Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) raporuna göre Samsun’da mayıs ayı sonunda toplam trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı bir önceki aya göre 1191 adet (yüzde 0,3), bir önceki yılın aynı ayına göre ise 21 bin 502 adet (yüzde 5,9) artarak 386 bin 699 adete ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Samsun Bölge Müdürlüğü 2021 yılı Mayıs ayı motorlu kara taşıtları istatistiklerinden “Samsun trafiğe kayıtlı bulunan motorlu kara taşıtları” konusunda bir basın bülteni hazırladı. Samsun’da 2021 yılı Mayıs ayı sonunda toplam trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı bir önceki aya göre 1 191 adet (yüzde 0,3), bir önceki yılın aynı ayına göre ise 21 bin 502 adet (yüzde 5,9) artarak 386 bin 699 adete ulaştı. 2021 yılı Mayıs ayı sonu itibarıyla Türkiye genelinde toplam 24 milyon 628 bin 96 adet trafiğe kayıtlı araç bulunuyor. Samsun’da toplam 386 bin 699 trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı ile Türkiye genelindeki motorlu kara taşıtlarının yüzde 1,6’sına sahip.
Motorlu kara taşıtının; yüzde 49,4’ü otomobil
2021 yılı Mayıs ayı sonu itibariyle Samsun’daki toplam 386 bin 699 motorlu kara taşıtının; yüzde 49,4’ü (191 bin 133 adet) otomobil, yüzde 3,4’ü ( 13 bin 312 adet) minibüs, yüzde 0,4’ü (1 522 adet) otobüs, yüzde 19,0’1 (73 bin 663 adet) kamyonet, yüzde 2,7’si (10 bin 587 adet) kamyon, yüzde 10,5’i (40 bin 517 adet) motosiklet, yüzde 0,2’si (718 adet) özel amaçlı taşıtlar ve yüzde 14,3’ü (55 bin 247 adet) traktörden oluştu. Samsun’da Mayıs ayında 7 bin 847 adet taşıtın devri yapıldı. Devri yapılan taşıtlar içinde yüzde 62,1 ile ilk sırada yer alan otomobili yüzde 19,4 ile kamyonet ve yüzde 7,2 ile traktör takip etti. Samsun’da 2021 yılı Mayıs ayı itibariyle, trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtlarında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış sırasıyla; özel amaçlı taşıtlar (11,3), otomobil (yüzde 7, 1) ve kamyonet (yüzde 5,9) şeklinde gerçekleşti.
Ticaret Bakanı Bolat: İhracat alanında Irak, Türkiye’nin 3’üncü büyük ortağı
Türkiye – Irak Ekonomik Ticaret Ortak Komitesi(Jetco) Toplantısı’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Ticarette ihracat alanında Irak, Türkiye’nin üçüncü büyük ortağı, ithalatta da Irak için Türkiye ikinci büyük ortak konumundadır. Geçen yıl itibariyle Irak’a 12,8 milyar dolar ihracat yapmıştık ve ikili ticaret hacmimiz Irak’ın da yaptığı ihracatla 20 milyar dolara ulaşmıştı” dedi.
Gülseren KARAPINAR- Harun ŞAHBAZOĞLU İSTANBUL-Türkiye–Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi(JETCO) 1. Dönem Toplantısı, dün Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu(DEİK) Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile birlikte Irak Ticaret Bakanı Etir Davud Selman Al-Greyri, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı(TİM) Mustafa Gültepe, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Başkanı Orhan Aydın, Irak Müteahhitler Birliği Başkanı Ali Fakhir Sanafee ve çok sayıda davetli katıldı.
‘SON DERECE YAPICI MÜZAKERELERİN VE MUTABAKATIN BİR YANSIMASIDIR’
Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, JETCO Toplantısı’nın son derece verimli geçtiğini belirterek, “Biraz önce imzaladığımız JETCO 1’inci dönem protokolü, ikili ticari ilişkilerden karşılıklı yatırımlara, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında ortak işbirliğine, müteahhitlik hizmetlerinden karşılıklı sınai ve hizmetler sektöründeki yatırımlara pek çok farklı alanı kapsayan konulara ilişkin son derece yapıcı müzakerelerin ve mutabakatın bir yansımasıdır. Bu toplantı Türkiye-Irak ikili ticari ve ekonomik ilişkileri ile iş birliğimizi geliştirmek adına son derece başarılı bir buluşma olmuştur” dedi.
