Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Fındığa alternatif salep: 1 m2 salep 1 dönüm fındığa eş değer

Ekildiği alana göre geliri çok fazla olan salep, Tekkeköy Belediyesi’nin girişimi ile ilçede üretilmeye başlandı.


Karadeniz’in tarım ambarı olan Samsun’da üretim çeşitliliği her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye’de yetişen her sebze-meyvenin üretildiği Samsun’da aromatik ve katma değeri yüksek tarım ürünlerinin üretimine de hız verildi. İlçede arazisi olan herkesin tarım yapması için çalışma başlatan Tekkeköy Belediyesi bu kapsamda daha önce ilçede profesyonel olarak üretilmeyen salep için öncü oldu ve birçok çiftçinin salep üreticisi olmasını sağladı.

“Salepte 1 m2’de elde edilen gelir, fındıkta 1 dönümde elde edilen gelire eş değer”

Salebin katma değeri çok yüksek bir ürün olduğunu dile getiren Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “Salep çok enteresan bir bitki. Salepte 1 m2’de elde edilen gelir, fındıkta 1 dönümde elde edilen gelire eş değer. Salebin kilosu 4-5 bin TL’den satılıyor. Aromatik bir bitki olan salebi de ilçemizdeki çiftçilerimiz ile buluşturduk. En büyük arzumuz, toplumu üretimle ve tarımla buluşturmak. Kendi tohumumuzu, sebze ve meyvemizi tüm dünyaya ihraç edebilecek konuma gelmek istiyoruz. Tekkeköy’de ilçemizde örnek bir proje gelişsin istiyoruz. Gayemiz sadece ilçemizde değil ülkemiz sınırları içerisinde tarım arazisine sahip olan herkese rakımı ve ölçüsü ne olursa olsun her türlü ürünü ekebilecekleri ve kendi işlerinin patronu olabileceklerini öğretmek. Sadece sanayide ve kamuda çalışarak hayat ikame edilmez. Buralarda hem topraklarımıza sahip çıkıyoruz hem de üreten bir nesil yetiştiriyoruz. Böylece geleceğimizi kurtarmak için güzel bir adım attık. 2020 yılında Samsun’da il dışından en çok göç alan ilçe Tekkeköy oldu. İl içinden göç alan ilçe ise Atakum oldu. Bu da Tekkeköy’ün 5-10 yıl içerisinde hem yaşam merkezi hem de üretim merkezi olacağının kanıtıdır” dedi.

“Salep fındığa göre oldukça kolay bir gelir kapısı”

Fındıkta zahmetin salep üretiminde yaşanmadığına değinen çiftçi Hasan Kırdaş, “Salebi çocukluk zamanımızda ormandan toplayıp satıyorduk. Bu kadar değerli bir ürün olduğunu bilmiyorduk. Tekkeköy Belediyesi bize katkı verdi ve salep üreticisi olmamızı sağladı. Bizim fındık bahçelerimiz de var. Fındığa bakarak konuşursak salep üretimi çok zahmetsiz bir iş. Çok kolay ve basit bir şekilde gelir elde edebiliyorsunuz. Fındıkta çok uğraşmanız gerekiyor. Her yıl 3 ay bakım ve toplama ile geçiyor. Ama salep fındığa göre oldukça kolay bir gelir kapısı. İnşallah salep üretimimiz daha da fazla olur” diye konuştu.
Tekkeköy’de 2 yıldır sürdürülen üretim politikası ile birçok ürün ilçede ilk kez üretilmeye başlarken, belediye tarafından arazi sahiplerinin katma değeri yüksek ürünler üretmesi için tohum, fide, toprak analizi, gübre ve maddi destek veriliyor.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: Tavuk eti, yumurta ve içme sütü üretimi arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında bir önceki aya göre tavuk eti, tavuk yumurtası ve içme sütü üretiminin arttığını açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Mart 2024 dönemine ilişkin kümes hayvancılığı üretimi ile süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre; tavuk eti üretimi mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında artarak 204 bin 912 ton oldu. Tavuk yumurtası üretimi de yüzde 3,3 oranında artarak 1 milyar 790 milyon 81 bin adet oldu. Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,6 arttı, kesilen tavuk sayısı yüzde 3,4 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 2,7 arttı, hindi eti üretimi yüzde 16,9 arttı. Ocak-mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 5,7 arttı, kesilen tavuk sayısı yüzde 7,3 arttı, tavuk eti üretimi yüzde 7,5 arttı, hindi eti üretimi yüzde 26,5 arttı.

