Ülkemizde Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 65,7, İzmir’de Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 59 arttı. Özel ticaret sistemine göre; Ege Bölgesi illerinin ihracat rakamı Haziran ayında 2 milyar 620 milyon dolara ulaşırken, Türkiye geneli en fazla ihracat yapan iller sıralamasında yer alan İzmir, 1 milyar 366 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Ege İhracatçı Birlikleri, Haziran ayında yüzde 51 artışla 1 milyar 550 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 2021’in ilk yarısında ihracatını yüzde 30 yükselterek 7 milyar 646 milyon doları Türkiye’ye kazandıran EİB, son 1 yıllık dönemde yüzde 17 ivmeyle 14 milyar 774 milyon dolara ulaştı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, yüzde 131 artışla 225 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Haziran ayının hem en yüksek ihracat rakamına ulaştı, hem de artış rekortmeni oldu. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise yüzde 26 artışla 131 milyon dolarla en fazla ihracat yapan ikinci Birlik olarak kayıtlara geçti.
7 Tarım Birliği içinde liderliğini koruyan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yüzde 50 yükselişle 117 milyon dolarla Haziran ayını geride bırakırken, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği de yüzde 25 ilerleme başarısı göstererek 112 milyon doları Türkiye’ye kazandırırdı. Ege Maden İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 37 artışla 101 milyon dolara taşırken, Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise 81 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin Haziran ayı ihracatı yüzde 56 ivmeyle 73 milyon dolara yükseldi. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 2 artışla 63 milyon doları, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Haziran’da yüzde 6 yükselişle 62 milyon doları Türkiye’ye kazandırdı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı yüzde 122 artışla 36 milyon dolara ilerledi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin ihracatı yüzde 13 ilerlemeyle 14 milyon dolara ulaştı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 65 artışla 13 milyon dolar ihracat yapma başarısı gösterdi.
Sanayi ve maden sektörleri tarihinde ilk kez 1 milyar doları geçti
Aylık bazda en iyi ihracat performansını gösterdikleri dönem olduğunu söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Haziran’da 11 birliğin ihracatını artırmayı başardığını sadece 1 birliğin geçtiğimiz dönemki performansını koruduğunu söyledi. Eskinazi, “Tarım Birliklerimizin ihracatı yüzde 22 artarak 527 milyon dolara, Sanayi Birliklerimizin ihracatı yüzde 76 ivmeyle 921 milyon dolara ulaştı. Madencilik sektörümüzün ihracatı ise yüzde 37 yükselişle 101 milyon dolara çıktı. Böylelikle sanayi ve maden sektörlerimiz tarihinde ilk kez 1 milyar doları geçmiş oldu. Demir Birliğimiz de 200 milyon doları geçerek yeni bir rekora imza attı. 5 Birliğimiz ise 100 milyon dolar ihracat rakamını aştı. Bu tablo ihracatımızın daha da yükselerek devam edeceğinin işaretidir.
Aşılamanın artması, özellikle bizim için önemli pazarlar olan Avrupa Birliği, ABD ve Çin’de ciddi oranda ilerleme kaydedilmesi dünya genelinde normalleşmenin yakın bir vadede gerçekleşeceğini gösteriyor. Bu bizim için umut verici” açıklamasında bulundu.
İzmir’in ihracatı Mayıs’ta yüzde 59 arttı
Ülkemizde Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 65,7, İzmir’de Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 59 arttı. Ege Bölgesi’nin ihracatı Haziran’da 2 milyar 620 milyon dolara ulaştı. Özel ticaret sistemine göre; Ege Bölgesi illerinin ihracat rakamı Haziran ayında 2 milyar 620 milyon dolara ulaştı. Türkiye geneli en fazla ihracat yapan iller sıralamasında yer alan İzmir, 1 milyar 366 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Manisa 478 milyon dolar, Denizli 461 milyon dolar, Muğla 73 milyon dolar, Balıkesir 71 milyon dolar, Aydın 65 milyon dolar, Afyon 37 milyon dolar, Kütahya 34 milyon dolar, Uşak ise 35 milyon dolar ihracat yaptı.
