Vatandaşlar, Ramazan ayı akşamlarının vazgeçilmezi olan tatlı tercihi bu yıl moda olan ‘soğuk baklava’dan yana kullanmaya başladı.
Ramazan ayının vazgeçilmezi olan tatlı çeşitleri, akşam iftardan sonra sofraları süslemeye devam ediyor. Geçen yıllarda vatandaşlar daha çok klasik baklava yemeyi tercih ederken yeni yeni popüler olmaya başlayan soğuk baklava, klasik baklavanın önüne geçmeye başladı. Tatlıcılar özellikle sıcak Ramazan günlerinde insana serinlik veren soğuk baklavanın tercih edilmeye başladığını söyledi.
“Sıcak Ramazan akşamlarının vazgeçilmezi soğuk baklava”
Soğuk baklavanın yeni yeni popüler olmaya başladığına dikkat çeken tatlıcı Hasan Şahinkaya, “6-7 aydır soğuk baklava yapmaya başladık. Soğuk baklavanın yaş pasta ile baklava arasında bir lezzeti var. Şerbeti sütten yapılır. Arasında fıstık ve çok az kremşanti var. En üst kısmında da kakao var. Soğuk baklavayı ısırdığınızda hem yaş pasta hem de baklava tadı alıyorsunuz. Soğuk olduğu için de sıcak Ramazan akşamlarında bir serinlik hissi de veriyor. Klasik baklavada tatlandırmak için şerbet kullanırken, soğuk baklavada ise şerbet yerine süt kullanılıyor. Aradaki en büyük fark da bu” dedi.
“En ucuz tatlı kilosu 30 TL ile tulumba”
En ucuz tatlı fiyatının 30 TL’den başlayıp, 160 TL’ye kadar çıktığını ifade eden Şahinkaya, şunları söyledi:
“Ramazan ayında en çok satılan tatlılardan şekerparenin kilosu 35 TL, Antep fıstıklı baklavanın kilosu 90 TL, cevizli ev baklavasının kilosu 70 TL, klasik cevizli baklavanın kilosu 60 TL, gelin bohçası, dilberdudağının cevizli çeşitlerinin kilosu 60 TL’den satılıyor. Vatandaşlar Ramazan’da en çok şekerpare, baklava ve tulumba tercih ediyor. En pahalı tatlı fıstıklı dürümün kilosu 160 TL. Fiyatı en düşük olan tatlı da kilosu 30 TL olan tulumba olarak dikkat çekiyor.”
Samsun’da klasik Antep fıstıklı baklavanın kilosu 90 TL’den satılırken, soğuk baklava ise 100 TL’den müşteriye sunuluyor.
Mercedes-Benz’in yeni Sports Tourer modeli olan B-Serisi Türkiye’de otomobilseverlerin beğenisine sunuldu. Yeni model, dış görünüm, teknoloji ve donanımla ön plana çıkıyor.
İSTANBUL-Mercedes-Benz’in yeni Sports Tourer modeli olan B-Serisi Türkiye’de satışa sunuldu. Farklı sportif gövde orantıları, çok yönlü iç mekânı, modern sürüş teknolojileri ve en güncel MBUX donanımı gibi özellikleriyle yenilenen B-Serisi’nin, günlük yaşamın tüm gereksinimlerini karşıladığı belirtildi.
Yeni B-Serisi’nin motor seçenekleri de güncellendi ve elektrikli hale getirildi. İlk hareket anı 48 voltluk entegre güç kaynağı ve 14 HP/10 kW ek güç ile destekleniyor. B-Serisi’ndeki yeni kayış tahrikli marş jeneratörü (RSG), konforu ve sürüş deneyimini önemli oranda iyileştiriyor. Çalıştırma anında geleneksel çözümlere kıyasla daha az titreşim ve daha az ses üretiyor. Ayrıca ‘süzülme’ işlevi ile sabit hızda sürüş sırasında içten yanmalı motorun devreden çıkmasına olanak tanıyor. RSG ayrıca fren ve sabit hızda süzülme sırasında enerji geri kazanımı sağlıyor ve 12 voltluk dahili sistemi ve 48 voltluk bataryayı besliyor. Elde edilen enerji, içten yanmalı motoru destekleme ve hızlanma anında kullanılabiliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Bakanımızın asgari ücretle ilgili bir açıklaması olmamıştır
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, “Bakanımızın asgari ücretle ilgili bir açıklaması olmamıştır. Yazılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.
Kemal Diri ANKARA-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, gündemde yer alan ve asgari ücrete ara zam yapılmayacağına ilişkin yazılan haberlere dair açıklama yapıldı. Açıklamada, Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücret hakkında bir açıklamasının olmadığı bildirildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi.
“Bugün bazı web sitelerinde asgari ücret ile ilgili yeni gibi servis edilen bazı haberler yer alıyor. Bakanımızın asgari ücretle ilgili yeni bir açıklaması olmamıştır. Bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır.”
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), Mart ayında bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 104,1 seviyesinde gerçekleşti. İSTANBUL-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri Ve Reel Kesim Güven Endeksi verisini açıkladı. Buna göre, Mart ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 104,1 seviyesinde gerçekleşti.
Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut toplam sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki toplam istihdam ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi. Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) bir önceki aya göre 2,8 puan artarak 105,2 seviyesinde gerçekleşti.
Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği görüldü. Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin bir önceki aya göre zayıfladığı gözlendi.
Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ile son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de zayıfladığı gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 4,4 puan azalarak yüzde 70,4 seviyesinde gerçekleşti.
İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 9,5’e yükselirken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 75,4‘e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15,1‘e geriledi.