TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı’nın (Bireysel Genç Girişim-BİGG) 1. Aşama uygulayıcı kuruluşu olan Samsun Teknopark, bölgemizdeki akademik çalışmaların hem ülke hem de araştırmacıya ekonomik değer kazandırması için çalışmalarına yeni dönemde de devam ediyor.
Samsun Teknopark tarafından 2018 yılı ikinci yarısından beri yürütülmekte olan BiggSamsun Programı ile toplamda 377 iş fikri başvurusu alındı, uygun bulunan 190 iş fikrine; İş Modeli Oluşturma, İş Planı Hazırlama, Sunum Teknikleri ve Tecrübe Paylaşımı (Mentorluk) eğitimleri verildi. Projelerin TÜBİTAK’a iletilmesine kadar olan tüm süreçte girişimcilere tamamen ücretsiz hizmet sunulan bu program kapsamında 8 girişimci hibe almaya hak kazandı.
TÜBİTAK tarafından başarılı bulunan iş fikirlerine 200 bin TL ye kadar yüzde 100 hibe desteği yüzde 40 ön ödeme avantajı ile sağlanacak. Ayrıca hibe desteği almaya hak kazanan girişimciler 1 yıl süreyle Samsun Teknopark Kuluçka Merkezi’nde ücretsiz ofis kullanma imkanına sahip olacak.
Yeni dönemde de BiggSamsun başvuruları online olarak “www.biggsamsun.com” adresinden alınmakta ve son başvuru tarihi 30 Haziran 2021.
Samsun Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü’ne Akıncı TİHA kurulum işlemleri başladı. Canik Keşif Kampüsü’nde özel eğitim müfredatı çerçevesinde eğitim alan öğrenciler, alanında uzman eğitmenler eşliğinde Akıncı TİHA üzerinde uygulama eğitimler alacak SAMSUN-Samsun’un Canik Belediyesi tarafından ilçeye kazandırılan ve geleceğin bilim insanlarını yetiştiren Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü’ne Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) kurulum işlemleri başladı. Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü’nde oluşturulan özel platform üzerine kurulacak olan Akıncı TİHA gençler ve çocuklara ilham kaynağı olacak. Vatandaşlar, ilçenin sembollerinden olacak Akıncı TİHA’yı kurulum işlemlerinin tamamlanmasının ardından görevli personeller eşliğinde yakından inceleme fırsatı bulacak.
Canik’in sembollerinden olacak Akıncı TİHA’nın kurulum işlemleri Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü bahçe alanı içerisinde oluşturulan özel platform üzerinde devam ediyor. Canik Keşif Kampüsü’nde özel eğitim müfredatı çerçevesinde eğitim alan öğrenciler, alanında uzman eğitmenler eşliğinde Akıncı TİHA üzerinde uygulama eğitimler alacak. Vatandaşlar, kurulum işlemlerinin ardından görevli personeller eşliğinde Akıncı TİHA’yı yakından inceleyebilecek.
“Akıncı ilham kaynağı olacak” Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü’nde oluşturulan platform üzerinde Akıncı TİHA’nın kurulum işlemlerinin devam ettiğini söyledi. Başkan Sandıkçı, “2022 yılında şehrimizde gerçekleşen TEKNOFEST Karadeniz’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştiren Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsümüze gençlerimiz ve çocuklarımıza ilham olması adına Bayraktar Akıncı TİHA yerleştireceğimizin haberini vermiştik. Geldiğimiz süreç itibariyle BAYKAR Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar ile görüşmelerimiz neticesinde Canik Keşif Kampüsümüzde oluşturduğumuz platform üzerinde Akıncı TİHA’nın kurulum işlemleri devam ediyor. Geleceğin bilim insanlarını yetiştirdiğimiz keşif kampüsümüzde gençlerimiz ve çocuklarımız Akıncı TİHA eşliğinde uygulama eğitimler alacak. Vatandaşlarımız Akıncı TİHA’yı yakından inceleme fırsatı bulacaklar. Yerli ve milli eserimiz Akıncı, Canik’imize hayırlı olsun. İlgilerinden dolayı Sayın Selçuk Bayraktar’a, BAYKAR Genel Müdürü Sayın Haluk Bayraktar’a, T3 Vakfı Genel Müdürü Sayın Ömer Kökçam’a ve bu sürece katkıda bulunan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Samsun’da 13 bin 942 öğrenci ‘Bilim Samsun’ etkinliklerini katıldı
Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Keşif Kampüsü’nde 264 öğrencinin, Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü’nde 320 öğrencinin eğitim gördüğünü, 13 bin 942 öğrencinin de 3 aylık süreçte Bilim Samsun’daki etkinliklere katıldığını söyledi. SAMSUN-Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’in Samsun’da bıraktığı kalıcı izleriyle ilgili çalışmaların son durumunun değerlendirildiği Kalıcı İzler Komisyon Toplantısı Vali Zülkif Dağlı’nın başkanlığında rektörler, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve komisyon üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Gençler için önemli bir fırsat ve büyük bir birikim olan TEKNOFEST KARADENİZ çerçevesinde Samsun’da inşa edilen bilim merkezleri ile keşif kampüslerinin fiziki şartları ile devam eden eğitim süreçlerinin görüşüldüğü ve TEKNOFEST Genel Sekreteri Ömer Kökçam’ın da video konferans sistemi üzerinden katıldığı Kalıcı İzler Toplantısı’nda, Samsun Keşif Kampüsü’nde 264 öğrencinin, Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü’nde ise 320 öğrencinin eğitim gördüğünü, 13 bin 942 öğrencinin de 3 aylık süreçte Bilim Samsun’daki etkinliklere katıldığını açıklayan Vali Dağlı, bu sayıları daha da yukarıya taşımak ve geleceğin teminatı çocukların yerli ve milli teknoloji üretip geliştirme hayallerini gerçeğe dönüştürmelerine imkan sağlamak için gayret göstermeye devam edeceklerini belirtti. Vali Dağlı ayrıca 8 Haziran 2023 Perşembe günü saat 11.00’de Atakum ilçesindeki Bilim Samsun’da gerçekleştirilecek olan Samsun Teknoloji Şenliği’ne çocuklar başta olmak üzere tüm teknoloji meraklılarını davet etti.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Atatürk Havalimanında gerçekleşen Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde ‘İnsansız Su Altı Sistemleri – İSA’ projesi ile alanında birinci olan Aruna grubu ABD’den davet aldı.
İSTANBUL-Türkiye’nin ilk yazılım liselerinden biri olma özelliğine sahip Kozmos Yazılım Anadolu Lisesi öğrencileri geliştirdikleri projelerle Türkiye’yi gururlandırıyor. Okulun öğrencilerinden oluşan Aruna grubu, geliştirdikleri ‘İnsansız Su Altı Sistemleri – İSA’ projesi ile geçtiğimiz günlerde Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde alanında temel kategoride toplam 1400 (1000 lise, 400 üniversite) katılımcı grup arasından birincilik aldı. İşitme engelliler için geliştirdikleri saat ve enjektör ucu imha aracı projelerini de geliştiren Teknofest şampiyonları, önümüzdeki günlerde sunum yapmak üzere ABD’ye gidecek.
Okul yöneticilerinden Bora Sinç öğrencilerin başarısı ile gurur duyduklarını ifade ederek, “Geçen sene de aynı takım, başka bir araçla aynı kategoride ikinci olmuşlardı. Aynı alanda sadece Teknofest Türkiye’de değil, başta Endonezya olmak üzere yurt dışından da birincilikle döndüler. Kendilerine Aruna adını veren bu grupta, takım kaptanı Mustafa Akay, Arkad Divan Dinle ve Ali Kerem Ergen İSA projesine hayat veren öğrencilerimizden. Bu öğrencilerin aynı zamanda iki ayrı projesi daha var. ‘Klima sistemi’ denilen bir proje ile altın madalya aldılar, diğeri de ‘Enjektör ucu imha cihazı’. Bu sistemde de enjektörlerin uç kısmı öğrencilerin geliştirdiği sistemle elektrik akımı aracılığı ile imha ediliyor. Bu projenin patentini alma teklifi de Hindistan’dan geldi. Bir diğer önemli projeleri de işitme engelli bireyler için. Bir saat aracılığı ile bu bireyler etrafta olan biteni algılayabiliyor. Çocuklar bu projeyi sunarken özellikle işitme engelli anneleri örnek almışlardı. Annenin bileğine taktığı bu saat ile bebeğin ağlama sesini algılayabilmesini sağladılar. Bu proje ile yurt dışına başvuru yapıldı ve derece alındı.” dedi.