Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Türkiye’de tek özel izinle ekilen il olan Samsun’da üreticilere salep yumrusu dağıtıldı

Türkiye’de tek özel izinle ekilen il olan Samsun’da “Salep Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında üreticilere salep yumrusu dağıtımı ve ekimi gerçekleştirildi.


Bafra Kaymakamlığı önderliğinde “Salep Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında salep yumrusu dağıtımı ve ekimi Karaburç Mahallesi’nde Hülya Yangın Ertekin’in tarlasında yapıldı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Mühendisi Muharrem Naz tarafından üreticilere toprak tahlili konusunda uygulamalı olarak bilgi verildi.

Programda konuşan Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Güreş, “İlçemizde 15 üreticimize 25 metre karelik alana tekabül edecek şekilde yumru projesi yapıldı. Bugün de dağıtım ve dikimini gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Özel izinle sadece Samsun’da üretimi yapılıyor”


Bafra Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Tokgöz, “Bafra Belediyesi olarak ülkemizde özel izin ile sadece Samsun’da üretimi yapılan salep ekimini ilçemizde yaygınlaştırılacak her türlü girişimin takipçisi ve destekçisi olacağız” diye konuştu.
Kaymakam Cevdet Ertürkmen de yaptığı konuşmada, “Biz bu işe 1 yıl önce başladığımızda bizi bu işe iten şey Bafra dondurmasının meşhur olmasıydı. Bafra’da dondurmacılığın belli seviyelere gelmesiydi. Özellikle Bafra dondurmasını orijinal kılan şey, manda sütünün dondurmaya dahil edilmesi ve kendine has aromasıyla, lezzetiyle müşteriyle buluşturulmasıydı. Dondurma sektörünün en temel girdilerinden bir tanesi süt olduğu gibi diğeri de salep. Bu noktada bu bölgede salepçiliğin geliştirilmesi büyük bir önem arz ediyordu. Çünkü piyasada türlü salep var. Bir doğal yollarla elde edilen salep var, bir de yapay salep var. Tabii suni salebin, fabrikasyon salebin sağlık yönünden hiçbir faydası yok. Gerçekten sağlığa, süte, dondurmaya veya kışın içtiğimiz salebe değer katan şey, doğal olarak elde ettiğimiz saleptir. Özellikle dar alanlarda, kumlu alanlarda arazimizin büyük olmasına gerek yok çünkü el işçiliği gerekiyor. Birimden aldığınız getiri çok yüksek. Endemik bir bitki olan salebin doğadan sökülmesi yasak.

Asıl amacımız hukuki yollardan yumruların elde edilmesi, Bafra’da üreticilerimize özellikle kadınlarımıza teslim edilmesi, kendi yumrumuzu kendimizin üretmesi dolayısıyla üretim sahalarının genişletilmesi amacıyla biz bu yola çıktık. İlk etapta kadınımız toplantılarımıza katıldı. Çok istekliler çünkü bu özellikle katırtırnağı dediğimiz bu bölgeye özgü olan salep doğal olarak zaten bölgemizde yetişiyor. İklim olarak toprak olarak herhangi bir sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından salep yumrularının dağıtımı ve dikimi gerçekleştirildi.
Program öncesi mahalle kadınları tarafından konuklar için bazlama hazırladı. Hazırlanan bazlamaların ikramıyla program son buldu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Borsa İstanbul’da tarihi zirve

 Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 10.000 puanı aşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü.

İSTANBUL-Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi tarihinin en yüksek seviyesini gördü. Haftaya 76,83 puan ve yüzde 0,77 artışla 9.992,45 puandan rekor seviyede başlayan BIST 100 endeksi, tarihinde ilk kez 10.000 puanı aştı.