Kasım indirimlerinde en çok şikayet edilen konular belli oldu
KASIM ayı, dünya genelinde ve Türkiye’de perakende ve e-ticaret sektörlerinin en hareketli dönemlerinden biri olarak öne çıkıyor. Yoğun alışveriş dönemi, artan satış hacimlerinin yanında tüketici memnuniyeti açısından bazı zorlukları da beraberinde getiriyor. Şikayetvar, ‘Kasım İndirimleri’ döneminde yaşanan yaygın şikayet konularını derledi.
İSTANBUL-Şikayetvar’dan yapılan açıklamaya göre; kasım ayı, dünya genelinde e-ticaret sektöründe indirimleriyle anılan bir dönem olarak öne çıkıyor. ‘Efsane Kasım’, ‘Kasım İndirimleri’ gibi sloganlarla da Türkiye’de perakende sektöründe önemli ekonomik katkılar sağlıyor.2023 yılında Türkiye’de kasım ayındaki e-ticaret hacmi, yıl genelindeki aylık ortalamaların yüzde 50 üzerinde seyretti. Kasım ayındaki kampanyalar sırasında toplam e-ticaret hacminin 500 milyar lirayı bulması beklenirken, bu artış dünya genelinde de benzer şekilde kendini gösteriyor. Örneğin, ABD’de 2023 yılı Black Friday satışları, bir önceki yıla göre yüzde 10 artarak 9,8 milyar dolara ulaştı.
Şikayetvar verilerine göre, bu alışveriş yoğunluğu beraberinde önemli şikayetleri de getiriyor. Şirket, bu dönemle ilgili başlıca şikayet konularını şöyle sıraladı:
“SİPARİŞLERİN GEÇ TESLİMATI VEYA HİÇ TESLİM EDİLMEMESİ
Tüketiciler, yoğun kampanya dönemlerinde siparişlerinin belirtilen tarihlerde teslim edilmemesi veya hiç ulaşmaması nedeniyle memnuniyetsizlik yaşıyor.
YANLIŞ VEYA EKSİK ÜRÜN GÖNDERİMİ
Yoğunluk ve stok yönetimi problemleri nedeniyle yanlış ya da eksik ürün gönderimi, şikayetler arasında önemli bir yer tutuyor.
İPTAL EDİLEN SİPARİŞLER
Tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ve stok yetersizliği, sipariş iptallerine neden oluyor ve bu durum tüketiciler için hayal kırıklığı yaratıyor.
FİYAT DEĞİŞİKLİKLERİ VE İADE SORUNLARI
İndirim döneminde satın alınan ürünlerin fiyatlarının daha sonra düşmesi ve aradaki farkın iade edilmemesi, müşteriler arasında yaygın bir şikayet konusu.
MÜŞTERİ HİZMETLERİ İLE İLETİŞİM SORUNLARI
Kasım ayındaki yoğun alışveriş dönemi, müşteri hizmetleriyle iletişimde aksaklıklara yol açıyor. Tüketiciler, sorunlarını çözmek için yeterli desteği bulmakta zorlandıklarını belirtiyor.”(DHA)
GSB burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
Gençlik ve Spor Bakanı (GSB) Dr. Osman Aşkın Bak, GSB burs ve öğrenim kredi başvuru sonuçlarının açıklandığını duyurdu.
Salih HÜDAVERDİ ANKARA-Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından, yükseköğrenim gören öğrencileri maddi yönden desteklemek amacıyla ödenen GSB Burs ve Öğrenim Kredisi başvuru sonuçları açıklandı. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, sosyal medya hesabından 2024-2025 eğitim öğretim yılı Yükseköğrenim GSB Burs ve Öğrenim Kredisi başvuru sonuçlarının açıklandığını duyurdu.
