Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Eğitim

Rektör Ünal: “Kitap okuma boş zamanlarda yapılan bir şey değildir, kitap bir ihtiyaçtır”

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Kitap okuma boş zamanlarda yapılan bir şey değil, bir ihtiyaçtır” dedi.

Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Eğitim Şube Müdürü Turgay Ekşi ile beraberindeki 40 öğrenci, Biz Anadoluyuz Projesi kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal’ı ziyaret etti.

İller arasındaki kardeşlik köprüsünün kurulması hedefiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde başlatılan, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen Biz Anadoluyuz Projesi sayesinde farklı illerden Samsun’a gelen 40 genç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile buluştu. Rektörlük senato salonunda gerçekleşen görüşmede Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal gelen konuklarına Samsun ve Üniversite hakkında bilgiler vererek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

“Kendinize mutlaka bir hobi edinmelisiniz”

Öğrencilerle sohbet eden Rektör Ünal, “Kendinizi ifade edebileceğiniz, kendi gelişiminize katkı sağlayacak bir uğraşı edinmek sizi mutlu eder. Kişisel gelişiminize katkı sağlamanın yanı sıra size sosyal bir çevre oluşturur fakat en önemlisi hayatınızda karşılaşacağınız zararlardan sizi uzak tutar. Bu nedenle ailenizle kaynaşacağınız ailenizin içerisinde paylaşacağınız ortak iletişim imkanı sağlayacak dili geliştirecek bir hobi mutlaka bulmalısınız” diye konuştu.

“Kitap okuma boş zamanlarda yapılan bir şey değildir, kitap bir ihtiyaçtır”

Öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Rektör Ünal, “Suya nasıl ihtiyaç duyuyorsanız ve hemen kalkıp su içiyorsanız kitaba da ihtiyaç duymalısınız çünkü kitap eğitimin aracıdır. Bu nedenle mutlaka kendinize ait küçük bir kütüphaneniz olmalı. Elinize bir kitap alıyorsanız onu mutlaka bitirmeli ve daha sonrasından size ne kazandırdığını ölçmelisiniz. Kitap okuma boş zamanlarda yapılan bir şey değil, bir ihtiyaçtır. Bilgi edinmek ve edindiğiniz bilgi ile hayatınızı biçimlendirmek yani doğru yöne yönelmek için tek araç bilgidir. Sizi yere sağlam bastıracak olan yaştasınız. Öğrenmeyi ve öğrendiğiniz bilgileri doğru kullanmayı öğrenirseniz sadece kendinize değil etrafınızdakilere de ışık olursunuz.

Bu yaşta böyle bir projenin içerisinde yer almak son derece büyük bir fırsat. Bunu yakalamışsınız ve bundan sonra da sürdürmenizi tavsiye ederim” şeklinde konuştu.
Her bir gencin üniversiteli olmayı hayal ettiğini söyleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu ise şunları söyledi:
“Bizler de öğrencilerimizin Rektör hocamızı görmelerini ve bilmelerini istedik. Üniversite adına en yetkin hocaları dinlesinler, onların öğütleriyle içlerindeki sevgi biraz daha artmış olsun. Türkiye’nin her tarafında yürütülen bu proje bir kardeşlik projesi olup ciddi anlamda ihtiyacımız olduğunu söyleyebilirim. Biz bu çocuklarımızı Cumhurbaşkanımızın özel misafirleri olarak görüyoruz ve Samsun’da gezilecek görülecek her yeri göstermeye çalışıyoruz.

Bu bağlamda bizi kabul edip ağırladığınız için ve ayrıca öğrencilerimize vermiş olduğunuz nasihatlar için çok teşekkür ederiz.”
Görüşme öğrencilerin Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’a plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.

Eğitim

LGS tercih sonuçları açıklandı

MEB: Liselere Geçiş Sınavı (LGStercih (yerleştirme) sonuçları “meb.gov.tr” adresi üzerinden açıklandı.

Okumaya devam et

Eğitim

YÖK’ten vakıf üniversitelerine ‘ücret’ uyarısı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarına öğrenim ücretleri konusunda uyarı yazısı gönderdi.

Ruken KADIOĞLU
ANKARA-YÖK‘ten yapılan yazılı açıklamada, öğrencilerin kriterlerinin başında öğrenim ücretlerinin geldiği belirtilerek, “Bilindiği üzere devlet üniversitelerinde 2011-2012 Akademik Yılı’ndan beri birinci öğretimdeki öğrencilerden katkı payı alınmıyor. Yine bilindiği gibi vakıf yükseköğretim kurumları kazanç amacına yönelik kurulamaz. Adayların kaydolacakları programın tamamlanma süresi boyunca yaklaşık güncellenme oranları ile öğrenim ücretlerini bilmek istemeleri, sürpriz veya beklenmedik bir ücret değişikliği ile karşılaşmak istememeleri son derece haklı ve meşru bir taleptir” denildi.(DHA)

Okumaya devam et

Eğitim

YKS birincileri başarılarının sırrını anlattı

8-9 Haziran’da yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Eşit Ağırlık puanında Türkiye birincisi Galatasaray Lisesi öğrencisi Berra Kuruş olurken, Yabancı Dil puanında Fransızca’da birinciliği Çapa Fen Lisesi öğrencisi Yunus Emre Aydoğan aldı. Ekonomi okumak istediğini söyleyen Kuruş sınava hazırlanacaklara tavsiyelerde de bulunarak, “Yapamadığım soruların üzerine çok eğildim ve bunun çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Bir tavsiye vermem gerekecekse de bunu söyleyebilirim” dedi. Yabancı Dil puanında Fransızca’da birinci olan Yunus Emre Aydoğan ise, “2016’dan itibaren tüm Fransızca YDT’leri çözerek hazırlandım ve aslında orada sınavın sizden ne istediğini de görmüş oluyorsunuz” şeklinde konuştu.

