İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Türk yemek kültürünün en ünlü ürünlerinden dönerin son yıllarda Avrupa’da oldukça yaygınlaştığına dikkat çekerek, “Döner, Türk yemek kültürünün küresel bir temsilcisidir” dedi
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Türk yemek kültürünün önemli ürünlerinden dönerin Avrupa’da yaygınlaştığını belirterek, “Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak uluslararası kültürel lezzetimiz olan dönerin, küresel gıda sektöründe ve dünya mutfağındaki prestijinin de, en az lezzeti kadar kuvvetli olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebeple, dönerin küresel arenada güçlü temsilini başarıyla yürütme mücadelesi veren Uluslararası Döner Federasyonu UDOFED çatısı altında yapılan çalışmaları önemsiyor, değerli buluyor ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kopuz, sözlerine şöyle devam etti: “Başkan Mehmet Mercan, DÜBİDER olarak 2019 yılında borsamızı ziyaretinde, sektörün güncel durumunu, yaptıkları çalışmaları ve tasarladıkları projeleri bizimle paylaşmışlardı. O tarihten bugüne kadar geçen süreçte Uluslararası Döner Federasyonu’nu (UDOFED) kurarak bir federasyon çatısı altında bu çalışmaları daha geniş bir zeminde yürütmeleri memnuniyet verici. Her şeyden önce geleneksel dönerimizi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı çalışmalar sonucunda ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ Ulusal Envanterine alınmasını ve UNESCO yolunun açılmasını sağlayan UDOFED’in, şu an bazı Avrupa ülkelerinde en çok tüketilen fast food ürünü haline gelmiş olan geleneksel dönerimizin Avrupa Birliği’nde tescil edilmesi amacıyla yaptığı çalışmalarda çok değerli adımlardır. Bu AB nezdindeki tescil süreçleri meşakkatli ve uzun bir süreçler olsa da, sonunda dönerin tescil edileceğine olan inancımız tam. Diğer taraftan, döner ustaları için Mesleki yeterlilik belgesi verilmesi çalışmaları ile döner sektörünün sanayileşmesi ve kayıt dışının önüne geçilmesi amacıyla, Türkiye genelinde tüm döner üretim ve satış noktaları kayıt altına alınarak bir ‘Türkiye Döner Haritası’ çıkarmak adına yürütülen çalışmalardan da haberdarız. UDOFED Başkanı Mehmet Mercan Bey’in nezdinde bütün dernek başkanlarına ve sektör temsilcilerine muvaffakiyetler temenni ediyorum”
Adana’da kurbanlık satışları başlarken bu yıl vatandaşlar büyükbaşa ilgi gösteriyor. Öte yandan Adana’da bu sene kaçak kurban eti kıyması çekenlere 65 bin lira ceza kesileceği öğrenildi. Umutcan İşledici – Elif Ayşenur Bay ADANA-Kurban Bayramı öncesinde Adana’da besiciler tarafından yetiştirilen küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların satışı başladı. Adana Kasaplar Odası Başkanlığı, canlı küçükbaş ve büyükbaş hayvan kilogram fiyatların 13 Haziran tarihinde resmi kurumlarda toplanıp belirleneceğini açıkladı.
Ancak ortalama olarak küçükbaş fiyatlarının 7-8 bin lirayı bulması nedeniyle bu sene Adana’da vatandaşların 7’şer kişi toplanarak büyükbaş kurban aldığı ve yoğun ilgi gösterdiği belirtildi.
“Vatandaşlar fiyatları beklesin” Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, diğer illerden de kurbanlıkların Adana’ya gelmeye başladığını söyledi. Yağmur, canlı kurban kilogram fiyatlarının açıklanana kadar sosyal medyada dolaşan fiyatlara itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’de her sene komisyon kurarak ilk fiyatları biz açıklıyoruz. Bu sene de 13 Haziran’da canlı küçükbaş ve büyükbaş hayvan kilogram fiyatlarını ve kesim fiyatlarını açıklayacağız. Biz açıklayana kadar lütfen internet ve sosyal medyada dolaşan fiyatlara vatandaşlar itibar etmesin” diye konuştu.
“Kaçak kurban eti kıymasına 65 bin lira ceza” Kurban Bayramı’nda kaçak kurban eti kıyması çekiminin de önüne geçmek için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Yağmur, “Bu konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’nda kıyma makinelerini toplama yetkisi olacak. Zabıta müdürlüğü ekipleri sahada olacak. Bizler de gerektiği takdirde sahada olacağız. Kaçak kurban eti kıyması çekenlere bu sene 65 bin lira ceza kesilecek ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na da şikayette bulunulacak. Ruhsatı olmayanlara ve işinin ehli olmayanlara göz açtırmayacağız” ifadelerini kullandı.
