Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Teknoloji

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’tan TÜBİTAK Fen Lisesi müjdesi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, LGS’de yüzde 1’lik dilime giren öğrencilerin TÜBİTAK Fen Lisesi’nin giriş sınavına başvurabileceğini söyledi.

Bolu’da, bir dizi ziyaretlerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin aşılama alanında en önde gelen ülkelerden biri konumunda olduğunu ifade ederek, “2008 krizi, bölgesel çatışmalar, küresel ısınma ve korona virüs salgını derken dünya ticareti gerçekten büyük sınamalardan geçiyor. Ancak biz ülkemiz adına umutluyuz. Ülkemiz aşılama alanında en önde gelen ülkelerden biri konumunda. Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki başarılı yönetimimiz sayesinde turizm noktasında da ülkeler bir bir kapılarını Türkiye’ye açmaya başladılar. Dünyadaki olumsuz iklime rağmen 2020 yılını pozitif büyüme ile kapatmayı başardık. 2021 yılı ilk çeyreğinde de yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme oranını yakalamış olduk” şeklinde konuştu.

“TÜBİTAK Fen Lisesi eğitime başlayacak”

LGS’de yüzde 1’lik dilime giren öğrencilerin TÜBİTAK Fen Lisesi’nin giriş sınavına başvurabileceğini kaydeden Bakan Varank, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilim ve teknoloji yıldızlarını özel olarak yetiştirmek istiyoruz. Gençlerimizi yetiştireceğimiz TÜBİTAK Fen Lisesini eğitim sistemimize katmanın da gururunu yaşıyoruz. Burada bilgi ve teknoloji üretimi ile ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacak, analitik düşünen, toplum ve çevre bilinci gelişmiş geleceğin lider bilim insanlarını yetiştirmeyi hedefliyoruz. LGS’de yüzde 1’lik dilime giren öğrencilerimiz, fen lisemizin giriş sınavı başvurularını 2-4 Temmuz tarihlerinde e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi üzerinden yapabilirler” ifadelerini kullandı.

Teknoloji

Cep telefon satıcılarından vatandaşlara İMEİ kayıt ücreti uyarısı

Eskişehirli telefon satıcısı Eren Tosun, cep telefonlarının seri numarası niteliğinde olan İMEİ numaralarının kayıt ettirilme ücretine gelmesi muhtemel zam ilgili olarak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Burak Zincir
ESKİŞEHİR-
Cep telefonlarının yurt dışındaki ülkelerden yasal yollardan Türkiye’ye girişi yapıldığı zaman cihaza ait olan 15 haneli IMEI numaralarının kayıt ücreti Resmi Gazetede yayınlanan karara göre 6 bin 91 liradan 20 bin liraya yükseldi. Cep telefon satıcıları, 2024 yılının başında İMEİ numaralarının kayıt ücretlerinde yeni bir zam beklenildiği haberini paylaşırken, vatandaşları konu hakkında uyardı. Telefon satıcıları yurt dışından getirilen telefonların kullanıma açılması için vergi dairesine belli bir ücretin ödendikten sonra E-Devlet kapısı üzerinden İMEİ numaralarının kaydının yapılabileceğini ifade etti.

“İlk 3 ay içerisinde İMEİ’nin kaydı yapılması gerekiyor”

Eskişehir’de 8 yıldır cep telefonu satıcılığı yapan Eren Tosun, telefonların yurt dışından Türkiye’ye girişinden 120 gün içinde kullanıma açılması gerektiğinin altını çizdi. Belirtilen gün içerisinde İMEİ numaralarının kayıtlarının yapılmaması durumunda kullanıcıların vergi ücreti ödemek zorunda kalacaklarını dile getiren Tosun, “Yılbaşından önce IMEI fiyatları 6 bin 300 liraydı. Şu anda 20 bin liraya yükseldi. Yılbaşından sonra 30 bin liraya yükseleceği bekleniyor. Bu enflasyona dayalı bir zam. Bu artışlar artık söz konusu. IMEI numarası telefonların ülkeye giriş yaptığında seri numarası gibidir. Bu numara telefona şebeke verir. Yurt dışı telefonların avantajları Türkiye’de 60 bin lira olan bir telefonu yurt dışında 25 bin lira gibi bir rakama alınabiliyor. Vergi Dairesine 20 bin TL ödendiği zaman BTK aracılığıyla E-Devlet üzerinden kullanıma açılabiliyor. Toplam 40-45 bin liraya bu harcama tekabül ediyor. Yaklaşık 15 bin lira gibi bir karı oluyor. Yurt dışından Türkiye’ye giriş yaptığı anda Türk veya yurtdışı sim kartı taktıkları zaman 120 gün kullanım süresi mevcuttur. 120 gün sonra telefonda şebeke çekmez. Yani IMEI kaydı için vergi ödemeleri gerekir. 20 bin lira olan ücreti vergi dairesine yatırdıklarında E-Devlet üzerinden kayıt yaptırılıyor. İlk 3 ay içerisinde İMEİ’nin kaydı yapılması gerekiyor. 3 aydan sonra direkt tekrardan vatandaşların yurt dışına çıkmaları gerekebilir. Bir an önce IMEI kayıtlarını yapsınlar” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Teknoloji

Karadeniz’in uzaya açılan kapısı olacak

Trabzon’da yapımı devam eden Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek bilim merkezi Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Planetaryum (Gezegen Evi) açılış için gün sayıyor.

