Suudi Arabistan, bu yıl hac ibadeti için yurt dışından kimsenin alınmayacağını açıklarken, pandemi nedeniyle yaklaşık 2 senedir sektörde zarar gören hac malzemesi satıcıları bu durumunun yaşadıkları sıkıntıları daha da artıracağını belirttiler.
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, hac ibadeti sırasında dünyayı etkileyen Korona virüs (Covid-19) nedeniyle alınacak önlemleri açıkladı. Geçen sene çok az sayıda hacı kabul eden ülke bu sene dışarıdan hiç kimseyi kabul etmeyeceğini duyurdu. Pandemi sebebiyle 2 yıla yakın hem mevlit hem de diğer dini etkinliklerin azalmasından zarar gören esnaf, Suudi Arabistan tarafından alınan kararın ardından artık önünü göremiyor.
Yaklaşık 20 yıldır Eskişehir’de hac malzemesi satıcısı olan Cahide Bostan, ticari anlamında Suudi Arabistan’ın kararını değerlendirdi. Geçen sene Haziran ayında verdiği bir röportajda “Hac açılmazsa ufkumuz karanlık” diyen Bostan, üst üste 2 sene hacca kabul edilmemesi sektör olarak çok zor duruma düşeceği belirtti. Cahide Bostan konu ile ilgili, “Son 2 yıldır pandemi dolaysıyla sektör tamamen durdu. Bu noktada sektörümüzün temsilcileri olmaması nedeniyle sesimizin duyulmadığından eminiz.
Yetkililer tarafından her hangi bir yardım gördüğümüzü de söyleyemeyiz. Sonuçta biz hediye eşya etiketi alında bu işi yapıyoruz. Daha önce yapılan bir açıklamada Suudi Arabistan açıklanan 60 bin hac kontenjanını ülkeler arasında bölmüştü. Ancak yeni alınan kararla bunu da iptal etti. Dolayısıyla bu yıl da hac ibadeti gerçekleştirilemeyecek. Bu ülkemizdeki ve tüm dünyadaki inanlar adına çok ciddi bir manevi kayıptır. Bu alınan kararlardan önce sektörün yeniden hareketlenmesi bekliyorduk. Ancak bu karar zaten çok ciddi boyutlara varan maddi sorunlarımızı daha da genişletecek” diye kayıt edildi.
“Şu anda hüsrana uğramış durumdayız”
“Pandemi nedeniyle bu sene de haça kabul edilmeyeceği bekliyor muydunuz?” sorusuna yanıt veren Bostan şöyle konuştu: “Biz açıkçası böyle bir karar beklemiyorduk. Çünkü kutsal olarak kabul edilen 3 dinin diğer merkezleri açıkken sadece Müslümanların haccı gerçekleştirebilecek tek yeri olan Kâbe’nin kapalı olması bizim için çok acı verici bir durum. Ticaret anlamı dışından manevi anlamında da çok sıkıntılı bir durum oldu. Biz çeşitli önlemleri alarak bunun açılmasını bekliyorduk. Ama maalesef şu anda hüsrana uğramış durumdayız.”
“Bizim bir temsilcimiz olmadığı için sesimizi duyuramıyoruz”
Bostan, Türkiye’de hac malzemesi satıcılarını bir araya getiren bir kurumun bulunmaması, sektörün zorluklarını yetkililere karar aktarılmasına engel olduğunu düşünüyor. Cahide Bostan, “Sektör biz hediye eşya etiketi altında bulunduğumuz için de esnafa yapılan birçok destekten de faydalanamıyoruz. Sektör olarak bizi temsil edecek bir kurum olmadığı için de sesimizi duyurulamıyoruz. Şu an durumumuzu anlatabileceğim kelimeleri bulmakta, seçmekte zorlanıyorum gerçekten kötü bir durumdayız çünkü” diye duygularını paylaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında gayrisafi milli hasılanın (GSMH) bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 26 trilyon 278 milyar 895 milyon 983 bin TL olduğunu açıkladı.
Caner ÜNVER ANKARA-TÜİK, 2023 yılına ilişkin kurumsal sektör hesapları verilerini açıkladı. Buna göre; GSMH 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 26 trilyon 278 milyar 895 milyon 983 bin TL oldu. Mali olmayan şirketler, toplam ekonomide yaratılan katma değere en fazla katkıyı yapan sektör oldu. Mali olmayan şirketlerin toplam katma değer içindeki payı 2023 yılında yüzde 58,3 olarak gerçekleşti. Bu sektörü sırasıyla hane halkı ve hane halkına hizmet veren kar amacı olmayan kuruluşlar ile genel devlet takip etti.
Toplam gayrisafi tasarrufun, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı 2023 yılında yüzde 26,6 oldu. Bu oran mali olmayan şirketler için yüzde 15,1 hane halkı için yüzde 6 mali şirketler için yüzde 3,5 ve genel devlet için yüzde 2,1 oldu.
