Samsun’un Asarcık ilçesinde kadınlar tarafından üretilen, tamamı doğal ve el emeği olan ürünlerin sergilendiği “Yöresel Ürünler Pazarı” açıldı.
Asarcık ilçesinin merkez ve mahallerini kapsayan projeler yaparak kırsal alanların kalkındırılması amacıyla kurulan Asarcık Yerel Eylem Grubu (ASYEG), 2,5 yıl sürecek bir proje hazırladı. Asarcık Kaymakamlığı ve Asarcık Belediyesi’nin destekleriyle projenin ilk ayağı olan Yöresel Ürünler Pazarı coşkuyla açıldı. Pazarda tamamen doğal olan süt ürünleri, tohumlar, sebzeler, el dokumasıyla yapılan işlemeli giysiler görücüye çıktı. Kırsal kesimde yaşayan kadınların ekonomiye kazandırılması, sosyal hayata entegre edilmesi için açılışı yapılan Yöresel Ürünler Pazarı’nda ilk günden yoğun ilgi vardı. Projeyle ilgili bilgi veren Asarcık Yerel Eylem Grubu Derneği Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Onat, “Asarcık Yerel Eylem Grubu’nu ve yerel kalkınmasını hazırlarken önce yöresel ürünlerden ve dezavantajlı gruplardan başlamayı yeğledik. Bu yüzden ‘Asarcık Üreten Kadınlar Derneği’ni(ASÜDER) kurduk. Bu derneğe satış yapabilmeleri adına 10 tane yöresel ürün reyonu yapmayı planladık. Burada ilçemizdeki kadınların ürettikleri ürünlerini satabilmeleri için imkân sağladık. Evde, bahçede süt ürünüdür, bahçe ürünüdür, ev işidir. Ne gibi ürünler üretirlerse satma imkânı bulacaklar. ASÜDER’i kurduk. Belediye Başkanımız ambiyansa uygun bir lokal yaptı. Lokal sadece kadınlara ait bir lokal. Kadınlar orada gelecekler, ihtiyaçlarını karşılayacaklar, yiyip-içecekler. Bu şekilde bir süreç işleyecek” dedi.
ASYEG Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Baştürk, “İlk işimiz Yöresel Ürün Pazar Derneği’ni kurmak oldu. İlçemize hayırlı olsun. Bundan sonra engellilere, gençlere ve sivil toplum kuruluşlarına desteklerimiz devam edecek. 2,5 yıl sürecek bir kalkınma planı, yaklaşık 2 milyon liralık bir hibe. Gece-gündüz çalışıyoruz. Çok kalabalık, Asarcık halkı bizi yalnız bırakmadı, büyük bir potansiyel var. Emeklerinin, güçlerinin tam olarak farkında değiller biz onu harekete geçirmek için uğraşıyoruz. Gerçekten küçük bir ilçe ama çok büyük bir potansiyeli var. Asarcık artık ürünleriyle bilinen bir ilçe olacak. Herkese hayırlı olsun diyorum” diye konuştu. Asarcık Belediye Başkanı Şerif Kılağuz ise desteklerinin devam edeceklerini söyleyerek, “Emeği geçen arkadaşlara teşekkür ediyorum. Gerçekten ilçemizin hem tanıtımı hem dezavantajlı kesimin ekonomiye katkısı bakımından güzel bir proje. Güzel de bir açılış oldu. Bu sadece açılışla kalmayacak devamı da sağlayacağız Allah’ın izniyle. Asarcık Belediyesi olarak kadınlarımızın, tüm emekçilerimizin yanındayız. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu. Asarcık Yerel Eylem Grubu tarafından hazırlanan ve 2,5 yıl sürecek bu proje kapsamında, kırsalda turizmin kalkındırılması, kadınların sosyal hayata entegre edilerek yetenek kazandırılması, YEG üyeleri ve personeli dahil yerel halkın eğitimi, bilgi, animasyon ve tanıtım faaliyetlerinin düzenlenmesi, yerel halkın ulusal ve uluslararası seminerlere, çalıştaylara, toplantılara ve çalışma ziyaretlerine ve Ulusal Kırsal Kalkınma Ağı ve AB ağ etkinliklerine katılımı, sosyal, ekonomik, pazarlama ve benzeri çalışmaların hazırlanması, etkinlikler, topluluğun ortak çıkarına yönelik malzeme alımı, topluluk binalarının küçük ölçekli yenilenmesi, kamusal alanların ve turistik yolların iyileştirilmesi ve küçük ölçekli altyapı ve benzeri faaliyetler, tarihi binaların restorasyonu için tasarım planları desteklenecek.
TESK Başkanı Palandöken: Kredi kartlarındaki faiz oranı düşürülmeli
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’de kredi kartı kullanma oranının yüzde 85 civarı olduğunu belirterek, “Esnafın kazanamadığı parayı arada komisyon olarak bankalar alıyor. Bankalar, Bankalar Birliği ve aynı zamanda yine kamu bankaları, öncülük yapmak suretiyle kredi kartlarındaki faiz oranını düşürmeleri lazım” dedi.
