Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Kültür Sanat

Bakan Ersoy müjdeyi ilk kez Şanlıurfa’dan verdi

GAP Bölgesi Turizm Tanıtım ve Markalaşma Projesi kapsamındaki “Mezopotamya” markasının tanıtımı için Şanlıurfa’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe’nin yakınında 11 yeni tepe daha bulunduğunu açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Mezopotamya” markasının tanıtımı için geldikleri Şanlıurfa’da temaslarda bulundu. Bakanlar, vatandaşlarla bir araya gelerek belediyenin gastronomi etkinliğine de katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, Şanlıurfa’dan heyecanlandıran bir haberi, Türkiye ile paylaştı. Ersoy, Göbeklitepe’nin yakınında 11 yeni tepe daha bulunduğunu açıkladı.

“11 tane daha nokta tepe keşfettik”

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Göbeklitepe’nin civarında birtakım önemli merkezleri daha keşfettiklerini aktaran Ersoy, “Aslında artık Göbeklitepe, Göbeklitepe ile sınırlı değil. Göbeklitepe çevresindeki 100 kilometrelik bir hat üzerinde 11 tane daha nokta tepemiz var. Buradan detayını ilk kez vermiş olacağız ve artık 12 tepe diyeceğiz. 12 tepe ile ilgili büyük bir çalışma var, tamamlanmak üzere, eylül ayında tanıtımını yapacağız. Dünyanın bir çok üniversitesiyle, arkeoloji konusunda uzmanlaşmış kazı başkanlarıyla da iş birliği yaparak 12 tepeyi dünya lansmanı şeklinde sunacağız. Dünyada çok popüler bir yer haline gelecek, hatta Güneydoğu’nun Piramitleri diyebiliriz buna. Lansman yapıldıktan sonra çok fazla ses getirecek, Türkiye’nin eşi benzeri olmayan bir hazinesi olarak düşünüyoruz. Mezopotamya diye baktığınız zaman bu bölgenin kendine has bir kültürü var. Kendine has tescilli gastronomisi var. Birçok ürünü var. Bunu da eşsiz olan arkeolojik değeriyle birleştirdiğiniz zaman ortaya harika bir şey çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Ersoy, Türkiye Turizmini Tanıtma ve Geliştirme Ajansının, bölgelerdeki kalkınma ajanslarıyla da koordineli çalıştığını vurgulayarak, tanıtım noktasında ülke genelindeki belediyelerle de iş birliği yaptıklarını söyledi.


Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Kültür Sanat

8. Karadeniz Kitap Fuarı Samsun’da açıldı

Bu yıl 8.’si düzenlenen Karadeniz Kitap Fuarı’nın açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Erdi Demir
SAMSUN-
Birçok yazar ve yayınevinin de yer aldığı 8. Karadeniz Kitap Fuarı Samsun’da düzenlenen törenin ardından açıldı. Kurdele kesim töreninin ardından açılışta konuşan Samsun Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, “Birbirimizi anlamanın en güzel yolu kitap okumaktan geçiyor. Bu fuarda çocuklarımızın birbirinden farklı zevkleri ve değerleri içinde barındıran kitaplarla daha çok buluşmasına vesile olmasını diliyorum. Fuarın organizasyonunda emeği geçen tüm paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Kitaplarıyla geçmişi bize anlatan, geleceğe dair hedeflerimizi belirlemede yol ve yöntem gösteren değerli yazarlarımıza da teşekkür ediyorum. Bu buluşmamızın birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine, daha aydınlık yarınların inşa edilmesine vesile olmasını umuyorum” dedi.

Başkan Murzioğlu: “Dilerim okumak geleceğin neferleri olan gençlerimiz için de bir tutku olur”

Fuarın açılışında kitap okumanın önemine değinen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Samsun Türkiye’nin ilk milli fuarına sahip bir şehir. Bizim şehrimizde çok önemli bir fuar geleneği ve kültürü var. Fuarcılık kavramı günümüzde sektörlerin gelişimine, işbirliklerinin oluşturulmasına, yeni teknolojileri tanımaya daha fazla hizmet eder hale geldi. Kültürel bir yapıdan daha ekonomi odaklı bir sisteme dönüştü. Bu nedenle kitap fuarlarının; kişisel gelişim çerçevesinde yediden yetmişe herkesi bir araya getirmesini çok değerli buluyorum. Öğrenmenin, bilgiyi paylaşmanın ve hatta ötesinde bilgiyi çoğaltmanın ne kadar önemli olduğu tartışmasız bir gerçek. Türkiye’nin önde gelen yayınevleri, önde gelen yazarlarıyla bilginin en yüksek seviyede paylaşılacağı dolu dolu geçecek bir dokuz gün var önümüzde. Bizler ilk emri ‘oku’ olan dinin mensuplarıyız. Dilerim okumak geleceğin neferleri olan gençlerimiz için de bir tutku olur” diye konuştu.

8 Ekim akşamına kadar sürecek fuarın açılış törenine ayrıca CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Nazlı Berivan Ak, SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler ve protokol üyeleri katıldı.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Karadeniz’in tek antika pazarı Samsun’da

Samsun’un Atakum ilçesinde geçmişle kültürel bağ kurabilmek, antika ile uğraşan kişilerin kazanç elde etmelerini sağlamak amacıyla kurulan Karadeniz’in ilk antika pazarı açıldı. Antikaya ilgili vatandaşlar pazara yoğun ilgi gösterdi.

Furkan Abrek Ünal-Berkay Yıldız
SAMSUN-
Atakum Yenimahalle Mahallesi’nde Mimar Gökhan Öker Kapalı Semt Pazarı içerisinde kurulan pazarda Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalan birçok eser satışa sunuluyor. Eski paralar, tarihi gramofonlar, taş plaklar, pikap çalarlar, eski gaz lambaları, at arabası, kanı tekerlekleri , eski gümüş saatler ve takılar gibi birçok antika eşyanın bulunduğu antika pazarı ilgi görüyor.

