Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Turizm sektöründe Rus turist sevinci

Profesyonel Otel yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, Rusya’nın 22 Haziran’dan itibaren Türkiye’ye tüm uçuşları başlatma kararının sevindirici olduğunu belirterek, karar sonrası Rusya’da arama motorlarında Türkiye’ye yönelik aramalarda ciddi artış olduğunu bildirdi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Türkiye’ye tüm uçuşların 22 Haziran itibarıyla tekrar başlatılması kararı alındığını açıklaması, turizm kenti Antalya’da sektör temsilcileri tarafından sevinçle karşılandı. Ülkay Atmaca, Rusya’dan uçuşların yeniden başlamasını değerlendirdi.
Ülkay Atmaca, iyi bir kış sezonunun ardından yeni yıla da güzel başlangıç yaptıklarını hatırlattı.
Nisan ayındaki Rusya, Kasım’daki İngiltere kararının tüm hesapları alt üst ettiğini dile getiren Atmaca, “Dün itibariyle alınan Rusya kararı, geçen hafta alınan Almanya kararı bizi rahatlattı. Almanya karantinayı kaldırdı, umarın İngiltere’de en kısa zamanda seyahat yasağından vazgeçer. Temmuz ayında bitecek gibi görünüyor. 22 Haziran’da Rusya’dan uçuşlar yeniden başlıyor. Rusya bizim için çok önemli bir pazar” diye konuştu.

“Türkiye’yi çok aradılar”

2016 yılı bir kenara koyulduğunda son 10 yıldır en fazla turistin ağırlandığı ülkenin Rusya olduğuna değinen Atmaca,” Ruslar, ülkemizi ve coğrafyamızı çok seviyor. Bizim için de onlar önemli. Rusların yeniden gelecek olması bizim için çok büyük avantaj. Bütün dengeleri değiştirecek pozitif anlamda bir gelişme. 22 Haziran’da uçuşların başlamasının Rus medyasına yansımaları olumlu oldu. Ülkemize ilgi alakanın yüksek olduğu görüldü. Türkiye ile ilgili arama motorlarında yapılan aramalarda yüksek oldu. Bu kararla herkesin yüzü gülecek gibi” diye konuştu.

“Temmuz ayında talepler ortaya çıkar”

Orta Doğu’nun hareketlendiğini Rusya ve Almanya’nın da gelmesiyle ileriye çok daha umutla bakabileceklerinin altını çizen Ülkay Atmaca,” 2019’dan beri en umutlu olduğumuz dönemdeyiz. Aşılanmış turizm personeli, güvenli turizm sertifikası, kamu ve özel sektörün ele el vermesi önümüzün daha aydınlık olmasını sağlıyor. Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un hem de sektör temsilcilerinin öngörüleri 2020’ye oranla yüzde yüzlük bir artış yani 7-8 milyonluk bir artıştan bahsediyorduk. Bu rakamların çok rahat yakalanabileceğini düşünüyorum. Temmuz ayı gibi rakamlar daha net ortaya çıkmaya başlayacaktır. Çünkü talep ortaya çıkacak “diye konuştu.

“Bugünden itibaren Rus pazarında ciddi artış olacaktır”

Seyahat kısıtlamasının kaldırılmasının ardından Almanya pazarında ciddi bir hareketlilik yaşandığını dile getiren Atmaca, bugünden itibaren de Rusya’da benzer durumun yaşanacağını kaydetti.
Atmaca, diğer pazarlarda uçuş ve seyahat yasakları kalktığında, Türk turizmi adına daha aydınlık günler beklediklerini belirtti.
Ülkay Atmaca, alınan önlemler ve güvenli turizm sertifikası ile geçen yıl vaka sorunu yaşamadıklarını, bu yıl da yaşanmayacağını dile getirdi.

“Hayalimizdi”

2019’un Ekim ayından beri açık olmayan, iş yapamayan otellerin olduğunu aktaran Atmaca, “Tesislerin yeniden açılması, insanların işinin başına dönmesi en büyük hayalimizdi. Buda yavaş yavaş oluyor” dedi.

