Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Okullar kendisine bir buçuk yıl sürecek UDEP kapsamında bir telafi planı oluşturacak. 18 Haziran- 2 Temmuz aralığında okullarımız çalışmalarını bu planlar doğrultusunda uygulamaya başlayacaklar. Okullarımız 2 Temmuz’dan, yeni eğitim-öğretim yılının başlayacağı tarihe kadar okulların fiziksel imkanlarından faydalanmak isteyen öğrencilerimiz için açık tutulacak” dedi.
Bakan Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığında düzenlenen ‘Telafide ben de varım’ programının tanıtımında konuştu. Selçuk yaptığı açıklamada, “7 Haziran Pazartesi günü ise tüm ortaokul ve liselerimizde haftada 2 gün yüz yüze eğitime geçiyoruz. Diğer okul öncesi eğitim kurumları mevcut durumda olduğu gibi tam zamanlı olarak yüz yüze eğitime devam edecek. Köy ve seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki temel eğitim okullarımızda ise bugünden itibaren yüz yüze eğitime 5 gün tam zamanlı olarak başladık. Elbette yüz yüze eğitimlere katılım yine isteğe bağlı olacak” diye konuştu.
“Dileyen karnesine 18 Haziran Cuma gününden itibaren ulaşabilecek” Öğrenciler için, UDEP adı verilen Ulusal Destekleme Programının hazırlandığını duyuran Bakan Selçuk, “Bildiğiniz gibi 2020-2021 eğitim öğretim yılını 2 Temmuz Cuma günü sonlandırıyoruz. Biz, öğrencilerimiz iyi mi, evde kalmaktan yorulmuşlar mı, bir sıkıntıları var mı? Bunları görüp tespit etmek ve onlara iyi gelmek için okullarımızı açık tutacağız. Bu arada 21 Haziran’da yoğun olarak başlayacağımız sosyal, duygusal, kültürel, fiziksel faaliyetler öncesinde sistem altyapımızda yoğunluğa neden olmamak ve öğrencilerimizin erişimini kolaylaştırmak için karneleri 18 Haziran’dan itibaren öğrencilerimize açıyoruz. Dileyen karnesine 18 Haziran Cuma gününden itibaren ulaşabilecek” şeklinde konuştu.
“Yaz boyu okullarımızda çocuklarımızı ağırlayacağız”
Yaz dönemi ile birlikte yaklaşık 1,5 yıl sürecek olan UDEP sürecine girileceğini bildiren Bakan Selçuk, “Yaklaşık 1,5 yıl sürecek olan UDEP kapsamında yapılacak çalışmaları kısaca anlatmak isterim: Her okulumuz Talim Terbiye Kurulu’nca hazırlanan öncelikli ve kritik kazanımları dikkate alarak zümreler marifetiyle hazırlanan çerçeve dahilinde kendi okullarındaki öğrenci gruplarının ihtiyaçlarını belirleyecek. Okullar kendisine bir buçuk yıl sürecek UDEP kapsamında bir telafi planı oluşturacak. 18 Haziran- 2 Temmuz aralığında okullarımız çalışmalarını bu planlar doğrultusunda uygulamaya başlayacaklar. Okullarımız 2 Temmuz’dan, yeni eğitim-öğretim yılının başlayacağı tarihe kadar okulların fiziksel imkanlarından faydalanmak isteyen öğrencilerimiz için açık tutulacak. Yaz boyu okullarımızda çocuklarımızı ağırlayacağız, isteyen öğrencilerimize fiziksel etkinlikler, isteyen öğrencilerimize akademik programlar sunabileceğiz. Öğretmenlerimiz de bu programlarda öngörülen ders saati üzerinden görev alabilecekler” değerlendirmesini yaptı.
