Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Gaga Gölü turizme açılmayı bekliyor

Ordu’nun Fatsa ilçesinde bulunan ve denize en yakın göl olarak bilinen Gaga Gölü, turizme açılmayı bekliyor.

Tekne turu, bisiklet ile gezi ve kano sporları için uygun olan gaga gölü harika doğal güzelliği ile adeta ziyaretçilerini büyülüyor. Her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Gaga Gölü, eşsiz güzelliğiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Doğal güzelliğinden çokça söz ettiren Gaga Gölü, ilçenin 10 kilometre uzağında Fatsa- Aybastı karayolunun hemen kenarında yer alıyor. Dip kaynaklar, yağışlarla beslenen göl, birçok su bitkisine ve balıklara ev sahipliği yapıyor.

“Herkesin göle sahip çıkması gerekiyor”

Sefaköy sınırlarında bulunan Gaga Gölü’nün tabiat harikası bir yer olduğunu söyleyen mahalle muhtarı Yusuf Kaynar, “Herkesin göle sahip çıkması gerekiyor. Göle ulaşım çok kolay olduğu için çok sayıda insan burayı görüyor. Buranın, Ordu’nun en güzel yerlerinden birisi olduğunu söyleyebilirim. Sürekli ayrı bir güzelliğe ev sahipliği yapan olağanüstü bir doğası var. Herkesin burayı görmesini çok isterim. Burayı ziyaret edenlerden tek isteğim, çöplerini göle ve etrafına atmamalarıdır. Bu konuda duyarlı olan herkese ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Gölün, yerel turizme açılması gereken bir yer olduğunu ifade eden Kaynar, “Sit alanı olduğu için maalesef gölle ilgili bir düzenleme yapılamıyor. Gölün etrafında vatandaşların gelip çay veya dinlenecekleri bir alan yok. Burayla ilgili acilen çalışmalara başlatmak gerekiyor. Tarihi bir göl fakat tam anlamıyla çok bilenen bir tarihi yok. Farklı söylentiler olması ile bakıldığında gaga gölü tabiat harikası bir alan. Tabiat harikası bir yer olan Gaga Gölü’ne hepimizin sahip çıkması, koruması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Bayramda hava serin geçecek

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyreden Aydın’da, bayram süresinde serin bir havanın hakim olması beklenirken, doğu ilçelerinde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Uğur Eser
AYDIN-
Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nden yapılan açıklamada “Bölgemizin hafta sonundan itibaren serin ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği tahmin edilmektedir. Hava sıcaklıklarının, hafta boyunca mevsim normalleri civarında seyretmesi beklenmektedir. Pazar günü bölge geneli parçalı ve çok bulutlu, Çanakkale, Balıkesir, Manisa il geneli ile İzmir ve Aydın’ın doğu ilçeleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. 8 Nisan Pazartesi günü parçalı bulutlu, kıyı kesimlerde rüzgar kuvvetli (40-60km/saat) olacak. 9 Nisan arife günü bölgenin kıyı kesimleri parçalı bulutlu, iç kesimler çok bulutlu geçecek. Bayramın 1. günü bölge geneli parçalı bulutlu geçecek. Bayramın 2. günü bölge geneli parçalı bulutlu geçecek. Bayramın 3. günü bölge geneli az bulutlu ve açık geçecek” ifadeleri yer aldı.

Okumaya devam et

Çevre

Fındıkta yalancı meyve endişesi

Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde gidince fındık ağaçları erken meyve vermeye başladı. Üreticiler ise rekoltenin yüksek göründüğü fındıkta dökülme riskinin yüksek olduğunu belirterek endişeye kapıldı.

Ahmet Bilge
GİRESUN-
Giresun’un Tirebolu ilçesinde fındık üreticisi Ali Kuş, bu sene mevsim şartlarından dolayı tozlaşma ve döllenmenin olmadığını ifade ederek doğumda görünen fındığın dökülme riski olduğunu söyledi.