TOPLANAN SÜT MİKTARI YÜZDE 9 ARTTI

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9 oranında artarak 982 bin 322 ton oldu. İçme sütü üretimi, yüzde 4,7 oranında artarak 139 bin 794 ton olarak gerçekleşti. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,7 arttı. Ocak-mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 arttı. Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, inek peyniri üretimi yüzde 5,3 arttı, ayran üretimi yüzde 10,6 arttı, yoğurt üretimi yüzde 5,1 arttı, içme sütü üretimi yüzde 0,8 arttı, tereyağı üretimi yüzde 13,3 arttı. Ocak-mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, inek peyniri üretimi yüzde 9,3 arttı, ayran üretimi yüzde 16,8 arttı, yoğurt üretimi yüzde 10 arttı, içme sütü üretimi yüzde 2,5 arttı, tereyağı üretimi yüzde 17,7 arttı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Hepsiburada Moda Haftası başladı

Hepsiburada, 10 bin marka ve birçok üründe geçerli olan Moda Haftası‘nın başladığını duyurdu. 16 Mayıs’a kadar sürecek olan etkinlik kapsamında moda, kozmetik ve giyilebilir teknoloji ürünlerinde müşteriyi, peşin fiyatına 12 taksit, Hepsiburada limiti ve kapıda kolay iade gibi avantajlar bekliyor.

İSTANBUL-Moda Haftası kapsamında 4 gün boyunca erkekler ve kadınlar için giyim, çanta-ayakkabı, saat, gözlük & aksesuar, kişisel bakım, giyilebilir teknoloji ürünlerinde cazip kampanyalarla alışveriş yapılabilecek.

Peşin fiyatına 12 taksit imkanı ile bütçeleri zorlamadan alışveriş keyfinin yanı sarı, Hepsiburada limiti ile kartsız taksitle ödeme ve kapıda kolay iade gibi avantajlar da Moda Haftası’nda kullanıcıları bekliyor. Moda tutkunları, ‘İyi fiyata süper görün’ mottosuyla hayata geçen etkinlikte tarzını yansıtacak ürünlere uygun fiyatlarla sahip olabilecek.

ÖZEL İNDİRİMLERLE AVANTAJLI ALIŞVERİŞ

Erkekler ve kadınlar için geniş bir yelpazede, binlerce markanın milyonlarca ürününün yer alacağı Moda Haftasında, giyim ürünleri, saat, gözlük ve aksesuar çeşitleri, kişisel bakım ve kozmetik ürünleri, akıllı saatler ve bileklikler gibi giyilebilir teknolojiler avantajlı fırsatlarla sunuldu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Yumaklı: Yıllık 2 bin tarımsal Ar-Ge projesi yürütüyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal alanda Ar-Ge’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın, ülkenin geleceğine yapılan yatırım olduğunu söyleyerek, “Güçlü tarımsal Ar-Ge alt yapımızla, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle iş birliği içerisinde çalışıyor, yıllık yaklaşık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz” dedi.

Taha AYHAN- Ali Eren İĞDE
ANKARA-Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde ‘2024 Uluslararası Tarım Teknolojileri Festivali’nin açılışına katıldı. Bakan Yumaklı, tarımsal üretimlerini geliştirmek ve dünyayla rekabet gücünü arttırmak için son dönemde önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bitkisel üretimden hayvansal üretime, su ürünleri üretiminden tarımsal Ar-Ge’ye, kırsal kalkınma yatırımlarından su ve sulama yatırımlarına, birçok alanda üretimi ve üreticimizi destekledik. Yıllık 69,2 milyar dolarlık tarımsal hasılayla; Avrupa’da 1’inci, dünyada ilk 10 ülke arasına girdik. Bunların sonucunda bugün 85 milyon nüfusumuzun ve 60 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacını sorunsuz karşıladık ve karşılamaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra; 31 milyar dolar tarımsal ürün ihracatımızla ekonomimize önemli katkı sağlıyoruz. Hem ihtiyacımız olan gıdayı üretiyoruz, hem de ürettiğimiz gıdanın fazlasını ihraç ediyoruz. Ancak bu başarı bizde rehavet oluşturmamalı. Son 10 yıl içinde ülkemizin bulunduğu coğrafyada önemli değişimler oluyor. Savaşlar, pandemi, afetler, iklim değişikliği, nüfus artışı. Bu sıraladığım bütün risk faktörleri, başta tarım sektörümüz olmak üzere, tüm alanlarda ekonomimizi etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. İşte biz bu risk faktörlerini yeni normal olarak tanımlıyoruz. Uzun değil, 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar, Türkiye nüfusu da 105 milyon olacak. Bu durum gıdaya olan talebin yüzde 70 daha fazla olacağını gösteriyor. Ülkemiz gıda üretimi noktasında büyük bir potansiyele ve üretim kabiliyetine sahip. Ülkemiz tarımını geleceğe taşıyacak olan insan kaynağını yetiştirme ile bilim ve teknoloji üretme konularında üniversitelerimize büyük görevler düşüyor” ifadelerini kullandı.

