Karadeniz’in en risksiz ili haline gelen Sinop’ta vakaların düşüşü en çok turizmciyi sevindirdi. Sezon öncesi gelen haberle mutlu olan turizmciler turistleri Karadeniz’in en güvenli sahillerine davet ettiler. Sağlıklı bir tatil içinde önerilerini sıraladılar.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıkladığı 15-21 Mayıs verilerinde Sinop’ta vaka oranı 8-14 Şubat’ta açıklanan ilk tablodaki yüz binde 79,52’lik oranın da altına inerek yüz binde 51,28 olarak gerçekleşti. Turizm sezonun öncesi Sinop Karadeniz’in en risksiz ili haline geldi. Vakaların düşünün turizme olumlu yansımaları olacağını belirten Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Çobanoğlu, “Bu kadar hızlı biçimde bu kadar aşağıya inmesi şehirdeki iradenin bir başarısıdır. Şu anda Karadeniz’in en güvenlisi, hatta Türkiye’de sanıyorum ilk 10-15’te güvenlilik açısından. Tam turizm zamanı geliyor. Ayın 31’nden itibaren normalleşme daha da yükselecek. Kısıtlamalar azalacak. Dolayısıyla turizm de başlayacaktır. Şu anda bizim daha sağlıklı bir noktaya gelmiş olmamız Sinop için önemli. Ben herkesi şu anda Karadeniz’in en güvenli sahillerine, denizlerine bekliyorum” dedi.
Sezondan beklentisinin yüksek olduğunu dile getirerek, “Benim beklentim yüksek. Aslında büyük bir talep olacağını düşünüyorum. Haziran’ın ortasından itibaren bu talebin artacağını zannediyorum. Geçen senede aslında beklemediğimiz şekilde Temmuz’da itibaren artmıştı. Ama bu sene biraz daha erken bekliyorum. İnsanlar bir an öne çıkıp dışarıya bir gezmek, tozmak bir hava almak biraz hareket etmek istiyorlar. İyi bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
Sağlıklı bir tatil için önerilerini sıralayan Ahmet Çobanoğlu, “Geldikleri tesisin ne olduğuna nasıl bir yer olduğuna dikkat etmeleri gerekiyor. Gerçekten bazı tesislerde çok dikkat edilmiyor. Özellikle kurumsal olmayan küçük çaptaki tesislerde. O yüzden ben diyorum ki turistlere; ‘Öncelikle sağlıklı turizm sertifikası var mı’ diye sorun. İkincisi zaten kayıt dışı dediğimiz her açıdan güvenli olmayan ve kanuni de olmayan kiralamalardan kaçının. Çünkü buralarda gerçekten nasıl bir sağlık ortamı var bilmiyoruz. Nasıl kullanıldı bilmiyoruz. Bu yüzden sağlıklı turizm sertifikası önemli ve bu konuda hazırız.
Turistlerimizde geldikleri zaman mutlaka öncelikle bulundukları yerin korunuyor olduğunu, sağlıklı bir ortam olduğunu denetlemeleri ve kendilerinin de buralarda uygulanan kuralları uygulamaları gerekiyor. Bu Sinop’un da bir avantajıdır aslında. Mevsim yaz ve açık havada daha çok bulunma şansımız var. Dolayısıyla bunu değerlendirerek mümkün olduğunca kapalı ortamlara, kalabalık mekanlara girmeden açık alanlarda gezmeleri açık alanlarda yeme içme eylemlerini yapmalarını öneriyorum” şeklinde konuştu.(Ünsal Karka)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında inşaat maliyetinin yıllık yüzde 46,35, aylık 1,91 arttığını açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Temmuz 2024 dönemine ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; inşaat maliyeti bir önceki aya göre yüzde 1,91, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,35 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,12, işçilik endeksi yüzde 1,49 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 41,01, işçilik endeksi yüzde 58,40 arttı.
Bina inşaatı maliyeti, bir önceki aya göre yüzde 1,53, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,78 arttı. Bina dışı yapılar için inşaat maliyeti, bir önceki aya göre yüzde 3,14, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45,01 arttı.(DHA)
Bakan Işıkhan: İşsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda işsizlikle kararlı mücadelenin devam edeceğini açıkladı.
ANKARA-Bakan Vedat Işıkhan, temmuz ayı iş gücü istatistiklerine ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstihdam dostu politikalarımızın olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. İşsizlik oranı son 15 aydır tekli hanelerde seyretmeye devam ediyor. 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalan işsizlik oranı, yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. Genç işsizliği, 1 puanlık bir iyileşme kaydederek yüzde 16,6’ya düştü.
Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar neticesinde istihdam sayımız aynı dönemde 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puan artarak yüzde 49,6 oldu. İş gücümüz bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişiye yükseldi. OVP hedeflerimiz doğrultusunda önümüzdeki dönemde de işsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.(DHA)
ANKARA-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hükümet ve Ticaret Bakanlığı olarak uyguladığımız politikalar ve iş dünyamız ile birlikte attığımız adımlar sayesinde ihracat iklimimiz güçlenmeye devam ediyor. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi verilerine göre ihracatta 8 aydır devam eden pozitif ivme, ağustosta 51,3 seviyesine yükseldi. Ana ihracat pazarlarındaki ekonomik faaliyetlerini güçlendirerek sürdüren imalatçılarımıza, tarımcılarımıza, ihracatçılarımıza, hizmetler tedarikçilerimize, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteğimiz tam olacaktır. İhracatımızda yaşanan artış ve ortaya koyduğumuz hedefler, Türkiye’nin küresel alandaki hedefleri ile de uyumlu şekilde güçlenerek sürmektedir. Bu vesile ile tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.(DHA)