. Türkiye 2021 itibarıyla SİHA ihracatında Amerika, İsrail ve Çin’i geride bırakarak dünyanın en büyük tedarikçisi oldu. Bayraktar TB2, yüksek teknolojisi, uygun maliyeti, hızlı teslimat süreci ve sahada kanıtlanmış etkinliğiyle dünyanın dört bir yanında birçok ülkenin tercihi haline geldi. ABD merkezli düşünce kuruluşu CNAS’ın (Yeni Amerikan Güvenlik Merkezi) raporuna göre, Türkiye küresel SİHA ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştirerek büyük bir başarıya imza attı. Türkiye’nin yenilikçi üretim yaklaşımı, askeri alanın yanı sıra stratejik diplomasi ve uluslararası güvenlik dengelerindeki lider aktör konumunu güçlendirdi.
NATO VE AB ÜLKELERİ SEMALARINDA
Bayraktar TB2 SİHA’lar, dünyada birçok noktada rekabete dayalı bir sürecin sonunda ülkelerin envanterlerine giriyor. 2023’te de Kuveyt Savunma Bakanlığı’nın yürüttüğü rekabete dayalı sürecin kazananı Bayraktar TB2 SİHA oldu. Bayraktar TB2 SİHA’lar yapılan demo faaliyetlerinde Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak kazandı. Böylece Baykar, Kuveyt Savunma Bakanlığıyla önemli bir ihracat sözleşmesi imzaladı. Diğer yandan milli SİHA’ların görev yaptığı coğrafyalar da artmaya devam ediyor. 19 Kasım 2024’te Zagreb’te imzalanan anlaşma neticesinde Hırvatistan’a gerçekleştirilen ihracatla Bayraktar TB2 SİHA’lar, Kasım 2024 itibariyle NATO üyesi 6 ülke ile AB üyesi 4 ülkenin envanterine girmiş oldu.
2014’TE ENVANTERE GİRDİ
Türkiye’nin milli SİHA sistemlerini üreten Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde kendi sınıfında dünyanın en iyisi olarak gösterilen milli SİHA Bayraktar TB2, 2014 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine girdi. 2015’te silahlandırılan insansız hava aracı şu anda TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılıyor. Bayraktar TB2 SİHA, güvenlik güçleri tarafından 2014’ten beri yurt içinde ve sınır ötesinde terörle mücadelede etkin olarak görev alıyor. (DHA)