Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Karadağ’da

Balkanlar’a yapmış olduğu ziyaretlerin son durağında Karadağ’a geçen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bijelo Polje’de Akova Merkez Camii ve Kültür Merkezi Temel Atma Töreni’ne katıldı. Başkan Erbaş ayrıca Rojaze kentinde Karadağlı Müslümanlara hitap etti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Balkanlar’a yapmış olduğu ziyaretlerin son durağı Karadağ oldu. Başkan Erbaş’ı, Türkiye Cumhuriyeti Podgoritsa Büyükelçisi Songül Ozan, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejziç, Büyükelçilik ve İslam Birliği personelinden oluşan bir heyet Kosova-Karadağ sınır kapısında karşıladı. Başkan Erbaş, Karadağ’ın en büyük şehirlerinden biri olan Bijelo Polje’de Akova Merkez Camii ve Kültür Merkezi Temel Atma Töreni’ne katıldı. Başkan Erbaş’ı tören alanına gelişinde çok sayıda kişi Plevne Marşı ile karşıladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Mushafları inceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende küçük çocuklar şiir okudu, Plevne Marşı’nı seslendirdi. Başkan Erbaş, törende yaptığı konuşmada caminin Müslümanlar açısından önemini ifade ederek, “Biz caminin önemini Kur’an’dan ve sünnetten biliyoruz. Çünkü Rabbimiz Kur’an’da buyuruyor ki, ‘Allah’ın mescitlerini, camileri ancak Allah’a inananlar imar eder. Namaz kılanlar, ahirete inananlar, zekat verenler Allah’tan başkalarından korkmayanlar imar ederler.’ buyuruyor” dedi.

“Bir Müslüman olarak bu müjdelere nail olmayı kim istemez ki” 
Başkan Erbaş, Hazreti Peygamberin, “Kim Allah için bir mescit yaparsa Allah da onun için cennette bir benzerini ona nasip eder” hadisini hatırlatarak, “Bir Müslüman olarak bu müjdelere nail olmayı kim istemez ki. Peygamber Efendimiz aleyhisselatu vesselam, Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde ilk yaptığı iş, Mescid-i Nebevi’yi inşa etmek olmuştur. Hem Kur’an’ın hem de hadisin müjdesine nail olmak için Medine’de yakılan o meşaleyi binlerce kilometre uzaklara giden Müslümanlar cami, mescit, medrese yaparak göstermişlerdir” diye konuştu. 

“Tarihimize baktığımız zaman nerede hangi dinin mabedine ihtiyaç varsa orada o mabedin yapıldığına şahit oluyoruz”
Müslümanların kilometrelerce uzaklara giderek İslam’ı anlattıklarını camiler inşa ettiklerin dile getiren Başkan Erbaş, “İşte bu topraklara gelen ecdadımız, Müslümanların en önemli ihtiyacı olan camiler inşa etmişlerdir.” şeklinde konuştu. Başkan Erbaş, Karadağ’da farklı inançlardan insanların bir arada yaşadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Biliyorum ki burada Müslümanlar, Hristiyanlar birlikte yaşıyorlar. Şöyle tarihimize baktığımız zaman nerede hangi dinin mabedine ihtiyaç varsa orada o mabedin yapıldığına şahit oluyoruz. Çünkü inancımız bunu gerektiriyor. Hatta yapılan o mabedin korunması noktasında öyle titiz davranmış ki bizim medeniyetimiz, ‘bir yerde savaş için bulunsanız dahi orada mabetlere, din adamlarına, kadınlara, çocuklara, elinde silah olmayan insanlara asla dokunmayacaksınız’ diye komutanları askerlere emir vermiştir. Müslüman bir idareciye gayrimüslim mahalleliler, gelip mabet ihtiyacında bulunduklarında hemen tahsisini yapmış muhabbetlerini de inşa etmiştir.” 

“Bizim amacımız, iyi olmak, iyiliği yaymaktır”
Başkan Erbaş, Osmanlı’nın Balkanlar’da yüzlerce sene birlikte barış içerisinde yaşamanın en güzel örneklerini gösterdiğine işaret ederek, “Bugün sizlerin bu birliğini ve beraberliğini gördüğüm zaman gerçekten çok bahtiyar oldum. Çünkü bizim amacımız, barış içerisinde yaşamak, iyi olmak, iyiliği yaymaktır dünyaya. İyi olmanın, iyi insan yetiştirmenin temelleri de mabetlerde atılır. Çünkü biz biliyoruz ki dünyayı iyilik güzelleştirecek. Kur’an-ı Kerim’e, hadis-i şeriflere baktığımız zaman yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar çalışmamız emrediliyor” ifadelerini kullandı.

