SELSAN ve Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Samsun’u daha modern hale getirerek halkın hayatını kolaylaştıracak akıllı şehirler faaliyetlerinin ilk fazı olan ‘Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi’nde imzalar atıldı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN iş birliğiyle şehrin ana arter ve bulvarlarında uygulanacak olan “Akıllı Şehir Trafik Güvenliği Projesi” atılan imzalar ile hayata geçiyor. Proje kapsamında ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli çözümler hem ekonomiye katkı sağlayacak hem de çevreye duyarlı olacak. Proje hayata geçtiği takdirde trafiğin yoğun olduğu bölgelerde daha uzun yeşil yanacak. Proje ile öncelikle Samsun’da mevcut sinyalizasyon sisteminin değiştirilerek dinamik hale getirilmesi; bu yolla kavşakların birbiri ile haberleşerek en uygun sinyal süreleri ile trafik akışının rahatlatılması hedefleniyor. Projeyle mevcut yol güzergâhlarında trafik akış hızını ve senkronizasyonu bozan kavşakların geometrileri modernize edilecek. Yollara trafik yönlendirme ve bilgilendirme sistemleri entegre edilecek. Kesintisiz trafik izleme ve adaptif trafik yönetimi sayesinde seyahat sürelerini azaltmaya yarayan çözümler için sürücülerin zamanında ve doğru şekilde bilgilendirilmesi sağlanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Samsun İl Emniyet Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde belirlenen bölge ve koridorlarda Ortalama Hız Tespit Sistemi, Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi ve Park İhlal Tespit Sistemi uygulamaya konulacak. Kurulacak İhlal Tespit Sistemleri sayesinde de ölümlü, yaralanmalı kaza oranlarında ciddi bir düşüş sağlanacak. Toplu taşıma hizmetlerinde yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak akaryakıt tüketimi ve sera gazı salınımı en aza indirilecek. Özellikle araç veya yaya olarak hareketliliğin yüksek olduğu bölgelerde bisiklet ve scooterın da bir kent içi ulaşım aracı olarak yenilenebilir enerji kaynakları ile kullanılması amaçlanıyor.
“ASELSAN dünya devi haline geldi”
Projenin imza töreni İlkadım ilçesinde bulunan Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Salon’da gerçekleşti. İmza töreninde ilk konuşmasını gerçekleştiren ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, “ASELSAN’ın ve Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı şehircilik ile ilgili kararlığının sağlam ve emin adımlarla attığı bu yolculuktaki birçok güzel haberi birçok defa bir araya gelerek yaşayacağımızı ben şimdiden sizlerle paylaşmak istiyorum. ASELSAN tabii ki ülkemizin gururudur. Yerli ve milli haberleşme teknolojilerimizi üretmek üzere kurulmuş şirketimiz ilk dönemlerde o telsiz çalışmalarını gerçekleştirdikten sonra savunma alanda ihtiyaç duyulan tüm elektronik cihazları yerli ve milli yapmak üzere kendi üzerine aldığı sorumlulukları her bir seferinde başarı ile tamamlamıştır. Kendini ispat ettikten sonra bugün 72 ülkeye ihraç eden 9 binin üzerinde çalışanı olan bir dünya devi haline geldi. Geçen sene açıklanan rakamlarla savunma alanında faaliyet gösteren 100 firmanın açıklandığı listede ilk 50’ye giren ilk Türk şirketi oldu. Samsun’da paydaş olduğumuz çözüm oluşturabildiğimizin projelerin temelinde akıllı şehircilik yatıyor. Aselsan 40 yıldır savunma sanayisinde elde ettiği bilgi birikim, tecrübe, mühendislik, teknoloji, tasarım, altyapı ve hepsinden önemlisi yetişmiş insan kaynağı ile birlikte ülkemizin teknolojik ve ekonomik bağımsızlığına katkı sağlamak adına sivil alanlarda da çözümler üretmeye başladı. Türkiye’nin bilgisinin Türkiye’de kalması çok önemlidir. Basit veya çok kolay diye düşünülen oluşturulan sistemlerden çok kıymetli veriler ortaya çıkabiliyor. Büyükşehir Belediyemiz ile akıllı şehircilikte ilk adımımızı atıyoruz. Bundan sonra birçok projeyi birlikte yapmak için bizim bugünkü heyecanımız devam edecek” dedi.