‘POLİTİKALARIMIZDA AR-GE VE İNOVASYON KONUSUNUN AYRI YERİ VAR’

Bilim ve teknolojinin her alanda geliştiği bir çağda yaşadıklarını aktaran Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

“Tarımsal alanda Ar-Ge’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın, bu ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu çok iyi biliyoruz. Bakanlık politikalarımızda Ar-Ge ve inovasyon konusunun ayrı bir yeri var. Bugün Türkiye, bulunduğu coğrafyanın en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkesinden biri. Tarımsal Ar-Ge anlamında; 49 araştırma enstitümüz, 300 laboratuvarımız, 2 binden fazlası akademik seviyede olmak üzere 6 bin 500 personelimiz ile ihtiyaç duyulan her alanda ülkemizin hizmetindeyiz. Güçlü tarımsal Ar-Ge alt yapımızla, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörle iş birliği içerisinde çalışıyor, yıllık yaklaşık 2 bin Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Bu çalışmalarla üreticimizin verimli ve kaliteli ürün almasını sağlıyoruz. Araştırma kurumlarımızda; tarla bitkilerinde 1004, bahçe bitkilerinde 1041 yerli ve milli tohumluk çeşidi geliştirdik. Ata Tohumu Projesi kapsamında, farklı türlerde 37 yerel çeşidi tescil ettik ve koruma altına aldık. Tarımsal üretimin geleceğinin teminatı olan 318 bin genetik materyali gen bankalarımızda koruyoruz. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz bir dönemdeyiz. Bunun için kuraklığa, soğuğa ve hastalıklara dayanıklı tohum çeşitleri geliştiriyoruz. Bu bağlamda, 79 tohumluk çeşidi geliştirdik ve çiftçilerimizin hizmetine sunduk.”

‘HİBE DESTEKLERİNE ÖNEMLİ YENİLİKLER GETİRDİK’

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimde gençlerin söz sahibi olması için genç girişimcilerine hibe destekleriyle pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirterek, “Buradaki temel amacımız, kırsalda teknolojiyi ve inovasyonu üretime katarak, üretimde verimliliği sağlayan genç ve kadın çiftçi sayısını arttırmak. Çünkü artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için daha az kaynak kullanarak, daha çok üretmemiz gerekiyor. Bu kapsamda ekonomik yatırımlar ve IPARD programları ile genç ve kadın girişimcilerimizin projelerine ekstra puan ve hibe desteği veriyoruz. Bu yıl hibe desteklerimizle ilgili önemli yenilikler getirdik. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı’nda hibe desteğine esas proje limitlerini 7 milyon TL’den, 14 milyon TL’ye yükselttik. 42 ilde uyguladığımız IPARD programını da 81 ilimize yaygınlaştırdık. Yeni hayvancılık yol haritamız kapsamında; hayvancılık desteklerimizde gençlere ve kadınlara daha çok destek vereceğiz. Bunun yanı sıra; tarım ve ormancılık alanında yükseköğrenim görmüş gençlerimizin sektöre yatırım yapması için Uzman Eller Projesi’ni başlattık. Projeyle tarımsal üretime katma değer sağlayan her projeye 250 bin lira hibe desteği sağlıyoruz. TARSİM, ORKÖY ve daha birçok alanda kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz” dedi.(DHA)


Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.