Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Samsun’a ilçelerden gelen vatandaşların çilesi gideriliyor

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı son toplantısında alınan karar neticesinde ilçelerden Samsun merkeze gelmek isteyen vatandaşların en az 3 vasıta değiştirerek gidecekleri yere ulaşması sorunu giderilecek.


Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı son toplantısı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir başkanlığında Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’nda yapıldı. İlgili komisyonlardan meclise havale edilen toplam 36 gündem maddesi kabul edilerek karara bağlandı.


“İlçeler Minibüs Terminalleri Yapım İşinin Finansmanında Kullanılmak Üzere İller Bankası A.Ş.’den 9 milyon 568 bin 320 TL Kredi Kullanılması ve Krediye Konu İşlerle İlgili Her Türlü İşlemi Yapmaya Samsun Büyükşehir Belediye Başkanın Yetkilendirmesi” teklifi görüşülürken açıklamalarda bulunan Başkan Mustafa Demir, ulaşım sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.

“İlçelerden Samsun’a gelen vatandaşlar en az 3 vasıta değiştiriyor”


İlçelerden Samsun merkeze gelen vatandaşların büyük sıkıntılar çektiğini dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Özellikle ilçelerden ve kırsaldan merkeze olan toplu taşıma sistemi vatandaşlar açısından zorluk oluşturuyor. Bafra’dan Çarşamba’dan veya başka bir ilçeden kişi gidecek olduğu yere en az 3 vasıta değiştirerek gitmek zorunda kalıyor. Toplu taşıma araçlarını kullanan insanlar genelde hususi araç imkanlarından yoksun olan insanlar. Bunun kışı var, karı var, sıcağı var, yağmuru var. Bu da çok büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Ulaştırma Profesörü Mustafa Ilıcalı ile birlikte üniversitede yeni bir master plan hazırladık. Bu konu için 8 ay boyunca araç sayımı yapıldı. Mevsimsel araç trafiğinin görülmesi için Bafra ve Çarşamba istikametinden sayım yapıldı. İç bölgelerden, Bafra bölgesinden ve Çarşamba bölgesinden toplam 3 bölgeden 24 saatte 372 tane minibüs ve toplu taşıma aracının Samsun’a girdiğini tespit ettik. Pik saatlerde giriş sayısı diğer saatlere göre aynı orantıda değil. Toplu taşıma araçlarının merkeze ulaşımdaki uzaklığından dolayı hususi araç trafiğinin de çok daha fazla olduğunu gördük. Bunun sebebi de örneğin Bafra’dan gelen birisi Samsun merkeze gelmek için OMÜ raylı sisteme geliyor. Oradan meydana geliyor. Meydandan da en az 1 vasıtaya daha binerek ulaşacağı yere gidiyor. Çarşamba’dan gelenler de Kavak, Havza ve Vezirköprü’den gelenlerde de durum aynı şekilde oluyor. Pik saatlerinde Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak’a kayıtlı arabaların giriş-çıkışlarda şehre akın ettiğini görüyoruz. Yaptığımız çalışma kapsamında ilçe minibüs terminali için AKM arkasındaki alanı uygun gördük” dedi.

“İlçe Minibüsleri Terminali AKM yanında yapılacak”


Terminalin şehir merkezine yakın olan Atatürk Kültür Merkezi yanına yapılacağını, araçların burada toplanmayacağını ifade eden Başkan Demir, “Terminal belediye binamızın hemen karşısında AKM yanında yapılacak. Çözüm Merkezi inşaatı da orada yapılacak. Atatürk Bulvarı ile arkadaki yol arasında terminal yapılacak. Kapalı metre kare alanı 250 metreyi geçmeyecek ve tamamen sundurma olacak. Minibüs gelecek yolcuyu bırakacak, gidecek. 1 hattan en fazla 2 minibüs olacak. Yanda park alanları var ama toplanma yeri orası olmayacak. Toplanma olarak çalışma yapıyoruz. Bizim hayvanat bahçesi olarak yaptırıp, bahçeyi kaldırdığımız alan, toplanma alanı olarak en uygun yer olarak dikkat çekiyor. Toplanma yerinin 2 alternatifi var. Karar verilecek” diye konuştu.

