Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “FETÖ ile mücadele konusunda Arnavutluk’ta önemli çalışmalar var”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Arnavutluk’a günübirlik resmi ziyaret gerçekleştirerek, burada yaptığı konuşmada FETÖ ile mücadele konusunda Arnavutluk’ta önemli çalışmalar olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Arnavutluk’a günübirlik resmi ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret kapsamında Tiran’daki Türk kurumlarını ziyaret eden Kalın, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında Türk basınına konuşan Sözcü Kalın, Arnavutluk Başbakanı Rama Türkiye’ye Ocak ve Haziran aylarında iki ziyaret gerçekleştirdiğini ve bu ziyaretler verimli geçtiğini söyledi. Bu ziyaretlerde konuşulan konuları takip mahiyetinde ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da önümüzdeki aylarda tasarladığı bir Arnavutluk ziyaretini görüşmek üzere geldiğini belirten Kalın devamında şöyle konuştu:

“Bugün burada temaslarda bulunduk, hem de ikili ilişkilerimizi, hem bölgesel konuları bu şekilde ele alma imkânımız oldu. Arnavutluk bildiğiniz gibi Balkanlarda bizim en çok tarihî derin köklerimizin ilişkilerimizin olduğu bir ülke hem de bugün ticaretten güvenlik işbirliğine bölgesel konulara kadar farklı alanlarda yakın çalıştığımız bir ülke, bütün bu konuları etraflı bir şekilde ele alma imkânımız oldu.

Bildiğiniz gibi 600’e yakın Türk firması bugün Arnavutluk’ta çeşitli sektörlerde iş yapmakta, yatırım yapmakta. Aynı şekilde bizim insanlarımız hem buraya gelmekte hem Arnavut kardeşlerimiz Türkiye’ye sıkça gelmekteler. Bütün bu alanlarda işbirliğimizi daha da güçlendirmek için, eğitim kültür alanlarında da işbirliğimizi daha da derinleştirmek için çalışmalarımızı bundan sonra da yürüteceğiz.”

“FETÖ ile mücadele konusunda Arnavutluk’ta önemli çalışmalar var”

Görüşmelerde FETÖ konusunun da gündeme geldiğini söyleyen Kalın, “Tabi özellikle FETÖ ile mücadele bağlamında da burada Arnavutluk makamlarıyla yürüttüğümüz önemli çalışmalar var. Bu terör örgütünün bulundukları ülkelerin kanunlarını kendi lehlerine manipüle ederek ilişkilerimize zarar vermesine müsaade etmemiz elbette mümkün değil.

Zira Cumhurbaşkanımızın da (bir çok kez) ifade ettiği gibi bu örgütün bulunduğu ülkeler için de bir tehdit teşkil etmektedir. Ama aynı zamanda bulundukları ülkeler ile ülkemiz arasındaki ilişkileri zehirlemek için, bozmak için de çeşitli manipülasyonlar faaliyetler yaptıklarını da biz biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“İHA satışından sonra Türkiye-Arnavutluk ilişkileri birçok alanda gelişmeye devam edecek”
Bölgesel konuların da gündemde olduğunu belirten Kalın, Balkanlarda barış ve istikrarın devam ettirilmesi ve NATO bağlamında işbirliği, Avrupa Birliği, bölgesel gibi konuların da konuşulduğuna vurgu yaptı. Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin her yıl daha da güçlenerek, ivmeler kazanarak devam ettiğini belirten sözcü Kalın, bu ilişkileri farklı alanlarda genişletmek ve derinleştirmek için de çalışmaların bundan sonra yoğun bir şekilde devam edeceğini söyledi.