Kübra SONKAYA -Fırat ALKIZ
İSTANBUL-8-9 Haziran’da üç oturum halinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Yabancı Dil Testi’nde Almanca’da Kabataş Erkek Lisesi’nden Sevgi Kırmızıbekmez, Arapça’da Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Yusuf Salih Orhan, Fransızca’da Çapa Fen Lisesi’nden Yunus Emre Aydoğan, İngilizce’de İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nden Mehmet Alp Güneş birinci oldu. YKS’de Alan Yeterlilik Testi’nde Eşit Ağrılık puanı birinciliğini ise, Galatasaray Lisesi öğrencisi Berra Kuruş aldı.

Kuruş ve Aydoğan sınava nasıl hazırlandıklarını anlattı; YKS’ye girecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

“EKONOMİ OKUMAK İSTİYORUM”

Daha önce 2019’daki LGS’de de birinci olan Eşit Ağırlık Türkiye birincisi Berra Kuruş, YKS’ye hazırlanırken Beşiktaş’taki özel eğitim merkezine devam etti. 2 yıl boyunca okuldan kalan zamanlarında merkeze giden Kuruş, bu sürede yaklaşık 80 bin soru çözdü. Kuruş “İyi birşey bekliyordum ama tabii tam birinciliği de bilemiyordum. Bazı öğretmenlerim acaba diyordu ama ben tam kesin olur diye de düşünmek istemiyordum; ama çok mutluyum, şimdi sevinçliyim. LGS 2019’da da Türkiye birincisi oldum ve Galatasaray Lisesi’ne yerleştim. Boğaziçi veya bir iki özel üniversiteden birinde ekonomi bölümünü okumak istiyorum. Gelecekte finans üzerine çalışmak istiyorum, finans danışmanlığı yapmak istiyorum” dedi.

Üniversite sınavına gireceklere tavsiyelerde de bulunan Kuruş, “Ailem çok mutlu oldu, çok gururlandı tabii ki. Açıkçası eğitim hayatım boyunca düzenli çalışan bir öğrenciydim ama YKS özelinde de 11. sınıf itibarıyla daha yoğun çalışmaya başladım diyebilirim. Yaz tatilimi iyi değerlendirdim 12. sınıfa geçişte. 12. sınıfta da performansımı yavaş yavaş artırarak enerjimi tamamen tüketmeden düzenli bir şekilde ilerlemeye gayret ettim. Bu dönemde ailem ve öğretmenlerim çok destek oldu. Arkadaşlarıma aynı şekilde hepsine teşekkürü bir borç biliyorum. Yapamadığım soruların üzerine çok eğildim ve bunun çok katkısı olduğunu düşünüyorum. Bir tavsiye vermem gerekecekse de bunu söyleyebilirim. Kesinlikle daha çok zorlandıkları ve yapamadıkları konuların üzerine giderlerse başarının gelmesi kaçınılmaz oluyor diyebilirim” şeklinde konuştu.

” ‘TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDUM’ DEDİ İNANILMAZ MUTLU OLDUM”

Kuruş’un YKS’ye hazırlanırken destek aldığı Beşiktaş’taki özel öğretim merkezinin kurucu ve öğretmeni Onur Meynioğlu, “Berra’yı ben de çok kutluyorum, beklediğimiz bir sonuçtu. Yıl içinde de Türkiye genellerinde başka birincilikler gördük ondan; ama tabii gerçekten bu haberi almak bambaşka bir mutluluk. Sabah uyandım, kahvemi içerken telefon açtı Berra. Ben de Galatasaray Lisesi mezunuyum, o yüzden ağabey der. ‘Ağabey Türkiye birincisi oldum’ dedi, inanılmaz mutlu oldum, elim ayağım birbirine dolaştı. 5 dakika sonra Ömer aradı yine öğrencimiz, ben de TM’de (Türkçe-Matematik) ‘Türkiye ikincisi oldum’ dedi. Ondan 15 dakika sonra Kevser aradı. Kevser Demir, ‘Ben de Türkiye üçüncüsü oldum’ dedi. İnanamadım, ne yapacağımı şaşırdım. Açıkçası geçmiş senelerde de çok büyük başarılarımız vardı ama 1-2-3 tarihte belki de görülmemiş bir şeydir. Bu başarılar nasıl geldi derseniz; genel alışılagelmiş sınava hazırlık sistemlerini de değiştirdiğimizi düşünüyoruz. Hala çünkü veliler geliyorlar ve soruyorlar, günde 400 soru mu çözelim 500 mü. Bunların çok demode olduğunu düşünüyorum. Data çağındayız, teknoloji çağındayız. Yaklaşık 6 yıl önce bunun önemini fark edip öğrencilerin datalarını toplama üzerine sistemler geliştirmeye çalıştık. Biz öğrenciye günde bir sürü soru çöz diyoruz, ödev veriyoruz bunların hepsine sadece yaptı yapmadı gözüyle bakıp sınavdan gelen küçük datalarla öğrenciyi yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu doğru bir yöntem değil. Biz 6 yıl önce burayı kurduk. Öğrencinin ödevlerinde çözdüğü bütün dataları da toplamaya başladık. Mesela Berra ile ilgili elimizde 30 bin, 40 bin sorunun üzerinde data var. Doğal olarak Berra’nın gerçekten nerede takıldığını, neresini yükseltebileceğimiz, nereye dokunmamız gerektiğini, bu datalar sayesinde çok net görüyorduk” diye konuştu.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.