Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

DOKAP’ın destekleri ile Siyez buğdayı ve tescilli Çamoluk kuru fasulyesi için yatırımlar devam ediyor

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen ‘Giresun İli Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi’ kapsamında Çamoluk ilçesinde, siyez buğdayı ve ‘Coğrafi İşaret Tescilli’ Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi tohumluğu dağıtımlarının ardından un değirmeni ve bulgur tesisi kuruldu. Ayrıca Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesinin hasat ve harman işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla da bir adet toplar-döver hasat makinesi alımı yapıldı.

Proje çalışmalarını yerinde inceleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, projenin ülke tarımına ve yöre ekonomisine önemli katkıları bulunacağını belirterek, “Proje çalışmalarına 2017 yılında başlanılmış olup bu kapsamda Siyez Buğdayı ve Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi tohumluğu dağıtımları gerçekleştirilerek bu ürünlerin ekim alanları arttırılmıştır. Projenin birinci aşaması çiftçilerimiz tarafından ilgiyle karşılanmış olup önümüzdeki yıllarda ekim alanlarının Siyez Buğdayında 2 bin dekar, Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesinde ise bin dekara ulaşması hedeflenmektedir” dedi.

Çiftçilere yaklaşık 1 milyonluk daha ek yatırım yapıldı

Proje kapsamında tohumluk dağıtımının ardından ikinci aşamasında ise katma değer sağlayacak çalışmaların yapıldığını da anlatan Angın, “Çamoluk’ta üretim yapan çiftçilerimizden gelen yoğun talep neticesinde projenin ikinci aşaması planlanarak hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda 2019 yılında tam otomatik paketleme tesisi ve Siyez Buğdayı işleme tesisi için gerekli temel ekipmanların kurulumu yapılarak hizmete açılmıştır. Aynı yıl içinde bölgede organik tarım faaliyetlerine başlanmış, bu kapsamda organik gübre ve damla sulama sistemlerinin dağıtımları gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında organik tarım kontrol ve sertifikasyon hizmet alımı yapılarak bu ürünlerin organik ürün olarak pazarlanmaları hedeflenmiştir.

Çiftçilerimizin bu üretme heyecanına kulak verilerek ilçeye 2021 yılı içerisinde 908 bin 600 TL daha ek yatırım yapılmış ve Siyez Buğdayının işlenerek un, bulgur haline getirilmesi için un değirmeni ve bulgur tesisi kurulmuş, Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesinin hasat ve harman işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla da bir adet toplar-döver hasat makinesi alımı yapılmıştır. Geldiğimiz noktada yörede ürünlerin gelişimlerinin ve rekoltelerinin memnuniyet verici olduğunu ve kurulan paketleme ve işleme tesislerinin amacına uygun ve rantabl bir şekilde kullanıldığını görmekteyiz. Yapılan yatırımların çiftçimize ve ilimiz ekonomisine hayırlı olmasını dileriz” ifadelerini kullandı.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Asgari ücret fırsatçılarına 19 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığıasgari ücret zammını fırsat bilerek henüz zam yapılmadan fiyat artışına giden işletmelere karşı denetimlerini artırdı. Kasım ayında yapılan denetimlerde 19 milyon 616 bin 776 lira idari para cezası uygulandı. Yılın 11 ayında yapılan denetimlerde 197 bin 883 firmaya toplamda 4 milyar 758 milyon lira idari para cezası uygulandı.

 Gizem ÇORLU
ANKARA-Ticaret Bakanlığı asgari ücret zammını fırsat bilerek fiyat artışlarına giden kurum, kuruluş ve işletmelere yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, 81 ilde henüz Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan fiyatlama yapan işletmeleri denetleyerek, fiyat listelerini kontrol ediyor. Bu kapsamda sadece kasım ayında reklam ve haksız ticari uygulama denetimleri kapsamında 19 milyar 616 milyon 776 lira idari para cezası kesildi. Yılın 11 ayında ise toplam 224 milyon lira para cezası uygulandı.

İç piyasadaki istikrarın sağlanması, tüketicilerin arz ve talep dengesizliğinden etkilenmemesi amacıyla Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından yılın 11 ayında gerçekleştirilen denetimlerde 197 bin 883 firmaya toplamda 4 milyar 758 milyon lira idari para cezası uygulandı. Otomotiv sektöründe stokçuluk faaliyetleri dahil 205 gerçek ve tüzel kişi denetlenerek, aykırı fiillerde bulunan 71 gerçek ve tüzel kişiye 76,8 milyon lira idari para cezası uygulandı. Emlak ve kuyum sektöründe 1008 gerçek ve tüzel kişi denetlenirken, 663 gerçek ve tüzel kişiye 69 milyon lira ceza uygulandı. Otomotiv, stokçuluk, emlak, kuyum ve fahiş fiyatla ilgili toplamda 65 bin 957 gerçek ve tüzel kişi denetlendi ve bin 519 gerçek ve tüzel kişiye 362,1 milyon lira idari para cezası kesildi.

GÜVENSİZLİK ORANI YÜZDE 1,7’YE DÜŞTÜ

Tekstil, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye, çocuk bakım ve kullanım ürünleri ve deterjan gibi tüketici ürünlerinin güvenli bir şekilde piyasaya arz edilmesi amacıyla ise 11 ayda 7 bin 725 gerçek ve tüzel kişi denetlendi, 355 gerçek ve tüzel kişiye 35 milyon lira idari para cezası uygulandı. ‘Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans’ ilkesiyle yapılan bu denetimler sonucunda bu ürün gruplarında 2011 yılında yüzde 32 olan güvensizlik oranı, bu yıl yüzde 1,7’ye düşürüldü.

