Karadeniz’in en risksiz ili haline gelen Sinop’ta vakaların düşüşü en çok turizmciyi sevindirdi. Sezon öncesi gelen haberle mutlu olan turizmciler turistleri Karadeniz’in en güvenli sahillerine davet ettiler. Sağlıklı bir tatil içinde önerilerini sıraladılar.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıkladığı 15-21 Mayıs verilerinde Sinop’ta vaka oranı 8-14 Şubat’ta açıklanan ilk tablodaki yüz binde 79,52’lik oranın da altına inerek yüz binde 51,28 olarak gerçekleşti. Turizm sezonun öncesi Sinop Karadeniz’in en risksiz ili haline geldi. Vakaların düşünün turizme olumlu yansımaları olacağını belirten Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, “Bu kadar hızlı biçimde bu kadar aşağıya inmesi şehirdeki iradenin bir başarısıdır. Şu anda Karadeniz’in en güvenlisi, hatta Türkiye’de sanıyorum ilk 10-15’te güvenlilik açısından. Tam turizm zamanı geliyor. Ayın 31’nden itibaren normalleşme daha da yükselecek. Kısıtlamalar azalacak. Dolayısıyla turizm de başlayacaktır. Şu anda bizim daha sağlıklı bir noktaya gelmiş olmamız Sinop için önemli. Ben herkesi şu anda Karadeniz’in en güvenli sahillerine, denizlerine bekliyorum” dedi.
Sezondan beklentisinin yüksek olduğunu dile getirerek, “Benim beklentim yüksek. Aslında büyük bir talep olacağını düşünüyorum. Haziran’ın ortasından itibaren bu talebin artacağını zannediyorum. Geçen senede aslında beklemediğimiz şekilde Temmuz’da itibaren artmıştı. Ama bu sene biraz daha erken bekliyorum. İnsanlar bir an öne çıkıp dışarıya bir gezmek, tozmak bir hava almak biraz hareket etmek istiyorlar. İyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
Sağlıklı bir tatil için önerilerini sıralayan Ahmet Çobanoğlu, “Geldikleri tesisin ne olduğuna nasıl bir yer olduğuna dikkat etmeleri gerekiyor. Gerçekten bazı tesislerde çok dikkat edilmiyor. Özellikle kurumsal olmayan küçük çaptaki tesislerde. O yüzden ben diyorum ki turistlere; ‘Öncelikle sağlıklı turizm sertifikası var mı’ diye sorun. İkincisi zaten kayıt dışı dediğimiz her açıdan güvenli olmayan ve kanuni de olmayan kiralamalardan kaçının. Çünkü buralarda gerçekten nasıl bir sağlık ortamı var bilmiyoruz. Nasıl kullanıldı bilmiyoruz. Bu yüzden sağlıklı turizm sertifikası önemli ve bu konuda hazırız.
Turistlerimizde geldikleri zaman mutlaka öncelikle bulundukları yerin korunuyor olduğunu, sağlıklı bir ortam olduğunu denetlemeleri ve kendilerinin de buralarda uygulanan kuralları uygulamaları gerekiyor. Bu Sinop’un da bir avantajıdır aslında. Mevsim yaz ve açık havada daha çok bulunma şansımız var. Dolayısıyla bunu değerlendirerek mümkün olduğunca kapalı ortamlara, kalabalık mekanlara girmeden açık alanlarda gezmeleri açık alanlarda yeme içme eylemlerini yapmalarını öneriyorum” şeklinde konuştu.(Ünsal Karka)
Ticaret Bakanlığı: Serbest bölgelerde 4,1 milyar dolar dış ticaret fazlası elde edildi
Ticaret Bakanlığı, 19 serbest bölgede 2024 yılında 12 milyar dolar ihracat yapılarak, 4,1 milyar dolar dış ticaret fazlası elde edildiğini açıkladı.
ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Katma değerli üretim ve ihracatın merkezleri olan Ticaret Bakanlığımıza bağlı serbest bölgelerimiz, ülkemizin üretim kapasitesine, istihdam imkanlarına ve dış ticaret performansına güç katmaya kararlılıkla devam ediyor. 2024 yılında toplam ihracat 12 milyar dolar olurken, serbest bölgelerimizin ithalatı 2023 yılına göre yüzde 14,8 oranında düşüş göstererek 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler neticesinde, Ticaret Bakanlığımıza bağlı serbest bölgelerin dış ticaret fazlası 2023’teki 3,2 milyar dolar seviyesinden 2024 yılında 4,1 milyar dolara yükselmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 152’ye yükselerek, serbest bölgelerimizin uluslararası ticaretteki rekabetçi gücünü bir kez daha teyit etmiştir” denildi.
‘İSTİHDAM 96 BİN 436 KİŞİYE ULAŞTI’
Ayrıca, orta-ileri (yüzde 47,7) ve yüksek (yüzde 8,3) teknoloji sınıflarına giren malların ihracattaki payının, 2023’teki yüzde 52,37 seviyesinden yüzde 56’ya yükseldiği belirtilerek, “2024 yılında serbest bölgelerdeki satışlar içerisinde ihracatın payı ise 2023 yılındaki yüzde 71 seviyesinden 2024’te yüzde 74’e yükselmiştir. 2024 yıl sonu itibarıyla, 524’ü yabancı olmak üzere toplam 2 bin 91 firmanın faaliyet gösterdiği serbest bölgelerimizde istihdam 96 bin 436 kişiye ulaşmıştır. Ticaret Bakanlığımıza bağlı serbest bölgelerimiz, sadece dış ticaretimize değil, yüksek teknoloji odaklı üretime ve istihdama da güç veriyor. Katma değer üreten bu bölgeler, Türkiye’yi küresel ekonomide daha güçlü bir konuma taşıyor. Serbest bölgelerimizi daha da güçlendirmek, ülkemizin kilit ihracat üsleri haline getirmek üzere çalışmalarımızı 2025 yılında da sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi. (DHA)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Emekli Sandığı 2025 yılı zam farkları ile Harp ve Vazife Malullüğü Aylığı 2024 yılı ek ödemelerinin bugün yatırılacağını açıkladı.İ
ANKARA-Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların, 2025 yılı zam farkları ile Harp ve Vazife Malullüğü Aylığı alan vatandaşlarımızın 2024 yılı ek ödemelerini bugün hesaplarına yatırıyoruz. Vatandaşlarımıza ve kıymetli ailelerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Işıkhan, Emekli Sandığı kapsamında aylık alan 2 milyon 486 bin 870 kişiye toplam 8 milyar 125 milyon TL zam farkı ile Harp ve Vazife Malullüğü Aylığı alan veya hak sahibi 58 bin 644 kişiye toplam 1 milyar 339 milyon TL ek ödemenin bugün aktarılacağını açıkladı. (DHA)
Merkez Bankası: Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 47,5’ten yüzde 45’e indirilmesine karar vermiştir. (DHA)