“Ciddi katkı”

Atmaca, Belek Turizm Merkezi’nde yapılan, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi ve devam eden Antalya Diplomasi Forumu’na dünyanın farklı ülkelerinden katılımcının geldiğini ilerleyen yıllarda katkısını alacaklarını sözlerine ekledi.


Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Tüketici Hakem Heyetleri, 762 bin 100 uyuşmazlığı karara bağladı

Ticaret Bakanlığı, Tüketici Hakem Heyetlerine 2024 yılında toplam 755 bin 997 adet başvurunun yapıldığını, 762 bin 100 uyuşmazlığın da Tüketici Hakem Heyetleri tarafından karara bağlandığını açıkladı.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Tüketiciler ile satıcı veya sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözümünde yargı dışı alternatif çözüm mercileri olarak oluşturulan Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetleri, 1995 yılından beri faaliyetlerine devam ediyor. Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetleri, uyuşmazlıkların adil, hızlı, basit ve olabilecek en az masrafla çözümüne imkan sağlarken, aynı zamanda yargı mercilerinin üzerindeki iş yükünü de önemli ölçüde azaltıyor. Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetleri tarafından bugüne kadar yaklaşık 18 milyon uyuşmazlık yargıya intikal etmeden karara bağlandı. Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetlerine 2024 yılında toplam 755 bin 997 adet başvuru yapılırken, 762 bin 100 adet uyuşmazlık Tüketici Hakem Heyetleri tarafından karara bağlandı. Yapılan başvuruların toplam parasal değeri yaklaşık 7 milyar lira oldu. 2023 yılında yapılan başvuruların 4 milyar lira olan parasal değerine göre yüzde 75 artış gerçekleşti” denildi.

ELEKTRONİK BAŞVURU YAYGIN OLARAK KULLANILDI

Tüketici Hakem Heyetlerine yazılı olarak başvuru yapılabildiği belirtilerek, “Ayrıca tüketiciler e-Devlet üzerinden ve Tüketici Bilgi Sistemi aracılığıyla elektronik ortamda başvurularını kolay bir şekilde Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetlerine ulaştırabiliyor. Bu kapsamda, 2024 yılında yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 67’si e-Devlet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilirken, elektronik başvuru yönteminin tüketiciler tarafından daha fazla tercih edildiği gözlendi. Ticaret Bakanlığı Tüketici Hakem Heyetlerine 2024 yılında yapılan başvurularda, tüketicilerin en çok ‘Bedel iadesi’ talebiyle başvuruda bulunduğu görüldü. Ayrıca yaklaşık 293 bin başvuruda ‘Bedel iadesi’ talep edildi. Yaklaşık olarak 204 bin başvuruda ise ‘Ürünün değişimi veya hizmetin yeniden görülmesi’ talebinde bulunuldu. Diğer başvurularda ise ‘Ücretsiz onarım’ ve ‘Bedelden indirim’ talepleri tüketiciler tarafından hakem heyetlerine iletildi” ifadelerine yer verildi.

EN ÇOK AYAKKABI ŞİKAYET EDİLDİ

2024 yılında tüketiciler tarafından en çok ayakkabıya ilişkin konularda başvuru yapıldığı aktarılan açıklamada, “Toplam başvuruların yaklaşık yüzde 13,2’si ayakkabıya ilişkin (100 bin 448 adet başvuru) olarak gerçekleşti. Bu şikayet konusunu yüzde 4,86 ile kıyafet (36 bin 800 adet) başvuruları izledi. Diğer şikayet konuları ise yüzde 4,85 ile kredi kartı üyelik ücreti (36 bin 725), yüzde 4,09 ile cep telefonu (30 bin 959), yüzde 3,94 ile mobilya (29 bin 846), yüzde 3,80 ile internet abonelikleri (28 bin 733) ve yüzde 2,82 ile GSM aboneliği (21 bin 328) oldu. Sektörel bazda değerlendirildiğinde ise 2024 yılında en çok başvuru yüzde 58,79 ile en çok perakende ticaret sektöründe (444 bin 485) kayıtlara geçti. Bunu sırasıyla yüzde 10,14 ile finansal hizmetler sektörüne (76 bin 702) ve yüzde 9,79 ile abonelik hizmetleri sektörüne (74 bin 70) yönelik başvurular izledi” denildi. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Fahiş artış yapan emlak işletmelerine 101 milyon lira ceza

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İlan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen bin 12 emlak işletmesine toplam 101 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulanmıştır” dedi.