MESAFELİ SATIŞ SÖZLEŞMELERİNE 257,4 MİLYON LİRA CEZA

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından da ön ödemeli konut satışları, abonelik sözleşmeleri, mesafeli satış sözleşmeleri, taksitli satış ödemeleri, paket tur ve devre tatil satış sözleşmelerindeki aykırılıklara ilişkin denetimlerde de 3 milyar 954 milyon lira para cezası uygulandı. Sadece mesafeli satış sözleşmelerindeki aykırılıklar nedeniyle 257,4 milyon lira ceza uygulandı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakanlıktan ‘Konum vergisi’ açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ‘Esnafa konum vergisi geliyor’ iddiasının doğru olmadığını duyurdu.

ANKARA-Bakanlıktan yapılan açıklamada, bugün bazı medya organlarında ‘Esnafa konum vergisi‘ başlığıyla yer alan haberlere ilişkin açıklama yapma zorunluluğu doğduğu belirtilerek, “Söz konusu kanun Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerini kapsamaktadır, sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafı ilgilendirmemektedir. Dolayısıyla konum paylaşımı yapan esnaftan vergi alınacağı bilgisi kesinlikle doğru değildir” denildi.

DMM’DEN AÇIKLAMA

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden (DMM) yapılan açıklamada da “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, ‘Esnafa konum vergisi geliyor’ iddiası doğru değildir. Sosyal medya hesapları üzerinden konum paylaşımı yapan esnafa herhangi bir vergi getirilmesi söz konusu değildir. ‘7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’ esnafı değil, Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisinde yer alan coğrafi verileri üreterek gelir elde eden gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri kapsamaktadır. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar etmeyiniz” ifadeleri kullanıldı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakanlıktan faiz/kar payı destekli kredilere ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı, hazine faiz/kar payı destekli kredi uygulamasından 1,1 milyon çiftçi ile 804 bin esnaf ve sanatkarın faydalandığını, uygulama kapsamında kamu bankalarının herhangi bir zarara uğratılmasının söz konusu olmadığını açıkladı.

ANKARA-Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Çiftçiler ile esnaf ve sanatkarlara sağlanan hazine faiz/kar payı destekli krediler kaynaklı kamu bankalarının zarara uğratıldığına yönelik kamuoyunda yer alan iddialara karşı doğru bilgilendirme yapılması zaruri görülmüştür. Çiftçilerimiz ile esnaf ve sanatkarlarımız kamu bankalarımız aracılığıyla hazine faiz/kar payı destekli kredilerden yararlanmaktadır. Söz konusu kredilerin faiz/kar payı yükünün belirli bir kısmı bakanlığımızca karşılanmaktadır. Bakanlığımızca karşılanan tutarlar bu amaçla önceden bütçede ayrılan ödenekten ilgili kamu bankasına ödenmektedir. 2001 krizinden sonra bütçe disiplininin sağlanması ve kamu bankalarında görev zararlarının tekrar yaşanmaması amacıyla alınan tedbirler kapsamında; 25 Kasım 2000 tarihinde yayımlanan 4603 sayılı Kanun ile bütçede ödenek bulunmaksızın kamu bankalarımıza bir görev verilmeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede, bakanlığımızın mevcut uygulaması kapsamında kamu bankalarının herhangi bir zarara uğraması söz konusu değildir” denildi.

‘ESNAF VE ÇİFTÇİLERE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEKTİR’

Görevlendirmelere ilişkin yapılan ödemelerin bakanlık tarafından şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşıldığı kaydedilen açıklamada, “2001 yılı öncesindeki uygulamalardan 233 sayılı KHK’nin 35 inci maddesinde yer alan ‘görev zararı’ ifadesi, 2 Temmuz 2018 tarihli ve 703 sayılı KHK ile ‘görevlendirme’ olarak değiştirilmiştir. Kamuoyuna açıklanan resmi raporlarda da bütçeden yapılan söz konusu ödemeler ‘görevlendirme gideri’ olarak yer almaktadır. Görevlendirmelere ilişkin yapılan ödemeler bakanlığımız tarafından yayımlanan raporlarda şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Hazine faiz/kar payı destekli kredi uygulaması çiftçiler için 2004 yılında, esnaf ve sanatkarlar için 2002 yılında başlamıştır. 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 1,1 milyon çiftçi ve 804 bin esnaf ve sanatkar bu imkandan faydalanmıştır. Çiftçilerin kullandığı kredilerin faiz/kar payı yükünün yaklaşık yüzde 70’i, esnaf ve sanatkarlar için ise yüzde 50’si bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. 2024 yılında sağlanacak faiz/kar payı desteğinin çiftçilerimiz için 87,1 milyar TL’ye, esnaf ve sanatkarlar için ise 37,7 milyar TL’ye ulaşması öngörülmektedir. Çiftçilerimiz ile esnaf ve sanatkarlarımızın uygun koşullu finansmana ulaşması için desteğimiz devam edecektir” ifadelerine yer verildi. (DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.