“Birçok proje Türkiye’de ilk defa Samsun’da hayata geçecek”
Projelerden bahseden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Gelecek yıllarda bugünde çokça söz edilecek. Samsun birçok potansiyeli itibariyle eşine çok rastlanılmayacak bir şehir. Samsun’da ana problem alanları Samsunlu hemşerilerimize sorduğumuzda bugün otopark ve trafik problemleri ön plandadır. Biz özellikle trafik, otopark ve kentsel dönüşüm başta olmak üzere hep seçim dönemimizde tasvip ettik. Sanayi alanları konusunda vizyoner bir şekilde çalışıyoruz. Akıllı şehir uygulamaları Türkiye’nin en önemli çalışma yapması gereken bir alandır. Akıllı şehir diye ifade ederken bunun arkasından dijital teknoloji, yazılım ve bunların kurulumları ile bunların sürdürülebilir olarak geliştirilebilmesi çok önemlidir. Şehirde ne aklımıza geliyor ise artık dijital teknolojinin, yazılımın girmediği alan kalmadı. ASELSAN ile yaptığımız bu proje derli toplu Türkiye’nin en önemli projesidir. Türkiye’de ilk medium pilli elektrikli otobüsü inşallah Samsun’da ASELSAN’la beraber hayata geçiriyoruz. ASELSAN’la birlikte dünyanın en gelişmiş skala sistemini Samsun’da uygulayacağız. Skala sistemi; suyun temini, arıtması, ulaşımı, kullanımdan sonraki hareketi, yolculuğu, arıtılması ve çevreye, doğaya zarar vermeden olan sistemi yöneten bir sistemdir. Akıllı şehir trafik uygulamasını Atatürk Bulvarı, İsmet İnönü Bulvarı, 100. Yıl Bulvarı, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı ve hemen hemen Büyükşehir’in yetkisinde olan bütün yolların tamamında inşallah yaygınlaştıracağız ve yöneteceğiz. Atakum’dan gelene kadar yaklaşık 30 küsur hız kesiciden geçiyoruz. Niye geçiyoruz? Yolu yap, ondan sonra hız kesici koy. Bu kurduğumuz sistemler Samsun’da hayatı zorlaştırmayacak. Çok çok kolaylaştıracak. Maliyet getirmeyecek, ucuzlatacak. En önemlisi bu şehirde güvenli yaşamayı maksimum düzeye çıkartacak. Trafikte yaralanmalı, ölümlü kazaları Samsun minimize bir ortamda karşılaşmış olacak. Bisiklet ulaşımın yaygın bir şekilde kullanımının önünü açacak. Direkt geçişlerle beraber trafik sıkışıklığını simülasyonlarla beraber yüzde 52 civarında rahatlatan bir sistemdir. Samsun’a bir slogan bulsak ne olur dedik. Bugünden şunu söyleyebiliriz. ‘Samsun Gelecek İşidir’ hedefimiz budur. 946 kırsal mahallemizin altyapımızı 5 yılda bitireceğimizin sözünü verdik” şeklinde konuştu.
“İlimizde ölümlü kazalarda yüzde 60’lık bir azalma var”
Samsun Valisi Zülkif Dağlı ise “Bugün gerçekten ilimiz için çok anlamlı bir gündür. İlklerin başladığı Samsun’dan, İlkadım’dan bu manada ASELSAN’ın ilk adımı atması Büyükşehir Belediyemizin de belediyeler arasında böyle bir ilk adıma başlaması gerçekten mutluluk vericidir. Trafik konusu çok önemlidir. Biz son 40 yılda 200 bin vatandaşımızı trafikte kurban verdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde son 20 yıldır bölünmüş yollar, otoyollar, tüneller vasıtasıyla ana arterlerimizde çok güzel gelişmelerimiz oldu. Bugün burada yaptığımız çalışmada ilklerden olması asabiyle çok önemlidir. Trafik etiği, trafik eğitimi ve trafikle ilgili insanımıza kazandırmamız gereken roller bunlarla ilgili 3 yönlü çalışmadır. Bildiğiniz gibi trafikle ilgili büyük bir mücadele devam ediyor. Trafik denetlemeleri olsun, halkımız aydınlatma, farkındalık oluşturma çalışmaları devam ediyor. Bu anlamda 2020 yılında baktığımızda ilimizde ölümlü kazalarda yüzde 60’lık bir azalma var. Bu önemli bir rakamdır. Maddi hasarlı kazalarda yüzde 9’luk bir azalma vardır” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından imza töreni yapıldı. İmza törenine ayrıca AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, ilçe belediye başkanları, il müdürleri ve oda başkanları katıldı. Proje kapsamında; önemli bulvar, cadde ve bölgelerde yer alan 100 kavşakta geometrik düzenlemesi ve 69 kavşakta dinamik kavşak projesi hayata geçirilecek. Hazırlık çalışmaları tamamlanan projelerin uygulamaları bu yıl içinde Samsun yollarında uygulanmaya başlanacak.