 Gizem ÇORLU
ANKARA-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, DHA’ya yaptığı yazılı açıklamada, “Bakanlığımızca elektronik ortamdaki ilan platformlarından emlak ilanlarındaki fiyat değişimlerine ilişkin veriler düzenli olarak alınarak, ilanlardaki fiyat değişimleri yakından takip edilmektedir. Taşınmazların ilan fiyatlarında ilanın yayında olduğu süreçte önemli yüzdesel artışa giderek piyasanın dengesini bozan ve fahiş artışlara aracılık ederek haksız ticari uygulamada bulunan emlak işletmelerine 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un ‘Ceza hükümleri’ başlıklı 18’inci maddesinin 1’nci fıkrası uyarınca idari yaptırımlar uygulanmaktadır. Bugüne kadar ilan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen bin 12 emlak işletmesine, her emlak işletmesine 100’er bin TL olmak üzere toplam 101 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulanmıştır” dedi Bakan Bolat, kredi faiz oranlarındaki olası düşüşleri ve konuta ilişkin kampanyaları fırsata çevirmeye çalışan kişilere göz açtırılmayacağını vurguladı.

SATILIK TAŞINMAZ İLANLARINA DA YETKİ DOĞRULAMA

Bakan Bolat, “Bunun yanı sıra, sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında yer alan ilan kirliliğinin önüne geçilmesi amaçları doğrultusunda, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gidilerek ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülüğü getirilmiş olup, 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla ilan vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamaları, ilan platformlarının entegrasyonu ile bakanlığımız bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başlanmıştır. Bu sayede, kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin, ilan platformları üzerinden ilan verememeleri sağlanmıştır. EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulaması ise 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu hale getirilmiştir. Önümüzdeki süreçte satılık taşınmaz ilanları için de yetki doğrulama uygulaması zorunlu hale getirilecektir. EİDS yetki doğrulama uygulaması ile ilanlar sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin 1 ve 2’nci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince e-Devlet’te yer alan EİDS yetkilendirme ekranından yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmelerince verilebilecektir” değerlendirmesini yaptı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Bolat: Moğolistan ile ikili ticaretimiz 140 milyon dolara ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaret, geçen yıl önemli bir sıçrama gösterdi ve 140 milyon dolara ulaştı” dedi.

Gizem ÇORLU-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ
ANKARA-Ankara’da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) ‘Türkiye-Moğolistan İş ve Yatırım Toplantısı’ düzenlendi. Toplantıya, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Moğolistan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Luvsannyam Gantumur katıldı. Toplantı çerçevesinde, iki ülke arasındaki ekonomik iş birlikleri masaya yatırılarak, bu iş birliklerinin daha da geliştirilmesi hedeflendi. Burada konuşan Bakan Bolat, Türkiye ile Moğolistan arasındaki bağların sadece ticarete ya da günümüze ait olmadığını belirterek, “İki ülke ve halklarımız ortak bir tarih ve kültürel mirasa sahiplerdir. Moğolistan’daki Orhun Yazıtları en eski Türkçe metinler olarak köprü bağlarımızın kalıcı birer sembolü konumundadır. Bugün iki ülke ve iki ülke halkları arasındaki kadim dostluğu; ekonomik ortaklıklara, yatırım ve ticaret ortaklıklarına dönüştürmek hepimiz için önemli bir sorumluluk ve görevdir. Hızla gelişen ekonomisi, stratejik konumu ve bölgesel ve küresel boyuttaki etki gücü ile Türkiye’miz ve de zengin kaynakları, genç nüfusu ve keşfedilmemiş büyük potansiyeli ile Moğolistan halkları için daha müreffeh bir gelecek oluşturmak, inşa etmek üzere doğal ortak konumundadırlar. Birlikte sınırların ötesine uzanırlar. Yalnızca iki ülkeyi değil, yeni pazarları ve bölgeleri de birbirine bağlayan fırsatları hayata geçirebiliriz. Bu vizyonu hayata geçirmek için büyük düşünmeli ve cesur adımlar atmalıyız. Tarımdan sanayiye, enerjiden madenciliğe, savunma sanayinden inşaat sektörüne, turizme varıncaya kadar pek çok alanda geniş iş birliği imkanlarına sahibiz” ifadelerini kullandı.