‘TAAHHÜTNAME ONAYI İÇİN SON GÜN 8 KASIM’
Burs ve öğrenim kredisi hakkı kazanan öğrencilerin en geç 8 Kasım saat 23.59’a kadar e-Devlet üzerinden taahhütnamelerini onaylamaları gerekiyor. Yurt dışında öğrenim gören öğrencilerin taahhütname onayı için de aynı tarih geçerli olacak.
’18 YAŞINDAN KÜÇÜK ÖĞRENCİLER’
Burs ve öğrenim kredisi tahsis edilen 15-18 yaş arası öğrenciler, anne/babalarının e-Devlet şifreleriyle sisteme girerek burs/kredi taahhütnamesi için veli onayı verebilecek. Sonrasında bu öğrenciler, kendi e-Devlet şifreleriyle taahhütnamelerini onaylayabilecek.
15 yaşından küçük ya da anne-babası olmayan öğrenciler ise kanuni vasileri ile birlikte kendilerine en yakın gençlik ve spor il müdürlüğü ya da yurt müdürlüğüne belgeleri (kimlik, vasi kararı vb.) ile giderek taahhütnamelerini onaylatabilecek.
‘YURT DIŞINDA ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN KEFALETNAME İŞLEMİ’
Yükseköğrenimini yurt dışında sürdüren ve kendilerine burs ve öğrenim kredisi tahsis edilen öğrencilerin, yurt içinde ikamet eden bir kefil tarafından Türkiye’deki noterlerden 25 Kasım tarihi mesai bitimine kadar kefaletname hazırlatması şartı aranıyor.
Kefaletnameler Noterlik Bilgi Sistemi üzerinden kontrol edileceği için öğrencilerin herhangi bir belge göndermesi gerekmiyor.(DHA)
Bakan Bayraktar: Petrol ve doğal gaz üretiminde tüm zamanların en yüksek rakamını yakaladık
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Ekim ayında ham petrol üretiminde 3 milyon 361 bin 725 varil, doğal gaz üretiminde ise 234 milyon 384 bin 17 metreküp ile tüm zamanların en yüksek rakamlarını yakaladık” dedi.
Gizem ÇORLU ANKARA-Bakan Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, “Gerek petrolde gerekse doğal gazda üretime odaklandığımız bir yılı yaşıyoruz. Ekim ayında petrol ve doğal gaz üretimimiz hem aylık hem de günlük bazda yeni zirvelere ulaştı. Ham petrol üretiminde 3 milyon 361 bin 725 varil, doğal gaz üretiminde ise 234 milyon 384 bin 17 metreküp ile tüm zamanların en yüksek rakamlarını yakaladık. Elbette ülkemiz büyüyor, nüfusumuz artıyor, ihtiyaçlarımız çoğalıyor. Yeni sahalarda, yeni aramalarla, yeni sondajlarla hem petrolde hem de doğal gazda üretimimizi artıracağız. Somali’de sismik faaliyetlerine başlayan Oruç Reis örneğinde olduğu gibi farklı kıtalarda yeni rezervler, yeni keşifler için gayret göstereceğiz. Hedefimiz, enerjide tam bağımsız Türkiye” dedi.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da ekim ayında, Gabar’daki aylık toplam ham petrol üretiminin 1 milyon 566 bin 214 varil, Sakarya Gaz Sahası’nda doğal gaz üretiminin 196 milyon 772 bin 874 metreküp olarak gerçekleştiği belirtildi. Aylık toplam petrol üretiminin yüzde 46,6’sının Gabar’dan, doğal gaz üretiminin yüzde 84’ünün Sakarya Gaz Sahası’ndan karşılandığı ve ekim ayında günlük ortalama petrol üretiminde 108 bin 443 varil, doğal gaz üretiminde 7 milyon 568 bin 242 metreküp ile rekor kırıldığı kaydedildi.(DHA)