Samsun İli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Rasim Kaplan, kovan atölyelerinin kereste temin etmede sıkıntı yaşamaları nedeniyle kovan fiyatlarının 200 liraya kadar yükseldiğini açıkladı. Pandemi döneminde arıcılık girdilerinin arttığını belirten Rasim Kaplan, 125-130 lira olan kovan fiyatlarının 180-200 liraya kadar yükseldiğine dikkat çekti. Kaplan, “Sezon başında bir boş kovan 125-130 liradan satılıyordu. Bugünlerde ise fiyatı 180-200 liraya çıkmış durumda. Bu artış kereste ve kullanılan malzemelerden kaynaklanıyor. Kovan üreticileri kereste bulmakta zorluk çekiyor. Bu da arıcılığı olumsuz etkiliyor. Bir arıcı sadece kovana 180-200 lira veriyorsa mum, çerçeve ve ilaç alırken ne yapabilir. Girdilerin artması bu sene arıcılığı olumsuz etkileyecektir” dedi.
Samsun İli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Rasim Kaplan, kovan atölyelerinin kereste temin etmede sıkıntı yaşamaları nedeniyle kovan fiyatlarının 200 liraya kadar yükseldiğini açıkladı. Pandemi döneminde arıcılık girdilerinin arttığını belirten Rasim Kaplan, 125-130 lira olan kovan fiyatlarının 180-200 liraya kadar yükseldiğine dikkat çekti. Kaplan, “Sezon başında bir boş kovan 125-130 liradan satılıyordu. Bugünlerde ise fiyatı 180-200 liraya çıkmış durumda. Bu artış kereste ve kullanılan malzemelerden kaynaklanıyor. Kovan üreticileri kereste bulmakta zorluk çekiyor. Bu da arıcılığı olumsuz etkiliyor. Bir arıcı sadece kovana 180-200 lira veriyorsa mum, çerçeve ve ilaç alırken ne yapabilir. Girdilerin artması bu sene arıcılığı olumsuz etkileyecektir” dedi.
“Türkiye’de gezginci arıcılık hâkim” Sezon içindeki genel durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kaplan, “Türkiye’de gezginci arıcılık hâkim olduğu için güneye doğru bir eğilim var. Yüksek yaylalara, Sivas, Erzurum tarafına doğru dönülüyor. İç bölgelerde Sivas, doğu bölgelerinde Erzurum tarafında kuraklığın olduğu duyuluyor. Geçtiğimiz on gün içerisinde de Sivas bölgesinde bir kar yağışı olduğu, ayaza çektiği ve don olduğu görüldü. Beraberinde çiçeklerin yandığı, ağaç yapraklarının da köreldiği görüldü. Yüksek yerlere yağış bekliyoruz. Aksi takdirde sezon çok iyi geçmeyebilir. Karadeniz Bölgesi’ne bahar biraz geç geldi. Buna rağmen arıcılar arıları sezona yetiştirdi. Arıcılar yaylalara gitmeye hazır, kestane alanlarına gitmeye hazır” diye konuştu. Pandemi dönemindeki sokağa çıkma kısıtlamalarından arıcıların muaf tutulduğuna değinen Kaplan, “Geçen yıl ve bu yıl arıcılık sektöründe faaliyet göstermesi gereken dönemlerdeyiz. Pandemi döneminde tedbirlerin alınması, yasakların konulması arıcılığı çok etkilemedi. Arıcılar arıcılıklarına çok rahat bir şekilde gidip geldi” şeklinde konuştu.
Samsun İli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Rasim Kaplan son olarak şunları söyledi: “Karadeniz Bölgesi’nde, Samsun civarında arı yetiştiriciliği ile ilgili bahsedilen arıcılık malzemeleri girdileri haricinde bir sıkıntının yok. Yaklaşan 20 Mayıs Dünya Arı Günü vesilesiyle de arıcıların ve arıcılığın gününü kutluyor, sezonun bol ve bereketli olmasını ve insanlara güzel balların yedirilmesini temenni ediyorum.”
Kasım indirimlerinde en çok şikayet edilen konular belli oldu
KASIM ayı, dünya genelinde ve Türkiye’de perakende ve e-ticaret sektörlerinin en hareketli dönemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Yoğun alışveriş dönemi, artan satış hacimlerinin yanında tüketici memnuniyeti açısından bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Şikayetvar, ‘Kasım İndirimleri’ döneminde yaşanan yaygın şikayet konularını derledi.
İSTANBUL-Şikayetvar’dan yapılan açıklamaya göre; kasım ayı, dünya genelinde e-ticaret sektöründe indirimleriyle anılan bir dönem olarak öne çıkıyor. ‘Efsane Kasım’, ‘Kasım İndirimleri’ gibi sloganlarla da Türkiye’de perakende sektöründe önemli ekonomik katkılar sağlıyor.2023 yılında Türkiye’de kasım ayındaki e-ticaret hacmi, yıl genelindeki aylık ortalamaların yüzde 50 üzerinde seyretti. Kasım ayındaki kampanyalar sırasında toplam e-ticaret hacminin 500 milyar lirayı bulması beklenirken, bu artış dünya genelinde de benzer şekilde kendini gösteriyor. Örneğin, ABD’de 2023 yılı Black Friday satışları, bir önceki yıla göre yüzde 10 artarak 9,8 milyar dolara ulaştı.
Şikayetvar verilerine göre, bu alışveriş yoğunluğu beraberinde önemli şikayetleri de getiriyor. Şirket, bu dönemle ilgili başlıca şikayet konularını şöyle sıraladı:
“SİPARİŞLERİN GEÇ TESLİMATI VEYA HİÇ TESLİM EDİLMEMESİ
Tüketiciler, yoğun kampanya dönemlerinde siparişlerinin belirtilen tarihlerde teslim edilmemesi veya hiç ulaşmaması nedeniyle memnuniyetsizlik yaşıyor.