Okumaya devam et

Ekonomi

2024’TE EVLENMENİN MALİYETİ 750 BİN TL

ABDULLAH GONCA
ANKARA-
Bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte düğün sezonunun da açılmaya başladığını söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yuva kuracak çiftlerin yaptığı harcamalar başta mobilyacı, beyaz eşyacı, kuyumcu, tekstilci olmak üzere 415 meslek koluna birden etki ediyor. 2023 yılında 565 bin çift evlendi. Bu yıl da artan nüfusa rağmen yaklaşık 600 bin çiftin evleneceğini öngörülüyor. Havaların erken ısınmasıyla birlikte fotoğrafçı, kuaför, berber, gelinlikçi, çiçekçi, pastacı, çeyizci gibi onlarca farklı sektörde esnafımız düğün sezonuna hazır. Bu yıl yapılacak düğünlerle birlikte evliliklerin 500 milyar TL’lik ekonomi oluşturması bekleniyor” dedi.

-“ALTIN FİYATLARI SON 1 YILDA YÜZDE 100’E YAKIN ARTTI”

Piyasanın canlanmak için düğün sezonunu beklediğini belirten
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüz koşullarında ortalama bir düğün yapmanın maliyeti beyaz eşyasından koltuk takımına, düğün salonundan ziynet eşyalarına, kuaförden organizasyon giderlerine kadar 500 bin TL’den başlıyor, 750-800 bini hatta neredeyse 1 milyonu buluyor. Ancak döviz kurlarındaki artış ve yüksek enflasyona bağlı olarak tüm ürün ve hizmetlerde çok ciddi fiyat artışları var. Düğünlerin vazgeçilmezi altının fiyatı son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Eskiden gelin damada gelen altınlar düğün maliyetini önemli ölçüde karşılardı şimdi o da hayal oldu. Öte yandan düğün salonu kiralarındaki astronomik artış, beyaz eşya ve elektronik eşyalardaki fiyat artışları hesaba katıldığında gençlerimiz işsizlik ve ekonomik nedenler yüzünden evliliği geciktirebiliyor. Devletimiz gençleri evliliğe teşvik etmek için elinden geleni yapıyor. Birtakım teşvik ve destekler var ancak tüm çiftler için sıfır faizli destek kredilerinden yararlanma olanaklarının sağlanması çok önemli. Bu hem çiftlerin düğün masraflarına katkı hem de kuracakları yuvalarla ekonomiye katkıları bakımından çok önemli olacak” diye konuştu.

-“GEÇTİĞİMİZ YIL DÜĞÜNLER PİYASAYA 300 MİLYAR TL KATKI SAĞLADI”

Gençlerin dünya evine girmesi ve piyasaların canlanmasında düğünlerin önemli bir yeri olduğuna değinen Palandöken, “Geçtiğimiz yılın TÜİK verilerine göre düğün sektörü piyasaya 300 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladı. İğneden ipliğe yapılan düğün alışverişleri ise emlakçıdan taksiciye, matbaacıdan organizasyoncuya kadar çok sayıda sektöre doğrudan kazanç kapısı oluyor. Bu yıl dünya evine girecek gençlerimizin mağdur olmaması için firmalar elini taşın altına koyarak yeni evlenecek çiftlere özel kampanya ve indirimler yapmalı. Öte yandan bu düğün sezonunda alışveriş yapacak vatandaşlarımız güven, memnuniyet, garanti ve kayıt dışılığı önlemek adına bir sıkıntı yaşamamak için bildiği ve güvendiği esnafı tercih etmeli” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Ekonomik güven endeksi 99,0 oldu

 Ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

İSTANBUL-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi Mart ayında 100,0 iken, Nisan ayında yüzde 1,0 oranında azalarak 99,0 değerini aldı.

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi yüzde 1,4 oranında artarak 80,5 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi aynı düzeyde kalarak 103,5 değerini, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,8 oranında azalarak 117,1 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,9 oranında artarak 115,5 değerini, inşaat sektörü güven endeksi aynı düzeyde kalarak 88,6 değerini aldı.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.