“3 ve 4. sınıflar ise İlkokullarda Yetiştirme Programı ‘İYEP’ uygulaması ile desteklenecek”
1’den 2’ye geçen öğrenciler için okuma yazma taraması başlatılacağını söyleyen Bakan Selçuk, “Bu taramalarımızın sonuçlarına göre ihtiyacı tespit edilen öğrencilere ek ders ve ek materyal desteği sağlayacağız. 3 ve 4. sınıflar ise İlkokullarda Yetiştirme Programı ‘İYEP’ uygulaması ile desteklenecek. Ortaokul öğrencilerimizin de yeterlilik düzeyleri uluslararası kriterlere uygun şekilde değerlendirilecek ve onlara da öğrenme düzeylerine uygun çalışma planı verilecek. Liseler içinse kritik kazanımlar taraması hazırladık. Tespitler neticesinde özel programlar uygulayarak öğrencilerin lise eğitimlerini daha güçlü sürdürmelerini ve üniversiteye hazırlanmalarını hedefliyoruz. Elbette bu süreçler her okulun ihtiyacına göre şekillenecek” açıklamalarında bulundu.(Mevlüt İşli – Ömer Faruk Karataş/iha)
Ağrı Emniyeti karne gününde öğrencileri yalnız bırakmadı
HABER MERKEZİ AĞRI – Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılının son gününde öğrencilerin karne heyecanına ortak oldu. Kent genelinde çeşitli okullarda düzenlenen karne törenlerine katılan ekipler, öğrencilere moral vererek bu özel günlerinde yanlarında yer aldı.
Toplumla güven ilişkisini güçlendirmek ve çocukların polis algısını olumlu yönde şekillendirmek amacıyla gerçekleştirilen ziyaretlerde, polis memurları miniklerle yakından ilgilendi. Karne alan öğrencilere çeşitli hediyeler verilirken, bazı okullarda öğrencilere yönelik kısa sohbetler ve bilgilendirme etkinlikleri de düzenlendi.
Samsun’da, üniversite adaylarını YKS’ye yetiştiren trafik polisleri alkışlandı
RÜMEYSA BULUT SAMSUN – Samsun’da üniversite adaylarını Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumuna yetiştiren trafik polisleri, öğrenci yakınları tarafından alkışlandı.
ÖSYM tarafından düzenlenen YKS’nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) başladı.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde sınava girecek adaylar, kimlik kontrolünün ardından salonlara alındı.
Sınava geç kalan bazı adaylar, İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi ile Bölge Trafik Denetleme Şubesinde görevli motorize timi, “Şahin” ekiplerince sınav merkezlerine yetiştirildi.
Öğrencileri okula bırakan trafik polisleri, okul çevresinde bekleyen öğrenci yakınları tarafından alkışlandı.
Samsun Büyükşehir’den meslek lisesi öğrencilerine staj desteği
RÜMEYSA BULUT
SAMSUN – Samsun Büyükşehir Belediyesi, meslek lisesi öğrencilerine yönelik yeni bir staj imkânı sağladı. Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında dört okuldan öğrencilere belediyede staj yapma fırsatı tanındı. Öğrenciler, staj süresince asgari ücretin yüzde 30’u kadar ücret alacak.
Protokolle birlikte Şehit İlhan Hamlı, OMÜ, Altınkum ve Şahinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri öğrencileri, belediyenin ilgili birimlerinde uygulamalı eğitim alma şansına sahip olacak. Staj süreci, hem iş deneyimi kazanmalarını hem de mezuniyet sonrası istihdamda öne çıkmalarını sağlayacak.
Törende konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, gençlerin iş ve aş imkanını Samsun’da bulmalarını hedeflediklerini belirterek, “En büyük gücümüz gençlerimiz. Onlara destek vermeye devam edeceğiz.” dedi. Doğan, belediye olarak genç dostu bir anlayışla hareket ettiklerini ve istihdam süreçlerinde bu öğrencileri öncelikli olarak değerlendireceklerini vurguladı.
Samsun Valisi Orhan Tavlı ise meslek liselerinin önemine dikkat çekerek, “Bu proje, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla gençleri geleceğe hazırlıyor. Tüm kurumlarımızı gençlerimiz için seferber ettik.” açıklamasında bulundu.
İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, bu iş birliğinin öğrencilerin motivasyonunu artırdığını söyledi. Ağar, mesleki eğitimin güçlenmesiyle birlikte mezun olan öğrencilerin istihdamda daha kolay yer bulabileceklerini ifade etti.
Samsun Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Eğitim Dairesi Başkanı Ramazan Sinekoğlu, projenin detaylarını içeren sunumunda, sektöre uygun, donanımlı ve iş gücü piyasasına hazır bireyler yetiştirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Mesleki Hareketlilik Projesi ile Samsun, genç nüfusa yatırım yaparak hem istihdamı artırmayı hem de üretim kapasitesini büyütmeyi hedefliyor.