Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Tekkeköy’de ekili olmayan boş arazi kalmayacak

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, ilçede boş tarım arazisi bırakmamak adına yıllardır ürün yetişmeyen arazilere ceviz fidanları diktirdi.

2 dönemdir Samsun’un Tekkeköy ilçesinde belediye başkanlığı yapan Hasan Togar, görev süresi boyunca özellikle alt yapı, üst yapı ve sosyal donatı alanları gibi birçok konuda ilçeye çığır atlattı. İlçedeki düzenlemelerin büyük oranda bittiğine dikkat çeken Başkan Togar, bundan sonraki amaçlarının kırsal altyapıyı güçlendirip, tarım ve çiftçilere verilen destekler ile katma değeri yüksek ürünler üretmek olduğunun altını çizdi.
Amaçlarının üreten bir Tekkeköy olduğuna değinen Başkan Hasan Togar, “Bu dönem bütün belediyecilik hizmetlerinin önüne koyduğumuz geleceğimize sahip çıkma adına toprak sahibi bütün köylülerimizin ve çiftçilerimizin toprak yapılarına uygun her türlü bitki, meyve ve hayvancılık desteğine maddi manevi hiçbir zorluk gözetmeksizin hem kendi işlerinin patronu olmalarını hem de üreterek şehrimizin ve ülkemizin ekonomisine değer katmalarını sağlıyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bütün köylerimizde örnek tarım uygulamalarıyla, üretip kazanarak daha da mutlu ve huzurlu Tekkeköy göreceğiz” dedi.

“İlçede 320 dekar boş tarım arazisine binlerce ceviz fidesi ekildi”

Çiftçileri destekleyerek değişik ürünleri ilçede üretmeye başladıklarını dile getiren Başkan Togar, “İlçe halkımız bize başkanlık görevini 2. dönemde de layık görmelerinin ardından en büyük görev olarak kabul ettiğimiz şey ilçemizin insanlarının üreten bir toplum olarak desteklemek. Bunun adına da ceviz desteklemeleri yaptık. 320 dekar alanda binlerce fide ile yeni bir tarım ürünü oluşturmak için çiftçilerimize ceviz hibe ederek bölgede ceviz üretimini de arttırmak istiyoruz. Şu anda hibe yaptığımız bir bahçede 3 yıllık ceviz ağaçlarımız mevcut. İnşallah seneye bu ağaçtan ürün almaya başlayarak, çok ciddi ve sürekli bir gelir kaynağını insanlarımızla buluşturmuş olacağız. Hedefimiz; ekilebilir her araziyi hangi cins ürün yetişmeye elverişli ise tarım ve orman il/ilçe müdürlüğünden destek alarak, toprağı analiz ederek, maddi ve manevi olarak çiftçimize destek olmaktır. Böylece bu ilçenin sınırları içerisinde her türlü ürünün yetiştirildiğini göstereceğiz. Huzurlu ve mutlu insanlar topluluğu oluşturacağız” diye konuştu.

“Fındık olmayan arazilerde artık ceviz yetişiyor”

Fındık ekilemeyen arazilerde ceviz ağaçlarının yükseldiğini belirten çiftçi Ali Domdomoğlu, “Daha önceden bizim bölgemizde tütün yetiştiriliyordu. Tütün yetiştirilmesi bırakıldı. Tarım konusunda ise bölgemizde pek tarım yapılamıyor. Birçok çiftçi sadece fındık üretiyor. Başkanımız Hasan Togar bizim elimizden tutarak cevize destek verdi. Fındık olmayan arazilerde artık ceviz yetiştiriyoruz. Tekkeköy’de artık boş arazi kalmıyor. Buralar fındık ekilemeyen boş arazilerdi. Belediyenin desteğiyle artık buralarda ceviz ağaçları büyüyecek” şeklinde konuştu.
Tekkeköy’de ayrıca daha önce profesyonel bir şekilde yetiştirilmeyen çilek, salep ve arıcılık faaliyetleri de destekleniyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Cevdet Yılmaz: Tek haneli enflasyon hedefimize ulaşmayı hedefliyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Toplumsal refahı artırmak amacıyla uyguladığımız ekonomi programı ile dezenflasyon sürecinin önümüzdeki dönemde daha da güçlenmesini ve tek haneli enflasyon hedefimize ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

