İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile tam kapanma döneminde kapalı olması gereken sektörlerde internet üzerinden satışların devam ettiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Genelgeyle esnafın işyeri kapalıyken esnafın satamadığı ürünlerin tamamı internetten satılıyor. Lojistik firmaları üzerinden satışlar yapılırken olan yine işyeri kapalı olan esnafa oluyor” dedi.
Pandemide en çok zarar gören esnaf ve sanatkârlar olurken, pandeminin parlayan yıldızının ‘h-ticaret’ olarak adlandırılan hızlı teslim yapan lojistik ve kargo firmaları olduğunu vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İçişleri Bakanlığı genelgesi ile Pazar günleri zincir marketler kapalı olduğu halde h-ticaret yapan kargo ve lojistik firmaları aracılığıyla zincir marketler satışa devam ediyor. İnşaat ve imalat dışındaki sektörler kapalı olduğu halde tüm sektörlerde internet üzerinden satışlar yapılabiliyor. AVM’ler kapalı ama AVM’lerde satılan ürünlerin tamamına internet üzerinden ulaşılabiliyor. Olan yine esnaf ve sanatkârlara oluyor. Bir buçuk yıldır esnafın tüm mal varlığı elinden gitti. Üstüne de bir o kadar borçlandı. Pandemi tamamen bitip hayat normale dönse bile esnafın normale dönme ihtimali kalmadı” diye konuştu.
“Aklınıza gelen her şey internet üzerinden alınıyor”
İnşaat ve imalat dışındaki sektörler kapalı olduğu halde bu sektörlerde satışlar nereden ve nasıl yapıldığını merak ettiklerini belirten Palandöken, “İçişleri Bakanlığının genelgesi ile birçok sektörde tam kapanma ve yasaklamalar geldi. Bu sektörler kapalıysa internet üzerinden de olsa satışlar nasıl yapılabiliyor? Faturayı, fişi kim nasıl kesiyor? Kargoya malları kim, nasıl teslim ediyor? Bu işleri yapanlar evlerinden nasıl çıkıp işyerlerine gidebiliyor? Ayakkabıdan beyaz eşyaya, bisikletten piknik malzemesine kadar aklınıza gelen her şey internet üzerinden alınabiliyor ve öyle birkaç gün içinde de değil, birkaç saat içinde adrese teslim ediliyor. Bu durumda da bir tek esnaf evinde tam kapalıyken, diğerleri oturdukları yerden satışa devam ediyor” şeklinde konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı: Güncel gelişmeler istişare edilmiştir
ANKARA-Hazine ve Maliye Bakanlığı: Finansal İstikrar Komitesi, Bakanımız Mehmet Şimşek başkanlığında bugün toplanmıştır. Toplantıda, dünya ve Türkiye makroekonomik görünümü kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Ayrıca, bankacılık, sermaye piyasaları ve sigortacılık sektörüne ilişkin güncel gelişmeler istişare edilmiştir. (DHA)
TÜİK: Tavuk eti, yumurta ve içme sütü üretimi şubatta azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayında aylık tavuk eti, tavuk yumurtası ve içme sütü üretim miktarlarının azaldığını açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Şubat 2025 dönemine ilişkin kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre; bir önceki aya göre tavuk eti üretimi yüzde 6,4 oranında azalarak 218 bin 260 ton, tavuk yumurtası üretimi de yüzde 6,4 oranında azalarak 1 milyar 547 milyon 93 bin adet oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise tavuk yumurtası üretimi yüzde 10,8 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,8 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 8,2 arttı. Ocak-şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 10,4 azaldı, kesilen tavuk sayısı yüzde 8,8 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 11,5 arttı.
Şubat ayında bir önceki aya göre ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı yüzde 8,9 oranında azalarak 857 bin 821 ton oldu. İçme sütü üretimi ise yüzde 11,9 oranında azalarak 132 bin 720 ton olarak gerçekleşti. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 azaldı, ocak-şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azaldı.
Ayrıca, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi önemli bir değişiklik göstermedi, ayran ve kefir üretimi yüzde 6,9 arttı, yoğurt üretimi yüzde 4,6 arttı, içme sütü üretimi yüzde 0,6 azaldı, tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 1,5 azaldı. Ocak-şubat döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 0,6 azaldı, ayran ve kefir üretimi yüzde 5,9 arttı, yoğurt üretimi yüzde 3,6 arttı, içme sütü üretimi yüzde 1,4 azaldı, tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 0,4 arttı. (DHA)
Elektrikli araç şarj istasyonu destek programına başvurular başladı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılması ve Türkiye’nin sürdürülebilir ulaşım hedeflerine katkı sağlanması amacıyla ‘Elektrikli Araçlar Hızlı Şarj Altyapısı Destek Programı 2’nci Çağrısı’ kapsamında yeni başvuru döneminin başladığını duyurdu.
ANKARA-Bakan Kacır, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ‘Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj Altyapısı Destek Programı’ ile Türkiye’nin her şehrinde hızlı şarj istasyonları kurulmasını desteklediklerini belirtti. Kacır, “Birinci çağrı döneminde 81 şehrimizin tümünde hızlı şarj istasyonları kuruldu. Ülke geneline yayılan yaklaşık 12 bin hızlı şarj, toplam 30 bine yakın şarj noktası ile elektrikli araç sahipleri ülkemizin tamamında kesintisiz seyahat imkanına sahip. İlan ettiğimiz 2’nci çağrı ile; özellikle nüfus yoğunluğunun daha az olduğu bölgelere de şarj ünitesi kurulumu gerçekleştirilmesini, elektrikli araç kullanımının tüm ülke sathında yaygınlaşmasını hızlandırmayı amaçlıyoruz. Türkiye’yi yenilikçi teknolojilerin öncü ülkelerinden biri haline getirecek adımlar atmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
HIZLI ŞARJ ALTYAPISI GÜÇLENİYOR
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; elektrikli araç kullanıcılarına kesintisiz, eşit ve erişilebilir bir şarj ağı sunulması ve temiz enerji dönüşümüne ve karbon emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlanması hedefleniyor. 2’nci çağrı ile özellikle nüfus yoğunluğu ve mobilitenin daha düşük olduğu bölgelere de şarj ünitesi kurulumu gerçekleştirilerek, tüm Türkiye’de elektrikli araç şarj altyapısının dengeli bir şekilde dağılımı, elektrikli araç kullanımının tüm ülke sathında yaygınlaşması ve her bölgede eşit erişim sağlanması amaçlanıyor.
1’inci çağrı döneminde Türkiye genelinde 35 farklı proje desteklenmiş ve 81 il ve 400 ilçede şarj istasyonları kurulmuştu. (DHA)