Tolga Şahin
TRABZON-
Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı işbirliği ile projesi geliştirilerek 2 bin 200 metrekare alanda kurulan bilim merkezi farklı yaş gruplarını bir araya getirerek bilim ve teknolojiyi anlaşılır ve ulaşılır bir hale getirecek. Milli SİHA’ların öncü ismi Özdemir Bayraktar’ın isminin verildiği Planetaryum ve Bilim Merkezi yüzde 90 oranında tamamlanırken, Bilim Merkezi’nde atölyeler, gezegen evi ve sergi alanı bulunuyor.

Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Planetaryum’un Eylül ayı sonunda açılmasının hedeflendiğini belirten Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Özgür Kara, “Bu alanda okul dışı eğitim programlarını, okullarda gösterilen eğitimleri burada çocukların deneyimleyerek bir alan ile bütünleyip çocukların kafalarında daha eğitici, daha kalıcı bilgiler oluşturmak üzere oluşturduğumuz bir bilim merkezi. Türkiye’deki oluşturulan bilim merkezleri içerisinde burası konsept bir bilim merkezi olarak kurulmuştur. Bu alanda 5 atölye ve bir adet dene-yap atölyemiz vardır. Teknoloji Atölyesi, Tasarım Atölyesi, Matematik Atölyesi, Astronomi, Havacılık ve Uzay Atölyesi, Doğa Bilimleri Atölyesi (Fizik, Kimya, Biyoloji) yanı sıra ilave olarak dene-yap atölyesi vardır. Atölyelerimiz haricinde alanda sergi üniteleri vardır. Çocukların fizik, kimya, biyoloji ve temel bilimler alanlarında görerek ve deneyimleyerek öğrenecekleri sergi üniteleri bulunmaktadır. Bununla birlikte bir adet de planetaryum bulunmaktadır. Planetaryum gök kubbe şeklinde oluşturulmuş bir yapı. 80 kişilik ve 12 metre çapında bir kubbe olarak oluşturulmuştur burası. Şu an da içinde bulunduğumuz sergi alanında 18 adet ünitemiz bulunmaktadır ancak buradaki sergi üniteleri geçici olarak alanda bulundurulan ünitelerdir. Buradaki belirlenen uzay havacılık konseptine uygun üniteleri seçip burada eğitimlerimizi verebilmek üzere Türkiye’deki tüm bilim merkezlerini hemen hemen gezdik. Bu kapsamda belirlediğimiz 42 adet kalıcı sergi ünitemiz var. Kalıcı sergi ünitelerimiz TÜBİTAK tarafından üretim aşamasındadır ve bir yıl sonrasında da buraya yerleştirilecektir” dedi.

Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Planetaryum’un son durumu ile ilgili de konuşan Kara, “Alandaki çalışmalarımızın hemen hemen yüzde 90’ı bitmiş durumda, çevre düzenlemesinin tamamlanması ile birlikte Eylül sonu gibi hizmet vermeye başlayacağız” diye konuştu.


Okumaya devam et

Teknoloji

Suudi Arabistan’la yapay zeka iş birliği masada

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Suudi Arabistan’la özellikle yapay zekâ alanında çok kapsamlı bir iş birliğine gitmeyi hedeflediklerini belirterek, “Bu konuda ekiplerimizi görevlendirdik ve karşılıklı çalışmaları hızlandırma kararı aldık. Özellikle e-devlet alanında da Suudi Arabistan’ın kamu-dijital altyapısıyla Türkiye’nin e-devlet’i arasındaki entegrasyonu kuvvetlendireceğiz” dedi.