“Bu ulu mabet nice iyi insanların yetişmesine vesile olacaktır” 
Başkan Erbaş tüm insanların yeryüzünde iyiliğin egemen olması için çalışması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: 
“İnşallah hep birlikte hangi inançtan olursak olalım. Hangi mezhepten olursak olalım. Hangi dili konuşuyor olursak olalım kötülüğü ortadan kaldırmak iyiliği hakim kılmak için birlikte çalışmalıyız. Dünya ne çektiyse kötülerden çekmiştir. Biz inşallah hep birlikte hangi inançtan, hangi mezhepten olursak olalım, hangi dili konuşursak konuşalım kötülüğü ortadan kaldırmak, iyiliği hakim kılmak için birlikte çalışmalıyız. İnşallah şu anda üzerinde oturduğumuz bu topraklarda yapılan bu ulu mabet nice iyi insanların yetişmesine vesile olacaktır.” 

“Bu camide çocuklarımız, Rabbini, Peygamberini öğrenecek” 
Camilerin sadece namaz kılmak ve ibadet yapmak için inşa edilmediğine dikkat çeken Erbaş, “ Bizim medeniyetimizde, ilk örneğimiz Medine’deki Mescid-i Nebi’nin içinde yapılan mekteptir, (camiler) medresedir, okuldur. Tarih boyunca nasıl ki her cami bir okul olduysa bugün de her camimizi bir okul olarak değerlendirmek zorundayız. Çünkü bilginin, ilmin, bilimin olmadığı yerde cehalet olur. Cehalet de kötülüklerin anasıdır. Biz kötülükleri ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Onun için bu camide çocuklarımız, gençlerimiz iyiliği öğrenecek, Rabbini, Peygamberini öğrenecek. İnsanlar içinde barışı yaygınlaştırmayı öğrenecek” şeklinde konuştu. 

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ‘Benden selam söyle kardeşlerime’ dedi” 
Başkan Erbaş, caminin kısa zamanda tamamlanması temennisinde bulunarak, “Gelirken Cumhurbaşkanımıza Evlad-ı Fatihan’ın yaşadığı toprakları ziyarete gidiyorum dediğimde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ‘Benden selam söyle kardeşlerime’ dedi. İnşallah sizlerin selamını da kendisine ulaştıracağım” dedi. 

Başkan Erbaş, cami temeline harç attı
Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic de Bjelo Polje’de inşa edilecek caminin kent halkı için büyük bir ihtiyaç olduğunu dile getirerek, caminin ve merkezin yapımına destek veren Türkiye’ye teşekkür etti. Konuşmanın ardından Başkan Erbaş ve törene katılan protokol üyeleri açılan temele harç attılar. Törene, Türkiye Cumhuriyeti Podgoritsa Büyükelçisi Songül Ozan, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin ve Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Mustafa Irmaklı, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejziç, bölgenin milletvekilleri, Bijelo Polje belediye başkanı ve çok sayıda Bijelo Poljeli Müslüman katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Rojaze kentini ziyaret 
Karadağ’da Rojaze kentini ziyaret eden Başkan Erbaş’ı, Rozaje İslam Birliği Başkanı Ernad Ramoviç ve Rozaje sakinleri tekbirlerle karşıladı. Rojaze İslam Birliği’ni ziyaret eden Başkan Erbaş, burada yaptığı konuşmasına, Rojaze sakinlerini selamlayarak, Karadağ’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Erbaş, yolda gelirken camileri görünce huzur ve mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Bir şehrin Müslüman şehri olmasının en önemli alametifarikası camilerdir” dedi. 

“Camisi bulunmayan yerlere cami yapma noktasında İslam Birliği Başkanlığımızla birlikte işbirliği halinde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz”
Camisi olmayan yerler için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Başkan Erbaş, “Karadağ’da 100’ün üzerinde caminin bulunmuş olması hakikaten geleceğimiz, istikbalimiz için çok önemli. Ama yeni ihtiyaçlar doğuyor, yeni mahalleler kuruluyor. Camisi olmayan köyler. Biz Türkiye olarak bu konuda elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Camisi bulunmayan yerlere cami yapma noktasında İslam Birliği Başkanlığımızla birlikte işbirliği halinde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” diye konuştu.

“Gençlerimizi, çocuklarımızı bu ruhla yetiştirmemiz gerekiyor” 
Başkan Erbaş, Karadağ temaslarında İslam Birliği Başkanlığı ile din hizmeti ve din eğitimi noktasında ihtiyaçların tespit edilmesi ve birlikte yürütülecek hizmetlerle ilgili istişareler yapacaklarını söyledi. 

