2020 yılının ocak-mayıs döneminde 347 milyon dolar dövizi ülkemize kazandıran kanatlı sektörü, 2021 yılının ilk beş aylık döneminde ihracatını yüzde 27’lik artışla 440 milyon 778 bin dolara taşıdı. Kanatlı sektörü, 2021 yılı sonunda ihracatta 1 milyar dolar barajını geçmeyi hedefliyor.
Türkiye, 2020 yılı mayıs ayında kanatlı sektöründen 50 milyon dolar döviz geliri elde etmişken, 2021 yılı mayıs ayında yüzde 101’lik yükselişle 100 milyon 305 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Pandemi sürecinde sağlıklı gıda tüketiminin daha da yükselen değer konumuna geldiğine işaret eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, kanatlı etine dünyanın her tarafından talep artışı olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin kanatlı eti üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığını, yumurtada ise dünya ikincisi olduğunu anlatan Girit, “Kanatlı sektörü olarak 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız yıllar oldu. 2021 yılında da bu performansımızı devam ettirerek ihracatta 1 milyar doların üzerine çıktığımız yıllar arasına 2021 yılını da eklemek ve 1 milyar doların üzerinde dövizi ülkemize kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Damızlık yumurta talebi arttı
2021 yılının ocak-mayıs döneminde Türkiye’nin yumurta ihracatının yüzde 63’lük artışla 93 milyon dolardan 151,4 milyon dolara çıktığının altını çizen Girit, sofralık yumurta ihracatında sorunlar yaşansa da, 2021 yılında dünya genelinde damızlık yumurta talebinde bir artış olduğunu vurguladı. Türkiye’nin yumurta ihracatında damızlık yumurta talebinin Rusya’dan yoğun bir şekilde geldiğine işaret eden Girit sözlerini şöyle sürdürdü: “Damızlık yumurta talebindeki artışla birlikte Rusya en çok yumurta ihraç edilen ülke konumuna yükseldi. 2021 yılının ocak-mayıs döneminde yumurta ihracatımızda Rusya 26,5 milyon dolarlık tutarla birinci sırada yer alırken, Birleşik Arap Emirlikleri 23,3 milyon dolarla ikinci oldu.
Damızlık yumurta ihraç edebildiğimiz Irak’a ise 20,3 milyon dolarlık yumurta ihraç ettik. Bu ülkeleri Suriye, Katar, Umman, Kuveyt, Kazakistan, Bahreyn ve Dubai izledi. Damızlık yumurta ihracatında Türki Cumhuriyetlerden de yoğun talep aldık. 2021 yılının ilk beş ayında 38 ülkeye yumurta ihraç ettik.”
Dolar 27,1380 liradan, euro ise 28,9080 liradan güne başladı. İSTANBUL-İstanbul Kapalıçarşı’da 27,1360 liradan alınan dolar 27,1380 liradan, 28,9060 liradan alınan euro ise 28,9080 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 27,03 liradan, euro ise 28,99 liradan satılmıştı.
Türkiye genelinde konut imarlı yeni arsaların üretilememesi, kentsel dönüşüm çalışmalarının istenen hızda ilerlememesi, inşaat maliyetlerinin artması ve uygun faizli kredilerin yok denecek kadar az olmasının konut alımını giderek zorlaştırdığını belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri, çözümün yine krediye ulaşımın kolaylaşmasından geçtiğini söyledi. BURSA-Gayrimenkul sektöründeki gelişmeler hız kesmeden sürüyor. Her geçen gün sektörü etkileyen hadiselere bir yenisi ekleniyor. Bunların başında Türkiye genelinde konut imarlı yeni arsaların üretilememesi, kentsel dönüşüm çalışmalarının istenen hızda ilerleyememesi, inşaat maliyetlerinin artması, uygun faizli kredilerin yok denecek kadar az olması geliyor.