Türkiye’nin Arnavutluk’a yapacağı İHA satışına da değinen Kalın, “Tabii Arnavutluk’la savunma sanayi alanında da önemli işbirliklerimiz var. Yani İHA’lar da dahil olmak üzere Arnavutluk’un güvenliğini sağlamak, buradaki barış ve istikrarı desteklemek için savunma sanayi alanında da işbirliğimiz bundan sonra devam edecek. Bu konuyla ilgili bir takım spesifik projeler hakkında yürütülen müzakereler de devam ediyor. Bunların en kısa zamanda tamamlanarak neticelendirilmesini arzu ediyoruz. Zira Arnavutluk’un barış ve istikrarı bizim barış ve istikrarımız, Balkanların barış ve istikrarıdır. Yani burada hem teröre karşı hem insan kaçakçılığıdır uyuşturucu kaçakçılığıdır ya da benzer suçlara karşı Arnavutluk bu güvenlik makamlarının güçlendirilmesi bizim de ortak çıkarımızadır. Bu manada da özellikle savunma sanayindeki çalışmalarımızı güçlendirerek devam edeceğiz” sözlerini kaydetti.

“İki ülke arasındaki işbirliği derinleştirilecek”

Önümüzdeki dönemde yani sağlık alanında olsun altyapının güçlendirilmesi ticaret yatırım güvenlik eğitim kültür tarih gibi alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğin devam edeceğini ifade eden Kalın, şu ifadeleri kullandı:
“Bildiğiniz gibi bizim çeşitli kurumlarımız burada yıllardır faaliyet gösteriyor, mesela TİKA yıllardır burada restorasyon faaliyetleri yapıyor, tarihî eserlerin restore edilmesiyle ilgili önemli çalışmalar yapıyor. Aynı şekilde kültür alanında Maarif Vakfımızın üniversitesi var burada. Özellikle Arnavut gençlerin eğitimi, hem lise hem üniversite düzeyinde eğitimin daha da güçlendirilmesi ve desteklenmesi için yürüttüğümüz faaliyetler var. Aynı şekilde bildiğiniz gibi burada yaşanan deprem hadisesinden sonra Cumhurbaşkanımızın talimatıyla burada 500’den fazla konut inşa edildi, bunlar tamamlanmak üzere ve Ağustos ayında da sahiplerine teslim edilecek. Bu alandaki işbirliğimizi de artıracağız. Yine bu salgın döneminde özellikle sağlık alanındaki işbirliği bağlamında Cumhurbaşkanımızın talimatıyla burada çok kısa bir sürede bir hastane yapıldı biliyorsunuz. Aşı tedarik etme imkânımız oldu. Bundan sonraki süreçte de sağlık da dahil olmak üzere bütün bu alanlarda Arnavutluk’la işbirliğimizi derinleştirmeye devam edeceğiz.”

Ekonomi

Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin değerlendirme

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün politika faizini yüzde 25’ten 500 baz puan artışla yüzde 30’a çıkardı. Faiz kararını değerlendiren Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, yıl sonuna kadar faizin yüzde 40 seviyesine yükseltileceğini öngördü.

İSTANBUL-
Merkez Bankası, Eylül ayında politika faizini yüzde 25’ten 500 baz puan artışla yüzde 30’a çıkarttı. Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu Merkez Bankası’nın politika faizi artışını değerlendirdi. Merkez Bankası’nın 2023’ün kalan üç toplantısında faiz artışlarını sürdürüp, muhtemelen yılı yüzde 40 civarında bir politika faiziyle kapatacak izlenimini verdiğini söyleyen Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu “Böylelikle politika faizinin 2024 yılı beklenen enflasyonun üzerine çıkıp, en azından kâğıt üzerinde pozitif bölgeye geçmiş olacağını öngörüyorum. Karar metninde enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredecek. Bu oranın Temmuz ayı Enflasyon Raporu’nda yüzde 62 olarak belirtildi. Yılın ilk 8 ayında tüketici enflasyonu yüzde 43,06 olarak gerçekleşti, Eylül enflasyonunun da yüzde 5 civarında gelmesi bekleniyor. Bu durumda 2022 Aralık ayına göre tüketici fiyatları yüzde 50 artacak. Yılın son üç ayı için yüzde 8 bir enflasyon payı kalacak ki, yüzde 62 hedefi bu koşullarda gerçekçi görünmüyor. Aylık yüzde 4’lük bir enflasyon yıl sonu tüketici fiyat artışlarını yüzde 69’a taşıyacak” dedi.