“Birçok antika eşya mevcut”

Karadeniz’de kurulan tek antika pazarının Samsun’da olduğunu söyleyen antikacı Gökhan Güner, “Burası yeni başlayan bir oluşum. Türkiye’nin her tarafında bu pazarlar vardır. Şu an Karadeniz’de bu pazar tek Samsun’da var. İnşallah ileri zamanlarda daha da gelişecek. Kullanılmış eşyalar, antika değeri taşıyan eşyalar satıyoruz. Satıcıyla alıcıyı buluşturuyoruz. Elimizden geldiğince güzel bir oluşum yapmaya çalışıyoruz. Taş plaklar, gramofonlar, pikap çalarlar, eski gaz lambaları, at arabası, kağnı tekerlekleri gibi birçok ürünler mevcut. Vatandaşlar ailelerinin eşyalarına sahip çıkamadıklarını söyleyip burada aynı eşyaları görünce mutlu olduklarını söylüyorlar” dedi.

“Zamanla daha güzel etkinlikler yapacağımıza inanıyoruz”

Antika Kültür Sanat Derneği Başkanı Eyüp Selçuk Yazıcı ise “Burada genelde sanatsal ve otantik ürünler sergileniyor. Geçmişle bir kültürel bağ kurabilmek adına böyle bir sergi açıldı. Her hafta bu pazarımız açılacak. Bu pazarımızın özelliği Karadeniz’de tek olması. Zamanla gelişeceğine inanıyorum. Zamanla daha güzel etkinlikler yapacağımıza inanıyoruz. Değişik ürünlerle her hafta cumartesi günü buradayız. Pazara ilgi zamanla artacak” diye konuştu.

“Cumhuriyetin ilk yıllarından, Osmanlının ilk yıllarına kadar olan birçok eser var”

Kültür ve antika severlerle birlik olmak için tezgah açtıklarını söyleyen bir antika satıcısı da şunları söyledi:

“Samsun’da böyle bir antika pazarı açıldığı için memnun ve mutluyum. Henüz istediğim seviyede değil ancak zaman içerisinde inşallah o seviyelere gelecektir. Ankara’da ay pazarı dediğimiz her ayın ilk Pazar günü ayrancı pazarı var ve oraya da gidiyorum. Bu işe gönül verdim. Burada kültür ve antika severlerle birlik olmak için tezgah açıyoruz. Cumhuriyetin ilk yıllarından, Osmanlının ilk yıllarına kadar olan birçok eser var” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Kültür Sanat

Kültür ve sanatın kalbi Çarşamba’da atıyor

Çarşamba Belediyesi tarafından ücretsiz olarak açılan kültür ve sanat kurslarında kayıtlar başladı.

SAMSUN-
Robotik kodlamadan halk oyunlarına, işaret dilinden tiyatro, drama kursuna birçok kurs meraklısını bekliyor. Çarşamba Belediyesi eğitimden kültüre, sanattan spora her alanda gençleri desteklemeye devam ediyor. Çarşamba Belediyesi ücretsiz olarak düzenlediği kültür-sanat kursları ile gençlerin, öğrencilerin sanatla buluşmalarına, kendilerini geliştirmelerine olanak sağlanıyor. Belediye tarafından sosyal ve kültürel faaliyetleri desteklemek amacıyla düzenlenen kurslar için kayıtlar 5 Eylül’de başladı, 20 Eylül’e kadar devam edecek.

Çarşamba Belediyesi Kültür-Sanat, Kişisel Gelişim ve Eğitim Kursları’nda kayıtlar Cemil Şensoy Kültür Merkezi’nde alınacak. Kültür-Sanat, Kişisel Gelişim ve Eğitim Kursları’nda; tiyatro-drama, gitar, bağlama, piyano, ney- kaval, resim, işaret dili, halk oyunları ile akıl ve zeka oyunları alanlarında eğitimler verilecek.

Çarşamba Belediyesi ve TÜGVA iş birliği ile açılan kurslarda kayıtlar Sezai Karakoç Gençlik Merkezi’nde alınacak. Yeni sezon kurslarında; robotik kodlama, zeka oyunları, yazılım, resim, ney, İngilizce, ders etütleri, değerler eğitimi, Kur’an-ı Kerim eğitimi, yetişkin el sanatları (tezhip, rölyef, dikiş ve el nakışları) olacak.

Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kültürümüzün önemli parçası halk oyunları ve tiyatro-dramanın yanı sıra gençlerimizin kendilerini geliştirebilecekleri; robotik kodlama, yazılımın yanı sıra en az bir tane müzik aleti çalmayı rahatlıkla öğrenebilecekleri, resimle görsel zekalarını geliştirebilecekleri, işaret dili ve akıl oyunları ile kişisel gelişimlerine katkı yapabilecekleri kurslarımızı ücretsiz olarak sunuyoruz. İlçemizde sanatın gelişimi, gençlerimizin bu gelişmeye dahil olması için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Kurslarımız gençlerimizin ve hemşehrilerimizin ilgi duydukları alanlarda eğitim alarak kendilerini geliştirmelerine, hayallerine ulaşmalarında yardımcı oluyor. Her yıl açılan kurslarımızın öğrenci sayısı giderek artması da ne kadar güzel bir çalışma yaptığımızın göstergesi oluyor. Gençlerimizin, hobiler edinmesi, sanatla buluşması ve tüm bunları bize geri dönüşlerle ifade etmesi gerçekten bizler için çok değerli” dedi

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.