Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Kılıçdaroğlu, THK Üniversitesi Türkkuşu Yerleşkesi’ni ziyaret etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li belediye başkanlarından oluşan heyetle Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Türkkuşu Yerleşkesi’nde incelemelerde bulundu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’tan oluşan heyetle Türk Hava Kurumu’nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu liderliğindeki heyet THK’yi ziyaretinin ardından THK Üniversitesi Türkkuşu Yerleşkesi’nde incelemelerde bulunarak yangın söndürme uçakları hakkında bilgi aldı.

“Böyle bir tablonun çıkmasından dolayı son derece rahatsızız”

THK’nın durumu hakkında açıklamalarda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, “Şu andaki yönetim, Türk Hava Kurumunu toparlamaya çalışıyor. Gezdik, yöneticilerden bilgi aldık. THK gibi bir kurumun geçmişte orman yangınları ile mücadele eden ve bu mücadelede başarılı çıkan bir kurumun bugün atıl pozisyonda hepimizin yüreğini yaralıyor. Hepimiz böyle bir tablonun çıkmasından dolayı son derece rahatsızız” ifadelerini kullandı.

“Her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız”

THK hakkında daha öncede çağrıda bulunduğunu hatırlatan Kılıçdardaroğlu, “Dün yaptığım basın toplantısında THK’ye sahip çıkılması için iş dünyasına ve belediyelere görev düştüğünü ifade ettim. 11 büyükşehir belediye başkanımız da bu konuda bir açıklama yaptılar.

O açıklamayı THK’ya da gönderdiler. Biz THK’nın yeniden ayağa kalkması için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız diye. Tabii bunların yapılması için THK yetkilileri ile bizim 11 büyükşehir belediye başkanlarımızdan belirlenen bir heyetin belirli bir zaman dilimi içinde bir araya gelmeleri, oturmaları, konuşmaları; finans ihtiyaçları nedir ve nasıl karşılanacağı konusunda çalışmaları gerekiyor” açıklamasında bulundu.

“THK’nın bir an önce ayağa kalkmasını istiyoruz”

THK’nın daha önceki yönetimlerinde sıkıntı yaşandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Biz de THK’nın bir an önce ayağa kalkmasını istiyoruz. Geçmişte yapılan çok ciddi yolsuzluklar var. Bu yolsuzluklar şu anda yargıda. Bu yargıdaki davaları da yakından izleyeceğiz.

CHP olarak izlemeye karar verdik. Çünkü bu kurum Türkiye’de yaşayan herkesin kurumudur. Biz çocukluğumuzdan beri bu kuruma her türlü desteği verirdik. İlkokula giderken yardım kampanyalarında bulunurken her türlü desteği gönüllü olarak verirdik” diye konuştu.

“THK Cumhuriyetin kurumudur”

THK’nın güçlenmesi için yardım gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bütün vatandaşlarımızdan istirham ediyorum, THK’ya güvensinler. THK Cumhuriyetin kurumudur. Bu kurumu ayağa kaldırmak, bu kurumu eski görkemli günlerine ulaştırmak için herkesin çaba göstermesi gerekiyor. THK yetkililerine sordum; acaba genel bütçeden size yapılan bir katkı var mı, bir yardım var mı diye. Böyle bir katkının ve yardımın olmadığını söylediler. Ben hükümet yetkililerine seslenmek isterim. THK’ya 11 büyükşehir belediyemiz katkı verecek ama genel bütçeden de katkı verilmesi gerekiyor” dedi.

“Burada A partisi, B partisi, C partisi olmamalıdır”

Yapılacak yardımın herhangi siyasi bir amacı olmadığını ve THK’nın herkesin ortak kurumu olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:
“Bizim amacımız şu; cumhuriyetle yaşıt olan bu kurumun tarihine yakışır şekilde ayağa kaldırılması hepimizin ortak görevidir. Burada A partisi, B partisi, C partisi olmamalıdır. Bu cumhuriyetin kurumudur. Cumhuriyetin kurumu cumhuriyetin ormanlarına sahip çıkmak zorundadır. Elimizden gelen her türlü çabayı ve gayreti göstermeye hazırız. Umarım iktidar sahipleri de aynı çabayı gösterirler. Bunu günlük siyasi polemiklerin dışında tutarak bu kurumu ayağa kaldırmalıyız.”