Bakan Kacır: Türkiye, küresel inovasyon yarışında öncü
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Son 22 yılda üretim kapasitesini 3,3 katına yükselten, yüksek ve orta-yüksek teknoloji ihracatını 10 katına artıran, Ar-Ge personel sayısını 10 katına çıkaran Türkiye, artık küresel inovasyon yarışında öncü” dedi.
Gizem CENGİL ANKARA-Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Londra Borsası’nda düzenlenen GlobalTürk 2025 etkinliğinde, ülkemizin sanayi ve teknoloji alanındaki yükselişini ve yatırım fırsatlarını paylaştım. Son 22 yılda üretim kapasitesini 3,3 katına yükselten, yüksek ve orta-yüksek teknoloji ihracatını 10 katına artıran, Ar-Ge personel sayısını 10 katına çıkaran Türkiye, artık küresel inovasyon yarışında öncü. Savunma sanayisinden yarıiletkenlere, mobilite teknolojilerinden yeşil dönüşüme, stratejik sektörlerde önemli projeler hayata geçiriyoruz. Türkiye, sadece üretim gücüyle değil, inovasyon ekosistemiyle de yatırımcılar için cazibe merkezi. Küresel jeopolitik gelişmeler, Türkiye’mizin anahtar rolünü güçlendiriyor, ülkemizdeki yatırımcılar için yeni kapılar açıyor” ifadelerini kullandı. (DHA)
Bayraktar TB2 10 bin saatlik uçuş süresini tamamladı
Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde bulunan ve 10 bin saatlik uçuş süresini tamamlayan J11 kuyruk numaralı Bayraktar TB2 SİHA uçuş süresini tamamladı. Envanterden çıkan SİHA yerine, Baykar tarafından üretimden çıkan yeni bir Bayraktar TB2 teslim edildi.
İbrahim YILDIZ İSTANBUL-Türkiye’nin ilk SİHA’sı Bayraktar TB2 filosunda yer alan J11 kuyruk numaralı hava aracı, 2016 yılında envantere girmesinin ardından 10 bin saatlik uçuş süresini başarıyla tamamlayarak envanterden çıkarıldı. Milli SİHA, Jandarma Genel Komutanlığı envanterine katıldığı günden bu yana terörle mücadele, emniyet ve asayiş, sınır güvenliği, arama-kurtarma ve stratejik altyapıların korunması gibi kritik görevlerde bulundu.
Baykar, J11 kuyruk numaralı milli SİHA’nın Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde gösterdiği üstün katkılar anısına komutanlığa bir sertifika takdim etti. Görev süresini tamamlayan J11 kuyruk nolu Bayraktar TB2 SİHA, Baykar bünyesinde eğitim ve test uçağı olarak kullanılacak. Baykar bu önemli görevi tamamlayan SİHA’nın yerine üretim hattından çıkan J60 kuyruk nolu yeni bir Bayraktar TB2’yi Jandarma Genel Komutanlığı’na hediye etti.
Envanterden çıkarılan Bayraktar TB2 SİHA, 8370 saat terörle mücadele, 246 saat kaçakçılık ve narkotikle mücadele, 107 saat toplumsal olayların takibi, 1012 saat sınır güvenliği, 151 saat arama-kurtarma ve 114 saat stratejik altyapıların korunması görevlerinde kritik roller üstlendi. (DHA)
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), bilim ve teknoloji ekosistemine katkı sağlamak amacıyla 737 personel alacak.
ANKARA-TÜBİTAK‘tan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin bilim ve teknoloji ekosistemine katkı sağlamak amacıyla kuruma 737 kişilik personel alımı gerçekleştirecek. TÜBİTAK Başkanlığı ve çeşitli enstitüler bünyesinde istihdam edilecek yeni kadrolar, Türkiye’nin araştırma-geliştirme kapasitesini güçlendirmek ve uluslararası bilimsel başarılara katkıda bulunmak amacıyla oluşturulacak. İlgili enstitü ve merkezlerde; araştırmacı, teknik ve destek personeli, uzman/uzman yardımcısı, Ar-Ge proje teknisyeni, Ar-Ge destek teknisyeni pozisyonları başta olmak üzere farklı alanlarda personel istihdam edilecek. 17 Şubat’ta başlayan başvurular, 10 Mart’a kadar devam edecek. Başvurular yalnızca TÜBİTAK Kariyer Web Sitesi ‘https://kariyer.tubitak.gov.tr’ üzerinden yapılacak. (DHA)