Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Dünya

Japonya 9 eyalette OHAL’i sonlandırıyor

 Japonya’da hükümet, Covid-19 salgını nedeniyle ülkenin 10 eyaletinde süren OHAL uygulamasını, 9 eyalette Pazar günü itibariyle sonlandırma kararı aldı. OHAL tedbirleri Okinawa’da devam edecek.

Korona virüs salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları için geri sayım sürerken, Japonya’da hükümeti kritik bir karar aldı. Salgın önleme tedbirleri kapsamında ülkenin 10 eyaletinde devam eden olağanüstü halin (OHAL) 9 eyalette Pazar günü itibariyle sonlandırılacağı açıklandı. Tokyo, Hokkaido, Osaka, Aichi, Kyoto, Hyogo, Okayama, Hiroshima ve Fukuoka’nın karar kapsamından çıkarılacağı bildirilirken, OHAL tedbirlerinin Okinawa’da 11 Temmuz’a kadar devam edeceği ifade edildi.

Ayrıca Okayama ve Hiroshima hariç OHAL kapsamından çıkarılacak tüm diğer eyaletlerin 11 Temmuz’a kadar yarı OHAL uygulaması altına alınacağı kaydedildi. Yarı OHAL kapsamında, şu anda yasak olan alkol servisine yerel saatle 19.00’a kadar izin verileceği, restoranlardan ise 20.00 itibariyle kepenk kapanmalarının isteneceği öğrenildi.

Süresi uzatılmıştı

Japonya’da hükümet 25 Nisan’da ülkenin salgın başından bu yana hayata geçirilen 3. OHAL’ini Tokyo, Osaka, Kyoto ve Hyogo’da yürürlüğe koymuş, 11 Mayıs’ta sona ermesi öngörülen kararın süresi 31 Mayıs’a kadar uzatılarak kapsamına Aichi, Fukuoka, Hokkaido, Okayama ve Hiroshima dahil edilmişti. OHAL uygulaması son olarak Okinawa’yı da kapsarken, süresi ikinci kez uzatılan kararın 10 eyalette 20 Haziran’a kadar süreceği açıklanmıştı.

Yoğun tedbirler uygulanmıştı
OHAL kararı kapsamında restoran ve benzeri işletmelerden alkol servisini durdurmaları ve çalışma saatlerini kısıtlamaları talep edilirken, alışveriş merkezlerinden de günlük ihtiyaçların satıldığı bölümler dışında geçici olarak kepenk kapatmaları istenmişti. Şirketlere personelini evden çalışmaya teşvik etme çağrısı yapan hükümet, halka yönelik “evde kal” çağrıları da yinelemişti. Kitlesel etkinliklere katılım da geçici olarak kısıtlanmıştı.
Japonya’da Covid-19 vakalarının toplam sayısı bugün itibariyle 780 bin 953’e, can kaybı sayısı ise 14 bin 312’ye yükseldi.


Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Dünya

AB Adalet Divanı’ndan skandal başörtüsü kararı

Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı (CJEU) üye ülkelerdeki kamu idarelerinin, çalışanların iş yerlerinde başörtüsü gibi dini inanç sembollerini taşımayı yasaklayabileceğine hükmetti.

BRÜKSEL-
AB Adalet Divanı’ndan yapılan açıklamaya göre, Belçika’nın Liege kentine bağlı Ans Belediyesi, istihdam şartlarını değiştirerek personellerin “tarafsızlık gereği dini veya ideolojik inancını simgeleyen işaretler taşımasını” yasakladı. Kararın ardından başörtülü bir personel, din özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Liege İş Mahkemesi’ne başvurdu. Liege İş Mahkemesi’nin belediyenin söz konusu yasağının AB hukukuna aykırı olup olmadığına karar verememesi nedeniyle dava, AB’nin üst düzey mahkemesi olan AB Adalet Divanı’na taşındı.

