Dünyada internet kullanımı yıllar içinde daha fazla yaygınlaşırken, 2020 yılında bu sayının 4 milyar 538 milyona ulaştığı kaydedildi. 2015 yılı verileri incelendiğinde ise internet kullanıcılarının 2 milyar 831 milyon olduğu gözlendi.
Medye takip kurumu Ajans Press’in, WeAreSocial verilerinden elde ettiği bilgilere göre, globaldeki internet kullanıcı sayıları belli oldu. 2020 yılındaki internet kullanıcılarının 4 milyar 538 milyon olduğu kaydedildi. İnternet kullanımı yıllar içinde daha fazla yaygınlaşırken, 2015 yılında ise bu rakam 2 milyar 831 milyon, 2018 yılında 3 milyar 753 milyon olduğu kaydedildi. İnternette geçirilen günlük sürenin dünya ortalaması ise 6 saat 43 dakika olurken, Türkiye’de bu sürenin 7 saat 29 dakika olduğu gözlendi. Böylelikle Türkiye’de internette geçirilen günlük süre dünya ortalamasının üzerinde yer aldı. En çok internette vakit geçiren ülke ise 9 saat 45 dakika ile Filipinler oldu. Telefondan internete girenlerin oranı da bir hayli yüksekken; 4 milyar 18 milyonun mobil internet kullandığı saptandı.
Medya takip kurumunun, internet ile alakalı basına yansıyan haber adetlerini inceledi. Ajans Press’in dijital basın arşivinden derlediği bilgilere göre 2020 başından itibaren internet ile alakalı basına 217 bin 442 haber yansıdığı tespit edildi. Oldukça yoğun haber çıkışı görülürken, COVİD-19 ile birlikte birçok şeyin online şekilde ilerlemesi internetin ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Böylelikle e-ticaret siteleri ile alakalı çıkan haber adedi ise 24 bin 895 olurken, online alışverişlerle birlikte hayatımızda son 1 yıldır büyük önem taşıyan kuryelerin basında yer alma adedi ise 5 bin 186 olarak görüldü.
Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı HÜRJET‘in gökyüzü ile buluşmasının 2’nci yılı geride kalırken, HÜRJET bu sürede 179 sortiyaptı.
Ruken KADIOĞLU ANKARA-Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde, 2017 yılında başlatılan proje kapsamında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen HÜRJET, ilk uçuşunu 25 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirdi. Geliştirme çalışmaları devam eden HÜRJET’in, 2026 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi planlanıyor.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, HÜRJET’in gökyüzü ile buluşmasının 2’nci yılı nedeniyle sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “HÜRJET’imizin göklerle buluşmasının 2’nci yılını gururla kutluyoruz. O kanatlanıp bağımsızlığa uçarken, milletimizin azmini ve gücünü de gökyüzüne taşıdı.
Bu 2 yılda; ilk yurt içi uçuşunda Samsun’u selamladı, ilk deniz aşırı uçuşunda hür kanatlarını piramitlere açtı. 6.3G ile yüksek performans manevralarına ulaştı, süpersonik ses hızına ulaştı. HÜRJET’lerimiz toplamda yaptığı 179 sortiyle semaya izini bıraktı. HÜRJET’imizin başarısı gelecek nesillere bırakacağımız güçlü mirastır. Mirasımızı korumak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. (DHA)
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ana yükleniciliğinde F-16 savaş uçaklarına yönelik geliştirilen Elektronik Destek Podunun (EDPOD), gerçek radar sistemlerine karşı tüm testlerinin başarıyla tamamladığını duyurdu.
ANKARA-Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “TÜBİTAK BİLGEM tarafından kritik bileşenleri yerli ve milli imkanlarla geliştirilen radar sinyal algılayıcı taktik elektronik destek podu F-16 EDPOD, gerçek radar sistemlerine karşı gerçekleştirilen tüm testleri başarıyla tamamladı. Milli teknoloji hamlesi hedeflerimiz doğrultusunda ülkemizin ihtiyaç duyduğu kritik altyapıları ve özgün teknolojileri geliştirmeye, tam bağımsız büyük Türkiye için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
ÇEVRESEL TEHDİTLERİ TANIMLIYOR
F-16 uçaklarına entegre bir radar sinyal algılayıcı olan EDPOD; düşman hedef ve takip radarları, füze güdüm radarları ve hedef aydınlatma radarlarına ait sinyalleri algılama, bu çevresel tehditleri tanımlayarak kayıt altına alma, yüksek kapasiteyle ham veri kaydı ve hassas konum belirleme gibi yeteneklere sahip. F-16 EDPOD’un öne çıkan bir diğer özelliği ise görev sonrası analizlerde büyük öneme sahip olan radar temas bilgilerini, konum bilgilerini ve işaretlerini yüksek kapasiteyle kaydedebilme yeteneği. Ayrıca tespit edilen tehdit bilgileri, anlık olarak belirli veri kanallarıyla diğer silahlı kuvvet unsurlarıyla paylaşılabilecek şekilde tasarlandı.
F-16 EDPOD’un, muadili yurt dışı menşeili sistemlerle karşılaştırıldığında, kritik bileşenlerinin yerli ve milli imkanlarla TÜBİTAK BİLGEM İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) tarafından geliştirilmesi, savunma teknolojileri alanındaki dışa bağımlılığı azaltmasıyla elektronik harp alanında Türkiye’ye kritik bir yetkinlik kazandırıyor. (DHA)
BAYKAR, Samsun’da jet motoru üretimi için harekete geçti!
Samsun Tekkeköy OSB’de 300 dönümlük dev yatırım yolda. Milli savunma sanayinin gururu BAYKAR, Samsun’un Tekkeköy ilçesindeki Yeni Organize Sanayi Bölgesi’nde büyük bir yatırıma imza atıyor. 300 dönümlük arazi tahsis edilen BAYKAR burada jet motoru üretimi yapmayı planlıyor. (DHA)