Son 5 yılın en düşük 8 aylık konut satışlarının yaşandığı bir atmosferde sektör temsilcileriyse çözümü konut kredisine ulaşımda yaşanan zorluğun ortadan kalkmasında buluyor. Elfi Gayrimenkul Kurucusu ve Broker’ı Özkan Aydemir, yeni veya ikinci el konut almak isteyenlerin, uzun vadeli ve uygun faizli krediyi bulmakta zorlandığı için taleplerde ciddi bir düşüşün söz konusu olduğunu dile getirdi.
Sektörün hareketlenmesi için uygun faizli kredi imkanı sunulması gerektiğine işaret eden Özkan Aydemir, KDV oranlarında da düzenlemeye gidilmesi önerisinde bulundu. Piyasadaki arz talep dengesinin yeniden kurulması için kredi konusunun çözülmesinin önemine değinen Aydemir, konut kredilerindeki faizin düşürülmesi ve ev almak isteyenlerin bu kredilere ulaşması şu anki sektörün canlanması için hayati önemde olduğunu yineledi.
Uzun bir süre gayrimenkul sektörü piyasasının belirleyicisinin satıcı olduğunu, artık bu durumun alıcı lehine değiştiğini belirten Aydemir, “İnşaat firmalarının takas yöntemini devreye aldığını biliyoruz. Ya da kendi finansman yöntemlerini oluşturdular. Bu giderek artıyor. Müteahhit firmalar çareyi burada arıyorlar. Hal böyleyken satıcının rolleri dağıttığı bir gayrimenkul piyasasından alıcının karar verici mekanizmanın başına geçtiği bir piyasaya doğru evrildik” diye konuştu.
Ordu’da serbest piyasada fındık fiyatları 100 lira seviyesine ulaşırken, üreticiler fındıklarını depolayacaklarını söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Serbest piyasa hızlı bir şekilde yükselişe geçti ve 100 lira seviyelerinde hatta bazı noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz, bu yükseliş devam edecektir” dedi.
Selim Kuşcu ORDU-Türkiye’de en fazla fındık üretimimin yapıldığı Ordu’da serbest piyasada fiyatlar 100 lira seviyelerine kadar yükseldi. Üreticiler, fiyatların daha da artacağını düşündüklerini, bu yıl rekoltenin açıklananın altında olduğunu belirterek, mahsullerini depolayacaklarını söyledi.
“Yükseliş hızlı bir şekilde devam edecektir” Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “TMO fındık alımlarına başladığında serbest piyasa 72 liradan alımlara başlamıştı. Şu anda ise bir aya yakın süredir fındık pazara iniyor, serbest piyasa hızlı bir şekilde yükselişe geçti ve 100 lira seviyelerinde hatta bazı noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz. Tabi bu yükseliş devam edecektir. Biz üreticilerimize özellikle hasat bittikten sonra ‘ihtiyacınız kadar fındığı pazara indirin’ şeklinde açıklamalarda bulunduk. Üreticilerimiz de bunları dikkate aldı ve bu üreticilerin ellerinde fındıkları duruyor, ihtiyacı olan üreticiler ise pazara fındıklarını indirdi. Şu anda 100 lira seviyelerinde olan fındık fiyatları hızlı bir şekilde yükselecek” diye konuştu.
“Ciddi bir talep var, fındık yok satıyor” Bu yıl rekoltenin düştüğünü ve Türk fındığının kalitesinin diğer ülkelere göre çok yüksek olduğunu aktaran Soydan, “Bahçede görülen fındık ağustos ayında harmana gelmedi. Yani genel bir rekolte düşüşü var. Bu düşüş karşısında gerçekten ülkemizde üretilen fındığa da ciddi bir talep var. Fındık çok önemli bir ihracat ürünü. O açıdan fındık yok satıyor. Üreticinin bu günlerdeki fiyatlar, hasattan hemen sonra bekledikleri fiyatlardı. En azından fındığını elinde bulunduran üreticilerimize yüksek fiyattan sağma fırsatı doğdu” ifadelerine yer verdi.