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’ndaki, “Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli. Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli” mısralarını hatırlatan Başkan Erbaş, “Duamız odur ki bu topraklarda bu bölgelerde ebediyen şehadetleri dinin temeli olan ezanlarımız hep yükselir. Bizim Müslümanlar olarak bunun için çalışmamız gerekiyor. Gençlerimizi, çocuklarımızı bu ruhla yetiştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Genel

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete’de

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete‘de yayımlandı. Yayımlanan karara göre, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Halim Özçevik atanmıştır.

 Kadircan GÜLER
ANKARA-Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yeni atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla açıklanan kararnameye göre, çeşitli devlet kurumlarında önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Bakanlıklarda görevden alınan ve atanan kişilerin isim listesi şöyle:

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NDA ATAMALAR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; Çanakkale İl Müdürü Muhammet Mermer ve Çankırı İl Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım görevden alındı. Adana İl Müdürlüğüne Mustafa Gökboğa, Ağrı İl Müdürlüğüne Ertaç Baki, Aksaray İl Müdürlüğüne Nurettin Ulaş, Balıkesir İl Müdürlüğüne Emine Böckün, Bayburt İl Müdürlüğüne Salih Köse, Burdur İl Müdürlüğüne Mustafa Çakır, Çankırı İl Müdürlüğüne Abdulhaluk Longa, Düzce İl Müdürlüğüne Sezgin Küçüktepe, Gaziantep İl Müdürlüğüne Niğde İl Müdürü Umut Zeybek, Gümüşhane İl Müdürlüğüne Cengiz Maden, Hatay İl Müdürlüğüne Süleyman Yıldırım, Isparta İl Müdürlüğüne Hüseyin Güçlü, Kars İl Müdürlüğüne Mustafa Tosunoğlu, Kırıkkale İl Müdürlüğüne Çiğdem Açıkyıldız Kazel, Kırşehir İl Müdürlüğüne Murat Konan, Kilis İl Müdürlüğüne Emre Çalğan, Nevşehir İl Müdürlüğüne Mahmut Selçuk, Sakarya İl Müdürlüğüne Zekeriya Selamet, Siirt İl Müdürlüğüne Sabri Sidar, Sinop İl Müdürlüğüne Zeki Yıldırım ve Şanlıurfa İl Müdürlüğüne Can Kayhan Özok atanmıştır.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NDA DEĞİŞİKLİKLER

İş müfettişleri yeterlilik sınavında başarılı olan iş müfettiş yardımcıları Mehmet Akif Akçalı ve Hasan Korkmaz, bakanlıkta açık bulunan iş müfettişliklerine atandı. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne Buğra Yıldırım atandı.

Sudan Cumhuriyeti’nin nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne ise Fatih Yıldız atanmıştır.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDA YENİ ATAMALAR

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcılığına Betül Kiminsu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcılığına Ebru Akyol Zor, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcılığına Erkan Tarhan, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcılığına Abdulsamet Taş, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığına Yusuf Seven, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdür Yardımcılığına Serkan Emir Erkmen ve Vildan Satık atandı.

Ayrıca, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne Abdi Dölek getirilmiştir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDA ATAMA VE GÖREVDEN ALMALAR

Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir ve Ardahan İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut görevden alındı, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Hüseyin Kır ve Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Yusuf Uzantı atandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA YAPILAN ATAMALAR

Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay’ın yerine Halim Özçevik, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Şali Yıldırım’ın yerine Mustafa Mahir Ülgü, Hukuk Hizmetler Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu’nun yerine Ülker Kuğu, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Celal Şahin’in yerine İsmail Öztürk ve Teftiş Kurulu Başkanı Davut Eker’in yerine Erkan Hacıfazlıoğlu atandı. Ayrıca, Sağlık Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Dursun Duyar görevden alındı.

11 Üniversiteye de rektör ataması yapıldı

Kararda Yükseköğretim Kurulu üyeliğine Metin Topcuoğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne Fuat Erdal, Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne Erdal Çelik, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Bayram Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne Mehmet Cahit Güran, Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğüne Semih Aktekin, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne Hüseyin Yılmaz, İstanbul Kent Üniversitesi Rektörlüğüne Mehmet Necmettin Atsü, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Rektörlüğüne Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, Mudanya Üniversitesi Rektörlüğüne Emin Karip, Ostim Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Murat Ali Yürek ve Özyeğin Üniversitesi Rektörlüğüne Barış Tan atandı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Irak’a 3 yıl sonra elektrik ihracatı başladı

Türkiye, 3 yıllık bir aranın ardından Irak‘a elektrik ihracatına yeniden başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yapacağımız yatırımlarla Kalkınma Yolu’nu aynı zamanda bir ‘Enerji Yolu’ olarak tesis edeceğiz” dedi.

