Taşova Karma OSB tanıtım toplantısına katılan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Tarım sektörünü ve tarım sektörünü destekleyen sanayiyi geliştirmemiz göçü engelleyecek ve kırsal yaşamı canlandıracaktır” dedi.
Geçen ay resmen kurulmasıyla kentin 5. organize sanayi bölgesi olan Taşova Karma OSB’nin önemli katkı sağlayacağına işaret edip faaliyete geçmesi için gerekli çalışmaları bitirmek ve yatırımcılara yer tahsisine başlamak istediklerine değinen Vali Masatlı, “Bu aşamadan sonra gerekli prosedürleri yerine getirerek en kısa sürede OSB’mizi aktif hale getirmeliyiz. Bizim Taşova OSB’deki en büyük şansımız ise OSB sahasının %95’i bulan kısmının kamu arazisi olmasıdır. Bu durum hem süreci hızlandırmış hem de kuruluş maliyetimizi minimuma indirmiştir” diye konuştu.
İlçeyi gezdiğinde özellikle köylerde genç nüfusun sürekli azaldığını ve dışarıya göç verildiğinin görüldüğüne değinen Mustafa Masatlı, “Bizim burada tarım sektörünü ve tarım sektörünü destekleyen sanayiyi geliştirmemiz göçü engelleyecek ve kırsal yaşamı canlandıracaktır. Taşova OSB’yi bu aşamaya getirmek meşakkatli olmuş, ancak sonucu itibariyle bizlere halkımıza hizmet etmenin mutluluğunu yaşatmıştır. Bu süreç valiliğimizin koordinesinde milletvekillerimizin, Taşova Belediyemizin, Taşova Esnaf Odamızın ve sanayicilerimizin güç birliğiyle başarılmıştır” şeklinde konuştu.
Taşova OSB’nin hayırlı, uğurlu olmasını dileyen Masatlı, “Yaptığımız tüm bu çalışmalar için bizlere imkân sağlayan, hedefler gösteren, ülkemize yeni bir vizyon çizen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beyefendi olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ile Tarım ve Orman Bakanımıza şükranlarımı sunuyor, değerli milletvekillerimize, Taşova Belediyemize, Amasya Ticaret ve Sanayi Odasına, Taşova Esnaf ve Sanatkârlar Odasına ve emeği geçen herkese katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Büyük Amasya Oteli’ndeki toplantıya AK Parti Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ve Hasan Çilez, Amasya Belediye Başkan Vekili Hasan Şahin, Taşova Belediye Başkanı Bayram Öztürk ile MHP İl Başkanı Şuayip Ak da katıldı. Programda Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Burak Arzu tarafından Taşova OSB’nin kuruluş süreci hakkında bir sunum yapıldı.
TESK Başkanı Palandöken: Kredi kartlarındaki faiz oranı düşürülmeli
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de kredi kartı kullanma oranının yüzde 85 civarı olduğunu belirterek, “Esnafın kazanamadığı parayı arada komisyon olarak bankalar alıyor. Bankalar, Bankalar Birliği ve aynı zamanda yine kamu bankaları, öncülük yapmak suretiyle kredi kartlarındaki faiz oranını düşürmeleri lazım” dedi.
ANKARA-TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı açıklamada kredi kartı ile alışverişin çok arttığını belirterek, “Kart kullanma oranı yüzde 85 civarı. Nakit para nerdeyse esnafın eline değmeden gidiyor. Ancak kredi kartı maliyetleri de çok yüksek. Esnafın kazanamadığı parayı arada komisyon olarak bankalar alıyor. Dolayısıyla 40-45 günde bu geri dönüşün sağlanması ile ilgili esnafın kazancı yüzde 3, bankanın kestiği komisyon yüzde 4’leri geçiyor. Bununla birlikte işletme ücreti, pos ücreti derken esnaf bazı ürünlerde neredeyse zarar ediyor. Bunlar belli mamuller. Bankalar, Bankalar Birliği ve aynı zamanda yine kamu bankaları, öncülük yapmak suretiyle kredi kartlarındaki faiz oranını düşürmeleri lazım. Açıklanan rakamlar yüzde 2, yüzde 2,5; ama kesilen rakamlar yüzde 4. İnsanların yüzde 85’i kredi kartı kullanıyor; ama esnafın cebine bir şey girmiyor. Bir taraftan da hayat pahalanıyor. Yılın ilk 6 ayında neredeyse yüzde 70’i kartını ödeyemez halde. Kalan da asgarisini ancak yatırabiliyor. Hem insanlar kredi kartlarından hem esnaf para kazanamamaktan şikayetçi. Kredi kartı tabii ki çağdaşlık, paranın dolaşmasındaki en büyük araç. Ama böyle para kazanılmadan hizmet edilmesi doğru değil. Bununla ilgili sorun ve taleplerimizi, Ticaret Bakanlığı’na ve Maliye Bakanlığı’mıza anlattık” dedi.
