Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

Yerli ve milli ayçiçeği tohumu 2022’de dünya piyasasına çıkıyor

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde yerli ve milli ayçiçeği tohumunun deneme ekimleri başarı ile sonuçlandı. Deneme ekimleri tamamlanan yerli ve milli ayçiçeği tohumu, 2022’de piyasaya çıkacak.

Tekirdağ’da geliştirilen yerli ve milli ayçiçeği tohumunun deneme ekimleri başarı ile sonuçlandı. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Tohum Yönetim Kurulu Üyesi Birol Tarar ve Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, Hayrabolu ilçesinde deneme ekimi yapılan yerli ve milli olan ayçiçeği deneme tarlasında incelemelerde bulundu.

Dünya genelinde sayıları bir elin 5 parmağını geçemeyecek kadar şirketin tekeline aldığı ayçiçeği tohumunda Türkiye’de piyasaya girmeye hazırlanıyor. Tekirdağ’ın Hayrabolu İlçesinde ekilip başarı ile sonuçlanan ayçiçeği deneme tarlaları drone ile havadan da görüntülendi.

Tüm ülkeye satışı gerçekleşecektir”

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Hayrabolu’da ayçiçeğinin son denemesinin yapıldığı tarladayız. Trakya Kalkınma Ajansı olarak, bundan 3 yıl önce kurduğumuz Trakya Tohum’a ait ayçiçeği tohumunun yerli ve milli imkanlarla AR-GE çalışmalarıyla yaptığımız tohumumuzun bugün son deneme üretimlerini burada yapmış bulunmaktayız. Tescili alındı. İnşallah seneye bunun tüm ülkeye satışı gerçekleşecektir. Malum ayçiçeğini üretmek, AR-GE’sini yapmak ve satışını yapmak gerçekten çok zor ve maliyetli.

Birçok ülke bunu yapamıyor. Dünya genelinde sadece 3-4 firma bunu tekeline almış durumda. Biz de Türkiye olarak, özellikle Trakya olarak şirketlerimizle beraber Trakya gibi verimli toprakları olan alanlarda, bu işi başarabilir miyiz diye bundan 2 sene önce kafa yormaya başlamıştık. Bugün çok şükür belli bir aşamaya gelmiş ve tescili alınan, seneye de üretimi yapılacak olan ayçiçeği tohumumuzun yerli ve milli imkanlarla geliştirilmiş olması, hem Trakya’daki tohum şirketlerimiz açısından hem Kalkınma Ajansımız hem de bakanlığımız açısından çok değerli ve önemli. İnşallah bu çalışmalarımızı arpada, buğdayda ve diğer tohumlarda da devam ettireceğiz” dedi.


Birol Tarar ise yaptığı açıklamada, “Şu anda burada bulunma sebebimizde ilk 2022’de satışa sunacağımız yerli ve milli olan ayçiçeği tohumun pazara sunulması için biz bu saatten sonra ulusal pazarın dışında, uluslararası pazarda yer alabilmek için ihracat hedefimiz var. Bunun Türk çiftçisine katkısı olduğu kadar, bizim ihracat hedefimizde tohumculuk kanunundan sonra tohumculukta neler yapabiliriz diye bir işbirliği modelidir. Biz hayırlısıyla başladık ve bu işin sonucunu ileriki zamanda daha farklı çeşitlerde göreceksiniz. Katma değeri yüksek olan ürünlerde yurt dışı satışlarında hedefimizdir. Bundan sonraki çalışmalarda farklılık göstermek için pazarda yer alacağız” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

Bakan Işıkhan: İşsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri doğrultusunda işsizlikle kararlı mücadelenin devam edeceğini açıkladı.

ANKARA-Bakan Vedat Işıkhan, temmuz ayı iş gücü istatistiklerine ilişkin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstihdam dostu politikalarımızın olumlu sonuçlarını almaya devam ediyoruz. İşsizlik oranı son 15 aydır tekli hanelerde seyretmeye devam ediyor. 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,4 puan azalan işsizlik oranı, yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. Genç işsizliği, 1 puanlık bir iyileşme kaydederek yüzde 16,6’ya düştü.

Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar neticesinde istihdam sayımız aynı dönemde 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puan artarak yüzde 49,6 oldu. İş gücümüz bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişiye yükseldi. OVP hedeflerimiz doğrultusunda önümüzdeki dönemde de işsizlikle mücadeledeki kararlılığımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Bolat: Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksi 51,3’e yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye imalat sektörü ihracat iklimi endeksinin 51,3 seviyesine yükseldiğini açıkladı.

ANKARA-Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Hükümet ve Ticaret Bakanlığı olarak uyguladığımız politikalar ve iş dünyamız ile birlikte attığımız adımlar sayesinde ihracat iklimimiz güçlenmeye devam ediyor. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi verilerine göre ihracatta 8 aydır devam eden pozitif ivme, ağustosta 51,3 seviyesine yükseldi. Ana ihracat pazarlarındaki ekonomik faaliyetlerini güçlendirerek sürdüren imalatçılarımıza, tarımcılarımıza, ihracatçılarımıza, hizmetler tedarikçilerimize, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da desteğimiz tam olacaktır. İhracatımızda yaşanan artış ve ortaya koyduğumuz hedefler, Türkiye’nin küresel alandaki hedefleri ile de uyumlu şekilde güçlenerek sürmektedir. Bu vesile ile tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

TÜİK: Temmuz ayında işsizlik yüzde 8,8’e geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,4 puan azalışla yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

ANKARA-TÜİK, Temmuz 2024 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puan azalarak yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7 iken, kadınlarda yüzde 12,4 kaydedildi. İstihdam edilenlerin sayısı, bir önceki aya göre 235 bin kişi artarak 32 milyon 712 bin kişi, istihdam oranı 0,3 puan artarak yüzde 49,6 oldu. Bu oran, erkeklerde yüzde 67,4, kadınlarda yüzde 32,2 olarak gerçekleşti.

GENÇ NÜFUSTA İŞSİZLİK AZALDI

İş gücü, bir önceki aya göre 123 bin kişi artarak 35 milyon 879 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 54,4 olarak gerçekleşti. İş gücüne katılma oranı, erkeklerde yüzde 72,4 iken, kadınlarda yüzde 36,8 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1 puan azalarak yüzde 16,6 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 12,2, kadınlarda ise yüzde 25 oldu.

İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi, bir önceki aya göre 1,3 saat azalarak 42,5 saat olarak gerçekleşti. Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı, bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak yüzde 26,5 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 17,9 iken, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı yüzde 18,5 olarak gerçekleşti.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.