ANKARA-TESK Genel Başkanı Palandöken, yaptığı açıklamada kredi kartı ile alışverişin çok arttığını belirterek, “Kart kullanma oranı yüzde 85 civarı. Nakit para nerdeyse esnafın eline değmeden gidiyor. Ancak kredi kartı maliyetleri de çok yüksek. Esnafın kazanamadığı parayı arada komisyon olarak bankalar alıyor. Dolayısıyla 40-45 günde bu geri dönüşün sağlanması ile ilgili esnafın kazancı yüzde 3, bankanın kestiği komisyon yüzde 4’leri geçiyor. Bununla birlikte işletme ücreti, pos ücreti derken esnaf bazı ürünlerde neredeyse zarar ediyor. Bunlar belli mamuller. Bankalar, Bankalar Birliği ve aynı zamanda yine kamu bankaları, öncülük yapmak suretiyle kredi kartlarındaki faiz oranını düşürmeleri lazım. Açıklanan rakamlar yüzde 2, yüzde 2,5; ama kesilen rakamlar yüzde 4. İnsanların yüzde 85’i kredi kartı kullanıyor; ama esnafın cebine bir şey girmiyor. Bir taraftan da hayat pahalanıyor. Yılın ilk 6 ayında neredeyse yüzde 70’i kartını ödeyemez halde. Kalan da asgarisini ancak yatırabiliyor. Hem insanlar kredi kartlarından hem esnaf para kazanamamaktan şikayetçi. Kredi kartı tabii ki çağdaşlık, paranın dolaşmasındaki en büyük araç. Ama böyle para kazanılmadan hizmet edilmesi doğru değil. Bununla ilgili sorun ve taleplerimizi, Ticaret Bakanlığı’na ve Maliye Bakanlığı’mıza anlattık” dedi.
‘ORTA YOLUN BULUNMASI GEREK’
Palandöken, “Kart komisyonlarının düşürülmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na yazı yazdık; ama herhangi bir geri dönüş alamadık. Esnafımız ciddi manada bir kayıp yaşıyor. Bununla birlikte piyasada kredi kartı ile yapılan alışverişlerdeki sıkıntı sürüyor. Kayıtlı ekonomi için önemli olan şey, bu sefer külfete döndü. Orta yol bulunup, vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi gerek. Kredi kartı kullanımının artmasına rağmen kredi kartının tamamını yatıramayanlar için faizlerin yüksek olması insanları korkutuyor. Eskiden biliyorsunuz ki veresiye defterleri vardı. Ürünleri kullanacağınız tarihten itibaren bir dahaki parayı ödeyeceğiniz tarihte fiyatlar değişmediği gibi mağduriyet olmuyordu. Ancak bu kredi kartında aracı banka olduğu için hangi gün yatmadıysa, faizin yüksekliğini hesaba katarsanız; insanlar bunu ödemekte zorlanıyor” açıklamasında bulundu.(DHA)
Bakanlık: 185,7 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, 185 milyon 799 bin lira tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını açıkladı.
ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 94 milyon 111 bin lira Hayvan Hastalıkları Tazminatı Desteği, 45 milyon 321 bin lira Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteği, 37 milyon 525 bin lira Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi, 7 milyon 871 bin lira Sertifikalı Tohum Üretim Desteği, 417 bin 435 lira Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği, 222 bin 400 lira Hayvan Gen Kaynakları Desteği ve 331 bin 165 lira İyi Tarım Uygulamaları Desteği olmak üzere toplam 185 milyon 799 bin lira tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarıldığı belirtildi.(DHA)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında gayrisafi milli hasılanın (GSMH) bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 26 trilyon 278 milyar 895 milyon 983 bin TL olduğunu açıkladı.
Caner ÜNVER ANKARA-TÜİK, 2023 yılına ilişkin kurumsal sektör hesapları verilerini açıkladı. Buna göre; GSMH 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 26 trilyon 278 milyar 895 milyon 983 bin TL oldu. Mali olmayan şirketler, toplam ekonomide yaratılan katma değere en fazla katkıyı yapan sektör oldu. Mali olmayan şirketlerin toplam katma değer içindeki payı 2023 yılında yüzde 58,3 olarak gerçekleşti. Bu sektörü sırasıyla hane halkı ve hane halkına hizmet veren kar amacı olmayan kuruluşlar ile genel devlet takip etti.
Toplam gayrisafi tasarrufun, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı 2023 yılında yüzde 26,6 oldu. Bu oran mali olmayan şirketler için yüzde 15,1 hane halkı için yüzde 6 mali şirketler için yüzde 3,5 ve genel devlet için yüzde 2,1 oldu.
Hane halkı tasarrufunun harcanabilir gelire oranı olarak tanımlanan tasarruf oranı, 2022 yılında yüzde 10,5 iken 2023 yılında yüzde 9,1 oldu. Toplam ekonomi 2022 yılında yüzde 5 ile net borç alan konumunda iken, 2023 yılında da yüzde 3,4 ile net borç alan pozisyonunda oldu.(DHA)