‘ORTA YOLUN BULUNMASI GEREK’
Palandöken, “Kart komisyonlarının düşürülmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na yazı yazdık; ama herhangi bir geri dönüş alamadık. Esnafımız ciddi manada bir kayıp yaşıyor. Bununla birlikte piyasada kredi kartı ile yapılan alışverişlerdeki sıkıntı sürüyor. Kayıtlı ekonomi için önemli olan şey, bu sefer külfete döndü. Orta yol bulunup, vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi gerek. Kredi kartı kullanımının artmasına rağmen kredi kartının tamamını yatıramayanlar için faizlerin yüksek olması insanları korkutuyor. Eskiden biliyorsunuz ki veresiye defterleri vardı. Ürünleri kullanacağınız tarihten itibaren bir dahaki parayı ödeyeceğiniz tarihte fiyatlar değişmediği gibi mağduriyet olmuyordu. Ancak bu kredi kartında aracı banka olduğu için hangi gün yatmadıysa, faizin yüksekliğini hesaba katarsanız; insanlar bunu ödemekte zorlanıyor” açıklamasında bulundu.(DHA)
Bakanlık: 185,7 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, 185 milyon 799 bin lira tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını açıkladı.
ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 94 milyon 111 bin lira Hayvan Hastalıkları Tazminatı Desteği, 45 milyon 321 bin lira Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteği, 37 milyon 525 bin lira Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi, 7 milyon 871 bin lira Sertifikalı Tohum Üretim Desteği, 417 bin 435 lira Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği, 222 bin 400 lira Hayvan Gen Kaynakları Desteği ve 331 bin 165 lira İyi Tarım Uygulamaları Desteği olmak üzere toplam 185 milyon 799 bin lira tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarıldığı belirtildi.(DHA)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında gayrisafi milli hasılanın (GSMH) bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 26 trilyon 278 milyar 895 milyon 983 bin TL olduğunu açıkladı.
Caner ÜNVER ANKARA-TÜİK, 2023 yılına ilişkin kurumsal sektör hesapları verilerini açıkladı. Buna göre; GSMH 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 26 trilyon 278 milyar 895 milyon 983 bin TL oldu. Mali olmayan şirketler, toplam ekonomide yaratılan katma değere en fazla katkıyı yapan sektör oldu. Mali olmayan şirketlerin toplam katma değer içindeki payı 2023 yılında yüzde 58,3 olarak gerçekleşti. Bu sektörü sırasıyla hane halkı ve hane halkına hizmet veren kar amacı olmayan kuruluşlar ile genel devlet takip etti.
Toplam gayrisafi tasarrufun, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı 2023 yılında yüzde 26,6 oldu. Bu oran mali olmayan şirketler için yüzde 15,1 hane halkı için yüzde 6 mali şirketler için yüzde 3,5 ve genel devlet için yüzde 2,1 oldu.
Hane halkı tasarrufunun harcanabilir gelire oranı olarak tanımlanan tasarruf oranı, 2022 yılında yüzde 10,5 iken 2023 yılında yüzde 9,1 oldu. Toplam ekonomi 2022 yılında yüzde 5 ile net borç alan konumunda iken, 2023 yılında da yüzde 3,4 ile net borç alan pozisyonunda oldu.(DHA)