‘IRAK, TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK ORTAĞI KONUMUNDADIR’
Irak’ın Türkiye’nin stratejik ortaklarından biri olduğunu belirten Bakan Bolat, ‘’Komşu ve kardeş ülke Irak’ı doğal ve stratejik bir ortak olarak görüyoruz. Türkiye Irak’ın Avrupa’ya batıya açılan kapısı, Irak’ta Türkiye’mizin Orta Doğu ve körfeze açılan kapısı ve geçiş noktasıdır. Ülkelerimiz arasında halihazırda çok önemli bir ticaret ve yatırım hacmi bulunmaktadır. Ticaret hacmini, karşılıklı yatırımları, müteahhitlik hizmetlerini, turizmi, sağlık turizmini, hizmetler sektörünü, lojistik sektörünü dikkate aldığımızda Türkiye ve Irak’ın birbirlerinin en önemli ortakları arasında yer aldığını görmekteyiz. Ticarette ihracat alanında Irak, Türkiye’nin üçüncü büyük ortağı, ithalatta da Irak için Türkiye ikinci büyük ortak konumundadır. Son 10 yılda Irak’la yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 5 ve üzerinde gerçekleşti. Geçen yıl itibariyle Irak’a 12,8 milyar dolar ihracat yapmıştık ve ikili ticaret hacmimiz Irak’ın da yaptığı ihracatla 20 milyar dolara ulaşmıştı” şeklinde konuştu.
‘IRAK, TÜRKİYE’NİN DÜNYADA EN FAZLA PROJE İSTENDİĞİ ÜÇÜNCÜ ÜLKE’
Türk inşaat firmalarının Irak’ta önemli projelere imza attığını söyleyen Bakan Bolat, ‘’Bu yıl Nisan ayında Cumhurbaşkanımızın tarihi Bağdat ziyaretinde iki ülke için karşılıklı ticaret olarak 30 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefi belirlenmişti. Müteahhitlik açısından baktığımızda ise Irak bugüne kadar yaklaşık, 35 milyar dolar değerinde üstlenilen bin 111 proje ile Türkiye’nin dünyada en fazla proje istendiği 3’üncü ülke konumundadır ve önümüzde ki süreçte de başta Irak’ta Kalkınma Yolu Projesi çerçevesindeki yatırımlar olmak üzere alt yapı ve üst yapı kapsamında çok önemli projeler gündeme gelecektir. Irak’ın temel temel hizmet sektörlerindeki projelerin tamamında, havalimanlarında, üniversitelerde, hastanelerde Türk müteahhitlerinin, mühendis, teknisyen ve işçilerinin imzası ve ihracatçılarımızın ürünleri bulunmaktadır bundan da iftar ediyoruz” ifadelerini kullandı. (DHA)
TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Asgari ücret, enflasyona sebep değil
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay, “Asgari ücret, enflasyona sebep değil. Bunu nereden anlıyoruz. 1 senedir asgari ücrete zam gelmiyor; ama fiyatlar artmaya devam ediyor” dedi.
Gizem ÇORLU-Celal ATALAY ANKARA-TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Atalay, asgari ücretlinin zamlı maaşı almasının şubat ayının 15’ini bulmasına rağmen Türkiye kamuoyunun 150 gündür asgari ücreti konuştuğunu söyledi. Kamuoyunda yaklaşık 5 aydır asgari ücretin konuşulduğuna dikkat çeken Atalay, uluslararası örgütlerden kredi derecelendirme kuruluşlarına, ekonomistlerden siyasi partilere kadar farklı kesimlerin asgari ücrete dair görüşlerini paylaştığını söyledi.
