Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Coğrafi işaretli Kale biberinde ilk hasat yap başladı

 TSE tescilli coğrafi işarete sahip Kale biberinde ilk hasat başladı. Tat, koku ve aroma bakımından bölgenin en iyi biberleri olarak bilinen Kale biberi kışlık yiyecekler arasında yerini almaya hazırlanıyor.

Denizli’nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından 2008 yılında tescil ederek coğrafi işaret verilen Kale biberinde hasat başladı. İlçe genelinde herkesin yetiştirdiği ve her yıl hakkında festival düzenlenen Kale biberi, bir bir toplanmaya başlandı. Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberi, yöre halkı tarafından tarlalardan toplanıp tek tek ipe geçirilerek evlerin balkonlarına ya da lokantalara asılıyor. Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde ediliyor.

İlk hasatta üreticilerin yanında olan Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, kale biberinin özelliklerini sıraladı. Kale biberinin coğrafi işaret tescilli olduğunu hatırlatan Başkan Sağınç, “Tescilli Kale biberi gördüğünüz gibi sarımsı- yeşilimsi renkte olup, bol C vitamini deposudur. Etli bir biber, üç damarlı yapıya sahip olup, 2 damarının tatlı 1 damarının da acı olma özelliğine sahip. 2021 yılının ilk mahsulleri Kale Biberimizin üreticilerimiz için verimli ve bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: Hizmet üretimi ocakta arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayında hizmet üretiminin yıllık yüzde 6, aylık yüzde 2,5 arttığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Ocak 2025 dönemine ilişkin hizmet üretim endeksi verilerini açıkladı. Buna göre; hizmet üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 arttı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 3,2 arttı, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 9,6 arttı, bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 9,9 arttı, gayrimenkul hizmetleri yüzde 8,9 arttı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 7 arttı, idari ve destek hizmetleri ise yüzde 8,2 arttı.

Hizmet üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,5 arttı. Aynı ayda ulaştırma ve depolama hizmetleri yüzde 0,5 azaldı, konaklama ve yiyecek hizmetleri yüzde 0,5 arttı, bilgi ve iletişim hizmetleri yüzde 6,4 arttı, gayrimenkul hizmetleri yüzde 0,9 azaldı, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetler yüzde 12,4 arttı, idari ve destek hizmetleri ise yüzde 4,7 arttı. (DHA)


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı ocakta arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayında sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısının yıllık yüzde 2,2, aylık yüzde 0,1 arttığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Ocak 2025 dönemine ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini açıkladı. Buna göre; sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 15 milyon 73 bin 564 kişi iken, 2025 yılı Ocak ayında 15 milyon 407 bin 625 kişi oldu. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2025 Ocak ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe yüzde 1,4 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 6,4 arttı ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 3,5 arttı. Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı. Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2025 Ocak ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe yüzde 0,4 azaldı, inşaat sektöründe yüzde 0,6 arttı ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 0,2 arttı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Emekli ikramiyelerini 4 bin liraya çıkaran teklif kabul edildi

Emekli ikramiyelerini 4 bin liraya çıkaran teklif Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. (DHA)


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.