ANKARA-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Yılmaz, “Toplumsal refahı artırmak amacıyla uyguladığımız ekonomi programı ile dezenflasyon sürecinin önümüzdeki dönemde daha da güçlenmesini ve tek haneli enflasyon hedefimize ulaşmayı hedefliyoruz. Programımıza duyulan güvenin neticesinde dezenflasyon sürecini tesis etmeye devam ediyoruz” dedi.

‘YILLIK ENFLASYONDAKİ AZALIŞ 27 PUANA YAKLAŞTI’

Tüketici fiyatlarının ekim ayında yüzde 2,88 oranında arttığını hatırlatan Yılmaz, “Yıllık enflasyon yüzde 48,58 düzeyine inmiş, son 5 ayda yıllık enflasyondaki azalış 27 puana yaklaşmıştır. Ekim ayı enflasyonunda gıda fiyatlarının etkisi hissedilirken, sezon geçişinin de etkisiyle taze meyve ve sebze grubunda fiyat artışları yaşanmıştır. Bununla birlikte tüm geçici etkiler arındırıldığında, çekirdek enflasyon göstergelerindeki aylık değişimler bir önceki aya kıyasla azalmış, yıllık enflasyon düzeyleri gerilemiştir. Ayrıca yurt içi üretici fiyatlarındaki gidişat, tüketici fiyatları üzerindeki maliyet yönlü baskının giderek hafiflediğini göstermektedir. 2024 yılının son çeyreğinde, dönemsel fiyatlama etkisinin azalmasını, hizmet enflasyonunda iyileşmenin gerçekleşmesini ve küresel emtia fiyatlarındaki olumlu seyrin dezenflasyon sürecine katkı vermesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakanlıktan ‘Efsane Kasım’ uyarısı

Ticaret Bakanlığı, kasım ayında artan özel indirim ve kampanyalar için tüketicileri uyardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, tüketicilerin ihtiyaçlarını doğru belirlemesi gerektiği belirtilerek, “Satıcı hakkında ön inceleme yapılması, indirim tutarına veya oranlarına dikkat edilmesi, internet sitesinin adres çubuğunun kontrol edilmesi, alışveriş yapılacak sitenin SSL sertifikası ve 3D security (güvenlik) veya sanal kartla ödeme gibi detaylara sahip olup olmadığına dikkat edilmesi çok önemli” denildi.

 Gizem ÇORLU
ANKARA-Dünyada her yıl kasım ayının son cuma günü başlayan alışveriş indirimleri, Türkiye’de de büyük ilgi görüyor. Ticaret Bakanlığı, e-ticaretin yoğunlaştığı ve tüketici mağduriyetinin arttığı indirim dönemine ilişkin tüketicileri uyardı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Tüketicilerimizin özellikle kasım ayı ile birlikte yoğun bir şekilde internet ve mobil uygulama üzerinden gerçekleştirilen indirim kampanyalarında mağduriyet yaşamamaları ve satıcı veya sağlayıcıların da idari yaptırımlarla karşılaşmamaları için taraf olacakları mesafeli sözleşmelere ilişkin olarak; tüketicilerimizin, ihtiyaçlarını doğru belirlemesi, satıcı/sağlayıcı hakkında ön inceleme yapılması, satın alınacak mal veya hizmetin fiyatına dikkat etmesi, indirim tutarına veya oranlarına dikkat etmesi, internet sitesinin adres çubuğunun kontrol etmesi, sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen sayfalara karşı dikkatli olması, alışveriş yapılacak sitenin SSL sertifikası, 3D security veya sanal kartla ödeme gibi detaylara sahip olup olmadığına dikkat etmesi, ödeme yapmadan önce tüketiciye iletilmesi gereken ön bilgileri ayrıntılı okuması büyük önem arz etmektedir” denildi.