“Kredi kartı aylık faizleri yüzde 3’ü aşar”

Faizlerin yükselmesiyle kredi kartı faizlerinin de artacağını vurgulayan Kozanoğlu, “Aylık faiz yüzde 3’ü aşacak. İhtiyaç kredisi faizlerinin de yüzde 60’ı buldu. 28 Mayıs seçimlerinde reel geliri düşse de uygun borçlanma koşulları nedeniyle kredi kartı ve tüketici harcamaları sayesinde hayat pahalılığını o denli şiddetli hissetmeyen kesimler için de hem yaşam zorlaşacak, hem de makro anlamda halkın mal ve hizmetlere talebi gerileyecek. Şöyle ki, 8 Eylül itibarıyla bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 182 artışla 925 milyar lirayı bulmuştu. İhtiyaç kredileri de yüzde 60 artışla 903 milyar liraya ulaşmıştı. Demek ki kredi kartlarına takla attırarak, ihtiyaç kredisi-kredi kartı limitlerini zorlayarak çetin geçim koşullarına katlanmak da artık imkânsız hale geliyor” diye konuştu.

“Petrol fiyatlarının yüksek seyri 2024’te öngörülen 86,7 dolar ortalama fiyatın aşılabileceği kuşkusunu oluşturuyor”

OVP’de 2024 yılı büyümesinin yüzde 4 tahmin edildiğine işaret eden Kozanoğlu, “Enflasyonun yüzde 70 civarından yüzde 33’e kadar gerilemesi ancak talepte keskin bir zayıflamayla olanaklı. Bu durumda da, yüzde 4 büyüme hedefinin tutturulması iyice zor. 2024 cari açığının da OVP’de 34,7 milyar dolar bekleniyor. 2023’ün ilk 7 ayında tüketim malları ithalatı bir önceki yıla göre 10 milyar dolar artışla 25 milyar doları bulmuştu. Uygun borçlanma koşullarına ve düşük kura bağlı olarak kamçılanan bu eğilim, 2024’te büyük olasılıkla dizginlenir. Ancak petrol fiyatlarının yüksek seyri 2024’te öngörülen 86,7 dolar ortalama fiyatın aşılabileceği kuşkusunu oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Konuta ulaşım giderek zorlaşıyor

Türkiye genelinde konut imarlı yeni arsaların üretilememesi, kentsel dönüşüm çalışmalarının istenen hızda ilerlememesi, inşaat maliyetlerinin artması ve uygun faizli kredilerin yok denecek kadar az olmasının konut alımını giderek zorlaştırdığını belirten gayrimenkul sektörü temsilcileri, çözümün yine krediye ulaşımın kolaylaşmasından geçtiğini söyledi.

BURSA-
Gayrimenkul sektöründeki gelişmeler hız kesmeden sürüyor. Her geçen gün sektörü etkileyen hadiselere bir yenisi ekleniyor. Bunların başında Türkiye genelinde konut imarlı yeni arsaların üretilememesi, kentsel dönüşüm çalışmalarının istenen hızda ilerleyememesi, inşaat maliyetlerinin artması, uygun faizli kredilerin yok denecek kadar az olması geliyor.

Son 5 yılın en düşük 8 aylık konut satışlarının yaşandığı bir atmosferde sektör temsilcileriyse çözümü konut kredisine ulaşımda yaşanan zorluğun ortadan kalkmasında buluyor. Elfi Gayrimenkul Kurucusu ve Broker’ı Özkan Aydemir, yeni veya ikinci el konut almak isteyenlerin, uzun vadeli ve uygun faizli krediyi bulmakta zorlandığı için taleplerde ciddi bir düşüşün söz konusu olduğunu dile getirdi.

