Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Genel

Bakan Pakdemirli: “Şükürler olsun artık ilçede işler yoluna ve rayına koyulmuş durumdadır”

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine gelen ve sel bölgesinde yürütülen çalışmaları inceleyerek bilgi alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bugünden itibaren biz artık bu yağışları normal kabul ederek gerekli yatırımlara başlıyoruz. Şükürler olsun artık ilçede işler yoluna ve rayına koyulmuş durumdadır” dedi.

Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde Çarşamba günü meydana gelen sel felaketi, geride büyük bir yıkım bıraktı. Sel sonrasında birçok iş yeri ve bina zarar görürken, birçok kişi de hayatını kaybetti. Felaketin 7’nci gününde de kayıp vatandaşları arama ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Yetkililer ile birlikte ilçe merkezinde incelemeler yapan Pakdemirli devletin tüm kamu ve kurumları ile bölgede çalışma yaptıklarını ifade ederek, ilçede işlerin rayına koyulmuş durumda olduğunu açıkladı.

Artık ilçede işler rayına koyulmuş durumdadır

İlçede gerçekleştirdiği incelemeler sonrasında basın açıklamasında bulunan Bakan Pakdemirli, “Bugün Bozkurt ilçesinde teknik incelmeleri yapıyoruz, yapmaya devam ediyoruz. Devletimiz buradadır. Tüm kurumlar çalışma yapıyor, vatandaşlarımız bu çalışmalardan memnun, son derece sabırlı. Sıranın kendilerine gelmesini bekliyorlar. Buradan vatandaşlarımıza teveccühlerinden ve sabırlarından dolayı ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten devlet tüm kamu kurumlarıyla burada, çalışmalar yapılıyor. Burada ana mesele hayatı bir an evvel normale döndürmektir, askeriyenin sağlamış olduğu köprünün oturtulması, üzerinde bulunduğumuz köprünün yapılıp trafiğe açılması bir yandan da hayatın normale dönmesi ilçe için son derece önemliydi. Şükürler olsun artık ilçede işler yoluna ve rayına koyulmuş durumdadır. Bizim tabiî ki teknik incelemelerimiz var, buradan çıkan raporlarımız var ama esas itibariyle yukarı havzanın çok eğimli olması ve aşağı doğru yüzlerce yıl beklenmeyen yağışın olması ve heyelanla birlikte birleşerek biriken rüsubatların barajlama yaparak burayı zaman zaman çok şiddetli su yağmuru altına tutması ilçede bu olaylara sebebiyet vermiş gözüküyor. İlçede aşağı yukarı 3 kilometre tahribat. Yukarda tersip bendlerimiz ve ıslak sekilerimiz var ama beklenenin üzerinde bir yağış olduğu için bunlar yeterli olmamış” dedi.

Bu yağışları normal kabul ederek gerekli yatırımlara başlıyoruz

Olaydan yarım saat önce gerekli uyarıların yapıldığını bir kez daha hatırlatan Bakan Pakdemirli, “Bugünden itibaren biz artık bu yağışları normal kabul ederek gerekli yatırımlara başlıyoruz. Üzerinde bulunduğumuz bu nehirde çeşitli kamu kurumlarına ait 6 tane köprü var bu 6 köprünün de hepsini üstlenerek en hızlı bir şekilde yapıyor olacağız. En iyisini, en güzelini, en hızlı şekilde Kastamonu için, Bozkurt için, Sinop’umuz için, Bartın’ımız için hızlı bir şekilde yapacağız. Herkes müsterih olsun elbette çıkacak olan dersler vardır, bu dersler de alınacaktır. Bir defa daha şunu söylemek isterim, olayın olmasından yarım saat kadar önce ilçe merkezimizde gerekli uyarıların hepsi yapılmış durumda. Bize olmaz dememek gerekiyor. Her şeyin bir çaresi var ama giden canların çaresi olmuyor maalesef. Bu anlamda gelen uyarıları kamu kurumlarından gelen uyarıları mutlaka takip etmek lazım ve mutlaka buralarda daha müteyakkız, daha dikkatli olunması gerektiğini söylüyorum çünkü ister istemez artık küresel ısınmayla birlikte de bu ve bunun gibi yaşadığımız olaylar artıyor. Seller artıyor, yangınlar artıyor, depremlerin arttığını izliyoruz. Bu anlamda da bizim vatandaş olarak çok daha fazla dikkatli olmamız gerekiyor, kamu kurumlarından gelen uyarılara da dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Kamu kurumlarından gelen uyarılar dikkate alınmalı

Bekir Pakdemirli, “Bundan sonra bu yağmurları, bu akışları normal kabul ederek başta tabi ki üst havzada olmak üzere gerekli yatırımları yapacağız. Birçok selin içerisinde olduk bugüne kadar ancak şunu gördüm ki, karaçam ve kayın ağaçlarının olduğu bölgede heyelanın olması çok normal değildir. Ama demek ki o kadar büyük bir yağış oldu ki biz genelde çay bitkisi veya fındık bitkisi veya köklü olmayan bitkilerden dolayı heyelanın olduğunu müşahede ederiz. Ama buradaki durum doğanın kendi bitki örtüsünün olduğu bir yerde çok ciddi yukarı havzada heyelanların olduğu ve bu heyelanların getirdiği rüsubat ve taşkınlarla beraber başta burada olmak üzere birçok ilçemizde de hasarların olduğunu müşahede ettik. Bununla ilgili de gerekli tedbirlerin alınması, çalışmaların yapılması konusunda da mümkün mertebe çalışmalarımızı yapacağız. Ama ne kadar çalışma yaparsak yapalım vatandaşın birinci önceliği mutlaka kamu kurumlarından gelen uyarılarda dikkatli olması gerektiğini ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Burak Can Tokyürek – Harun Yıldız – Mustafa Uslu

Çevre

Tokat’ta 191 konut zarar gördü, 2 bin yıllık köprüde çatlak bile yok

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde üç ilçede toplam 191 konutta hasar oluşurken, 2 bin yıllık tarihi köprüde çatlak dahi oluşmadı.

