Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

FETÖ kaçırdığı paraları kriptoda uyutuyor

15 Temmuz hain darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütünün kaçırdığı paraları 2016 yılından itibaren kripto paraya yatırdığı belirlendi. İtirafçı ifadelerinde yer alan bilgilere göre, örgüt elebaşısı Fetullah Gülen’in talimatıyla örgütün kripto para mecrasında faaliyet gösterdiği tespit edildi.

Türkiye Gazetesi’nin bugünkü manşetinde FETÖ’nün kripto paralarına yönelik kapsamlı bir haber yer aldı.

Gazetenin manşetinde yer alan haberde şu ifadeler yer aldı; Dünya geneli farklı ülke güvenlik kaynakları tarafından hazırlanan raporlar, terör iltisaklı işlem hacminin 500 milyar doları aştığını gösteriyor. Europol’un raporlarında yer alan bir istatistiğe göre yalnızca Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Bitcoin ve benzeri kripto para işlemlerinin yüzde 40’ı kanun dışı faaliyetler için kullanıldı. PKK, DEAŞ ve DHKP-C gibi Türkiye odaklı faaliyet yürüten örgütlerle birlikte listede sahip olduğu işlem hacmi ile en fazla dikkat çeken terör oluşumu FETÖ oldu. Emniyet, MASAK ve Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre FETÖ’nün kripto para piyasasındaki işlem hacmi 50 milyar doların üzerinde. Bilişim uzmanı Adem Taşkaya, daha önceleri foreks, borsa ve altın piyasasında etkin pozisyonu olan FETÖ’nün kripto para alanına yöneliminin 2016 yılındaki darbe girişiminin hemen ardından başladığını belirtti.

Elebaşının Emriyle Özel Ekip

İtirafçı ifadeleri, Emniyet birimlerinin özel operasyonları sonucu elde edilen bilgiler ve yakalanan örgüt mensuplarının beyanlarına göre sanal para piyasasına giriş emri 2016 yılının Temmuz ayında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen tarafından verildi. İlk veri tabanı ağı ve kripto cüzdan ve adresleri oluşturma faaliyet ABD’de örgüt merkezinde başladı. Bu konuda görevlendirilen isimler doğrudan örgüt elebaşı Gülen tarafından belirlendi. Sanal para ağı üzerinden yürütülecek faaliyetler için Cevdet Türkyolu, Bekir Aksoy, Sezai Sablak, Kemal Çetin Özgür ve Osman Şimşek isimli örgüt mensupları görevlendirildi. Aynı kapsamda kullanılan FETÖ kuruluşları ise Rumi Forum, Peace Islands Institute, Atlantic Institute, Pacifica Institute ve Niagara Foundation oldu. Adli bilişim uzmanı Taşkaya, bu isimlerin tercihinde örgüt liderine yakınlık yanında bankacı, borsacı geçmişlerinin önemli olduğuna vurgu yaptı. FETÖ itirafçıları ve yakalanan örgüt militanları, 2016 sonrası aralarında Ukrayna, Rusya ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinde yer aldığı 13 ülke finans kuruluşları ile ön protokoller yapıldığını anlattı. Taşkaya Orta Asya, Afrika, ABD ve İngiltere’de himmet ve mali çalışmaların Bitcoin ve benzeri araçlarla sürdürüldüğünü, Türkiye’nin bu finansal akışa dönük ciddi girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Tersine Transfer

FETÖ’nün kripto para trafiğinde dikkat çeken çarpıcı gelişme 2020-2021 döneminde başlayan tersine seyir olarak Emniyet kayıtlarına geçti. Dünyanın farklı ülkelerinden yapıldığı tespit edilen kripto para aktarımlarında Türkiye’de kurulan kaçak militanlar ve cezaevindeki terör örgütü üyeleri için oluşturulan havuz yanında bazı firmaların yeniden diriltilmesi hedefleniyor. Resmî raporlar, tersine transfer rakamlarının 3 milyar doları aştığını ve daha çok Anadolu’nun dikkat çekmeyen bölgelerinde tekstil, plastik, mobilya ve inşaat gibi alanlarda kullanıldığını belirtiyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Genel

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete’de

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete‘de yayımlandı. Yayımlanan karara göre, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Halim Özçevik atanmıştır.