‘REKLAM KURULU YAKINDAN TAKİP EDİYOR’

Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Reklam Kurulu tarafından özellikle kasım ayında gerçekleştirilen ve ‘Efsane Kasım İndirimleri’, ‘Şahane Cuma İndirimleri’ gibi isimlerle adlandırılan kampanyaların yakından takip edildiği vurgulanarak, “Tüketicileri aldatan, yanıltan, gerçekte olduğundan daha fazla indirim yapılıyormuş algısı oluşturan indirimli satış reklamları ve uygulamaları hakkında idari yaptırımlar uygulanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

’30 GÜN İÇİNDE UYGULANAN EN DÜŞÜK FİYAT ESAS ALINMALI’

Yapılan indirimin miktarı veya oranı hesaplanırken, satıcılar tarafından indirimli fiyattan bir önceki fiyatın esas alınması gerektiği belirtilerek, “İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin fiyatında indirimin uygulandığı tarihten önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyatın esas alınması, fiyatın geçerliliği ile ilgili bir süre veya stok sınırı var ise bu süre ve stok miktarının reklamlarda açıkça belirtilmesi hususlarına uygun olarak faaliyet göstermesi gerekmektedir. Tüketicilerin mağduriyet yaşamaması için yapılan açıklamalarla ilgili olarak satıcı ve sağlayıcılar tarafından gerçekleştirilen tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı indirimli satış kampanyası ve uygulamalarına ilişkin Bakanlığımız bünyesinde bulunan Reklam Kurulu’na, indirimli satış kampanyaları kapsamında yapılan alışverişlere ilişkin hak kaybına uğrayan tüketicilerimizin ise uyuşmazlıklarının çözümü için parasal sınırları da dikkate alınarak Tüketici Hakem Heyetleri ya da Tüketici Mahkemelerine başvurmaları gerekmektedir” denildi.

‘KASIMDA E-TİCARET HACMİ, ORTALAMANIN YÜZDE 50 ÜSTÜNDE’

Öte yandan, 2023 yılında e-ticaret hacminin 1 trilyon 850 milyar TL olarak gerçekleştiği kaydedilerek, “2023 yılında işlem hacmi olarak en yoğun dönem kampanyaların etkisiyle kasım ayı olmuştur. Kasım ayında e-ticaret hacmi yıl genelindeki aylık ortalamaların yüzde 50 üstünde seyretmiştir. Bu aydaki işlem hacmi, yıllık hacmin yaklaşık yüzde 12,5’ini oluşturmuştur. Pazar yerlerinin ürün kategorilerinde yıl genelinde 403 TL olan sepet ortalaması, kasım ayında 508 TL’ye ulaşmıştır. 2023 yılında işlem hacminin en yüksek olduğu gün, 24 Kasım Öğretmenler Günü’dür. Bugünü, 11 Kasım günü izlemiştir. İşlem hacmi bazında kasım ayı kampanyalarında öne çıkan başlıca kategoriler; ayakkabılar, gömlekler, cep telefonları, montlar ve ceketler ile elektrikli süpürgeler olmuştur” ifadelerine yer verildi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Ekim ayı enflasyonu yüzde 2,88 oldu, yıllık enflasyon yüzde 48,58’e geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,88 olduğunu, yıllık enflasyonun yüzde 48,58 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Ekim 2024 dönemine ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Ekim ayında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim bir önceki aya göre yüzde 2,88, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 39,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,58 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 62,02 olarak gerçekleşti.

EĞİTİM HARCAMALARI ARTTI

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup, yüzde 26,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 93,66 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla ekim ayında bir önceki aya göre en çok azalan ana grup, yüzde -0,54 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, ekim ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup, yüzde 14,32 ile giyim ve ayakkabı oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 26 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 110 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

ÜRETİCİ ENFLASYONU YILLIK 32,24

Yurt içi üretici fiyatları da ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,29, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 27,17, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,24 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 43,93 arttı.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.