Orman yangınları bir yıla özgü bir felaket değil”

Uçakların durumuna ilişkin soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:
“Uçakların bakımı gerekiyor. Yedek parça sorunu var. Onların giderilmesi gerekiyor. Neresinden bakılırsa en hızlı üç ayda bir uçağı kaldırabiliriz. Çünkü sivil havacılığın kuralları var. Biz bir kamu kuruluşuyuz ve o kuralların dışında kalamayız diyorlar. Haklılar ama 3 ay mı olur yoksa daha fazla mı olur. Burada önemli olan bu kurumu ayağa kaldırmak. Çünkü bu orman yangınları bir yıla özgü bir felaket değil. Hemen hemen her yıl tekrarlanır. Bu yıl mevsim dolayısıyla iklim değişikliği dolayısıyla yoğunlaştı. Ama önümüzdeki yıl da yine iklim sorunu çıkacak karşımıza. Dolayısıyla hazır olması lazım THK’nin. Bugünden başlanırsa kurumu ayağa kaldırırsak seneye inşallah orman yangını çıktığında yangın çıktığında gidecekler ve orman yangını bitirecekler. Ağaçlar bizim ağaçlarımız.

Orada yaşayan canlılar da bizim canlılarımız. Dolayısıyla bir devletin her türlü felakete karşı tedbirli olması lazım. Tedbir alması lazım. Cumhuriyeti kuranlar bunu düşünmüşler. THK’yi kurmuşlar. Kurmuşlarsa biz niye batırdık? Biz niye bu hale getirdik? Yeniden ayağa kaldırmamız lazım bu kurumu. Bakın gezdiğimiz yerde pırıl pırıl ustalar var. Pilotlar var. Bunlar bu kurumun uzun süredir atıl vaziyette kalmasından son derece rahatsızlar. Ormanlar yanarken bu uçakların uçmamasından ötürü son derece rahatsızlar. Yöneticileri de rahatsız. Biz onları anlıyoruz. Bir an önce bu kuruma sahip çıkılması gerektiği yönündeki talepleri de anlıyoruz. Bakın biz hemen 11 büyükşehir belediye başkanımız toplanarak bu kurumu ayağa kaldırmalıyız dedi. Sadece bu değil, ben bir çağrı yaptım basın toplantısı yaparak. İş insanlarına, insanlarımıza çağrı yaptım. THK’ye sahip çıkalım ve ayağa kaldıralım dedim. THK bir partinin kurumu değil, Türkiye’nin bir kurumudur.”


Destek önerisinde kurum tarafından nasıl bir tepki aldığı sorusunu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Çok memnunlar. 11 büyükşehir belediye başkanımızın aldığı karar kendilerine gönderildi. Onlar bundan sonra derece memnunlar. Tabii desteğin yapılabilmesi için oturup bir masanın etrafında uzmanlarla beraber belirli kararların alınması lazım” dedi.

Mustafa Cenik – Bayram Türüdü

Genel

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete’de

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete‘de yayımlandı. Yayımlanan karara göre, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcılığına Halim Özçevik atanmıştır.

 Kadircan GÜLER
ANKARA-Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yeni atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla açıklanan kararnameye göre, çeşitli devlet kurumlarında önemli değişiklikler gerçekleştirildi. Bakanlıklarda görevden alınan ve atanan kişilerin isim listesi şöyle:

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI’NDA ATAMALAR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; Çanakkale İl Müdürü Muhammet Mermer ve Çankırı İl Müdürü Hasan Tahsin Yıldırım görevden alındı. Adana İl Müdürlüğüne Mustafa Gökboğa, Ağrı İl Müdürlüğüne Ertaç Baki, Aksaray İl Müdürlüğüne Nurettin Ulaş, Balıkesir İl Müdürlüğüne Emine Böckün, Bayburt İl Müdürlüğüne Salih Köse, Burdur İl Müdürlüğüne Mustafa Çakır, Çankırı İl Müdürlüğüne Abdulhaluk Longa, Düzce İl Müdürlüğüne Sezgin Küçüktepe, Gaziantep İl Müdürlüğüne Niğde İl Müdürü Umut Zeybek, Gümüşhane İl Müdürlüğüne Cengiz Maden, Hatay İl Müdürlüğüne Süleyman Yıldırım, Isparta İl Müdürlüğüne Hüseyin Güçlü, Kars İl Müdürlüğüne Mustafa Tosunoğlu, Kırıkkale İl Müdürlüğüne Çiğdem Açıkyıldız Kazel, Kırşehir İl Müdürlüğüne Murat Konan, Kilis İl Müdürlüğüne Emre Çalğan, Nevşehir İl Müdürlüğüne Mahmut Selçuk, Sakarya İl Müdürlüğüne Zekeriya Selamet, Siirt İl Müdürlüğüne Sabri Sidar, Sinop İl Müdürlüğüne Zeki Yıldırım ve Şanlıurfa İl Müdürlüğüne Can Kayhan Özok atanmıştır.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI’NDA DEĞİŞİKLİKLER

İş müfettişleri yeterlilik sınavında başarılı olan iş müfettiş yardımcıları Mehmet Akif Akçalı ve Hasan Korkmaz, bakanlıkta açık bulunan iş müfettişliklerine atandı. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne Buğra Yıldırım atandı.

Sudan Cumhuriyeti’nin nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne ise Fatih Yıldız atanmıştır.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDA YENİ ATAMALAR

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcılığına Betül Kiminsu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcılığına Ebru Akyol Zor, Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcılığına Erkan Tarhan, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcılığına Abdulsamet Taş, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığına Yusuf Seven, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdür Yardımcılığına Serkan Emir Erkmen ve Vildan Satık atandı.

Ayrıca, Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne Abdi Dölek getirilmiştir.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDA ATAMA VE GÖREVDEN ALMALAR

Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir ve Ardahan İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut görevden alındı, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Hüseyin Kır ve Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Yusuf Uzantı atandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA YAPILAN ATAMALAR

Bakan Yardımcısı Tolga Tolunay’ın yerine Halim Özçevik, Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Şali Yıldırım’ın yerine Mustafa Mahir Ülgü, Hukuk Hizmetler Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu’nun yerine Ülker Kuğu, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Celal Şahin’in yerine İsmail Öztürk ve Teftiş Kurulu Başkanı Davut Eker’in yerine Erkan Hacıfazlıoğlu atandı. Ayrıca, Sağlık Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Dursun Duyar görevden alındı.

11 Üniversiteye de rektör ataması yapıldı

Kararda Yükseköğretim Kurulu üyeliğine Metin Topcuoğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne Fuat Erdal, Bingöl Üniversitesi Rektörlüğüne Erdal Çelik, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne Bayram Yılmaz, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğüne Mehmet Cahit Güran, Nevşehir Üniversitesi Rektörlüğüne Semih Aktekin, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne Hüseyin Yılmaz, İstanbul Kent Üniversitesi Rektörlüğüne Mehmet Necmettin Atsü, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Rektörlüğüne Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, Mudanya Üniversitesi Rektörlüğüne Emin Karip, Ostim Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Murat Ali Yürek ve Özyeğin Üniversitesi Rektörlüğüne Barış Tan atandı. (DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Irak’a 3 yıl sonra elektrik ihracatı başladı

Türkiye, 3 yıllık bir aranın ardından Irak‘a elektrik ihracatına yeniden başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Yapacağımız yatırımlarla Kalkınma Yolu’nu aynı zamanda bir ‘Enerji Yolu’ olarak tesis edeceğiz” dedi.

