Vizyon Kuyumcu
Connect with us

Ekonomi

İkinci el konuta faiz freni

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Temmuz 2021 dönemi konut satış verileri gayrimenkul sektörünü memnun etmedi. Özellikle ikinci el konut satışlarında yaşanan düşüşün ana sebebi olarak konut kredi faizlerinin yüksek olması gösteriliyor.

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına nazaran yüzde 53,5 azalarak, 75 bin 113 oldu. İlk el konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 51,9 azalarak 32 bin 672 oldu. Son dönemlerde yükselişe geçen konut fiyatlarının yanı sıra konut kredi faizlerindeki oranlar sebebiyle gerek ev sahibi olmak isteyenler, gerekse de konut yatırımı yapmak isteyenler için oldukça zor bir dönem yaşanıyor. Emlak sektörünün en önemli dinamikleri arasında yer alan konut satışlarında yaşanan bu düşüş sektörün yıl sonu hedeflerine ulaşmasını zorlaştırıyor.


Konut satışlarında yaşanan düşüşü ve bu düşüşe sebep olan faktörleri değerlendiren Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, “Bankaların konut kredisi faiz oranlarındaki yüksek seyir, konut satışlarında özellikle Temmuz ayında yüzde 53 oranında daralmaya sebep oldu. Faizlerdeki bu yüksek oranlar konut kredisiyle satılan ve birinci el konutlar üzerinde etkisini gösterdi. Konut sektöründe satışları artırmak, tüketiciye destek sunmak ve ekonomiye katkı vermek hedefiyle yeni bir planlamaya ve kampanyaya ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.
Dünya genelinde yaşanan salgınla birlikte neredeyse durma noktasına gelen yabancılara konut satışında umut veren gelişmeler yaşandığını ifade eden Aydemir, “Ocak-Temmuz döneminde yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 46,9 artarak 24 bin 983 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışlarının artışa geçmesi, gayrimenkul sektörüne sıcak para girişi anlamında katkı sağladı. Döviz kurlarındaki artış Türkiye’de ev almak isteyen yabancılar için fırsata çevrildi. Ayrıca bu talebin yılın ikinci yarısından itibaren artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına nazaran yüzde 64,0 artarak 4 bin 495 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Temmuz ayında ilk sırayı bin 951 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 931 konut satışı ile Antalya, 312 konut satışı ile Ankara, 217 konut satışı ile Mersin ve 158 konut satışı ile Bursa izledi” diye konuştu.

Yorum yapmak için tıklayın

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ekonomi

TÜİK: GSMH 2023’te yüzde 76,8 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılında gayrisafi milli hasılanın (GSMH) bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 26 trilyon 278 milyar 895 milyon 983 bin TL olduğunu açıkladı.

Caner ÜNVER
ANKARA-TÜİK, 2023 yılına ilişkin kurumsal sektör hesapları verilerini açıkladı. Buna göre; GSMH 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 26 trilyon 278 milyar 895 milyon 983 bin TL oldu. Mali olmayan şirketler, toplam ekonomide yaratılan katma değere en fazla katkıyı yapan sektör oldu. Mali olmayan şirketlerin toplam katma değer içindeki payı 2023 yılında yüzde 58,3 olarak gerçekleşti. Bu sektörü sırasıyla hane halkı ve hane halkına hizmet veren kar amacı olmayan kuruluşlar ile genel devlet takip etti.

Toplam gayrisafi tasarrufun, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı 2023 yılında yüzde 26,6 oldu. Bu oran mali olmayan şirketler için yüzde 15,1 hane halkı için yüzde 6 mali şirketler için yüzde 3,5 ve genel devlet için yüzde 2,1 oldu.

Hane halkı tasarrufunun harcanabilir gelire oranı olarak tanımlanan tasarruf oranı, 2022 yılında yüzde 10,5 iken 2023 yılında yüzde 9,1 oldu. Toplam ekonomi 2022 yılında yüzde 5 ile net borç alan konumunda iken, 2023 yılında da yüzde 3,4 ile net borç alan pozisyonunda oldu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Bolat: Son 5 yılın en yüksek cari işlemler fazlası elde edildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolatağustos ayında 4,3 milyar dolar ile son 5 yılın en yüksek cari işlemler fazlasının elde edildiğini açıkladı.