Hane halkı tasarrufunun harcanabilir gelire oranı olarak tanımlanan tasarruf oranı, 2022 yılında yüzde 10,5 iken 2023 yılında yüzde 9,1 oldu. Toplam ekonomi 2022 yılında yüzde 5 ile net borç alan konumunda iken, 2023 yılında da yüzde 3,4 ile net borç alan pozisyonunda oldu.(DHA)
Bakan Bolat: Son 5 yılın en yüksek cari işlemler fazlası elde edildi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ağustos ayında 4,3 milyar dolar ile son 5 yılın en yüksek cari işlemler fazlasının elde edildiğini açıkladı.
ANKARA-Bakan Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ekonomi programı ve dış ticaret politikalarının olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini belirterek, “2024 yılı Ağustos ayında cari işlemler hesabı 4,3 milyar dolar fazla ile son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmiştir. 2024 yılı Ağustos ayında 12 aylık cari işlemler açığı 11,3 milyar dolar ile 2022 yılı Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemiştir. Cari işlemler hesabı 2021’den bu yana ilk defa üst üste 3 aydır fazla vermiştir. Cari işlemler hesabı, 2024’ün ilk 8 ayında sadece 9,7 milyar dolar açık vermiştir. Cari işlemler açığı son 15 ayda tam 44,4 milyar dolar azalmıştır. 2023 yılı hizmetler ihracatı TÜİK tarafından 106 milyar dolara revize edilmiştir. Yıllıklandırılmış bazda ağustos ayı itibarıyla hizmetler ihracatımız ise 111,1 milyar dolara yükselerek rekorunu yenilemiştir” dedi.
‘3,8 MİLYAR DOLAR İYİLEŞME KAYDEDİLDİ’
İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşün, dengeli bir büyüme yapısını da desteklediğini belirten Bakan Bolat, “Cari işlemler hesabındaki güçlü iyileşme, makroekonomik istikrarı pekiştirerek ekonomimizin geleceğine dair olumlu bir tablo sunmaya devam ediyor. 2024 yılı Ağustos ayında cari işlemler hesabında 4,3 milyar dolar ile fazla verilmiştir. Böylelikle bir önceki yılın aynı ayına göre cari işlemler hesabından 3,8 milyar dolarlık iyileşme kaydedilmiştir. Cari işlemler açığı, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 75,2 oranında azalışla 9,7 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. Böylelikle tepe noktası olan 2023 yılı Mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda tam 44,4 milyar dolar azalarak, 2024 Ağustos ayı itibarıyla 11,3 milyar dolara gerilemiştir. Böylelikle yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, 2022 yılı Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemiştir. 2024 Ağustos ayında yıllıklandırılmış ihracatımız, yıllık bazda yüzde 3,5’lik artış ile 262 milyar dolara yükselmiştir. Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise yüzde 8,3’lük azalışla 340,7 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 33,6 oranında azalarak 78,7 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 8,8 yüzde puan artarak yüzde 76,9’a yükselmiştir” ifadelerini kullandı.
‘HİZMET GELİRLERİ REKORUNU YENİLEDİ’
Bakan Bolat, 2023 Mayıs ayında yıllık dış ticaret açığının 122 milyar dolar olarak, 15 ayda tam 43,5 milyar dolar azaldığını aktararak, “TÜİK’in yayınlandığı, ‘Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri’nde (UHTİ) gerçekleştirilen revizyon Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ne yansımasıyla 2023 yılı hizmet ihracatımız 106 milyar dolara güncellenmiştir. Böylece 2023 yılı cari işlemler açığı ise 45 milyar dolardan 40,5 milyar dolara revize edilmiştir. Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri ağustos ayında yıllıklandırılmış bazda 111,1 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 52,5 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir. Mal ve hizmet ticaretindeki olumlu seyrin devamı ile cari işlemler hesabında görülen iyileşmenin devam etmesi öngörülmektedir. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle birlikte, makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak hedefiyle üretici ve ihracatçılarımızla sıkı iş birliği içinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.(DHA)
Bakan Şimşek: İhracata güçlü desteğimiz devam edecek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele 2025 yılında geçeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek” dedi.
ANKARA-Bakan Şişmek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İhracatçılarımızın her zaman yanındayız. 2023 yılı Mayıs ayında 300 milyon TL olan reeskont kredileri günlük limitini 4 milyar TL’ye çıkarttık. Eximbank’ın sermayesini 21,9 milyar TL artırarak 35,7 miyar TL’ye yükselttik. Reeskont faizine yüzde 25,9 seviyesinde üst sınır getirdik ve reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunu kaldırdık. Hizmet ihracatı gelirlerinde vergi istisnasını 30 puan artırarak yüzde 80’e çıkarttık. Eximbank’ın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kredilere yaklaşık 1,1 milyar dolar hazine geri ödeme garantisi ve karşı garanti sağladık. Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele de 2025 yılında geçeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek” dedi.(DHA)