Skandal karar

AB Adalet Divanı ise “bir kamu idaresinin tamamen tarafsız bir idari ortam oluşturmayı hedefleyen katı tarafsızlık politikasının, meşru bir amaçla nesnel olarak haklı görülebileceğine” hükmetti. Kararda üye ülkelerdeki yetkililerin, teşvik etmeyi amaçladıkları kamu hizmetinin tarafsızlığını tasarlama konusunda takdir yetkisine sahip olduğu ifade edildi. Kararda, “Ancak bu hedefe tutarlı ve sistematik bir şekilde ulaşılmalı ve hedefe ulaşılması için alınan önlemler kesinlikle gerekli olanlarla sınırlı olmalı” denildi. Söz konusu gerekliliklere uyulduğunun doğrulanmasının ise ulusal mahkemenin görevi olduğu belirtildi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nden karara tepki: “ABD hükümeti kınamalı”

AB Adalet Divanı’nın skandal kararına Washington merkezli Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nden (CAIR) tepki geldi. Yapılan yazılı açıklamada, ülkenin en büyük Müslüman sivil hakları ve savunuculuk örgütü olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, ABD Dışişleri Bakanlığı’na, Avrupa Birliği’nin üst düzey yöneticilerinin, işverenlerin çalışanların başörtüsü gibi dini inanç sembolleri taşımasını yasaklamasına izin veren kararını kınaması çağrısında bulundu. Açıklamada, “CAIR, mahkemenin kararının ABD Uluslararası Dini Özgürlük Yasası’nın (IRFA) dini hakların ihlali tanımına uyduğunu ve bu nedenle ABD hükümetinin güçlü bir şekilde kınanmasını gerektirdiğini belirtiyor” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, Uluslararası Dini Özgürlük Yasası’nın “din özgürlüğü ihlallerinin kınanmasını, temel din özgürlüğü hakkının teşvik edilmesini ve diğer hükümetlere bu konuda yardımcı olmayı” içerdiği hatırlatıldı.

“Bu kararlar açıkça Müslümanları hedef alıyor”

CAIR Ulusal İletişim Direktörü İbrahim Hooper ise yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği Adalet Divanı, Müslüman kadınların iş yerinde başörtüsü takma hakkını reddederek din özgürlüğünün temel ilkelerini ayaklar altına aldı. Bu karar ve Avrupa ülkelerindeki geçmişteki kararlar, açıkça Müslümanları hedef alıyor ve İslam’ın kamusal alanlardaki görünürlüğünü ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Dışişleri Bakanlığı’nı, ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Yasası’nda belirtilen ilkelere aykırı olan bu kararı kınamaya çağırıyoruz. Müslüman, Sih, Yahudi ve Hıristiyan topluluklarının üyeleri de dahil olmak üzere dini inançlarla ilişkilendirilen kıyafet veya sembollere sahip tüm inançlardan kişilerin, bu sembolleri iş yerinde giymelerine izin verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

Dünya

İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben Gvir’den Netanyahu hükümetini devirme tehdidi

Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, hükümetin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara devam etmemesi halinde Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetini dağıtmakla tehdit etti.

TEL AVİV-
Aşırı sağcı İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, hükümeti devirmekle tehdit etti. Ben-Gvir yaptığı açıklamada, hükümetin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılara devam etmemesi halinde Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetini dağıtmak tehdidinde bulunarak, “Savaşı durdurmak = hükümeti parçalamak” ifadelerini kullandı.

Ben Gvir’in lideri Otzma Yehudit Partisi’nin koalisyon hükümetinde 6 sandalyesi bulunuyor ve kabinede 3 bakanlığı yönetiyor.

Benny Gantz liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi’nin desteğinin devam etmesi halinde Netanyahu hükümeti, Ben Gvir’in ayrılmasından da sonra yönetimde kalmaya devam edebilir.

Okumaya devam et

Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Akdeniz İçin Birlik 8. Bölgesel Forumu’na katıldı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İspanya’da düzenlenen Akdeniz İçin Birlik 8. Bölgesel Forumu’na katıldı.

BARSELONA-
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İspanya temaslarını sürdürüyor. Fidan, Barselona şehrinde düzenlenen Akdeniz İçin Birlik 8. Bölgesel Forumu’na katıldı. Forumda Gazze’deki son gelişmeler masaya yatırılırken, Filistin-İsrail çatışması ve bunun bölgeye etkileri ele alındı.

Türkiye’nin yanı sıra 28 AB üyesi ile İsrail, Bosna-Hersek, Arnavutluk, Monako, Karadağ, Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Moritanya, Fas, Filistin, Suriye ve Tunus’un üye olduğu Akdeniz için Birlik (AiB), Akdeniz’de iş birliğinin güçlendirilmesini amaçlayan hükümetlerarası bölgesel bir örgüttür.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.