YANLIŞ VEYA EKSİK ÜRÜN GÖNDERİMİ
Yoğunluk ve stok yönetimi problemleri nedeniyle yanlış ya da eksik ürün gönderimi, şikayetler arasında önemli bir yer tutuyor.
İPTAL EDİLEN SİPARİŞLER
Tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ve stok yetersizliği, sipariş iptallerine neden oluyor ve bu durum tüketiciler için hayal kırıklığı yaratıyor.
FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİ VE İADE SORUNLARI
İndirim döneminde satın alınan ürünlerin fiyatlarının daha sonra düşmesi ve aradaki farkın iade edilmemesi, müşteriler arasında yaygın bir şikayet konusu.
MÜŞTERİ HİZMETLERİ İLE İLETİŞİM SORUNLARI
Kasım ayındaki yoğun alışveriş dönemi, müşteri hizmetleriyle iletişimde aksaklıklara yol açıyor. Tüketiciler, sorunlarını çözmek için yeterli desteği bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.”(DHA)
GSB burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
Gençlik ve Spor Bakanı (GSB) Dr. Osman Aşkın Bak, GSB burs ve öğrenim kredi başvuru sonuçlarının açıklandığını duyurdu.
Salih HÜDAVERDİ ANKARA-Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından, yükseköğrenim gören öğrencileri maddi yönden desteklemek amacıyla ödenen GSB Burs ve Öğrenim Kredisi başvuru sonuçları açıklandı. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, sosyal medya hesabından 2024-2025 eğitim öğretim yılı Yükseköğrenim GSB Burs ve Öğrenim Kredisi başvuru sonuçlarının açıklandığını duyurdu.
‘TAAHHÜTNAME ONAYI İÇİN SON GÜN 8 KASIM’
Burs ve öğrenim kredisi hakkı kazanan öğrencilerin en geç 8 Kasım saat 23.59’a kadar e-Devlet üzerinden taahhütnamelerini onaylamaları gerekiyor. Yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin taahhütname onayı için de aynı tarih geçerli olacak.
’18 YAŞINDAN KÜÇÜK ÖĞRENCİLER’
Burs ve öğrenim kredisi tahsis edilen 15-18 yaş arası öğrenciler, anne/babalarının e-Devlet şifreleriyle sisteme girerek burs/kredi taahhütnamesi için veli onayı verebilecek. Sonrasında bu öğrenciler, kendi e-Devlet şifreleriyle taahhütnamelerini onaylayabilecek.
15 yaşından küçük ya da anne-babası olmayan öğrenciler ise kanuni vasileri ile birlikte kendilerine en yakın gençlik ve spor il müdürlüğü ya da yurt müdürlüğüne belgeleri (kimlik, vasi kararı vb.) ile giderek taahhütnamelerini onaylatabilecek.
‘YURT DIŞINDA ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN KEFALETNAME İŞLEMİ’
Yükseköğrenimini yurt dışında sürdüren ve kendilerine burs ve öğrenim kredisi tahsis edilen öğrencilerin, yurt içinde ikamet eden bir kefil tarafından Türkiye’deki noterlerden 25 Kasım tarihi mesai bitimine kadar kefaletname hazırlatması şartı aranıyor.
Kefaletnameler Noterlik Bilgi Sistemi üzerinden kontrol edileceği için öğrencilerin herhangi bir belge göndermesi gerekmiyor.(DHA)
Bakan Bayraktar: Petrol ve doğal gaz üretiminde tüm zamanların en yüksek rakamını yakaladık
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Ekim ayında ham petrol üretiminde 3 milyon 361 bin 725 varil, doğal gaz üretiminde ise 234 milyon 384 bin 17 metreküp ile tüm zamanların en yüksek rakamlarını yakaladık” dedi.
Gizem ÇORLU ANKARA-Bakan Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, “Gerek petrolde gerekse doğal gazda üretime odaklandığımız bir yılı yaşıyoruz. Ekim ayında petrol ve doğal gaz üretimimiz hem aylık hem de günlük bazda yeni zirvelere ulaştı. Ham petrol üretiminde 3 milyon 361 bin 725 varil, doğal gaz üretiminde ise 234 milyon 384 bin 17 metreküp ile tüm zamanların en yüksek rakamlarını yakaladık. Elbette ülkemiz büyüyor, nüfusumuz artıyor, ihtiyaçlarımız çoğalıyor. Yeni sahalarda, yeni aramalarla, yeni sondajlarla hem petrolde hem de doğal gazda üretimimizi artıracağız. Somali’de sismik faaliyetlerine başlayan Oruç Reis örneğinde olduğu gibi farklı kıtalarda yeni rezervler, yeni keşifler için gayret göstereceğiz. Hedefimiz, enerjide tam bağımsız Türkiye” dedi.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da ekim ayında, Gabar’daki aylık toplam ham petrol üretiminin 1 milyon 566 bin 214 varil, Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretiminin 196 milyon 772 bin 874 metreküp olarak gerçekleştiği belirtildi. Aylık toplam petrol üretiminin yüzde 46,6’sının Gabar’dan, doğal gaz üretiminin yüzde 84’ünün Sakarya Gaz Sahası’ndan karşılandığı ve ekim ayında günlük ortalama petrol üretiminde 108 bin 443 varil, doğal gaz üretiminde 7 milyon 568 bin 242 metreküp ile rekor kırıldığı kaydedildi.(DHA)