Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

İzmit’te ekilen yerel buğdayların hasadı yapıldı

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 8 ay önce kurumların işbirliği ile ekilen yerel buğdayların hasadı yapıldı. 4 dönümlük alana ekilen 5 çeşit buğday arasından yöreye en uygunun ‘nusrat tohumu’ olduğu tespit edildi.

Kocaeli’nin kalkınması için kentin bazı noktalarında tarım çalışmaları başlatan İzmit Belediyesi, geçtiğimiz yıl kasım ayında İzmit ilçesi Ambarlı Mahallesi’nde buğday ekim projesi başlattı. İzmit Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve İzmit Ziraat Odası işbirliğinde 4 dönümlük alana ekilen 5 çeşit buğdayın hasadı bugün yapıldı. Mustafa Türe isimli vatandaşa ait arazide ekilen tohumlardan çiftçiye en uygun olanının ‘nusrat tohumu’ olduğu belirlendi. Düzenlenen hasat etkinliğine İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Ambarcı Mahallesi Muhtarı Mustafa Karaboğa, davetliler ve çiftçiler katıldı.

“İlaç kullanılmadı”

Üretimde farklı metot kullanılmadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, “Burada 5 çeşit buğday ekildi. Değerlendirmeler neticesinde nusrat buğdayımızda mutabık kaldık. Burada ayrı bir metot uygulanmadı, kesinlikle ilaç da kullanılmadı. Çok güzel bir verim elde edildi, yüzde 80 verim aldık. Fatma başkanımız bunu tohumluk olarak üreticilerimize verecek” dedi.

“Dayanışma gösterdik”

Çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak için desteklenmeleri gerektiğini kaydeden İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ise şu ifadeleri kullandı:
“İzmit bölgesinde yerel buğday tohumunun kullanımını ve buğday verimliliğini arttırma amacıyla Ambarcı Mahallesi’nde yaklaşık 4 dönümlük alan üzerinde deneme parseli oluşturmuştuk. Bu proje, Ziraat Odası Başkanlığımızın değerli bir projesiydi. Biz de kendisine dayanışma göstererek destek vermeye gayret ettik. Ziraat odamızla birlikte yürüttüğümüz bu projede Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen altun, nusrat, kaynarca, acar ve alaca isimli 5 buğday tohumunu 8 ay önce değerli çiftçimiz Mustafa Türk’ün arazisinde dikimini gerçekleştirmiştik. Çiftçilerimizin işini kolaylaştırmamız gerekiyor, girdilerini azaltmamız gerekiyor. Teşvik ve destekleri arttırmamız gerekiyor. Bu destekler gübre, tohum, araç destekleri olur. Bu konuda yerelden genele hepimizin sorumluluğu var.”

“En faydalı tohumun nusrat çeşidi olduğu tespit edildi”

Ekilen tohumlar arasında çiftçiye en uygun olanının nusrat tohumu olduğunu belirten Hürriyet, “GDO’lu ürünlerden milletimiz bıktı. Biz de burada yaptığımız çalışmalarda tohum deneme çalışmamalarımızı doğal üretim yöntemleri ile geliştirdik. Ziraat mühendislerimiz 8 aylık süreçte burada periyodik şekilde çeşitli gözlemler yaptılar. Toprağa ektiğimiz 5 çeşit buğday tohumunun hastalık dayanımını, yatmaya karşı toleransını, protein oranlarını, kalite ve evrimlerini karşılaştırma olarak incelediler ve sonucunda şu kanaate varıldı. Bu denediğimiz 5 çeşit tohumun içinden en uygunu ve en iyi verim aldığımız nusrat tohumu oldu. Bu konuyla ilgili de kaynak ve imkanlarımızı zorlayarak destek vermeye gayret edeceğiz. Çiftçimiz daha fazla üretsin, üretirken maliyetleri daha fazla azalsın ve tabii ki eder değerinde satabilsin” diye konuştu.

Dünya

Ticaret Bakanı Bolat’ın ABD temasları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Amerikan-Türk İş Konseyi (ATC) 39’uncu Yıllık Toplantısı’na katıldı. Bolat, temasları kapsamında ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüştü.

ABD-Ticaret Bakanı Bolat, 39’uncusu yapılan Amerikan- Türk İş Konseyi Toplantısı hakkında, “ABD ziyaretimiz kapsamında 39’uncu Amerikan-Türk Konferansı’na katılarak Türk ve Amerikan iş dünyasının kıymetli temsilcileri ile bir araya geldik. Bu etkinlik her zaman Türk ve Amerikan iş dünyası mensuplarını bir araya getirerek, mevcut durumu gözden geçirmelerine ve geleceğe yönelik beklentileri tartışmalarına imkan veren önemli bir fırsat olmuştur.

2023 yılı itibarı ile ABD ile 14,8 milyar doları ihracat olmak üzere, 33,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi sürdürülebilir bir ivme ile 100 milyar dolar düzeylerine çıkarmakta kararlıyız. Ticaret Bakanlığı olarak ABD ile olan dış ticaretimizi ülkemizin faydasına olacak şekilde arzuladığımız düzeylere ulaştırmak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve ABD Ticaret Odası’na ülkemizin dış ticaretini doğrudan etkileme potansiyeli bulunan bu müstesna etkinliği düzenledikleri için teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.

“ABD İLE KARŞILIKLI YATIRIMLARIMIZ 26 MİLYAR DOLAR”

Bolat, ABD’li mevkidaşı Gina Raimondo ile görüşmesinde ikili ilişkilerin ve karşışıklı yatırımların ele alındığına dikkat çekerek, “Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme vesilesi ile ikili ticaretimizin ve karşılıklı yatırımların artmasından duyulan memnuniyetimizi dile getirerek, uzun vadede ticari ilişkilerimizi güçlendirme niyetinde olduğumuzu paylaştık. Karşılıklı olarak ikili ticaretimizi 100 milyar dolar seviyesine ulaştırma hedefimizde mutabık kaldık.

ABD ile karşılıklı yatırımların 26 milyar dolara ulaşmasına ilişkin memnuniyetimizi ve bu yatırımların zamanla karşılıklı olarak artacağına inancımızı belirttik. Ayrıca üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırımları arttırmak üzere işbirliğimizin geliştirilmesi için temaslarımızın arttırılması hususunu teyit ettik. Bunların yanında Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve veri konularını kapsayan Dijital Diyalog için yüz yüze çalıştay sayesinde attığımız somut adımların ikili ticaretimize yeni bir boyut kazandırmasını çok önemli bulduğumuzu ifade ettik” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: İşsizlik oranı 8,6 seviyesinde gerçekleşti.

ANKARA-TÜİKİşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti.


Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Dış ticaret haddi 0,5 puan arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dış ticaret haddinin mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak 87,2 olduğunu açıkladı.
ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre; ihracat birim değer endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,3 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 azaldı. İhracat miktar endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 2,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 9 azaldı, yakıtlarda yüzde 30,8 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4 azaldı.

İTHALAT BİRİM DEĞER ENDEKSİ YÜZDE 2 AZALDI

İthalat birim değer endeksi, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2 azaldı. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7 azaldı, yakıtlarda yüzde 3,4 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı. İthalat miktar endeksi mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 19,5 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,6 azaldı, yakıtlarda yüzde 2,6 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,5 azaldı. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak, 2024 yılı Mart ayında 87,2 oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.