Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Çevre

Tarla Lavinya Çiçeği Türkiye florasına kazandırıldı

Küre Dağları Milli Parkı’nda Tarla Lavinya Çiçeği tespit edilerek bir tür daha kayıt altına alınmış oldu.

Küre Dağları Parkı’nda sürdürülen flora çalışmaları sırasında “Tarla Lavinya Çiçeği (Knautia arvensis)” tespit edilerek Türkiye florasına kazandırıldı.
Gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, pek çok yeni türün ülkemiz faunasına kazandırıldığı Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü Küre Dağları Parkı’nda yeni bir tür daha kayıt altına alındı. Küre Dağları Park Müdürlüğünce Küre Dağları Milli Parkı’nda sürdürülen flora çalışmaları sırasında Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi Kerte mevkiinde “tarla lavinya çiçeği (Knautia arvensis)” tespit edilerek Türkiye florasına kazandırıldı.


Caprifolia ailesi üyelerinden tarla lavinyası, koyu mavi çiçekleri, zarif görünüşü ile çiçekçilikte kullanılıyor. Avrupa’da, Balkanlarda, Yunanistan ve Bulgaristan, Transkafkasyada, Gürcistan ve Ermenistan’da geniş bir yayılım alanına sahip olan tarla lavinyasının ülkemizde de yayılışının bulunması bilim dünyasına katkı sağladı.
Tarla lavinyası bilim dünyasına Bilge Tunçkol, Necmi Aksu ve Hasan Yaşayacak’ın makalelerinin Macaristan’ın Botanikai Közlemenyek dergisinde yayımlanması ile tanıtıldı.
(BB-BA-Y)

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Çevre

Elektrik şirketi 305 araç ve 882 personel ile sahada

 Ülke genelinde hızı saatte 120 kilometreyi aşan fırtına sonrası yaşanan elektrik kesintileriyle mücadelesini sürdüren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.(YEDAŞ), 305 araç ve 882 personel ile sahada çalışıyor.

SAMSUN-
26 Kasım Pazar günü tüm yurdu etkisi altına alan lodos elektrik hatlarını olumsuz yönde etkiledi. Lodosun tüm hafta sonu etkili olması hızlı müdahaleleri de zorlaştırdı. Saha ekiplerine destek ekipler de ekleyen YEDAŞ, toplam 882 personel ile sahada görev yaptı. Hizmet bölgesinde bulunan 5 ilde rüzgâr kaynaklı yaşanan şebeke hasarlarının bulunduğu alanlara hızla müdahale ederek enerji verilmeye çalışılıyor. YEDAŞ, zorlu arazi şartları ve fırtınanın etkisine rağmen tüm kadrosuyla büyük özveri ile saha çalışmalarına devam ediyor.

Tüm bölgede çalışmalarımız sürüyor

Samsun, Ordu, Sinop, Amasya ve Çorum illerinde etkili olan yağış ve lodos sonrası YEDAŞ ekipleri tam kadro sahada görev başında olduğunu duyurdu. Bölgede 305 araçlık ekibin görev aldığını açıklayan YEDAŞ, solunum cihazına bağlı yaşamını sürdüren kullanıcılar ve kalıcı şebeke hasarına bağlı enerji verilemeyen kullanıcılar için 45 adet jeneratör tesis ettiğini bildirdi. YEDAŞ Genel Müdürü Yunus Emre Bilgi, “Bölgede yaşanan rüzgâr nedeniyle şebekede ciddi hasar meydana gelmiştir. Fırtınanın etkisine bağlı 26 Kasım tarihi saat 15.00 itibariyle enerjisiz olan bin 615 köye, YEDAŞ ekipleri tarafından hızlıca müdahaleler sağlanmış olup 27 Kasım saat 00.00 itibariyle bin 610 köye enerji verilmiştir. Kuvvetli rüzgâr neticesinde şebeke hasar boyutunun çok fazla olduğu 5 köy için de saha çalışmalarına devam ederek elektrik enerjisi sağlanmıştır” dedi.

Okumaya devam et

Çevre

Samsun Valiliği’nden ‘kış lastiği’ uyarısı: 1 Aralık’ta başlıyor

 Samsun Valiliği, 1 Aralık itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının hayata geçeceğini duyurdu. Samsun’da yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan ‘hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmadığı’ hatırlatılarak, can ve mal güvenliği için tüm araçlarda kış lastiği kullanılması tavsiye edildi.

SAMSUN-
Valilikten yapılan açıklamada, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi uyarınca ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanması zorunludur. İl sınırları içerisinde ise kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenmektedir. Bu çerçevede Valiliğimizce ilimiz sınırları içerisinde ticari amaçlı yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlar için her yılın 1 Aralık tarihi ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getirilmiştir” denildi.

Kış lastiğinin, ‘7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik olduğu’ bilgisi verilen açıklamada, “Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer. Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Seyir esnasında herhangi bir sebeple değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastikler de kış lastiği olmak zorundadır. Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti bulunması gereklidir. Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) işareti olsa dahi, lastik diş derinliğinin ve sırt deseninin kış lastiğine uygun olması zorunludur. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda ise kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olamaz” ifadelerine yer verildi.

2 bin 568 Türk Lirası idari para cezası

Açıklamada ayrıca, “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi gereğince kış lastiği denetimlerinde ihlali tespit edilen araçlara 2 bin 568 Türk Lirası idari para cezası uygulanmaktadır. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamakla birlikte, can ve mal güvenliği için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye ediyoruz” uyarısı yapıldı.

Okumaya devam et

Çevre

Samsun’da cami hoparlörlerinden ‘fırtına’ anonsu

Samsun’da cami hoparlörlerinden ‘fırtına’ uyarısı yapıldı ve vatandaşlar aşırı hava olaylarına karşı tedbirli olmaya çağrıldı.

Erdi Demir
SAMSUN-
Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü tarafından ‘fırtına ve kuvvetli rüzgar’ başlıklı bir uyarı yapıldı. Uyarı, cami hoparlörlerinden de paylaşıldı. İl genelindeki cami hoparlörlerinden yapılan anonsta, “Yapılan son değerlendirmelere göre rüzgar bugün Samsun ve çevrelerinde güney ve güneybatı yönünden kuvvetli ve yer yer kısa süreli saatteki hızı 80 km’ye kadar çıkan fırtına şeklinde eseceği tahmin diliyor. Ulaşımda aksamalar, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.




Öte yandan Samsun Valiliği’nin resmi sosyal medya hesaplarından fırtına uyarısı yapılarak, vatandaşlara tedbirli olunması çağrısında bulunuldu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.