Doğukan Gürel
ANKARA-
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Hindistan’ın Bangalor kentinde düzenlenen G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’nda, “Dijital Kamu Altyapısı”, “Dijital Ekonomide Güvenlik ve Dijital Beceriler” başlıklı oturumlara katıldı. Kacır, toplantıda, Türkiye’nin dijital kamu altyapısı, dijital ekonomide güvenlik ve dijital beceriler alanlarındaki çalışmalarını anlattı. Toplantıya ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Kacır, G20 toplantılarının hem küresel düzeyde geliştirilebilecek inisiyatiflerinin ortaya konduğu hem de ülkelerin ortaya koyduğu kendi tecrübelerini diğer ülkelerle paylaşabildiği platform olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin geliştirdiği uygulamalar

Türkiye’nin geliştirdiği uygulamaların ve vatandaşa sunulan hizmetlerin kapsamlı şekilde diğer ülkelerle paylaşıldığını anlatan Kacır, “Aynı zamanda bu alanlarda atılması gereken küresel adımları da vurgulama imkanına sahip olduk. Kamu-dijital altyapısı anlamında Türkiye’miz pek çok ülkeden çok daha ileri bir konumda. Özellikle e-devlet bu alandaki en başarılı uygulamamız aslında. 990 kamu kurumunun 7 binden fazla hizmetinin 64 milyondan fazla vatandaşımıza sunulduğu bir platform haline geldi. Bu yönüyle bütün ülkelerin dikkatini çeken çok başarılı bir kamu dijital altyapısı aslında” diye konuştu.

Sağlıkta dijital yetkinlik

Kacır, sağlık sektöründeki uygulamaları da diğer ülkelere anlatma imkanını bulduklarına dikkati çekerek, “Burada da e-nabız yine en önemli uygulamamız. Vatandaşlarımızın tüm sağlık verilerini bulundukları yerden temin edebilme, teşhis ve tedavi süreçlerinde hekimlerimiz tarafından bu sağlık verilerinin değerlendirilme imkanını sunan bir platformdan bahsediyoruz. Bütün bu dijital altyapı örnekleri aslında Türkiye’mizin son 20 yılda adım adım vatandaşımıza sunduğu önemli hizmetler” dedi.

Küresel fayda

Toplantıda, kamu-dijital altyapılarının özel sektöre bırakılamayacak önemli işlevlerinin olduğunu anlattıklarını belirten Kacır, “Tüm ülkelerin vatandaşlarının ihtiyaç duyduğu temel hizmet alanlarından mutlaka kamu altyapılarını geliştirmesinin gerekli olduğunu ve aynı zamanda da ülkeler arasındaki kamu-dijital altyapılarının da birbiriyle konuşabilecek, haberleşebilecek entegrasyon ağlarının içinde olmasının da küresel düzeyde fayda sağlayacağını vurguladık. Ümit ediyorum; önümüzdeki dönemde G20’de bu alandaki uluslararası iş birlikleri daha ileri noktalara da ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Dijital ekonomide güvenlik

Dijital ekonomide güvenliğin de toplantıdaki bir diğer önemli başlık olduğunu belirten Kacır, “Türkiye’de bu alanda da önemli çalışmalar yapıyoruz, tüm paydaşlarıyla birlikte. Tabi bunun bir boyutu siber güvenlik aslında. Siber tehlikeler ve siber tehditler, günümüz dünyasında terörizmle yarışacak düzeyde insanlığa zarar verir hale geldi. Pek çok nesnenin, cihazın, kritik altyapının internete açık hale gelmesi, bütün bu cisimler ve altyapıların siber güvenlik açısından önemli kriterler dikkate alınarak korunmasını zorunlu kılıyor. Türkiye, bu konuda yine tüm paydaşlarıyla önemli tedbirler geliştirdi” şeklinde konuştu.

“Bilgi güvenliği dökümanlarını yayımladık”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin hem kamunun hem de şirketlerin ve bireylerin kullanabileceği bilgi güvenliği dokümanlarını yayımladığını anımsatan Kacır, “Bu dokümanlar sayesinde kamu çalışanlarımızı, özel sektörü ve bireyleri daha bilinçli hale getirdik. Yine, dijital ekonomide güvenlik başlığının önemli çalışma alanı da özellikle gençlerin ve çocukların zararlı içeriklerden korunmasına ilişkin tedbirlerdi. Bu konuda da yine Türkiye’nin geliştirmekte olduğu uygulama örneklerini muhataplarımızla paylaştık” dedi.

Dijital beceriler

Kacır, toplantıdaki başka önemli başlığın da dijital beceriler olduğunu kaydederek, “Bu da yine çok kuvvetli olduğumuz bir alan. Türkiye çok büyük bir üretim ülkesi ve üretim bazını mutlaka dijital dönüşümle geliştirmeye devam etmeliyiz. Dijital dönüşümün ana unsuru da insan kaynağımızın dijital yetkinlikler kazanması. Bizim yaptığımız çalışmalar ve Türkiye’deki diğer araştırmalar, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemizde belki 10 milyona yakın istihdam alanının yerini 10 milyondan fazla dijital istihdam alanına bırakacağını gösteriyor” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.