 Kadircan GÜLER
ANKARA-Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yeni atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla açıklanan kararnameye göre, çeşitli devlet kurumlarında önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Bakanlıklarda görevden alınan ve atanan kişilerin isim listesi şöyle:

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NDA ATAMALAR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; Çanakkale İl Müdürü Muhammet Mermer ve Çankırı İl Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım görevden alındı. Adana İl Müdürlüğüne Mustafa Gökboğa, Ağrı İl Müdürlüğüne Ertaç Baki, Aksaray İl Müdürlüğüne Nurettin Ulaş, Balıkesir İl Müdürlüğüne Emine Böckün, Bayburt İl Müdürlüğüne Salih Köse, Burdur İl Müdürlüğüne Mustafa Çakır, Çankırı İl Müdürlüğüne Abdulhaluk Longa, Düzce İl Müdürlüğüne Sezgin Küçüktepe, Gaziantep İl Müdürlüğüne Niğde İl Müdürü Umut Zeybek, Gümüşhane İl Müdürlüğüne Cengiz Maden, Hatay İl Müdürlüğüne Süleyman Yıldırım, Isparta İl Müdürlüğüne Hüseyin Güçlü, Kars İl Müdürlüğüne Mustafa Tosunoğlu, Kırıkkale İl Müdürlüğüne Çiğdem Açıkyıldız Kazel, Kırşehir İl Müdürlüğüne Murat Konan, Kilis İl Müdürlüğüne Emre Çalğan, Nevşehir İl Müdürlüğüne Mahmut Selçuk, Sakarya İl Müdürlüğüne Zekeriya Selamet, Siirt İl Müdürlüğüne Sabri Sidar, Sinop İl Müdürlüğüne Zeki Yıldırım ve Şanlıurfa İl Müdürlüğüne Can Kayhan Özok atanmıştır.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NDA DEĞİŞİKLİKLER

İş müfettişleri yeterlilik sınavında başarılı olan iş müfettiş yardımcıları Mehmet Akif Akçalı ve Hasan Korkmaz, bakanlıkta açık bulunan iş müfettişliklerine atandı. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne Buğra Yıldırım atandı.

Sudan Cumhuriyeti’nin nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne ise Fatih Yıldız atanmıştır.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDA YENİ ATAMALAR

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcılığına Betül Kiminsu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcılığına Ebru Akyol Zor, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcılığına Erkan Tarhan, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcılığına Abdulsamet Taş, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığına Yusuf Seven, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdür Yardımcılığına Serkan Emir Erkmen ve Vildan Satık atandı.

Ayrıca, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne Abdi Dölek getirilmiştir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDA ATAMA VE GÖREVDEN ALMALAR

Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir ve Ardahan İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut görevden alındı, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Hüseyin Kır ve Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Yusuf Uzantı atandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA YAPILAN ATAMALAR

Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay’ın yerine Halim Özçevik, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Şali Yıldırım’ın yerine Mustafa Mahir Ülgü, Hukuk Hizmetler Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu’nun yerine Ülker Kuğu, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Celal Şahin’in yerine İsmail Öztürk ve Teftiş Kurulu Başkanı Davut Eker’in yerine Erkan Hacıfazlıoğlu atandı. Ayrıca, Sağlık Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Dursun Duyar görevden alındı.

11 Üniversiteye de rektör ataması yapıldı

Kararda Yükseköğretim Kurulu üyeliğine Metin Topcuoğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne Fuat Erdal, Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne Erdal Çelik, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Bayram Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne Mehmet Cahit Güran, Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğüne Semih Aktekin, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne Hüseyin Yılmaz, İstanbul Kent Üniversitesi Rektörlüğüne Mehmet Necmettin Atsü, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Rektörlüğüne Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, Mudanya Üniversitesi Rektörlüğüne Emin Karip, Ostim Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Murat Ali Yürek ve Özyeğin Üniversitesi Rektörlüğüne Barış Tan atandı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Irak’a 3 yıl sonra elektrik ihracatı başladı

Türkiye, 3 yıllık bir aranın ardından Irak‘a elektrik ihracatına yeniden başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yapacağımız yatırımlarla Kalkınma Yolu’nu aynı zamanda bir ‘Enerji Yolu’ olarak tesis edeceğiz” dedi.