İlçenin Menderes köyünde fındık üreticiliği yapan Kuş, “Dededen, babadan kalma yöntemlerle fındık üreticiliği yapmaktayım. Hayatım fındık bahçelerinde gözlemleyerek geçti. Tarımla ilgili birçok tecrübemiz oldu. Daha bu seneki gibi bir hava şartı ile karşılaşmadım. Kışımız yaz oldu, bizim gibi meyveler de şaşırdı. Şuana kadar zirai don riski olmadığı için her şey iyi gidiyor gibi görünüyor ama hiçte göründüğü gibi değil. Kışı bahar sanan fındık püslerini ve karanfillerini açtı ama ne yazık ki tozlaşma olayı gerçekleşmedi. Fındığa bakarsan dalları meyve vermeye durdu. Bir daldaki ışkında birden çok fındık verecek gibi duruyor ama bu meyveler döllenmediği için dökülecektir. Kısacası dallarda yalancı meyve var. Bunlar döllenmeyince dökülecek meyvelerdir. Fındık püsü ile fındığın çiçeği olan karanfil tozlaşması mevsiminde ve yeterince olmadı. Bizi endişelendiren işte budur” dedi.

Okumaya devam et

Çevre

Marmara Denizi alarm veriyor

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’ndeki renk değişimi ile ilgili durumunun deniz suyu sıcaklıklarına bağlı olarak çoğalan algler ile ilgili olduğunu belirterek, “Şu an da gördüklerimiz müsilaj değil ama müsilaj tekrar geri dönecek. Denizi kirletmeye devam ettiğimiz ve deniz ısınmaya devam ettiği sürece müsilaj geri gelecek” diye uyardı.

Gökhan Dağlı – Umut Osman Sunci
BALIKESİR-
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’ndeki deniz suyu renk değişimleri ve artan deniz anası popülasyonuyla ilgili konulara açıklık getirdi. Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın ve besin birikmesinin, alglerin hızla çoğalmasına ve deniz ekosisteminin dengesinin bozulmasına neden oluğunu belirtti. Bu durumun temel sebepleri olarak kirlilik ve plansız avcılık yöntemlerini işaret eden Prof. Dr. Mustafa Sarı, 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı’nı amasız, fakatsız, lakinsiz acilen uygulamaya geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Deniz suyu sıcaklıkları, havaların da ısınmasıyla beraber hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. 2 hafta önce de kuvvetli rüzgarın etkisiyle denizin alt suyu ve üst suyu arasında karışım gerçekleşti. Mesela 30 metre derinlikte suyun 13-14 derece civarında sıcaklığı olması gerekirken 11 derece oldu. Yani yüzey suyu dibe indi, dipteki su da yüzeye çıktı. Bunu takiben ışıksız bölgedeki besinler yüzeye, yani ışıklı bölgeye çıktı ve alglerin çoğalması için zemin hazırlamış oldu. Su sıcaklığı da yüksek olduğundan algler hızla çoğaldı. Denizin rengi önce koyu yeşile, sonra laciverte ve şimdi de yer yer belli yerlerde kırmızıya, turuncuya dönmeye başladı. Şu an Marmara Denizi kıyılarında gördüğümüz renk değişimlerinin nedenlerinden biri budur” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, şu an ilkbahar mevsiminde olduğumuzu söyleyerek, “Denize rüzgarla ve akarsularla taşınmış olan polenler söz konusu. Bu polenler alg çoğalmasıyla birleşti ve şu an kıyılarda gördüğümüz turuncu rengin ortaya çıkmasının ikinci nedenlerinden birini oluşturmuş oldu” diye konuştu.

Denizin renklenmiş olan kısımlarından örnekler aldığını ve laboratuvarda incelediklerini kaydeden Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Ben renklenmiş olan bu kısımlardan örnek aldım. Laboratuvarda inceledik. Yoğun bir şekilde hem polen parçalarını hem de alg çoğalmasını görmüş olduk. Şu an gördüğümüz olay bir müsilaj değil ama aşırı alg çoğalması ve polen birikmesi var” ifadesinde bulundu.



Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.