Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un Trabzon Liman Başkanı Muhammet Özdemir ile Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Emin Bilgin’i ziyaretinde “Akıllı Liman” konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
Üniversite-Kamu-Sanayi iş birliği kapsamında çalışmaların başarıyla sürdürüldüğü Bartın Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, Trabzon Liman Başkanı Muhammet Özdemir ile Liman İşletmeciliği A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Emin Bilgin’i ziyaret etti. Bartın Üniversitesi’nin “Filyos Limanı ve Endüstrisi Bölgesi Projesi” odağında “Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları” ihtisaslaşma alanı doğrultusundaki çalışmalarından bahsedildiği ziyarette, yapılabilecek iş birliği ve tecrübe paylaşımlarının arttırılması yönünde görüş alışverişinde bulunuldu.
Bartın Üniversitesi’nin paydaşlarıyla birlikte ülkenin gelişimine katkı sunmaya devam ettiklerini ifade eden Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak bölgesel odaklı bir anlayışla ülkemizin kalkınmasına destek oluyoruz. ‘Filyos Limanı ve Endüstrisi Bölgesi Projesi’ üzerine çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz. Yeni YÖK anlayışla büyük önem verilen ‘Bölgesel Kalkınma ve Odaklı Misyon Farklılaşması’ projesi kapsamında ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ konusunda gayret gösteriyoruz. YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç hocamız ile birlikte YÖK üyelerimizin ve tüm paydaşlarımızın da desteğiyle ülke olarak gelişimimize değer katıyoruz. Bu noktada bölgemizin önemli limanlarından biri olan Trabzon Liman İşletmeciliği ile yapılacak iş birliğini ve tecrübe paylaşımı önemsiyor, Muhammet Özdemir ve Emin Bilgin’e nazik ilgileri için teşekkür ediyorum.” dedi.
Rektör Uzun’a ziyaretleri dolayısıyla teşekkür eden Özdemir ve Bilgin ise Bartın Üniversitesi’nin “Akıllı Lojistik”, “Akıllı Liman”, “Akıllı Endüstri” ve “Akıllı Şehirler” başta olmak üzere bu doğrultuda yapılan çalışmaları ilgiyle takip ettiklerini belirterek, devam eden çalışmaların bölgesel kalkınma konusunda önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2024-Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Ortaöğretim sonuçlarının açıklandığını duyurdu.
ANKARA-ÖSYM‘nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “15 Eylül 2024 tarihinde uygulanan 2024-KPSS Ortaöğretim Sınavı’nın değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, sınav sonuçlarına 4 Ekim 2024 tarihinde saat 11.00’den itibaren ÖSYM’nin ‘https://sonuc.osym.gov.tr’ adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle erişebilecektir. Adaylara ve kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.(DHA)
TÜİK: Yükseköğretim mezunlarının yüzde 2’si yurt dışına yerleşti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023’te yükseköğretim mezunu olan bireylerin yüzde 2’sinin beyin göçü ile yurt dışına yerleştiğini, en yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanlarının bilişim ve iletişim teknolojileri olduğunu açıkladı.
Caner ÜNVER ANKARA-TÜİK, 2021-2023 dönemine ilişkin yükseköğretim beyin göçü istatistikleri bültenini, ilk kez yayımladı. Çalışma kapsamında, lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayıp, mezuniyet sonrasında yurt dışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında bilgiler verildi. Veri kaynağı olarak Yükseköğretim Kurulu mezun kayıtları ile Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Merkezi Nüfus İdare Sistemi bilgileri esas alındı.
Buna göre; 2015 yılında yüzde 1,6 olan yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı, 2019’da yüzde 1,8, 2022’de yüzde 2,1 ve 2023 yılında yüzde 2 oldu. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı yüzde 1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.
En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanları; yüzde 6,8 ile bilişim ve iletişim teknolojileri, yüzde 4,4 ile mühendislik, imalat ve inşaat ve yüzde 2,6 ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik oldu. Mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde, en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları; yüzde 17,9 ile moleküler biyoloji ve genetik, yüzde 10,2 ile biyomühendislik, yüzde 9,8 ile işletme mühendisliği, yüzde 9,1 ile elektronik mühendisliği, yüzde 8,9 ile matematik mühendisliği ve yüzde 8,4 ile bilgisayar mühendisliği oldu.
MEZUNLARIN EN ÇOK GÖÇ ETTİĞİ ÜLKE ABD
Bir lisans programını tamamlayanların yüzde 21,4’ü göç etmek için ABD’yi tercih etti. Yüzde 17,5’i Almanya, yüzde 11,2’si Birleşik Krallık, yüzde 6,9’u Hollanda ve yüzde 4,9’u Kanada’ya göç etti. ABD ve Kanada’ya göç eden mezunlar içinde en büyük paya sahip lisans programı işletme olurken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda’yı en fazla tercih eden mezunlar bilgisayar mühendisliği bölümünden oldu.(DHA)