ANKARA-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan’da gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde beraberinde yer alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar hem Bağdat hem Erbil temasları kapsamında muhataplarıyla olası iş birliklerini masaya yatırdı. Ziyaretten 3 ay sonra iki ülke, enerji alanında yeni bir adım attı. Türkiye, 3 yıllık bir aranın ardından Irak’a elektrik ihracatına yeniden başladı. İhracat, Türkiye-Irak arasında mevcut hat üzerinden gerçekleştirilirken; Irak’a azami 300 megawatta kadar elektrik sağlanacak. Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kalkınma Yolu Projesi ile bölgemizin refahına ve barışına birlikte katkı sunacağımız komşumuz Irak’a elektrik ihracatına dün itibarıyla yeniden başladık. Yapacağımız yatırımlarla Kalkınma Yolunu aynı zamanda bir ‘Enerji Yolu’ olarak da tesis edeceğiz” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Genel

TÜİK: Haziranda 198 bin 581 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında 198 bin 581 taşıtın trafiğe kaydının yapıldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİKHaziran 2024 dönemine ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Buna göre; haziran ayında 198 bin 581 taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 14,6 azaldı, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 2,5 arttı.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, bir önceki aya göre kamyonda yüzde 41,2, otobüste yüzde 39,1, minibüste yüzde 38,9, özel amaçlı taşıtta yüzde 34,3, kamyonette yüzde 24,2, traktörde yüzde 22,7, otomobilde yüzde 15,2 ve motosiklette yüzde 10,5 azaldı. Geçen yılın aynı ayına göre ise trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı minibüste yüzde 22,7, motosiklette yüzde 11,6 ve otomobilde yüzde 0,2 artarken; özel amaçlı taşıtta yüzde 36,4, kamyonda yüzde 24,6, traktörde yüzde 22,4, kamyonette yüzde 18,7 ve otobüste yüzde 11,9 azaldı.

Ayrıca; haziran ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 50,2’si motosiklet, yüzde 38,1’i otomobil, yüzde 6,7’si kamyonet, yüzde 3,1’i traktör, yüzde 1,2’si kamyon, yüzde 0,4’ü minibüs, yüzde 0,2’si otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçlı taşıtlardan oluştu. Haziran sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların da yüzde 52,5’ini otomobil, yüzde 18,8’ini motosiklet, yüzde 15,3’ünü kamyonet, yüzde 7,4’ünü traktör, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,7’sini minibüs, yüzde 0,7’sini otobüs ve yüzde 0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Haziran ayında 676 bin 83 taşıtın devri yapıldı. Bu taşıtların yüzde 64,4’ünü otomobil, yüzde 15,1’ini kamyonet, yüzde 13,8’ini motosiklet, yüzde 2,6’sını traktör, yüzde 1,9’unu kamyon, yüzde 1,6’sını minibüs, yüzde 0,4’ünü otobüs ve yüzde 0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

6 AYDA 1,2 MİLYON TAŞITIN TRAFİĞE KAYDI YAPILDI

Ocak-haziran ayları arasındaki 6 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre, trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 19,2 artarak 1 milyon 261 bin 1 adet olurken; trafikten kaydı silinen taşıt sayısı yüzde 8,4 azalıp 13 bin 509 adet oldu. Böylece ocak-haziran döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 1 milyon 247 bin 492 artış gerçekleşti.

Ocak-haziran döneminde trafiğe kaydı yapılan 508 bin 801 otomobilin yüzde 65,2’si benzin, yüzde 12,9’u hibrit, yüzde 12,4’ü dizel, yüzde 8,4’ü elektrikli ve yüzde 1,1’i LPG yakıtlı. Haziran ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 15 milyon 727 bin 46 adet otomobilin ise yüzde 34,9’u dizel, yüzde 32,6’sı LPG, yüzde 29,6’sı benzin, yüzde 1,8’i hibrit ve yüzde 0,8’i elektrikli. Ayrıca, kaydı yapılan 508 bin 801 otomobilin yüzde 38,6’sı gri, yüzde 25,3’ü beyaz, yüzde 13’ü siyah, yüzde 11,6’sı mavi, yüzde 6,3’ü kırmızı, yüzde 2,7’si yeşil, yüzde 1’i turuncu, yüzde 0,6’sı sarı, yüzde 0,5’i mor ve yüzde 0,4’ü diğer renkli.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.