Tüm dünyada ve ülkemizde bir yılı aşkın süredir yaşanan pandemide Samsun’daki esnaf ve sanatkarların zor zamanlar geçirmesi ve durum karşısında bazı yerel yönetimlerin sessiz kalması her kesimden insanların tepkisine yol açtı.
Yeniden Refah Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şahin’de bu duruma sessiz kalmadı. İl başkanı Salih Şahin yaptığı açıklamada ” Parti gözetmeksizin bütün yerel yönetimler bu pandemi sürecinde esnaflarımıza karşı sorumluluklarını yerine getirmelilerdir. Özellikle bazı belediye başkanlarımız kendilerini yol kaldırım yapım işlerine verdiler bu durum esnaflarımıza karşı yapılan büyük bir ayıptır ” dedi.
Kaldırım değil gönülleri yapın
Yeniden Refah Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şahin, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar araç trafiğine açılan istiklal caddesinin pandemi sürecinde asfalt ve kaldırım çalışmasına başlamış olmasının esnaflara karşı büyük bir haksızlık olduğunu belirtti.
İl Başkanı Şahin ” Ülkemizde yaşanan bu zor zamanlarda dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaflarımıza karşı yapılması gerekenler pek yapılmamaktadır. Özellikle bu yardımları yapması gereken kurumlar içerinde belediyeler ön sıralarda yer alır. Ve bunun başlıca örneklerini verecek olursak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Mansur Yavaş beyefendi, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin beyefendi, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş beyefendi bu isimlerini zikrettiğim belediye başkanları bulundukları yerlerde kapatmış esnaflarına yardım yaparak kaldırım yerine gönül yapan insanlar. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir ise bu zor zamanlarda esnaflarımıza destek olmak yerine kaldırım ve yol yapımını daha önemli bulmakta. Samsun’da esnaflar zor zamanlar geçiriyor başkan sessiz, Samsunspor’un hakkı yeniliyor başkan sessiz, belediyede daire başkanının kasasından 10 milyon rüşvet parası çıkıyor başkan gene sessiz. Ya Allah aşkına sayın Başkan madem bu kadar susacaktınız niye aday olup başkan oldunuz” dedi.
Komşusu açken tok yatan bizden değildir
Yeniden Refah Partisi Samsun İl Başkanı Salih Şahin ” Vefa sadece bir semt adı değildir. Sizlere seçim zamanlarında her anlamda sahip çıkan destek veren esnaf ve sanatkarlarımıza sizde zor zamanlarda sahip çıkıp onların arkasında durmalısınız. İslamiyette bir kavram vardır “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” diye işte elhamdülillah müslümanım demek istiyorsanız komşunuzu da düşünmek zorundasınız. Bu yardımları yapan belediyeler var sizde pekala rahatlıkla bu yardımları yapabilirsiniz. Bütçe nakit sıkıntısı demeyin. Daire başkanınızın kasasından çıkan para dağıtılsa esnaf başı bin liradan on bin esnaf nefes alır. 500 lira dağıtılsa 20 bin esnaf nefes alır. Allah aşkına susmak yol kaldırım yapmak yerine biraz gönül yapalım. İnsanlarımızın gönlüne girelim” şeklinde konuştu.
Derebahçe’de, yağmur suyu ve kanalizasyon hattı çalışmalarında sona yaklaşıldı
MUSTAFA YUNUS GONCA SAMSUN – Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, şehrin altyapı ağını güçlendirmek amacıyla yürüttüğü projelerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, İlkadım İlçesi Derebahçe Mahallesi’nde sürdürülen yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarına ilişkin altyapı çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi her alanda şehri daha ileri taşıyacak yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda SASKİ ekiplerince şehir genelinde birçok yatırım hayata geçiriliyor. İlkadım İlçesi Derebahçe Mahallesi’nde sürdürülen yağmur suyu ve kanalizasyon hattı çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor.
