Canik Belediyesi Sivil Savunma Uzmanlığı Birimi tarafından düzenlenen yangın tatbikatında Canik Belediyesi personeline yangın ve yangın güvenliği eğitimi verildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Eğitim Amirliği tarafından verilen eğitimde yangın öncesinde alınması gereken tedbirler, yangın sırasında neler yapılması gerektiği ve yangın sonrasında hangi faaliyetlerde bulunması gerektiğiyle ilgili bilgilendirme yapıldı. Uygulamalı şekilde düzenlenen eğitim programını yöneten eğitmen Ercan Kabadayı, 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu gereğince resmi kurumlarda ve özel sektörde yangın ve yangın güvenliği hakkında verdikleri eğitimin tüm çalışan personel için zorunlu hale geldiğini belirtti.
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı öğrencilerinin de görev aldığı uygulamalı yangın eğitimiyle ev ve iş yerlerinde; araçlarda; ormanlık alanlarda çıkabilecek yangınlar hakkında Canik Belediyesi personeline bilgi verildi. Yangın esnasında insanların panik yaptığını söyleyen Ercan Kabadayı, “Böyle bir durumla karşı karşıya kaldıysak panik yapmamamız gerekiyor. Eğer yangın söndürebileceğimiz büyüklükteyse en uygun yangın söndürme cihazını alıp müdahalenin yapılması gerekiyor. Yangın, söndürebileceğimiz büyüklüğü aştıysa çalıştığımız iş yerlerinde, çevremizdeki insanlara yüksek sesle yangın olduğunu haber verip güvenli alanlara geçerek 112’yi aramak gerekir” dedi.
Herhangi bir yangın olayında bütün çalışanların müdahaleci personel sayıldığı bilgisini aktaran Ercan Kabadayı, “Eğer bir yangın oluşursa en yakın yangın söndürme cihazıyla güvenli bir şekilde müdahalenin yapılması gerekiyor. Arkadaşlarımıza da bu şekilde bilgilendirme yapıp tatbikatlarımızı ve eğitimimizi sonlandırdık” diye konuştu. Türkiye’de artık yeni bir sisteme geçildiğini belirten Kabadayı, itfaiye, polis, ambulans, jandarma, sahil güvenlik ve AFAD ihbar numarasının 112 acil çağrı hattıyla birleştiğini hatırlattı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2024-Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Ortaöğretim sonuçlarının açıklandığını duyurdu.
ANKARA-ÖSYM‘nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “15 Eylül 2024 tarihinde uygulanan 2024-KPSS Ortaöğretim Sınavı’nın değerlendirme işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, sınav sonuçlarına 4 Ekim 2024 tarihinde saat 11.00’den itibaren ÖSYM’nin ‘https://sonuc.osym.gov.tr’ adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle erişebilecektir. Adaylara ve kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.(DHA)
TÜİK: Yükseköğretim mezunlarının yüzde 2’si yurt dışına yerleşti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023’te yükseköğretim mezunu olan bireylerin yüzde 2’sinin beyin göçü ile yurt dışına yerleştiğini, en yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanlarının bilişim ve iletişim teknolojileri olduğunu açıkladı.
Caner ÜNVER ANKARA-TÜİK, 2021-2023 dönemine ilişkin yükseköğretim beyin göçü istatistikleri bültenini, ilk kez yayımladı. Çalışma kapsamında, lisans eğitimini Türkiye’de tamamlayıp, mezuniyet sonrasında yurt dışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hakkında bilgiler verildi. Veri kaynağı olarak Yükseköğretim Kurulu mezun kayıtları ile Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Merkezi Nüfus İdare Sistemi bilgileri esas alındı.
Buna göre; 2015 yılında yüzde 1,6 olan yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı, 2019’da yüzde 1,8, 2022’de yüzde 2,1 ve 2023 yılında yüzde 2 oldu. 2023 yılında yükseköğretim mezunu kadınların beyin göçü oranı yüzde 1,6, erkeklerin beyin göçü oranı ise yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.
En yüksek beyin göçü oranına sahip eğitim ve öğretim alanları; yüzde 6,8 ile bilişim ve iletişim teknolojileri, yüzde 4,4 ile mühendislik, imalat ve inşaat ve yüzde 2,6 ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik oldu. Mezunların beyin göçü oranları incelendiğinde, en yüksek beyin göçü oranına sahip lisans programları; yüzde 17,9 ile moleküler biyoloji ve genetik, yüzde 10,2 ile biyomühendislik, yüzde 9,8 ile işletme mühendisliği, yüzde 9,1 ile elektronik mühendisliği, yüzde 8,9 ile matematik mühendisliği ve yüzde 8,4 ile bilgisayar mühendisliği oldu.
MEZUNLARIN EN ÇOK GÖÇ ETTİĞİ ÜLKE ABD
Bir lisans programını tamamlayanların yüzde 21,4’ü göç etmek için ABD’yi tercih etti. Yüzde 17,5’i Almanya, yüzde 11,2’si Birleşik Krallık, yüzde 6,9’u Hollanda ve yüzde 4,9’u Kanada’ya göç etti. ABD ve Kanada’ya göç eden mezunlar içinde en büyük paya sahip lisans programı işletme olurken, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda’yı en fazla tercih eden mezunlar bilgisayar mühendisliği bölümünden oldu.(DHA)