Mayıs ayı enflasyon oranlarını değerlendiren ATSO Başkanı Ali Bahar, yurt içi enflasyon artışının yavaşladığını belirterek, “Enflasyonun temel belirleyicilerinden olan ithal ham madde fiyatlarının kur artışı nedeniyle TL bazında artışı, enflasyonla mücadelede önemli bir sorun olarak durmaktadır” dedi. ANTALYA-Mayıs ayında yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 39,59, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 40,76 oldu. Enflasyonda kaydedilen düşüşe ilişkin rakamları değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, “Enflasyon Nisan ayında olduğu gibi gerilemesini sürdürse de yıllık ortalama enflasyonun cari hızı TÜFE’de yüzde 65-70, ÜFE’de yüzde 90-100 bandında seyretmiştir. Her ne kadar küresel ve yurt içi enerji fiyatlarına bağlı olarak enflasyon artışı yavaşlasa da mevcut dış ticaret açığının yanı sıra enflasyonun temel belirleyicilerinden olan ithal ham madde fiyatlarının kur artışı nedeniyle TL bazında artışı enflasyonla mücadelede önemli bir sorun olarak durmaktadır” diye konuştu.
“Konut kiralarında gerileme” Manşet enflasyon gerilemesinin olumlu olduğunu kaydeden Başkan Bahar, “Çekirdek enflasyonda bir artış söz konusu. Nisan ayında çekirdek enflasyon yüzde 45,48 iken, Mayıs ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 48,48 olmuştur. Yıllık bazda TÜFE ve Yİ-ÜFE makasının Mayıs ayında daraldığı gözlemlenmiştir” şeklinde konuştu. Madde bazında fiyatı en çok artan ürünlerin giyim grubunda olduğunu belirten Başkan Bahar, “Çocuk giyimde yüzde 19, erkek giyimde de yüzde 16 ile bir artış söz konusu. Mayıs ayında her ne kadar dünyadaki küresel gıda fiyatlarındaki düşüşe paralel olarak artış hızı yavaşlasa da gıda fiyatları yıllık enflasyonun artış trendinde yüzde 52,52 ile etkili olmaya devam etmiştir” dedi. Sağlık, eğitim, konut, giyim gruplarında TÜFE verilerine göre artışa işaret eden Başkan Bahar, “Yıllık enflasyon düşüş hızının gerilemesinde yüzde 13,79 azalışla konut fiyatlarının gerilemesi ve yüzde 36 oranında elektrik, gaz ve diğer yakıtlardaki fiyat düşüşü etkili olmuştur” ifadelerini kullandı.
“Enflasyon artış hızı geriliyor” Yıllık enerji fiyatlarında artış hızında gerileme görüldüğünü dile getiren Başkan Bahar, “Gerilemenin başlıca nedenleri Aralık 2022’den itibaren küresel enerji fiyatlarında yaşanan aşağı yönlü trend ve ayrıca yurtiçinde elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yapılan indirimlerin yanı sıra Mayıs ayı itibarıyla başlanan 1 ay ücretsiz doğal gaz uygulamasıdır. Yıllık enflasyon artış hızı doğal gaz ile gerilemeye devam etse de yüksek enflasyon baskısı sürüyor” dedi. ABD’de FED’in politika faizini 25 baz puan artırdığını belirten Başkan Bahar, “Son 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5.25 seviyesine çıkarması uluslararası sermaye akımlarını etkilediğinden Türkiye’de Merkez Bankası’nın hem fiyat ve hem de döviz kuru istikrarına yönelik politikaları üzerinde baskı oluşturmaktır” ifadelerine yer verdi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan: En düşük memur maaşı 22 bin TL’dir, aksi düşünülemez
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, son zamanlara kamuoyunda gündeme gelen memurların maaş zammı için yazılı bir açıklamada bulundu.
Evren Doğru ANKARA-Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Temmuz maaş artışları üzerinden yapılan tartışmaları gereksiz bulduğunu söyleyerek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Temmuzda en düşük memur ücreti net 22 bin lira olacak’ sözü yeni bir tartışmaya mahal veremez” dedi.
Genel Başkan Geylan yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 0,04 artış göstermesi üzerine, Temmuz maaş artışları üzerinden yapılan tartışmaları gereksiz buluyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Temmuzda en düşük memur ücreti net 22 bin TL olacak’ sözü yeni bir tartışmaya mahal veremez. En düşük memur maaşını 22 bin liraya çıkaracak oransal artış, tüm maaş kademelerine aynı şekilde yansıtılarak, Temmuz artışları belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.