Dere çıkış noktasından Odunpazarı Caddesi ve Akdeniz Caddesi kesimine kadar uzanan güzergâhta, iki farklı altyapı hattı eş zamanlı olarak inşa ediliyor. Yağmur suyu hatlarında 600 mm ile 2000 mm arasında değişen çaplarda borular döşeniyor. Kanalizasyon hatlarında ise 600 mm ve 800 mm çapındaki borularla taşıma kapasitesi artırılıyor. Bugüne kadar 1.592,10 metre imalat tamamlandı. Kalan 509 metrelik bölümün de yakın zamanda tamamlanması planlanıyor.
ÖNCELİK ALTYAPIDA
Sahadaki çalışmaları yakından takip eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Biz sadece bugün değil, yarın da güvenle yaşayacağımız bir şehir inşa etmek istiyoruz. Altyapı yatırımları görünmeyebilir, ama onların eksikliği en çok hissedilendir. Derebahçe Mahallemizde yürüttüğümüz bu projeyle hem yağmur suyu baskınlarının önüne geçiyoruz hem de kanalizasyon sistemini daha sağlıklı hale getiriyoruz” dedi.
Daha sağlam, daha konforlu bir altyapı için her noktada çalışma yürütüldüğünü belirten Başkan Doğan, “SASKİ ekiplerimiz büyük bir özveriyle gece gündüz çalışıyor. Bu hattın tamamlanmasıyla birlikte Derebahçe Mahallemiz de daha sağlam, daha konforlu bir altyapıya kavuşmuş olacak. Güçlü şehirler, güçlü altyapılarla kurulur. Biz bugünü değil, yarını düşünüyoruz. Her çalışmamızda olduğu gibi burada da geleceğe yatırım yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bafra Ovası, Türkiye tarımına yön verecek dev bir projeye ev sahipliği yapıyor. Bafra Sera Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin en modern seralarının kurulacağı önemli bir yatırım merkezi oluyor.
AYHAN GONCA BAFRA – Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Belediyesi’nin kurucu ortakları arasında yer aldığı Sera OSB ile ilgili dikkat çeken açıklamarda bulundu. Bafra Sera OSB’nin tarımsal kalkınma ve istihdama büyük katkısı olacağına dikkat çeken Başkan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kurulum çalışmalarına başladıklarını söyledi.
Sera OSB’nin, 250 milyonluk çok önemli bir yatırımolduğuna dikkat çeken Kılıç, “Sera Organize Tarım Bölgesi ile yalnızca bitkisel üretimi değil, aynı zamanda tarıma dayalı sanayiyi de bölgemize kazandırıyoruz. Bafra Sera OSB kararlı ve güçlü bir tarımsal kalkınma ve istihdam hamlesidir. Bu büyük yatırımı bölgemize kazandırmamıza vesile olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı, Samsun Valimiz ve aynı zamanda Sera OSB Başkanımız Orhan Tavlı ve Bölge Milletvekillerimize gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.
Bafra’nın tarım bölgesi olması, bölge insanının tarımda yaşanan gelişmelere ilgi duymaları, değişen iklim koşullarının bölgemizi seracılıkta avantajlı konuma getirmesi gibi olanaklar Bafra’da Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına neden oldu.
2019 yılında başlattığımız parselasyon çalışmaları sonrası, Tarım ve Orman Bakanlığımızın kıymetli destekleriyle altyapı çalışmalarımızı tamamladık ve yatırımcılarımıza yer tahsislerini gerçekleştirdik. Bugün geldiğimiz noktada iki firma üretime başladı, diğer seraların kurulumu da tüm hızıyla devam ediyor.
Bafra Sera OSB kapsamında kurulacak her bir serada 50 ila 150 kişi arasında çalışan istihdam edilecek. Projenin tamamlanmasıyla birlikte toplam 1.500 kişiye doğrudan iş imkanı sağlanacak. Özellikle kadın istihdamına önem verilen projede, çalışanların yüzde 75’inin kadınlardan oluşması planlanıyor. Bu sayede bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturulacak.
