Atakum Belediyesi, ilk hasadını geçen yıl 5 bin metrekarelik alanda gerçekleştirdiği karakılçık buğdayını bu sene çiftçilerle paylaştığı atalık tohumlarla 10 kat artırarak 55 bin metrekareye ulaştırdı.
Atakum Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri, Karaoyumca Mahallesi’nde belediyeye ait atıl durumdaki arazide oluşturulan Karakılçık Buğdayı Üretim Sahası’nda ikinci hasadı gerçekleştirdi. İlk hasadını Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin geçen sezon yaptığı karakılçık buğdayının ikinci sezonunda üretim 10 kat arttı. Geçen yıl atıl durumdaki 5 bin metrekareye ekilen karakılçık buğdayı ve bin metrekareye ekilen ıza buğdayı sahasını genişleterek Atakum’un farklı mahallelerinde 10 çiftçiye ait toplamda 50 bin metrekarelik alanda toprakla buluştu.
Üreticilerle paylaşıldı
Kırsal mahalleleri kalkındırma projeleri arasında yer alan karakılçık buğdayı ekimi, atalık tohumlarla ilk defa geçen sezon gerçekleştirildi. İlk hasat sonrasında atalık tohumlar üreticilerle paylaşıldı. Atakum’un kırsal mahallelerindeki üreticilere de ulaştırılan tohumlar sayesinde 10 çiftçi de 50 bin metrekarelik alanda karakılçık buğdayı ekimi gerçekleştirdi. Gelecek sezonda ise daha fazla üreticiye ulaşılarak, Atakum’da karakılçık buğdayı ekiminin tekrar artırılması hedefleniyor.
Ekonomik değeri yüksek
Başakları siyah kılçıklı, sert yapıda olması nedeniyle geleneksel yöntemlerle öğütülerek elde edilen karakılçık unu pazarda yüksek fiyatlarla alıcı bulabiliyor. Diğer türlere göre protein ve besin değeri yüksek olan karakılçık; lifli yapısı, mineral ve vitamin yönlerinden zenginliği ile tanınıyor.
Ata yadigarı karakılçık buğdayının ekildiği araziler yabani hayvanların verdiği zararlara karşı doğal koruma kalkanına sahip oluyor. Yaban canlıları, kılçıklı yapıdaki buğdayın ekili olduğu arazilerden uzak duruyor. Ülke genelinde sınırlı bir alanda yetiştirilen ve yan ürünleri bilinçli tüketici tarafından tercih edilen karakılçık buğdayından elde edilen un, normal una göre yaklaşık 4 kat fazla fiyata satılıyor. Karakılçık buğdayı ile Atakum’un kırsal mahallelerinde üretim yapan çiftçilerin gelir düzeyinin artırılması hedefleniyor.
Ticaret Bakanlığı: Serbest bölgelerde 4,1 milyar dolar dış ticaret fazlası elde edildi
Ticaret Bakanlığı, 19 serbest bölgede 2024 yılında 12 milyar dolar ihracat yapılarak, 4,1 milyar dolar dış ticaret fazlası elde edildiğini açıkladı.
ANKARA-Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Katma değerli üretim ve ihracatın merkezleri olan Ticaret Bakanlığımıza bağlı serbest bölgelerimiz, ülkemizin üretim kapasitesine, istihdam imkanlarına ve dış ticaret performansına güç katmaya kararlılıkla devam ediyor. 2024 yılında toplam ihracat 12 milyar dolar olurken, serbest bölgelerimizin ithalatı 2023 yılına göre yüzde 14,8 oranında düşüş göstererek 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler neticesinde, Ticaret Bakanlığımıza bağlı serbest bölgelerin dış ticaret fazlası 2023’teki 3,2 milyar dolar seviyesinden 2024 yılında 4,1 milyar dolara yükselmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 152’ye yükselerek, serbest bölgelerimizin uluslararası ticaretteki rekabetçi gücünü bir kez daha teyit etmiştir” denildi.
‘İSTİHDAM 96 BİN 436 KİŞİYE ULAŞTI’
Ayrıca, orta-ileri (yüzde 47,7) ve yüksek (yüzde 8,3) teknoloji sınıflarına giren malların ihracattaki payının, 2023’teki yüzde 52,37 seviyesinden yüzde 56’ya yükseldiği belirtilerek, “2024 yılında serbest bölgelerdeki satışlar içerisinde ihracatın payı ise 2023 yılındaki yüzde 71 seviyesinden 2024’te yüzde 74’e yükselmiştir. 2024 yıl sonu itibarıyla, 524’ü yabancı olmak üzere toplam 2 bin 91 firmanın faaliyet gösterdiği serbest bölgelerimizde istihdam 96 bin 436 kişiye ulaşmıştır. Ticaret Bakanlığımıza bağlı serbest bölgelerimiz, sadece dış ticaretimize değil, yüksek teknoloji odaklı üretime ve istihdama da güç veriyor. Katma değer üreten bu bölgeler, Türkiye’yi küresel ekonomide daha güçlü bir konuma taşıyor. Serbest bölgelerimizi daha da güçlendirmek, ülkemizin kilit ihracat üsleri haline getirmek üzere çalışmalarımızı 2025 yılında da sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi. (DHA)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Emekli Sandığı 2025 yılı zam farkları ile Harp ve Vazife Malullüğü Aylığı 2024 yılı ek ödemelerinin bugün yatırılacağını açıkladı.İ
ANKARA-Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların, 2025 yılı zam farkları ile Harp ve Vazife Malullüğü Aylığı alan vatandaşlarımızın 2024 yılı ek ödemelerini bugün hesaplarına yatırıyoruz. Vatandaşlarımıza ve kıymetli ailelerine hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Işıkhan, Emekli Sandığı kapsamında aylık alan 2 milyon 486 bin 870 kişiye toplam 8 milyar 125 milyon TL zam farkı ile Harp ve Vazife Malullüğü Aylığı alan veya hak sahibi 58 bin 644 kişiye toplam 1 milyar 339 milyon TL ek ödemenin bugün aktarılacağını açıkladı. (DHA)
Merkez Bankası: Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 47,5’ten yüzde 45’e indirilmesine karar vermiştir. (DHA)