Sektörün hareketlenmesi için uygun faizli kredi imkanı sunulması gerektiğine işaret eden Özkan Aydemir, KDV oranlarında da düzenlemeye gidilmesi önerisinde bulundu. Piyasadaki arz talep dengesinin yeniden kurulması için kredi konusunun çözülmesinin önemine değinen Aydemir, konut kredilerindeki faizin düşürülmesi ve ev almak isteyenlerin bu kredilere ulaşması şu anki sektörün canlanması için hayati önemde olduğunu yineledi.

Uzun bir süre gayrimenkul sektörü piyasasının belirleyicisinin satıcı olduğunu, artık bu durumun alıcı lehine değiştiğini belirten Aydemir, “İnşaat firmalarının takas yöntemini devreye aldığını biliyoruz. Ya da kendi finansman yöntemlerini oluşturdular. Bu giderek artıyor. Müteahhit firmalar çareyi burada arıyorlar. Hal böyleyken satıcının rolleri dağıttığı bir gayrimenkul piyasasından alıcının karar verici mekanizmanın başına geçtiği bir piyasaya doğru evrildik” diye konuştu.

Okumaya devam et

Ekonomi

Ordu’da serbest piyasada fındık 100 lirayı aştı

Ordu’da serbest piyasada fındık fiyatları 100 lira seviyesine ulaşırken, üreticiler fındıklarını depolayacaklarını söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Serbest piyasa hızlı bir şekilde yükselişe geçti ve 100 lira seviyelerinde hatta bazı noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz, bu yükseliş devam edecektir” dedi.

Selim Kuşcu
ORDU-
Türkiye’de en fazla fındık üretimimin yapıldığı Ordu’da serbest piyasada fiyatlar 100 lira seviyelerine kadar yükseldi. Üreticiler, fiyatların daha da artacağını düşündüklerini, bu yıl rekoltenin açıklananın altında olduğunu belirterek, mahsullerini depolayacaklarını söyledi.

“Yükseliş hızlı bir şekilde devam edecektir”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “TMO fındık alımlarına başladığında serbest piyasa 72 liradan alımlara başlamıştı. Şu anda ise bir aya yakın süredir fındık pazara iniyor, serbest piyasa hızlı bir şekilde yükselişe geçti ve 100 lira seviyelerinde hatta bazı noktalarda üzerinde alım yapan alıcıları görüyoruz. Tabi bu yükseliş devam edecektir. Biz üreticilerimize özellikle hasat bittikten sonra ‘ihtiyacınız kadar fındığı pazara indirin’ şeklinde açıklamalarda bulunduk. Üreticilerimiz de bunları dikkate aldı ve bu üreticilerin ellerinde fındıkları duruyor, ihtiyacı olan üreticiler ise pazara fındıklarını indirdi. Şu anda 100 lira seviyelerinde olan fındık fiyatları hızlı bir şekilde yükselecek” diye konuştu.

“Ciddi bir talep var, fındık yok satıyor”

Bu yıl rekoltenin düştüğünü ve Türk fındığının kalitesinin diğer ülkelere göre çok yüksek olduğunu aktaran Soydan, “Bahçede görülen fındık ağustos ayında harmana gelmedi. Yani genel bir rekolte düşüşü var. Bu düşüş karşısında gerçekten ülkemizde üretilen fındığa da ciddi bir talep var. Fındık çok önemli bir ihracat ürünü. O açıdan fındık yok satıyor. Üreticinin bu günlerdeki fiyatlar, hasattan hemen sonra bekledikleri fiyatlardı. En azından fındığını elinde bulunduran üreticilerimize yüksek fiyattan sağma fırsatı doğdu” ifadelerine yer verdi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.