ANKARA-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan’da gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde beraberinde yer alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar hem Bağdat hem Erbil temasları kapsamında muhataplarıyla olası iş birliklerini masaya yatırdı. Ziyaretten 3 ay sonra iki ülke, enerji alanında yeni bir adım attı. Türkiye, 3 yıllık bir aranın ardından Irak’a elektrik ihracatına yeniden başladı. İhracat, Türkiye-Irak arasında mevcut hat üzerinden gerçekleştirilirken; Irak’a azami 300 megawatta kadar elektrik sağlanacak. Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kalkınma Yolu Projesi ile bölgemizin refahına ve barışına birlikte katkı sunacağımız komşumuz Irak’a elektrik ihracatına dün itibarıyla yeniden başladık. Yapacağımız yatırımlarla Kalkınma Yolunu aynı zamanda bir ‘Enerji Yolu’ olarak da tesis edeceğiz” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Genel

TÜİK: Haziranda 198 bin 581 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında 198 bin 581 taşıtın trafiğe kaydının yapıldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİKHaziran 2024 dönemine ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Buna göre; haziran ayında 198 bin 581 taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 14,6 azaldı, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 2,5 arttı.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, bir önceki aya göre kamyonda yüzde 41,2, otobüste yüzde 39,1, minibüste yüzde 38,9, özel amaçlı taşıtta yüzde 34,3, kamyonette yüzde 24,2, traktörde yüzde 22,7, otomobilde yüzde 15,2 ve motosiklette yüzde 10,5 azaldı. Geçen yılın aynı ayına göre ise trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı minibüste yüzde 22,7, motosiklette yüzde 11,6 ve otomobilde yüzde 0,2 artarken; özel amaçlı taşıtta yüzde 36,4, kamyonda yüzde 24,6, traktörde yüzde 22,4, kamyonette yüzde 18,7 ve otobüste yüzde 11,9 azaldı.

Ayrıca; haziran ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 50,2’si motosiklet, yüzde 38,1’i otomobil, yüzde 6,7’si kamyonet, yüzde 3,1’i traktör, yüzde 1,2’si kamyon, yüzde 0,4’ü minibüs, yüzde 0,2’si otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçlı taşıtlardan oluştu. Haziran sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların da yüzde 52,5’ini otomobil, yüzde 18,8’ini motosiklet, yüzde 15,3’ünü kamyonet, yüzde 7,4’ünü traktör, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,7’sini minibüs, yüzde 0,7’sini otobüs ve yüzde 0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Haziran ayında 676 bin 83 taşıtın devri yapıldı. Bu taşıtların yüzde 64,4’ünü otomobil, yüzde 15,1’ini kamyonet, yüzde 13,8’ini motosiklet, yüzde 2,6’sını traktör, yüzde 1,9’unu kamyon, yüzde 1,6’sını minibüs, yüzde 0,4’ünü otobüs ve yüzde 0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

6 AYDA 1,2 MİLYON TAŞITIN TRAFİĞE KAYDI YAPILDI

Ocak-haziran ayları arasındaki 6 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre, trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 19,2 artarak 1 milyon 261 bin 1 adet olurken; trafikten kaydı silinen taşıt sayısı yüzde 8,4 azalıp 13 bin 509 adet oldu. Böylece ocak-haziran döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 1 milyon 247 bin 492 artış gerçekleşti.

Ocak-haziran döneminde trafiğe kaydı yapılan 508 bin 801 otomobilin yüzde 65,2’si benzin, yüzde 12,9’u hibrit, yüzde 12,4’ü dizel, yüzde 8,4’ü elektrikli ve yüzde 1,1’i LPG yakıtlı. Haziran ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 15 milyon 727 bin 46 adet otomobilin ise yüzde 34,9’u dizel, yüzde 32,6’sı LPG, yüzde 29,6’sı benzin, yüzde 1,8’i hibrit ve yüzde 0,8’i elektrikli. Ayrıca, kaydı yapılan 508 bin 801 otomobilin yüzde 38,6’sı gri, yüzde 25,3’ü beyaz, yüzde 13’ü siyah, yüzde 11,6’sı mavi, yüzde 6,3’ü kırmızı, yüzde 2,7’si yeşil, yüzde 1’i turuncu, yüzde 0,6’sı sarı, yüzde 0,5’i mor ve yüzde 0,4’ü diğer renkli.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.