ANKARA-Bakan Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ekonomi programı ve dış ticaret politikalarının olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini belirterek, “2024 yılı Ağustos ayında cari işlemler hesabı 4,3 milyar dolar fazla ile son 5 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmiştir. 2024 yılı Ağustos ayında 12 aylık cari işlemler açığı 11,3 milyar dolar ile 2022 yılı Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemiştir. Cari işlemler hesabı 2021’den bu yana ilk defa üst üste 3 aydır fazla vermiştir. Cari işlemler hesabı, 2024’ün ilk 8 ayında sadece 9,7 milyar dolar açık vermiştir. Cari işlemler açığı son 15 ayda tam 44,4 milyar dolar azalmıştır. 2023 yılı hizmetler ihracatı TÜİK tarafından 106 milyar dolara revize edilmiştir. Yıllıklandırılmış bazda ağustos ayı itibarıyla hizmetler ihracatımız ise 111,1 milyar dolara yükselerek rekorunu yenilemiştir” dedi.

‘3,8 MİLYAR DOLAR İYİLEŞME KAYDEDİLDİ’

İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşün, dengeli bir büyüme yapısını da desteklediğini belirten Bakan Bolat, “Cari işlemler hesabındaki güçlü iyileşme, makroekonomik istikrarı pekiştirerek ekonomimizin geleceğine dair olumlu bir tablo sunmaya devam ediyor. 2024 yılı Ağustos ayında cari işlemler hesabında 4,3 milyar dolar ile fazla verilmiştir. Böylelikle bir önceki yılın aynı ayına göre cari işlemler hesabından 3,8 milyar dolarlık iyileşme kaydedilmiştir. Cari işlemler açığı, 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 75,2 oranında azalışla 9,7 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. Böylelikle tepe noktası olan 2023 yılı Mayıs ayında 55,6 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, sonraki aylarda tam 44,4 milyar dolar azalarak, 2024 Ağustos ayı itibarıyla 11,3 milyar dolara gerilemiştir. Böylelikle yıllıklandırılmış cari işlemler açığı, 2022 yılı Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemiştir. 2024 Ağustos ayında yıllıklandırılmış ihracatımız, yıllık bazda yüzde 3,5’lik artış ile 262 milyar dolara yükselmiştir. Aynı ayda yıllıklandırılmış ithalat ise yüzde 8,3’lük azalışla 340,7 milyar dolara gerilemiştir. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı yüzde 33,6 oranında azalarak 78,7 milyar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı 8,8 yüzde puan artarak yüzde 76,9’a yükselmiştir” ifadelerini kullandı.

‘HİZMET GELİRLERİ REKORUNU YENİLEDİ’

Bakan Bolat, 2023 Mayıs ayında yıllık dış ticaret açığının 122 milyar dolar olarak, 15 ayda tam 43,5 milyar dolar azaldığını aktararak, “TÜİK’in yayınlandığı, ‘Uluslararası Hizmet Ticareti İstatistikleri’nde (UHTİ) gerçekleştirilen revizyon Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ne yansımasıyla 2023 yılı hizmet ihracatımız 106 milyar dolara güncellenmiştir. Böylece 2023 yılı cari işlemler açığı ise 45 milyar dolardan 40,5 milyar dolara revize edilmiştir. Dış ticaret açığındaki gerilemeye, hizmet ihracatımızdaki artış da eşlik etmektedir. Hizmet gelirleri ağustos ayında yıllıklandırılmış bazda 111,1 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmetlerin altında yer alan seyahat gelirleri ise 52,5 milyar dolara yükselmiştir. Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekler ve ithalatı düşürmeye yönelik tedbirlerin uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açığında önemli bir gerileme kaydedilmiştir. Mal ve hizmet ticaretindeki olumlu seyrin devamı ile cari işlemler hesabında görülen iyileşmenin devam etmesi öngörülmektedir. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, ekonomik büyümeyi daha dengeli hale getirirken, cari işlemler hesabındaki iyileşmeyle birlikte, makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, küresel mal ve hizmet ihracatındaki payımızı artırmak hedefiyle üretici ve ihracatçılarımızla sıkı iş birliği içinde
çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.(DHA)

Okumaya devam et

Ekonomi

Bakan Şimşek: İhracata güçlü desteğimiz devam edecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele 2025 yılında geçeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek” dedi.

ANKARA-Bakan Şişmek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İhracatçılarımızın her zaman yanındayız. 2023 yılı Mayıs ayında 300 milyon TL olan reeskont kredileri günlük limitini 4 milyar TL’ye çıkarttık. Eximbank’ın sermayesini 21,9 milyar TL artırarak 35,7 miyar TL’ye yükselttik. Reeskont faizine yüzde 25,9 seviyesinde üst sınır getirdik ve reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunu kaldırdık. Hizmet ihracatı gelirlerinde vergi istisnasını 30 puan artırarak yüzde 80’e çıkarttık. Eximbank’ın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kredilere yaklaşık 1,1 milyar dolar hazine geri ödeme garantisi ve karşı garanti sağladık. Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele de 2025 yılında geçeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek” dedi.(DHA)

Okumaya devam et

Trendler

KÜNYE
Copyright © 2021 O Haber Neydi - Tüm Hakları Mahfuzdur.