Samsun’da içme suyuna yüzde 5 indirim yapıldı


Meclis toplantısının ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıda “4,85 TL/m3 olan mevcut su tarifesinin 1 Haziran 2021 tarihi itibarıyla 4,61 TL/m3 olarak belirlenmesi” teklifi oy birliği ile kabul edilerek karara bağlandı. TÜFE maddesinin ayrılarak oylandığı gündem maddesi ise oy çokluğu ile kabul edilerek karara bağlandı. Böylece Samsun’da 1 Haziran’dan itibaren içme suyu 4,61 TL/m3 + TÜFE olarak ücretlendirilecek.
Alınan karar ile birlikte Samsun’da 1. grup mesken aboneliklerinde su tarifesinin 1 Haziran 2021 tarihi itibarıyla yüzde 5 indirimli olarak kullanılacak.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

7 dakikada tsunami uyarısı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni ‘Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı’ istasyonunu devreye aldı. Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, “Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız. Dolayısıyla uluslararası standartlar 7 dakika, Marmara Denizi için istasyon sayımızı ne kadar arttırırsak bu uyarı mesajını daha erken verme şansımız var. Bu biz bunu 4-5 dakika civarlarına indirmeyi planlıyoruz” dedi.

Feridun AÇIKGÖZ
İSTANBUL-Beklenen İstanbul depreminin yıkıcı etkisi kadar Marmara Denizi kıyılarında oluşturacağı tsunami ihtimali de endişe yaratıyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yerleştirilmesi planlanan 20 adet yeni ‘Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı’ istasyonlarından 19’unu devreye aldı. Yapımı devam eden İmralı istasyonunun devreye alınmasıyla birlikte daha önce yapılan 28 istasyonla birlikte toplam erken uyarı sistemi sayısı 48’e ulaşılmış olacak. Türkiye genelinde faaliyet gösteren istasyonlar sayesinde depremin ardından 7 dakika içerisinde tsunami olup olmayacağı yönünde vatandaşların uyarılabileceğini belirten Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, istasyon sayısını arttırarak süreyi 4 dakika seviyesine indirmeyi planladıklarını söyledi.

“13 FARKLI ÜLKEDE 19 TANE KURUMA TSUNAMİ UYARI MESAJI YOLLUYORUZ”

Tsunami Erken Uyarı Sistemi hakkında bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener, “Hepimizin bildiği gibi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü sadece Türkiye’de değil, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde tsunami uyarı merkezi. Bu merkezin görevi sadece Türkiye’ye değil bize abone olan 13 farklı ülkede 19 tane farklı kuruma biz tsunami uyarı mesajı yolluyoruz. Bir denizde bahsetmiş olduğum denizlerde veya karadan 100 kilometre içeride, 5 buçuğun üzerinde bir deprem olduktan sonra bu depremlerin tsunami yaratma riski bulunuyor. Enstitümüzde bu konuda bir depremden sonra arkadaşlarımız bir algoritma çalıştırdıktan sonra bunun bir tsunami yaratma imkanı varsa bunu Türkiye’de AFAD aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılıyor. Onun dışında dediğim gibi farklı ülkelere gönderiliyor” ifadelerini kullandı.

“MARMARA DENİZİ’NDE HEYELANLARDAN DOLAYI TSUNAMİ OLMA RİSKİ VAR”

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 10 yılı aşkın süredir bu konuda yetkili olduğunu söyleyen Haluk Özener, “Sadece Türkiye içinde değil, bakın şu ana kadar Harita Genel Müdürlüğü’nün kurmuş olduğu 20 tane deniz seviyesi istasyonlarının verileri Kandilli’ye geliyor. Bizim kurmuş olduğumuz 8 tane daha öncesinde deniz seviyesi istasyonları var. Tsunami istasyonları diyoruz, mareograf diyoruz. Fakat önceki 8 tanenin farklılıkları, içinde sismik gözlem yapan cihazların da olmasıydı. Bununla birlikte İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında, tabii ki bunun büyük ölçekteki organizasyonda TARAP, Türkiye Afet Risk Azaltma planı. Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli’ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Doğu Karadeniz’de kış geri döndü

Doğu Karadeniz’de hava sıcaklıkların düşmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Dağların tepeleri beyaz örtü ile kaplanırken, köylerde yaşayan vatandaşlarla soba yakarak ısındı.

NUSRET DURUR-
ARTVİN-Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yerlerinde etkili olan soğuk ve yağmurlu hava kış mevsiminden kalan günleri yaşatıyor. Bölgede hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesiyle yüksek kesimlerde kar yağışına etkili oldu. Rize’nin 2600 rakımlı Ovit Yaylası’nda sabah saatlerinde kar yağışı başlarken, Kaçkar Dağları’nın zirvesi de beyaza büründü. Kar yağışının etkili olduğu Rize ve Artvin’de yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşlar, ısınmak için yeniden sobalarını yaktı. Meteoroloji verilerine göre bölgede soğuk hava dalgasının hafta boyunca süreği tahmin ediliyor. (DHA)

Okumaya devam et

Çevre

Bursa Valiliği’nden toz taşınım uyarısı

Bursa Valiliği tarafından vatandaşlara toz taşınımı uyarısı yapıldı.

BURSA-
Bu gece 23:59’a kadar sürmesi beklenen meteorolojik olayla ilgili şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Çarşamba günü bölge genelinde (Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik) toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı nedeni ile görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.