Yasin Kıras – Yunus Çiftci
TOKAT-
Tokat, aynı gün içinde üst üste gelen depremlerle sarsıldı. Önceki gün meydana gelen 4.7, 4.1 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde ve 30 köyde 191 konutta hasar tespit edildi. Deprem sonucunda ahır duvarları yıkıldı, cami minareleri hasar gördü ve birçok evde çatlaklar oluştu. Ancak ilçe merkezinde bulunan ve halen çevre köylere ulaşımı sağlayan Roma döneminden kalma tarihi Sulusaray Köprüsü depremde zarar görmedi. 2 bin yıllık tarihi yapı, köylere olan karayolu ulaşımını güvence altına almaya devam ediyor.
Öte yandan, depremin etkileri gün ağarırken dronla havadan görüntülendi.

Okumaya devam et

Genel

Bahçesini çapalayan çiftçinin pulluğuna takılan küpten Bizans dönemi sikkeleri çıktı

Hatay’da bir çiftçi, bahçesini çapalarken traktörünün pulluğuna takılan küpten çıkan Bizans dönemine ait 22 altın sikkeyi yetkililere teslim etti.

Ramazan İlın – Veysel Korkmaz
HATAY-
Antakya ilçesi Saçaklı Mahallesi’nde traktörle zeytin bahçesini çapalamak isteyen çiftçi İsmet Kaya’nın pulluğuna içi altın sikke dolu küp takıldı. Pulluğun temasıyla parçalanan küpü kontrol eden Kaya, altınların çevreye yayıldığını fark etti. Kaya, durumu jandarma ekiplerine bildirdi ve bölgeye kolluk kuvvetleri ile müze müdürlüğü görevlileri intikal etti. Kontrollerde; altınların 22 adet olduğu ve Bizans dönemine ait sikkeler oldukları ortaya çıktı. Sikkeler, müze müdürlüğü ekipleri tarafından teslim alınarak koruma altına alındı.

“Bütün akrabalarımız bizleri aradı, bütün akşam telefonlarımız susmadı”

İçinden altın çıkan küp karşısında şaşırdığını ifade eden çiftçi İsmet Kaya, 22 adet altın sikkeyi ekiplere teslim etmenin memnuniyeti yaşadığını belirterek, “Zeytinlerimiz daha iyi olsun diye traktörümüzle bahçeyi sürüyordum. O esnada çapaya bir tane kırık testi denk geldi, inip baktığımda içinde altın vardı. İçinde altın sikke vardı, onları aldım ve devletimize teslim ettim. İçerisinden 22 tane Bizans dönemine altın sikke çıktı. Biz zeytin hasadının iyi olmasını beklerken topraktan altın sikke hasat ettik bu yıl. Memnunuz, devletimiz memnun. Bizler çok şaşırdık, mahallede yaşayanlar olarak. Bütün akrabalarımız bizleri aradı, bütün akşam telefonlarımız susmadı. Devlete teslim etmekle en iyisini yaptın diyenler de oldu, farklı şeyler söyleyenler de oldu. Niye teslim ettin, niye kuyumcuya satmadın, daha iyi para ederdi diyenler oldu. Biz tarihimizin ortaya çıkması için bunları devletimize teslim ettik. Antakya ilçesindeki Saçaklı Mahallemiz tarihi açıdan zengin” dedi.

Okumaya devam et

Genel

Özdemir: Samsun’u ihracat konusunda adına yakışır yerlere getirmek için çalışmalıyız

 Samsun Çarşambalılar Derneği Başkanı Hüseyin Avni Özdemir, “Karadeniz Bölgesi’nin en önemli ihracat merkezlerinden olan Samsun’u adına yakışır yerlere getirmek için tüm gücümüzle çalışmalıyız” dedi.

SAMSUN-
Dernek Başkanı Hüseyin Avni Özdemir başkanlığındaki Çarşambalılar Yardımlaşma ve Haberleşme Derneği, yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleri, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Av. Halit Doğan’a ‘hayırlı olsun’ ziyaretinde bulundu.

Dernek Başkanı Özdemir, ziyarette yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşlarının kentin gelişmesi için ortak çalışmalara imza atmaları gerektiğini söyledi. Türkiye’nin seçimsiz bir 4 yıllık döneme girdiğini vurgulayan Özdemir, “Tüm paydaşlar olarak Karadeniz’in en önemli ihracat merkezlerinden olan Samsun’u adına yakışır yerlere getirmek için tüm gücümüzle çalışmalıyız” diye konuştu.

Samsun’un gelişimi için yapılabileceklerin ele alındığı ziyarette Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Doğan’a yönetim kurulu ve dernek üyelerinin gündemlerinde yer alan konular ile sorun ve çözüm önerilerini aktardı.

Belediye Başkanı Halit Doğan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Ziyaret hediye takdiminin ardından sona erdi.

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.