‘ADİL GELİR DAĞILIMI YOK’
Bazı çevrelerin asgari ücretin 2025 yılı tahmini enflasyonu kadar artırılması yönündeki görüşleri olduğunu kaydeden Atalay, “Bu ülkede beraber yaşıyoruz. Bir yükü, bir kesimin üzerine yıkmak doğru değil. Hükümetin ekonomi politikası var; ama aynı zamanda sosyal politikasının da olması gerekiyor. Adil gelir dağılımı şu anda yok. MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği), ‘Asgari ücret artışı yüzde 25’i geçmesin’ diyor. Fahiş fiyat artışları, kiralar ortada. Asgari ücret, enflasyona sebep değil. Bunu nereden anlıyoruz. 1 senedir asgari ücrete zam gelmiyor; ama fiyatlar artmaya devam ediyor. IMF (Uluslararası Para Fonu) başta olmak üzere uluslararası kuruluşlar, asgari ücretin ne kadar artırılmasını gerektiğini açıklıyorlar; ama onlar masada yoklar” diye konuştu.
‘SIKINTILARI PAYLAŞMAK DURUMUNDAYIZ’
Asgari ücretin; kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği, Genel Sağlık Sigortası primi de dahil 20’den fazla kalemi ilgilendirdiğini söyleyen Atalay, bu yönüyle toplumun tamamına yakınını etkileyen asgari ücretin Türkiye’deki en büyük toplu iş sözleşmesi niteliğinde olduğunu ifade etti. Atalay, asgari ücretin geçim ücretine dönüştüğünü belirterek, “Asgari ücretle bundan 5 yıl önce en düşük ücret belirlenirken, şimdi geçim ücreti. 17 bin lira olan bu ücretle 1 hafta geçinebilir misiniz? İşverenler, 17 bin lirayı gözünün önüne getirsin. 12 bin lira emekli maaşı, 17 bin lira asgari ücret. Bu ülke ekonomi politikasını yaparken, sosyal politikasını da yapmalı” dedi. Atalay, yeni yılda asgari ücretin ne oranda artırılması gerektiği yönündeki soruya, “‘Hedef enflasyon mu gerçekleşen enflasyon’ mu deniyor. İkisine de katmıyorum. İkisi de doğru ve uygun değil. Sıkıntıları beraber paylaşmak durumundayız. Sıkıntıları dar gelirlilerin üzerine yıkmanın anlamı yok” yanıtını verdi.
‘RAKAM SÖYLERSEK KOZ VERMİŞ OLURUZ’
Asgari ücretle ilgili beklentileri sorulan Atalay, “Rakam söylersek koz vermiş oluruz. Bunu geçmişte yaptık. Şimdi bir de hükümet, işveren beraber oluyorlar. Diyorlar ki ‘TÜRK-İŞ rakam açıkladı. Bunun altına inmez.’ İstedikleri gibi hareket ediyorlar. Onların elini güçlendiriyor. Bunu bu masada olan arkadaşlarımız biliyor. Onun için rakamı açıklamak uygun değil. Zamanı geldi mi açıklarız. Ama şimdi rakamı söylemenin bir anlamı yok. 5 aydır rakam konuşuyoruz. Kime ne faydası var? 5 aydır kiraya zamlar gelmeye devam ediyor. Hatta rakamı açıklamadık diye bazı televizyonlar, bizi tenkit ediyor. Şimdi burada çok güzel bir rakam söylerim. Ondan sonra ne olacak? Ben belirlersem komisyona gerek yok o zaman. O zaman işverenin, hükümetin elini güçlendiririz” açıklamasında bulundu. (DHA)
Bakan Şimşek: Hizmet enflasyonu 2021’den bu yana en düşük seviyede
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hizmet enflasyonunun aylık yüzde 1,6 ile 2021 yılı Kasım ayından bu yana en düşük seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.
ANKARA-Bakan Şimşek, kasım ayı enflasyon verilerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kasımda yıllık enflasyon yüzde 47,1 gerçekleşti, mayısa göre gerileme 28,4 puan oldu. Son 2 aydır yüksek seyreden gıda enflasyonuna rağmen yıllık mal enflasyonu yüzde 40’ın altına geriledi. Hizmet enflasyonu aylık yüzde 1,6 ile 2021 yılı Kasım ayından bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti ve yıllık hizmet enflasyonundaki düşüş eğilimi devam etti. Hizmet enflasyonundaki gerileme ve iyileşen enflasyon beklenHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşektileri katılıkları azaltmada önemli mesafe katettiğimizi gösteriyor” dedi. (DHA)