Bafra Sera OSB modern seracılık teknikleriyle donatılacak tesisler sayesinde hem iç piyasa hem de ihracat için kaliteli ve yüksek verimli ürünler yetiştirilecek. Projeyle birlikte Bafralılar için sadece bir tarım yatırımı değil, aynı zamanda il dışına göçü önleyici bir kalkınma hamlesi hedefleniyor.
Başkan Kılıç, şu bilgileri verdi: “Bafra Sera OSB’ye yatırım yapılması yönünde Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve Ziraat Odamız ile koordineli çalışmalar yürütüyoruz. Halkımıza iş imkanı oluşturmak, çalışmak için il dışına gitmemeleri, ata ocağının olduğu yerde yaşamlarını idame ettirmeleri için yoğun gayret gösteriyoruz. Bunlar Bafra’nın geleceğiyle ilgili çok önemli çalışmalar.”
FİRDES BOZKURT GONCA SAMSUN – Samsun Büyükşehir Belediyesi çevre dostu projeleri ve sürdürülebilir atık yönetimi ile örnek olmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından katı atıkların çevreye zarar vermeden bertarafı ve geri dönüşüm süreçlerine dahil edilmesi amacıyla hayata geçirilen Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri her gün ortalama 840 ton atığın bertaraf edilmesini sağlıyor. Aynı zamanda tesiste atık ısıdan faydalanılarak üretilen çiçekler şehri süslüyor.
Samsun’un yeşil geleceğine yönelik projeler hayata geçiren Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri her gün ortalama 840 ton atığın bertaraf edilmesini sağlıyor. Gelen atıkların, tesisin içindeki geri dönüşüm tesislerinde işlenmesi sayesinde yıllık yaklaşık 4 bin 900 ton atık geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor. Geri dönüşüm süreçleri sadece çevreyi korumakla kalmıyor, aynı zamanda ekonomik değere dönüştürülmesini de sağlıyor.
Çiçek üretimi ile şehre estetik katkı
Samsun Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı kentler birliğinden ödüllü olan “Atıklarımız Çiçek Oluyor” projesi ile farklı bir çevre duyarlılığı örneği de sergiliyor. Bu projeyle, düzenli depolama tesisinde oluşan atık ısıdan faydalanılarak bir sera oluşturuluyor ve bu serada yılda 2 milyon adet çiçek üretiliyor. Üretilen bu çiçekler, şehrin peyzaj çalışmalarında ve çevre düzenlemelerinde kullanılarak Samsun’un estetik yapısına katkıda bulunuyor.
Atıktan elektrik üretimi
Düzenli depolama tesisinde depolanan atıkların oluşturduğu metan gazı, çevreye zarar vermemesi adına yakılarak enerjiye dönüştürülüyor. Bu işlemin sonucunda, yılda ortalama 49.000.000 kWh elektrik enerjisi üretiliyor. Bu miktar yaklaşık 25 bin hanenin elektrik tüketimine denk geliyor. Katı atıkların değerlendirilmesiyle elde edilen elektrik enerjisi sayesinde, yılda 21 bin 600 ton CO2 salımının engellenmesi sağlanıyor. Ayrıca aynı süreçle yılda yaklaşık 66 bin adet ağacın kesilmesi de önleniyor.
Çevre dostu belediyecilik
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun’umuz her alanda örnek şehir olma yolunda hızla ilerliyor. Bu noktada geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmaları bizler için oldukça büyük ve önemli bir paya sahip. Büyükşehir Belediyesi olarak atık yönetimi alanında çevresel sürdürülebilirliği ve kaynak verimliliğini ön planda tutan çalışmalar hayata geçiriyoruz. Katı Atık Düzenli Depolama Tesislerimiz de bu vizyonun somut bir yansıması. Burada katı atıklar en güvenli şekilde yönetilerek doğamıza zarar vermeden geri dönüşüm süreçlerine dahil ediliyor.” dedi.