‘MÜTEAHHİTLERİMİZ 29 MİLYAR DOLARLIK İNŞAAT İHALESİ KAZANDI’

Bakan Bolat, Türkiye’nin dünya çapında tanınmış ve başarılı projeler bitirmiş bir inşaat sektörü olduğunu vurgulayarak, “Müteahhitlerimiz bugüne kadar 138 ülkede toplam değeri 534 milyar doları aşan 12 bin 350 kadar inşaat projesini başarıyla tamamladılar. 2023 yılında 23 milyar dolar, 2024 yılında da 29 milyar dolarlık inşaat projesi ihalesi kazandılar. Ümit ediyoruz ki Moğolistan’ın değerli hükümeti de Türkiye’nin inşaat sektöründeki bu bilgi birikimi ve tecrübesinden faydalanacaktır. Bizim Türk müteahhitlik sektörü olarak, Moğolistan’ın iddialı altyapı hedeflerini gerçekleştirmede destek vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Diğer taraftan, Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaret, geçen yıl önemli bir sıçrama gösterdi ve 140 milyon dolara geldi. Yatırımlar noktasında, Türk yatırımcılarının giderekten Moğolistan’da da yatırım yapma ve iş fırsatlarını arayışında olduklarını biliyoruz. Bugüne kadar Türk müteahhitlerinin Moğolistan’da 9 kadar inşaat projesi alıp, 403 milyon dolarlık bu projeleri tamamladıklarını görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Savunma sanayiyle temiz enerji, madencilik, gıda işleme, turizm ve bilişim teknolojileri, film ve dizi sektörleri alanlarında iş birliği yapmak için fırsatlar olduğuna inanıyoruz. Diğer taraftan daha fazla yatırım yapmak, üretme ve karşılıklı olarak güçlü bir iş birliğini inşa etmek için çok iyi bir dönemdeyiz. Her iki ülkenin liderleri bu konuda son derece istekli ve yapıcı bir tutum sergilemektedirler” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN ÜRETİMDEKİ BAŞARISI YOL GÖSTERİCİ’

Moğolistan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Gantumur ise, “Türkiye Cumhuriyeti’nin üretimde göstermiş olduğu başarı bize bir yol gösterici ve örnek niteliğindedir. Bugünlerde Türkiye Cumhuriyeti neredeyse her tür ürünü üretebiliyor. Hiçbir enflasyon korkusu olmadan üretmişler, çalışmışlar, çaba göstermişler. Her şeyi üretip dünya pazarına sürmeyi hedef almışlar. Bizler de bunu örnek almalıyız. Temennim o ki Moğolistan’daki iş insanları ve Türkiye’deki iş insanları beraber iş yaparak dünya pazarına açılsın. Moğolistan’da son dönemlerde yatırıma teşvik etme kanunu yenilenmeye çalışılıyor. Bu yeni kanun tasarısının ana amacı ise yatırım için oluşturulan iyi koşulların değişmemesi ve devam etmesi. Biz yabancı yatırımcıları teşvik edeceğiz, koruyacağız ve daha daha arttıracağız. Bugünkü toplantı da bu açıdan çok önemli. Yabancı yatırımcıların ne gibi durumları ne gibi koşulları istediklerini ortaya çıkarması için gerekli toplantılar gerçekleştiriliyor” dedi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.