ANKARA-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan’da gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde beraberinde yer alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar hem Bağdat hem Erbil temasları kapsamında muhataplarıyla olası iş birliklerini masaya yatırdı. Ziyaretten 3 ay sonra iki ülke, enerji alanında yeni bir adım attı. Türkiye, 3 yıllık bir aranın ardından Irak’a elektrik ihracatına yeniden başladı. İhracat, Türkiye-Irak arasında mevcut hat üzerinden gerçekleştirilirken; Irak’a azami 300 megawatta kadar elektrik sağlanacak. Bakan Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kalkınma Yolu Projesi ile bölgemizin refahına ve barışına birlikte katkı sunacağımız komşumuz Irak’a elektrik ihracatına dün itibarıyla yeniden başladık. Yapacağımız yatırımlarla Kalkınma Yolunu aynı zamanda bir ‘Enerji Yolu’ olarak da tesis edeceğiz” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Genel

TÜİK: Haziranda 198 bin 581 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında 198 bin 581 taşıtın trafiğe kaydının yapıldığını açıkladı.

ANKARA-TÜİKHaziran 2024 dönemine ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini açıkladı. Buna göre; haziran ayında 198 bin 581 taşıtın trafiğe kaydı yapılırken, trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 14,6 azaldı, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 2,5 arttı.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, bir önceki aya göre kamyonda yüzde 41,2, otobüste yüzde 39,1, minibüste yüzde 38,9, özel amaçlı taşıtta yüzde 34,3, kamyonette yüzde 24,2, traktörde yüzde 22,7, otomobilde yüzde 15,2 ve motosiklette yüzde 10,5 azaldı. Geçen yılın aynı ayına göre ise trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı minibüste yüzde 22,7, motosiklette yüzde 11,6 ve otomobilde yüzde 0,2 artarken; özel amaçlı taşıtta yüzde 36,4, kamyonda yüzde 24,6, traktörde yüzde 22,4, kamyonette yüzde 18,7 ve otobüste yüzde 11,9 azaldı.

Ayrıca; haziran ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 50,2’si motosiklet, yüzde 38,1’i otomobil, yüzde 6,7’si kamyonet, yüzde 3,1’i traktör, yüzde 1,2’si kamyon, yüzde 0,4’ü minibüs, yüzde 0,2’si otobüs ve yüzde 0,1’ini özel amaçlı taşıtlardan oluştu. Haziran sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların da yüzde 52,5’ini otomobil, yüzde 18,8’ini motosiklet, yüzde 15,3’ünü kamyonet, yüzde 7,4’ünü traktör, yüzde 3,3’ünü kamyon, yüzde 1,7’sini minibüs, yüzde 0,7’sini otobüs ve yüzde 0,3’ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Haziran ayında 676 bin 83 taşıtın devri yapıldı. Bu taşıtların yüzde 64,4’ünü otomobil, yüzde 15,1’ini kamyonet, yüzde 13,8’ini motosiklet, yüzde 2,6’sını traktör, yüzde 1,9’unu kamyon, yüzde 1,6’sını minibüs, yüzde 0,4’ünü otobüs ve yüzde 0,2’sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

6 AYDA 1,2 MİLYON TAŞITIN TRAFİĞE KAYDI YAPILDI

Ocak-haziran ayları arasındaki 6 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre, trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı yüzde 19,2 artarak 1 milyon 261 bin 1 adet olurken; trafikten kaydı silinen taşıt sayısı yüzde 8,4 azalıp 13 bin 509 adet oldu. Böylece ocak-haziran döneminde trafikteki toplam taşıt sayısında 1 milyon 247 bin 492 artış gerçekleşti.

Ocak-haziran döneminde trafiğe kaydı yapılan 508 bin 801 otomobilin yüzde 65,2’si benzin, yüzde 12,9’u hibrit, yüzde 12,4’ü dizel, yüzde 8,4’ü elektrikli ve yüzde 1,1’i LPG yakıtlı. Haziran ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 15 milyon 727 bin 46 adet otomobilin ise yüzde 34,9’u dizel, yüzde 32,6’sı LPG, yüzde 29,6’sı benzin, yüzde 1,8’i hibrit ve yüzde 0,8’i elektrikli. Ayrıca, kaydı yapılan 508 bin 801 otomobilin yüzde 38,6’sı gri, yüzde 25,3’ü beyaz, yüzde 13’ü siyah, yüzde 11,6’sı mavi, yüzde 6,3’ü kırmızı, yüzde 2,7’si yeşil, yüzde 1’i turuncu, yüzde 0,6’sı sarı, yüzde 0,5’i mor ve yüzde 0,4’ü diğer renkli.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.